5 tips om je houten ramen en deuren te kiezen

Zijn je ramen en deuren aan vervanging toe ? Of wens je aan je woning een nieuwe uitstraling te geven? Bij het plaatsen van nieuwe ramen en deuren wordt de keuze voor hout steeds groter. Het succes van houten ramen en deuren is dan ook te danken aan zijn talrijke voordelen. Het kiezen van de juiste houten ramen en deuren vergt echter de nodige aandacht. In dit artikel geven we je graag een paar handige tips bij het maken van je keuze.

Kiezen voor de juiste ramen en deuren: zo doe je dat!

Tips voor het kiezen van houten ramen en deuren

Tip 1: Stook niet onnodig

Een nieuwe uitstraling en het creëren van een warm en landelijk stijl is uiteraard een belangrijk criteria. Echter mag dit niet de beslissende factor vormen. De verbluffende esthetiek dient inderdaad gekoppeld te worden met goede energieprestaties.

De U-waarde van  je deuren en van het raamprofiel draagt hier in grote mate bij. Deze waarde geeft het warmteverlies per m² en wordt bepaald door het glas en het schrijnwerk. Hoe lager deze waarde is, hoe minder warmte uw ramen en deuren zullen doorlaten.  Een raamprofiel  kan zodoende een U-waarde hebbe van 0,8 tot 0,63 W/m²K.

Buiten de thermische eigenschappen dien je ook rekening te houden met de mechanische weerstand . Houten raamprofielen op basis van microtandwerk zorgen er bijvoorbeeld voor dat de mechanische weerstand twee keer zo hoog is als bij klassieke houten ramen.

Microtandwerk is namelijk een techniek die ervoor zorgt dat je het lijmoppervlak van de houten delen van de ramen vergroot en tevens de hoekverbindingen versterkt. Dit leidt uiteindelijk tot een betere waterdichtheid en zodoende een betere bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Tip 2: Bepaal de kwaliteit van je hout

Het bepalen van de houtsoort hangt van verschillende factoren af. Wat is het budget waarover je beschikt? Wens je het hout  eveneens onbehandeld te laten?

Wil je een houten buitenschrijnwerk laten uitvoeren, dan is het van belang dat je kiest voor duurzaam hout die bestendig is tegen extreme temperatuursverschillen. Houtsoorten zoals eik, padoek of afzelia zijn hiervoor ideaal. De duurzaamheid van een houtsoort kan je onderscheiden dankzij zijn duurzaamheidsklasse. Deze klasse wordt uitgedrukt in cijfers, gaande van 1 t.e.m. 5. Hoe hoger de klasse, hoe beter de duurzaamheid.

Isoleer beter met houten ramen en deuren

Tip 3:  Doe het milieu een plezier

Ga dus niet te snel over de keuze naar de juiste houtsoort. Minder duurzame houtsoorten zijn niet altijd van goede kwaliteit. Een ander belangrijk factor voor het kiezen van houten ramen en deuren is namelijk de levensduur.

Hoe hoger de duurzaamheidsklasse is, hoe beter het kernhout en hoe langer het hout, onbehandeld, in goede staat blijft.  Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse, maar ook van het  onderhoud die je aan je ramen schenkt, kunnen je  ramen en deuren  wel 25 jaar meegaan. Onderstaand tabel geeft je alvast een idee van de levensduur van de houtsoorten per klasse:

Zoals je nu wel weet biedt hout uitstekende resultaten op vlak van thermische isolatie. Bovendien kan je ook genieten van zeer goede akoestische eigenschappen. De massa van het hout zorgt inderdaad voor een aangenaam geluiddempend effect.

Je dient er natuurlijk mee rekening te houden dat deze isolerende eigenschappen, en de duurzaamheidsklasse van het hout, aan een prijskaartje verbonden is. In vergelijking met zijn concurrenten (pvc en aluminium) zijn houten ramen en deuren dus ook iets duurder van prijs.

Deze prijs hangt echter ook weer af van een aantal factoren waaronder het gekozen houtsoort, maar ook het aantal vierkante meters en de beglazing. Beslis je om bijvoorbeeld vaste ramen te installeren, dan kun je je verwachten aan een prijs van 500 m² die kan oplopen tot 1600 m² indien je kiest voor het plaatsen van schuiframen. De beginprijs voor een houten voordeur ligt gewoonlijk rond de € 900.

Houten ramen en deuren plaatsen : heb je je keuze al gemaakt ?

Zit je nog met vragen over de juiste keuze wat betreft het plaatsen van houten ramen en deuren? Wil je graag advies? Aarzel dan niet om ons formulier in te vullen en vrijblijvend gratis offertes aan te vragen. We brengen je zo snel mogelijk in contact met professionele raam-en deurspecialisten uit jouw regio die je de nodige advies zullen geven op maat van je project.

Klasse Duurzaamheid Levensduur
I Zeer duurzaam Minimaal 25 jaar
II Duurzaam 15-25 jaar
III Voldoende duurzaam 10-15 jaar
IV Weinig duurzaam 5-10 jaar
V Niet duurzaam Maximaal 5 jaar

Tip 4: Bezint eer ge begint

Hout vraagt een regelmatig onderhoud. Dit wordt ook beschouwd als één van zijn grootste nadelen. Afhankelijk van de duurzaamheid en van de behandeling dat het hout tijdens de fabricage kreeg, moet deze om het x aantal jaren weer behandeld worden om vocht, schimmel en insecten te voorkomen.

Heb je geen tijd voor onderhoud en wens je het hout onbehandeld te laten dan dien je een houtsoort uit klasse I of II te kiezen. Houd er wel rekening mee dat onbehandeld houd in de loop der jaren kan verkleuren naar grijs. Om dit te vermijden kan je je raamprofielen en deuren eens per jaar oliën of vernissen.