Zonneboiler: een slimme investering? Prijzen, premies en toestellen
Wil jij graag op een groene, duurzame en energiezuinige manier het water in huis verwarmen? Dan is een zonneboiler plaatsen absoluut iets om te overwegen. In dit artikel leggen wij uit wat een zonneboiler precies is, hoe de installatie in elkaar zit en hoeveel je vandaag voor dit toestel betaalt.
Wil je graag exacte prijsvoorstellen ontvangen van erkende installateurs? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes voor een zonneboiler op maat van je verbruik.
INHOUDSTAFEL
Wat zijn zonneboilers?
Zonneboilers zijn boilers die zonne-energie gebruiken om water op te warmen. Ze zijn hiermee dus een duurzaam en zuinig alternatief voor bijvoorbeeld aardgas of een elektrische boiler. Dit is handig in de badkamer, onder andere voor het in bad gaan of douchen.
Daarnaast kan het warme water ook gebruikt worden voor andere zaken in het huishouden, waaronder koken en zelfs het verzorgen van de verwarming.
Wat levert een zonneboiler op?
Een zonneboiler is momenteel zeer rendabel. Met een zonneboiler bespaar je de helft van de energiekosten voor warm water. In deze tijd van onzekere energieprijzen neemt die besparing bovendien snel toe.
De terugverdientijd is ongeveer 8 tot 20 jaar, terwijl de levensduur van de zonneboiler wel 25 tot 30 jaar is. Een zonneboiler zorgt dus zeker voor opbrengst.
Zonneboiler kopen: hoeveel kost het? [Prijs]
De prijs van een zonneboiler is logischerwijs afhankelijk van het huishouden.
Voor een gemiddeld gezin van vier personen moet je denken aan een richtprijs van 4.000 à 6.000 euro. Die prijs wordt bepaald aan de hand van de capaciteit en het aantal type zonnecollectoren. Hierbij wordt uitgegaan van 50 liter per persoon, dus heeft de boiler een capaciteit van 200 liter in totaal, met twee collectoren.
Bij een gezin van 1 tot 2 personen ligt de prijs rond de 2.500 à 3.000 euro, met een capaciteit van 150 liter met één collector.
Is je huishouden groot? Ook dan is een zonnecollector geschikt. Bij een huishouden van 5 tot 6 personen is de prijs 5.000 à 7.000 euro, met een capaciteit van 300 liter met drie collectoren.
Premie
Een zonneboiler plaatsen is ongetwijfeld een investering, maar gelukkig zijn er ook eventuele premies die de kosten verminderen. Sommige gemeentes hebben specifieke premies voor zonneboilers.
Ook biedt Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid een premie van 550 euro per m² apertuuroppervlakte aan. Deze geldt voor maximaal 40% van het factuurbedrag en kan niet hoger zijn dan 2.750 euro. Voor mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen is het maximum echter 3.300 euro.
Tip: controleer of je dak voldoende zonlicht opvangt
Wat je eerst moet nakijken voordat je een zonneboiler aanschaft, is de oriëntatie van het dak van je huis. Deze bepaalt namelijk hoeveel zon de boiler opvangt.
De zonnecollectoren moeten zo goed mogelijk naar het zuiden gericht staan, zodat ze zoveel mogelijk zon opvangen. Het zuidoosten of zuidwesten is hierbij ook geen probleem. Andere richtingen kunnen een optie zijn, al heeft dit effect op het rendement.
Bij het plaatsen houdt een erkend installateur zowel rekening met de hellingshoek als met mogelijke schaduw op het dak. De hellingshoek moet namelijk 36 graden zijn, zodat de zon er precies op gericht is. De ligging van de boiler heeft zelfs invloed op het rendement.
Gelukkig is het plaatsen van een zonneboiler op een plat dak ook mogelijk. Het heeft geen effect op het rendement en is zelfs minder arbeidsintensief.
Hoe zit de werking in elkaar?
Het systeem van een zonneboiler is in principe geen nieuwe uitvinding. Tegenwoordig komt het bovendien ook weer steeds meer voor. We nemen de stappen met je door waaruit de werking van een zonneboiler bestaat.
Stap 1: Zonnecollectoren nemen warmte op
Het water van een zonneboiler wordt opgewarmd door de zon. Dit gebeurt door zonnecollectoren, vaak in het specifiek de vlakkeplaatscollector. Deze collectoren hebben een buizensysteem bij het dak dat gevuld is met een vloeistof die tot hoge temperaturen opwarmt.
Stap 2: Opslagvat bewaart de gewonnen warmte
De verwarmde vloeistof uit de collectoren wordt vervolgens naar een opslagvat geleid. De afstand tussen de collector en het vat is idealiter zo klein mogelijk, anders gaat er kostbare warmte verloren.
De vloeistof warmt het water in de boiler dan op, via een warmtewisselaar. Er is meestal ook sprake van naverwarming. Wanneer er te weinig zon is voor de zonneboiler wordt de naverwarming in de meeste gevallen verzorgd door een eigen naverwarmer. Dit is in veel gevallen bijvoorbeeld gewoon de cv-ketel.
Stap 3: Warmte slim inzetten
Daarna kan het verwarmde water gebruikt worden op de gewenste manier, wat zorgt voor besparing. Er zijn verschillende opties.
Sanitair warm water
Het water kan gebruikt worden als sanitair water of bij de huishoudelijke taken. Denk hierbij aan douchen, het warme water uit de kraan, wassen, het bad laten vollopen, koken, etc.
Verwarming
Daarnaast kan het water ook gebruikt worden voor de verwarming. De zonneboiler is geschikt voor vloerverwarming en andere lagetemperatuurverwarming.
De verschillende soorten zonneboilers op een rij
Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Allemaal hebben ze net andere eigenschappen en andere onderdelen, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor verschillende functies. Het ligt bijvoorbeeld ook aan de soort zonneboiler die je aanschaft wat je er allemaal mee kunt verwarmen.
Welke het meest geschikt is voor jou is dus afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wij hebben de verschillende soorten zonneboilers op een rijtje gezet.
1. Klassieke zonneboiler
Ten eerste is er de klassieke zonneboiler. Dit toestel bestaat uit zonnecollectoren, een opslagvat en een naverwarming. Met deze soort zonneboiler warm je enkel water voor sanitair op. Dit is de populairste soort op het moment.
2. Combi zonneboiler
Dan is er ook de zonneboilercombi. Deze verwarmt niet alleen sanitair water, maar ook het water voor de centrale verwarming.
Naast de onderdelen van de klassieke zonneboiler heeft deze ook een pomp en een geïntegreerde cv-brander. Hiermee wordt het water verwarmd als de zonneboiler niet genoeg warm water produceert. Je hebt bij deze soort dus geen eigen naverwarmer meer nodig.
3. Zonneboiler met warmtepomp
Met een zonneboiler met warmtepomp kun je ook water voor sanitair en de verwarming opwarmen. Deze heeft naast collectoren en het vat een warmtepomp. Het verschil is dat bij deze soort de warmtepomp het water op temperatuur brengt als de zonneboiler niet genoeg warmte produceert.
Het is de groenste optie en dus één van de beter zonneboilers. Ook bij deze soort is een eigen naverwarmer overbodig.
4. Compacte zonneboiler
De bovenstaande soorten hebben veel opties, maar nemen ook veel ruimte in beslag. Een boiler is al snel 3 m2. Als je weinig plek hebt in je woning is de compacte zonneboiler een goede oplossing.
Deze bestaat uit dezelfde onderdelen als de klassieke, al zijn de collectoren en het vat op het dak gecombineerd als één. Hierdoor hoef je niet elders in huis het opslagvat te plaatsen.
Pluspunten en minpunten van zonneboilers
Nu je weet hoe een zonneboiler werkt en wat je ongeveer kunt verwachten van de prijs, is het tijd om af te wegen. Ben je van plan om een zonneboiler aan te schaffen, maar wil je eerst weten wat de voordelen en de nadelen zijn van een zonneboiler? Wij hebben ze op een rijtje gezet.
Voordelen
Ten eerste bespaar je energiekosten met een zonneboiler en is het milieuvriendelijk. Bovendien is het onderhoudsvriendelijk: hij behoeft geen jaarlijks onderhoud. In het gebruik is de zonneboiler handig, want hij verzorgt zowel water voor sanitair als voor verwarming.
Daarnaast is de aanschaf van een zonneboiler niet ingewikkeld, want hij is te combineren met bijna elke verwarmingsinstallatie.
Nadelen
In koudere periodes kan een zonneboiler het water soms niet voldoende opwarmen, dus zal dit moeten gebeuren met een regulier verwarmingssysteem. Zonneboilers nemen bovendien veel ruimte in beslag en moeten op het zuiden geplaatst worden om zo rendabel mogelijk te zijn, wat in sommige gevallen niet mogelijk is.
Ook interessant voor jou
Van de basisinformatie over zonneboilers ben je nu goed op de hoogte, maar deze extra punten over zonneboilers zijn wellicht ook van toepassing op jouw situatie.
Heeft een zonneboiler zin in de winter?
Het is zo dat koudere dagen effect hebben op het rendement, maar niet zoveel als je zou denken. Het systeem heeft namelijk geen direct zonlicht nodig om te werken. Met een temperatuur onder de 10°C loopt de temperatuur van de boiler toch nog gauw op tot zo’n 40°C.
Heeft een zonneboiler nut als je ook zonnepanelen hebt?
Ten eerste moet je voldoende budget hebben, aangezien ze samen een grote investering zijn. Ook is het belangrijk om na te kijken of je voldoende plek hebt op het dak, want je hebt veel ruimte nodig waar ook de zon aanwezig is. Ze moeten daarom op de juiste plek van het dak geplaatst worden, rekening houdend met de correcte richting en hellingshoek.
Mocht dit allemaal lukken qua installatie, dan maak je met een combinatie van deze twee systemen op de meest duurzame manier gebruik van de zon.
Verstuur je aanvraag en ontvang exacte prijsvoorstellen van ervaren installateurs uit je buurt
Een zonneboiler is een duurzaam en energiezuinig systeem, waar zowel sanitair water als de centrale verwarming mee verwarmd kunnen worden.
Heb je na het lezen van al deze informatie interesse in een zonneboiler? Dan zijn wij er voor de installatie. Vraag een offerte aan en wij helpen je graag verder met het aanschaffen en installeren van een zonneboiler in jouw specifieke situatie. Ontvang en vergelijk gratis prijzen en adviezen op maat.