Ramen en deuren

Misschien sta je op punt om je woning te (ver)bouwen of misschien ben je gewoon aan vervanging toe. Wat de reden ook is, nieuwe ramen en deuren kiezen voor je woning is niet altijd even gemakkelijk. Daarom geven we je enkele tips en aandachtspunten mee die je helpen de perfecte ramen en deuren uit te kiezen!
 

Wil je in contact komen met een raam-en deurspecialist uit jouw regio?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes


 

Pvc ramen zijn een erg goede investering. De prijs pvc ramen per m² kosten bovendien minder dan andere grondstoffen, zoals hout of aluminium. Toch kunnen de prijsverschillen erg groot zijn.

Verder lezen

Hoogrendementsglas is niet meer uit huizen weg te slaan. Wij geven u alvast een overzicht van de hoogrendementsglas prijs per m².

Verder lezen

Nieuwe ramen plaatsen? Een goed idee! Maar welke keuze materiaal ga je maken? PVC, hout of aluminium? Waar moet je op letten? Wat zijn de voor- en nadelen? We zetten alle belangrijk eigenschappen van PVC, aluminium en hout op een rijtje.

Verder lezen

Wens je aan je woning een nieuwe uitstraling te geven? Bij het plaatsen van nieuwe ramen en deuren wordt de keuze voor hout steeds groter. Het succes ervan is dan ook te danken aan zijn talrijke voordelen.

Verder lezen

Ramen creëren licht en ruimte in jouw huis. Schuiframen voegen daar nog eens elegantie aan toe. Hier lees je wat een schuifraam plaatsen kost en welke verschillende soorten er bestaan.

Verder lezen

Wanneer je nieuwe ramen gaat plaatsen, kiest u best meteen voor een dubbele beglazing. Dubbel glas geeft namelijk een betere warmte- en geluidsisolatie dan enkel glas. Maar wat kost dubbel glas nu?

Verder lezen

In elk huis worden kamers verbonden door deuren. Je kan hier weinig aandacht aan schenken en voor een normale deur gaan, maar kiezen voor de houten binnendeuren die bij jouw stijl passen geeft klasse aan je interieur.

Verder lezen

Tips en aandachtspunten bij het kiezen van je ramen en deuren

1. Let op het totaalplaatje

Alvorens je je ramen kiest, kan je best even kijken voor welke stijl je wil gaan. Die stijl moet ook terug te vinden in de overige elementen van je woning. Heb je een moderne woning, kies dan ook voor moderne ramen en deuren. Zo trek je de lijn van strakke elementen door. Een moderne bouwstijl en ouderwetse ramen zullen niet het gewenste resultaat opleveren. Je wil dat alles één geheel vormt en geen kakofonie aan stijlen creëren.

2. Het juiste materiaal maakt het speciaal

Vooral het materiaal is erg beslissend voor de look van je ramen. Je kan kiezen uit drie soorten materialen: hout, aluminium en PVC. Wil je je woning een warmer karakter geven, dan is hout je beste maatje. Wanneer je voor een strakke look wil gaan, kies je het best voor het onderhoudsvriendelijke aluminium. Heb je niet het budget voor aluminium? Dan is PVC een erg goed alternatief.

3. Groot, groter, grootst

Een typisch kenmerk aan moderne woningen is dat ze groot, minimalistisch en strak ogen. Kies dus voor ramen die groot zijn. Zo komen moderne ramen ook het best tot hun uiting. In het ideale geval kies je voor gevelgrote ramen: laat ze van het plafond tot de grond reiken en laat ze desnoods heel de muur inpakken.

Extra bonuspunt: door de grote ramen zal je meer natuurlijk licht binnen krijgen.

4. Less is more

Ramen en deuren ogen niet alleen mooi als ze groot zijn, maar ook als ze simpel zijn. Basiskleuren zoals zwart, wit of grijs zijn het ideale kleurenpalet voor je ramen. Zo zal je totaalplaatje er gegarandeerd prachtig uitzien. Over het algemeen kiezen velen voor wit met zwarte accenten. Indien je je woning een industrieel karakter wil geven, kan je ook voor staal kiezen als accentkleur.

Een belangrijke tip: de kleur van je ramen moet optimaal passen bij je gevel. Dat doe je door oftewel heel gelijkaardige kleuren te kiezen of net heel contrasterende. Hoewel hout makkelijker te verven is, kan je ook bij die PVC en aluminium kiezen uit een resem aan kleuren.

5. ’t Zit hem in de details

Zoals we al eerder aanhaalden: alles moet kloppen. Je woning moet één consistent plaatje vormen. Idealiter hebben de ramen dus ongeveer allemaal dezelfde grootte en kleur. Maar het zijn de details die het verschil maken. Laat de kleur van je ramen bijvoorbeeld terugkomen in de dakrand van je plat dak. Of in je garageport of carport. Het zijn alle kleine beetjes die tellen. Let dus zeker op de details en vraag je steeds af hoe alles er samen zou uitzien voor je een keuze maakt. Details zijn belangrijk, maar verlies je er ook niet oneindig in.