Digitale energiemeter: dit moet u weten!

 
Digitale energiemeter: invoering slimme meter vanaf 2019
Het is eindelijk zover! Als één van de laatste regio’s in Europa heeft de Vlaamse overheid beslist om vanaf januari 2019 de digitale energiemeter in te voeren. 4,6 miljoen woningen zullen zodoende de overschakeling moeten maken. Minister van Energie Bart Tommelein rekent echter op een periode van vijftien jaar vooraleer alle woningen met een digitale energiemeter uitgerust zullen zijn.

Waarom een digitale energiemeter noodzakelijk wordt

Alle Vlaamse woningen zijn momenteel uitgerust met de klassieke Ferrarismeter, maar deze worden niet meer gemaakt.  Samen met de toenemende digitalisering is de invoering van een slimme energiemeter dus simpelweg een noodzaak.

Dankzij deze digitale energiemeters zal het jaarlijks bezoek van de netbeheerder niet langer nodig zijn. Jouw energieverbruik zal namelijk vanop afstand afgelezen kunnen worden. Minister Bart Tommelein mikt zodoende op een decentraal energiesysteem waar de focus meer gelegd moet worden op lokale producties, door bijvoorbeeld zonnepanelen

Deze nieuwe energiemeters zullen uiteraard niet van de ene dag op de andere ingevoerd kunnen worden en zal beginnen bij nieuwbouwwoningen, grondige renovaties en bij mensen met een budgetmeter. Voor de meeste Vlaamse gezinnen zullen er de eerstvolgende jaren dus weinig veranderingen merkbaar zijn.

Hoe bespaar je met een digitale energiemeter?

Wie zijn digitale energiemeter combineert met slimme toepassingen zal bovendien ook nog eens kunnen genieten van extra energiebesparingen. Doordat de meter via softwares en apps vanop afstand kan gestuurd worden zal je een beter zicht krijgen op jouw algemeen energieverbruik. Zo kan je je vaatwasmachine, grasmaaier, enz. laten draaien tijdens de goedkopere uren.

Minister Tommelein benadrukt dat de omschakeling naar een slimme meter enkel mag gebeuren mits toestemming van de eigenaar. Wie een slimme energiemeter heeft, maar er niets mee doet, zal hier namelijk geen voordeel uit kunnen trekken.

Tenslotte zal de overschakeling volledig kosteloos zijn. Ben je echter gehaast en wil je onmiddellijk gebruik maken van deze slimme energiemeter en zijn extra toepassingen? Dan mag je je wel verwachten aan een prijskaartje.

Blijven zonnepanelen rendabel met een digitale energiemeter?

Blijven zonnepanelen rendabel met een digitale energiemeter

Ben je eigenaar van zonnepanelen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De overschakeling naar een slimme energiemeter blijft rendabel.

  • Elke installatie voor 1 januari 2020 zal zodoende, gedurende 15 jaar, nog kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. De werking van deze teller bestaat er namelijk in om het overschot aan zonnestroom op het openbare net te injecteren. Het voordeel hieraan is dat je netbeheerder evenveel voor jouw stroom betaalt als omgekeerd. Kost de stroom die je van het net haalt je 30 cent per kWh? Dan krijg je evenveel terug voor de stroom die je op het net plaatst.
  • Voor zonnepaneleninstallaties die na 1 januari 2020 goedgekeurd worden zal het principe van de terugdraaiende teller niet meer gelden. Digitale meters hanteren namelijk een intelligent tarief. Kost de stroom die je van net haalt nog 30 cent, dan krijg je bijvoorbeeld nog maar slechts 5 à 6 cent voor de stroom die je op het net plaatst. Hoe meer stroom jij dus het net opstuurt, hoe groter je verlies. Zodoende de investering in zonnepaneelinstallaties aantrekkelijk te houden, wordt er echter vanaf 1 januari 2021 een alternatieve compensatieregeling voorzien.