Deuren en ramen plaatsen: prijzen, tips en aandachtspunten

Overweeg je om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Misschien sta je op het punt om je woning te renoveren? Of zijn de oude ramen en deuren gewoon aan vervanging toe? Nieuwe ramen en deuren plaatsen is niet altijd even makkelijk. Naast een prijsoverzicht vind je in dit artikel daarom enkele handige tips en aandachtspunten die je kunnen helpen bij je keuze.

Wil je direct in contact komen met raam- en deurspecialisten in jouw regio? Dat kan je heel eenvoudig via onze offertepagina. Vraag advies en offertes om onder meer prijzen, materialen en afwerkingen te vergelijken. Zo wordt kiezen toch al een stukje makkelijker.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Ramen en deuren: prijzen

De prijs van ramen plaatsen

De prijs van ramen plaatsen wordt voornamelijk bepaald door factoren zoals raamsamenstelling, loonkost van de ramen plaatsers en plaatsingskosten. De materiaalkeuze (pvc, hout, aluminium) zal het kostenplaatje het meest beïnvloeden. Voor een vast raam in PVC is dat zo’n 100 tot 250 euro per m², in hout betaal je iets meer met een bedrag tussen 150 en 300 euro. Als je fan bent van aluminium moet je rekenen op een som die varieert van 250 tot 400 euro.

Als je een idee hebt van de totale raamoppervlakte in je woning, kan je makkelijk berekenen hoeveel budget je precies moet vrijmaken. Deze richtprijzen zijn overigens exclusief btw gerekend. De prijzen van draai-kiepramen schommelen afhankelijk van het materiaal tussen 150 en 550 euro. Schuiframen nemen nog een grotere hap uit je budget met kostprijzen van 700 tot 1.500 euro.

De prijs van een buitendeur

De gemiddelde prijs van een buitendeur ligt hoger dan dat van een raam, rekening houdend met al het hang- en sluitwerk. Materiaal en extra opties (veiligheidssloten, isolatie en beglazing) beïnvloeden de totaalprijs. Een standaard buitendeur in PVC kost tussen de 1.400 en 2.000 euro, terwijl een houten deur iets hoger oploopt van 1.500 tot 2.200 euro.

Opnieuw valt aluminium het duurst uit met bedragen tussen 1.700 en 2.500 euro. Aluminium schuifdeuren bieden een stevige bescherming tegen hevige weersomstandigheden. Hun prijs schommelt tussen 1.500 en 5.200 euro afhankelijk van het aantal delen dat men wenst. Het hoeft geen betoog dat je voor inbraakwerende en gepantserde deuren nog hogere sommen neertelt, met uitschieters tot liefst 6.000 euro.

ramen deuren plaatsen

De prijs van een binnendeur

Gelukkig is het een pak minder duur om een binnendeur te plaatsen. De gemiddelde prijs voor een houten binnendeur schommelt tussen 300 en 900 euro. Glas is ook heel populair voor binnendeuren, denk maar aan kantoren of keukens. Voor een glazen binnendeur betaal je gemiddeld 1.000 à 2.000 euro.

Premie ramen en deuren

Je kan op verschillende vlakken in aanmerking komen voor premies. Zo kan je bijvoorbeeld beloond worden voor de plaatsing van hoogrendementsglas, als je dit laat uitvoeren door een erkende aannemer.

De totaalrenovatiebonus

Bovendien maak je aanspraak op een totaalrenovatiebonus als je minstens drie energiebesparende energiemaatregelen neemt. Het bedrag van de premie hangt af van het aantal energiebesparende renovaties en van het type woning dat gerenoveerd wordt.

Mijn VerbouwPremie

Als je tenslotte zowel glas als schrijnwerk laat vervangen, maak je een goede kans op een verbouwpremie. Voor een energetische renovatie dat meer dan 2500 euro aan facturen met zich meebrengt kan je in aanmerking komen voor een terugbetaling van 20 of 30% van de onkosten. Info en voorwaarden op de website van de Vlaamse overheid.

oude ramen verwijderen

Tips en aandachtspunten bij het kiezen van ramen en deuren

Als je op zoek gaat naar deuren en ramen voor je woning, dan zullen er veel opties zijn waaruit je kan kiezen. De juiste keuze maken is niet eenvoudig, omdat je tijdens de zoektocht rekening moet houden met verschillende factoren. Om het jou makkelijker te maken, hebben we enkele aandachtspunten op een rijtje gezet:

Let op het totaalplaatje

Alvorens je ramen en deuren kiest, kan je best even kijken voor welke stijl je wil gaan. Die stijl moet je ook kunnen terugvinden in de overige elementen van je woning. Heb je een moderne woning? Kies dan ook voor moderne ramen en deuren. Zo trek je de lijn van strakke elementen door.

Een moderne bouwstijl en oude ramen en deuren zullen niet het gewenste resultaat opleveren. In het beste geval vormt het aanzicht van jouw huis een coherent geheel.

nieuwe raam

Het juiste materiaal maakt het speciaal

Het kiezen van ramen en deuren heeft een grote invloed op de uitstraling van je interieur. Daarom is het ook van groot belang dat je de juiste keuze maakt, zeker op vlak van materiaal. Kies voor ramen en deuren uit materiaal dat past bij je interieur. Alleen zo zal je de juiste sfeer in huis scheppen.

Je kan kiezen uit drie soorten materialen: hout, aluminium en PVC. Wil je je woning een warmer karakter geven, dan is houten ramen en deuren plaatsen je beste maatje. Wanneer je voor een strakke look wil gaan, kies je het best voor het onderhoudsvriendelijke aluminium. Heb je niet het budget voor aluminium? Dan zijn PVC ramen en deuren een erg goed alternatief.

Laten we even dieper ingaan op deze materialen.

Charmant in hout: milieuvriendelijk & onderhoud vereist

Als je een charmant en gezellig interieur wilt creëren, dan zijn houten ramen en deuren de juiste keuze. Het is niet voor niets dat er vaak voor houten ramen en deuren gekozen wordt in een landelijk interieur. Het voordeel van houten ramen en deuren is dat ze makkelijk bewerkbaar zijn. Als je ze na enige tijd beu gezien bent, dan kan je ze gewoon opnieuw laten verven.

hardhouten ramen en deuren

Ramen en deuren in pvc: voordeligste keuze

Als je op zoek bent naar ramen en deuren die goedkoop zijn, dan zijn PVC ramen en deuren de beste optie. Er zijn veel afwerkingsmogelijkheden, waardoor ze mooi in élk interieur kunnen passen.

Stoer staal: lange levensduur

Bij een modern of industrieel interieur is staal een goede keuze. Stalen ramen en deuren hebben karakter en geven je interieur een industriële look. Bovendien is staal erg sterk, waardoor het lang meegaat. Voor stalen ramen en deuren zal je wel een pittige prijs betalen.

Stijlvol in aluminium: duurzaam en isolerend

Een andere optie voor een modern interieur zijn aluminium ramen en deuren. Ze zijn net iets goedkoper dan stalen deuren en ook erg duurzaam.

Groot, groter, grootst

Een typisch kenmerk aan moderne woningen is dat ze groot, minimalistisch en strak ogen. Voor een moderne look kan je dus beter grote ramen plaatsen. Zo komen moderne ramen ook het best tot hun uiting. In het ideale geval kies je voor gevelgrote ramen: laat ze van het plafond tot de grond reiken en laat ze desnoods heel de muur inpakken.

👉 Extra bonuspunt: door de grote raampartijen zal je meer natuurlijk licht binnen krijgen.

Er zijn veel mogelijkheden wat het type ramen betreft: valramen, draai-kiepramen, vaste ramen, enzovoort. Maar er is één type ramen dat écht niet in je interieur mag ontbreken: het schuifraam. Door voor een schuifraam in je woning te kiezen, zorg je ervoor dat er voldoende licht je woning binnenkomt. Zo lijkt de ruimte optisch groter en schep je een warme en gezellige sfeer.

verschillende ramen

Less is more

Ramen en deuren ogen niet alleen mooi als ze groot zijn, maar ook als ze simpel zijn. Basiskleuren zoals zwart, wit of grijs zijn het ideale kleurenpalet voor je ramen. Zo zal je totaalplaatje er gegarandeerd prachtig uitzien. Over het algemeen kiezen velen voor wit met zwarte accenten. Indien je je woning een industrieel karakter wil geven, kan je ook voor staal kiezen als accentkleur.

Een belangrijke tip: de kleur van je ramen moet optimaal passen bij je gevel. Dat doe je door oftewel heel gelijkaardige kleuren te kiezen of net heel contrasterende. Hoewel hout makkelijker te verven is, kan je ook bij die PVC en aluminium kiezen uit een resem aan kleuren.

’t Zit hem in de details

Zoals we al eerder aanhaalden: alles moet kloppen. Je woning moet een consistent plaatje vormen. Idealiter hebben de ramen dus ongeveer allemaal dezelfde grootte en kleur. Maar het zijn de details die het verschil maken. Laat de kleur van je ramen bijvoorbeeld terugkomen in de dakrand van je plat dak. Of in je garageport of carport.

Het zijn alle kleine beetjes die tellen. Let dus zeker op de details en vraag je steeds af hoe alles er samen zou uitzien voor je een keuze maakt. Details zijn belangrijk, maar verlies je er ook niet oneindig in.

betrouwbare ramen

Last but not least: de beglazing

Een belangrijk punt om op te letten, als je op zoek gaat naar ramen en deuren, is het glastype. Je kan voornamelijk kiezen uit enkel, dubbel of driedubbel glas. Natuurlijk zie je het verschil niet, maar je voelt het wél.

Enkel of dubbel glas?

Kies je voor enkel glas? Dan zal je veel warmte verliezen. Hierdoor zal je energierekening sterk oplopen. Het is wel goedkoper in aankoop, maar loont dat wel de moeite? Dubbel glas is net iets duurder dan enkel glas, maar toch veel effectiever om warmteverlies tegen te gaan. Je kan dus best minimum voor standaard dubbel glas kiezen.

dubbel glas

H+++glas

Hoe zit het met HR+++ glas? Triple glas is absoluut dé beste keuze. In dit glas is een laag edelglas verwerkt, zodat het een goede thermische en akoestische isolatie heeft. Hierdoor heb je dus ook geen last meer van geluidshinder. Het enige probleem is dat dit glastype erg duur is, maar dat heb je snel terugverdiend.

Deuren en ramen zelf plaatsen of ramen en deuren plaatser inschakelen?

Je kan zelf de ramen en deuren plaatsen als je een ervaren klusser bent, maar het is nog altijd beter om een expert in te schakelen om onaangename verrassingen te voorkomen en zeker te zijn van een correcte plaatsing.

Ontvang gratis offertes voor de plaatsing van jouw ramen en deuren

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvende offertes van ramen- en deurenspecialisten in jouw buurt. Dankzij deze dienst kan je prijzen vergelijken opdat je zeker de voordeligste keuze maakt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.