Digitale meter zonnepanelen: info en regels
Wat is de impact van de digitale meter op jouw zonnepanelen? Sinds januari 2019 is de digitale meter ingevoerd. Naar schatting 4,6 miljoen woningen moeten de overschakeling van de terugdraaiende teller naar de digitale meter maken.
In dit artikel vind je een overzicht van de regels omtrent de digitale meter en zonnepanelen. Ook gaat het kort in op de gevolgen van het arrest van het Grondwettelijk Hof rond het afschaffen van de terugdraaiende teller op jouw zonnepaneleninstallatie.
Vraag extra advies en ontvang tegelijk gratis offertes
INHOUDSTAFEL
Waarom een digitale energiemeter noodzakelijk wordt
Alle Vlaamse woningen zijn momenteel uitgerust met de klassieke Ferrarismeter, maar deze worden niet meer gemaakt. Samen met de toenemende digitalisering is de invoering van een slimme energiemeter dus simpelweg een noodzaak.
Dankzij deze slimme meters zal het jaarlijks bezoek van de netbeheerder niet langer nodig zijn. Je zal jouw energieverbruik namelijk vanop afstand kunnen lezen. De Vlaamse regering mikt zodoende op een decentraal energiesysteem waar de focus meer ligt op lokale producties, door bijvoorbeeld zonnepanelen
Deze nieuwe digitale meter zal uiteraard niet van de ene dag op de andere ingevoerd kunnen worden en zal beginnen bij nieuwbouwwoningen, grondige renovaties en bij mensen met een budgetmeter. Voor de meeste Vlaamse eigenaars van zonnepanelen zullen er de eerstvolgende jaren dus weinig veranderingen merkbaar zijn.
Wat is het verschil tussen een analoge en een digitale meter?
Eigenlijk doen een analoge en nieuwe digitale meter exact hetzelfde, ze meten namelijk je energieverbruik. Bij een analoge meter is dit zichtbaar op een klassieke teller en bij de digitale meter op een schermpje. Maar deze nieuwe meters kunnen wel veel meer dan de analoge meters. Enkele voordelen op een rij:
- Meterstand wordt automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder: er hoeft dus niemand meer langs te komen.
- Je kan je energieverbruik beter opvolgen online: zie exact wanneer je hoeveel gebruikt.
- Je kan besparen: door je machines te laten werken op momenten waar het verbruik laag ligt, bespaar je energie.
- Afsluiten kan op afstand.
- Je kan de meter slimmer maken door toestellen te koppelen.
Hoe bespaar je met een digitale meter?
Eigenaars van zonnepanelen die hun digitale meter combineren met slimme toepassingen zullen bovendien ook nog eens kunnen genieten van extra energiebesparingen. Doordat de meter via softwares en apps van op afstand kan gestuurd worden, zal je een beter zicht krijgen op jouw algemeen energieverbruik. Zo kan je je vaatwasmachine, grasmaaier, enz. laten draaien tijdens de goedkopere uren.
Kan je een digitale meter weigeren?
Minister Tommelein benadrukt dat de plaatsing van een digitale meter enkel mag gebeuren mits toestemming van de eigenaar. Wie een digitale meter heeft, maar er niets mee doet, zal hier namelijk geen voordeel uit kunnen trekken.
Hoeveel kost de omschakeling naar een slimme meter?
Tenslotte zal de overschakeling volledig kosteloos zijn. Ben je echter gehaast en wil je onmiddellijk een installatie van de digitale meter om gebruik maken van deze slimme meter en zijn extra toepassingen? Dan zal je zelf moeten betalen.
Blijven zonnepanelen rendabel met een digitale energiemeter?
Eigenaars van zonnepanelen hoeven zich geen zorgen te maken. De overschakeling naar een digitale meter blijft rendabel, net zoals in combinatie met een klassieke meter.
Voor 1 januari 2020
Elke installatie voor 1 januari 2020 zal zodoende, gedurende 15 jaar, nog kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. De werking van deze klassieke meter bestaat er namelijk in om het overschot aan zonnestroom op het openbare net te injecteren. Het voordeel hieraan is dat je netbeheerder evenveel voor jouw stroom betaalt als omgekeerd. Kost de stroom die je van het net haalt je 30 cent per kWh? Dan krijg je evenveel terug voor de stroom die je op het net plaatst.
Na 1 januari 2020
Voor zonnepaneleninstallaties die na 1 januari 2020 goedgekeurd worden zal het principe van de terugdraaiende teller niet meer gelden. Een digitale meter hanteert namelijk een intelligent tarief. Kost de stroom die je van net haalt nog 30 cent, dan krijg je bijvoorbeeld nog maar slechts 5 à 6 cent voor de stroom die je op het net plaatst. Hoe meer stroom jij dus het net opstuurt, hoe groter je verlies. Zodoende de investering in zonnepaneelinstallaties aantrekkelijk te houden, wordt er echter vanaf 1 januari 2021 een alternatieve compensatieregeling voorzien.