Verhoog je rendement: Plaats zonnepanelen op een plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Duurzaamheid wordt een steeds grotere trend. Zonnepanelen kunnen, bovendien, zowel op een hellend als een plat dak geĆÆnstalleerd worden. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak gebeurt echter veel flexibeler. In dit artikel geven we je hier graag meer info over. Zo kan jij ook genieten van een verlaagd energieverbruik!

We geven je een antwoord op volgende vragen:
– Welk rendement haal je uit de installatie van zonnepanelen op een plat dak?
– Waar moet je rekening houden bij de installatie van de zonnepanelen?
Rendement zonnepanelen plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak: een dubbel rendement?

De bewering dat het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak een dubbel rendement oplevert is natuurlijk slechts een illusie.
Het rendement van een zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door zijn oriƫntatie. Hoe meer zonlicht het opvangt, hoe hoger het rendement.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kun je namelijk de hellingsgraad, en zodoende de ideale positionering, bepalen ten opzicht van de zon. Voor een optimaal rendement dienen de zonnepanelen op een hellingshoek van 36 graden geplaatst te worden.

Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak komt, echter, iets duurder uit dan bij een hellend dak. Zonnepanelen mogen namelijk niet zomaar plat op het dak gelegd worden. Dit kan het rendement tot 20% verlagen.
Voor de montage van de zonnepanelen zijn verschillende materialen beschikbaar:

  1. Gesloten opstellingen: Dit kunnen, bijvoorbeeld, plastic bakken of kunststofconsoles zijn.
  2. Open opstellingen: Dit zijn gewoonlijk driehoekige steunen die onder het zonnepaneel geplaatst worden. Open opstellingen zijn vaak goedkoper en geven je meer vrijheid bij het bepalen van de hellingsgraad.

Let op! Bij een open opstelling dien je rekening te houden met de ballast zodat je zonnepaneel niet kan verschuiven als er veel wind is.

Gewoonlijk wordt een ballast aangeraden tussen 80 en 100kg. Dit is echter afhankelijk van het benodigde materiaal evenals van de windzone waar het gebouw zich bevindt.
Hou er dus rekening mee dat je dak stabiel en sterk genoeg is om het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen te dragen. Het aantal zonnepanelen dat je wilt plaatsen is vervolgens afhankelijk van hoe goed je dak scoort op het gebied van zonne-energie. Om dit te analyseren kan je steeds de online Zonnekaart Vlaanderen raadplegen.

De hogere kostprijs voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak is dus vooral te wijten aan de verstelbare steunen. Deze extra kosten kun je echter vrij snel terugverdienen en dus is het overwegen voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zeker de moeite waarde. Weet je al wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen in Vlaanderen en Brussel? 

Zelf de zonnepanelen op je plat dak bevestigen?

Overweeg je om zelf je zonnepanelen te installeren ? Door de gevoeligheid van daken voor zware ballasten is het aangeraden deze te laten plaatsen door een erkende installateur. Deze zal je met de nodige advies kunnen bijstaan.

Ben je op zoek naar een geschikte installateur voor jouw project? Vul dan zeker het formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van zonnepaneleninstallateurs.