De perfecte ramen en deuren kiezen? Deze tips helpen je op weg!

Overweeg je om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Misschien sta je op punt om je woning te renoveren of misschien ben je gewoon aan vervanging toe. Wat de reden ook is, nieuwe ramen en deuren kiezen voor je woning is niet altijd even gemakkelijk. Daarom geven we je enkele tips en aandachtspunten mee die je helpen de perfecte nieuwe ramen en deuren uit te kiezen!

Wil je in contact komen met een raam-en deurspecialist uit jouw regio?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Ramen en Deuren Kiezen

Tips en aandachtspunten bij het kiezen van je ramen en deuren

Als je op zoek gaat naar ramen en deuren voor je woning, dan zullen er veel opties zijn waaruit je kan kiezen. De juiste keuze maken is niet eenvoudig, omdat je tijdens je zoektocht rekening moet houden met verschillende factoren. Om het jou makkelijker te maken, hebben we enkele aandachtspunten op een rijtje gezet:

Let op het totaalplaatje

Wat is de stijl van je nieuwe ramen? Alvorens je je ramen en deuren kiest, kan je best even kijken voor welke stijl je wil gaan. Die stijl moet ook terug te vinden in de overige elementen van je woning. Heb je een moderne woning, kies dan ook voor moderne ramen en deuren. Zo trek je de lijn van strakke elementen door.

Een moderne bouwstijl en ouderwetse ramen en deuren zullen niet het gewenste resultaat opleveren. Je wil dat alles één geheel vormt en geen kakofonie aan stijlen creëren.

Het juiste materiaal maakt het speciaal

Het kiezen van ramen en deuren heeft een grote invloed op de uitstraling van je interieur. Daarom is het ook van groot belang dat je de juiste keuze maakt, zeker op vlak van materiaal. Kies voor ramen en deuren uit materiaal dat past bij je interieur. Alleen zo zal je de juiste sfeer in huis scheppen!

Je kan kiezen uit drie soorten materialen: hout, aluminium en PVC. Wil je je woning een warmer karakter geven, dan zijn ramen en deuren in hout je beste maatje. Wanneer je voor een strakke look wil gaan, kies je het best voor het onderhoudsvriendelijke aluminium. Heb je niet het budget voor aluminium? Dan zijn ramen en deuren in PVC een erg goed alternatief.

Laten we even dieper ingaan op deze materialen.

Charmant in hout: milieuvriendelijk & onderhoud vereist

Als je een charmant en gezellig interieur wilt creëren, dan zijn houten ramen en deuren een goede keuze. Het is niet voor niets dat er vaak voor hout gekozen wordt in een landelijk interieur. Het voordeel van houten ramen en deuren is dat ze makkelijk bewerkbaar zijn. Als je ze na enige tijd beu gezien bent, dan kan je ze gewoon opnieuw laten verven!

Ramen en deuren in PVC: voordeligste keuze

Als je op zoek bent naar ramen en deuren die goedkoop zijn, dan zijn PVC ramen en deuren de beste optie. Er zijn veel afwerkingsmogelijkheden, waardoor ze mooi in élk interieur passen.

Stoer staal: lange levensduur

Bij een modern of industrieel interieur is staal een goede keuze. Stalen ramen en deuren hebben karakter en geven daarom je interieur een unieke uitstraling. Bovendien is staal erg sterk, waardoor het lang meegaat. Voor stalen ramen en deuren zal je wel een pittige prijs betalen.

Stijlvol in aluminium: duurzaam en isolerend

Een andere goede keuze voor een modern interieur zijn aluminium ramen en deuren. Ze zijn net iets goedkoper dan stalen deuren en ook erg duurzaam.

Groot, groter, grootst

Een typisch kenmerk aan moderne woningen is dat ze groot, minimalistisch en strak ogen. Kies dus voor ramen die groot zijn. Zo komen moderne ramen ook het best tot hun uiting. In het ideale geval kies je voor gevelgrote ramen: laat ze van het plafond tot de grond reiken en laat ze desnoods heel de muur inpakken.

👉 Extra bonuspunt: door de grote ramen zal je meer natuurlijk licht binnen krijgen.

Kies voor grote ramen

Er zijn verschillende raamtypes waaruit je kan kiezen: valramen, draai-en-kiepramen, vaste ramen, enzovoort. Maar er is één raamtype dat écht niet in je interieur mag ontbreken: het schuifraam! Door voor een schuifraam in je woning te kiezen, zorg je ervoor dat er voldoende licht je woning binnenkomt. Zo lijkt de ruimte optisch groter en schep je een warme en gezellige sfeer.

Less is more

Ramen en deuren ogen niet alleen mooi als ze groot zijn, maar ook als ze simpel zijn. Basiskleuren zoals zwart, wit of grijs zijn het ideale kleurenpalet voor je ramen. Zo zal je totaalplaatje er gegarandeerd prachtig uitzien. Over het algemeen kiezen velen voor wit met zwarte accenten. Indien je je woning een industrieel karakter wil geven, kan je ook voor staal kiezen als accentkleur.

Een belangrijke tip: de kleur van je ramen moet optimaal passen bij je gevel. Dat doe je door oftewel heel gelijkaardige kleuren te kiezen of net heel contrasterende. Hoewel hout makkelijker te verven is, kan je ook bij die PVC en aluminium kiezen uit een resem aan kleuren.

’t Zit hem in de details

Zoals we al eerder aanhaalden: alles moet kloppen. Je woning moet één consistent plaatje vormen. Idealiter hebben de ramen dus ongeveer allemaal dezelfde grootte en kleur. Maar het zijn de details die het verschil maken. Laat de kleur van je ramen bijvoorbeeld terugkomen in de dakrand van je plat dak. Of in je garageport of carport. Het zijn alle kleine beetjes die tellen. Let dus zeker op de details en vraag je steeds af hoe alles er samen zou uitzien voor je een keuze maakt. Details zijn belangrijk, maar verlies je er ook niet oneindig in.

Last but not least: de beglazing

Welke beglazing voor je ramen kiezen? Een belangrijk punt om op te letten, als je op zoek gaat naar ramen en deuren, is het glastype. Je kan voornamelijk kiezen uit enkel, dubbel of driedubbel glas. Natuurlijk zie je het verschil niet, maar je voelt het wél.

Kies je voor enkel glas, dan zal je veel warmte verliezen. Hierdoor zal je energierekening sterk oplopen. Het is wel goedkoper in aankoop, maar loont dat wel de moeite? Volgens ons niet! Dubbel glas is net iets duurder dan enkel glas, maar toch veel effectiever om warmteverlies tegen te gaan. Je kan dus het best minimum voor dubbelglas kiezen.

Hoe zit het met HR+++ glas? Triple glas is absoluut dé beste keuze. In dit glas is een laag edelglas verwerkt, zodat het een goede thermische en akoestische isolatie heeft. Hierdoor heb je dus ook geen last meer van geluidshinder. Het enige probleem is dat dit glastype erg duur is, maar dat heb je snel terugverdiend!