Verhoog je rendement: zonnepanelen plat dak
Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Duurzaamheid wordt een steeds grotere trend. Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin dak als een platte dak geïnstalleerd worden.
Zonnepanelen installeren op een plat dak biedt verschillende opties. In dit artikel geven we je hier graag meer info over. Zo kan jij ook genieten van een verlaagd energieverbruik door zonnepanelen!
We geven je een antwoord op volgende vragen:
– Welk rendement haal je uit de installatie van zonnepanelen op plat dak?
– Waar moet je rekening houden bij de installatie van de zonnepanelen?
Vergelijk tot 5 gratis offertes
INHOUDSTAFEL
Rendement zonnepanelen op plat dak
Een plat dak is de perfecte plaats om zonnepanelen te plaatsen omdat ze flexibeler zijn qua plaatsing. Dit helpt niet alleen bij het terugverdienen van jouw investering, maar het vermindert ook de installatietijd en kosten.
Het enige nadeel van zonnepanelen installeren op een plat dak? Een plat dak heeft doorgaans minder oppervlakte dan een hellend dak, terwijl je veel ruimte nodig hebt als je veel zonnepanelen wilt installeren.
Dubbel rendement?
De bewering dat het plaatsen van zonnepanelen op plat dak een dubbel rendement oplevert is natuurlijk slechts een illusie.
Het rendement van een zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door zijn oriëntatie. Hoe meer zonlicht het opvangt, hoe hoger het rendement.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kun je namelijk de hellingsgraad en zodoende de ideale positionering bepalen ten opzicht van de zon. Voor een optimaal rendement dienen de zonnepanelen met een ideale hellingshoek van 36 graden geplaatst te worden.
Zonnepanelen plat dak: welke voordelen?
Zonnepanelen plaatsen op een plat dak brengt tal van voordelen met zich mee. Ze koelen beter in de zomer en in de winter heb je minder sneeuwlast.
Zonnepanelen zijn geschikt door de ideale hellingshoeken ten opzichte van de zon. Verder is het makkelijker om de zonnepanelen zelf te installeren en plaatsen en zijn ze ook makkelijk mee te verhuizen. De zonnepanelen heb je sneller terugverdiend op een plat dak en ze staan ook meer uit het zicht. Bovendien heb je voor zonnepanelen ook geen vergunning nodig.
Nadelen zonnepanelen plat dak
Natuurlijk zijn er voor- en nadelen en zonnepanelen zijn daarop geen uitzondering. Maar dat zijn er zo weinig dat de nadelen niet groter zijn dan de voordelen.
- Het plaatsen van zonnepanelen op platte daken is gemiddeld 15% duurder. Installatie op platte daken vereist meer materiaal, waardoor het duurder is om op andere daken te installeren.
- Voor het plaatsen van de installatie heb je voldoende ruimte op het platte dak nodig. Te weinig ruimte betekent te weinig rendement en dat wil je voorkomen. Om rendabel te installeren op een plat dak, moet je minimaal 4 panelen plaatsen.
- Schaduwobjecten in de buurt kunnen de efficiëntie van het zonnepaneel verminderen.
Prijs zonnepanelen plat dak
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken liggen tussen de 7.500 en 10.000 euro. De kosten zijn ongeveer 75 % van de materiaalprijs en 2 5% van de installatiekosten van zonnepanelen. In de praktijk verschilt de prijs van zonnepanelen op een plat dak niet veel van die van zonnepanelen op een hellend dak.
Je moet echter rekening houden met extra kosten bij het bevestigen van de staanders waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dit komt overeen met ongeveer 12 euro extra per paneel.
Zonnepanelen laten plaatsen?
Zelf zonnepanelen op een plat dak plaatsen is niet iedereen gegeven. Heb je geen voorkennis of laat je het liever aan een professional over? Raadpleeg dan een zonnepaneel installateur uit de buurt.
Waar moet je rekening mee houden?
Het installeren van zonnepanelen op een plat dak komt iets duurder uit dan bij een schuin dak. Zonnepanelen op een plat dak mogen namelijk niet zomaar plat op het dak gelegd worden. Dit kan het rendement tot 20 % verlagen.
1. Legplan zonnepanelen plat dak + montage
Voor de montage van zonnepanelen zijn verschillende materialen beschikbaar:
- Gesloten opstellingen: Dit kunnen, bijvoorbeeld, plastic bakken of kunststofconsoles zijn.
- Open opstellingen: Dit zijn gewoonlijk driehoekige steunen die onder het zonnepaneel geplaatst worden. Open opstellingen zijn vaak goedkoper en geven je meer vrijheid bij het bepalen van de hellingsgraad.
Let op! Bij een open opstelling dien je rekening te houden met de ballast, zodat je zonnepaneel op een plat dak niet kan verschuiven als er veel wind is.
Gewoonlijk wordt een ballast aangeraden tussen 80 en 100 kg. Dit is echter afhankelijk van het benodigde materiaal evenals van de windzone waar het gebouw zich bevindt.
1.2. Hoeveel zonnepanelen op plat dak?
Op een plat dak passen er minder zonnepanelen dan op een hellend dak. Als je een dak hebt van 8 x 4 meter, zal je bij een plat dak 9 zonnepanelen kunnen plaatsen.
2. Draagkracht van het dak
Hou er dus rekening mee dat je dak stabiel en sterk genoeg is om het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen te dragen. Het aantal zonnepanelen op een plat dak dat je wilt plaatsen, is vervolgens afhankelijk van hoe goed je dak scoort op het gebied van zonne-energie. Om dit te analyseren kan je steeds de online Zonnekaart Vlaanderen raadplegen.
De hogere kostprijs voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak is dus vooral te wijten aan de verstelbare steunen. Deze extra kosten kun je echter vrij snel terugverdienen en dus is het overwegen voor het zetten van zonnepanelen op een plat dak zeker de moeite waarde. Weet je al wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen in Vlaanderen en Brussel?
3. Ideale hellingshoek
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om de zonne-energie te benutten die op jouw eigendom schijnt. Je wilt er echter niet alleen zeker van zijn dat ze zo efficiënt mogelijk zijn, maar ook dat elke centimeter ruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.
Eén overweging is de hellingshoek: De meest ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden, die werpt meer schaduw tussen de rijen zonnepanelen dan kleinere hoeken doen. Je hebt dan wel minder oppervlakte beschikbaar dus er kunnen minder zonnepanelen tussen de rijen zonnepanelen passen.
4. Zonnepanelen op plat dak: landschap of portret montage?
Er zijn een aantal factoren te overwegen bij de beslissing of je zonnepanelen in portret of landschap wilt monteren. Landschapsmontage kan meer ruimte in beslag nemen, waarbij de keuze vaak afhangt van de kosten en de beschikbaarheid van dakruimte en van de zichtbaarheid op het dak (landschapsmontage is minder zichtbaar).
Staande montage vereist slechts de helft van de ballast die nodig is voor liggende montage, dus ze zijn goedkoper, maar zorg ervoor dat er voldoende ruimte beschikbaar is voordat je ze installeert.
5. Oost-west opstelling
De Oost-West oriëntatie van zonnepanelen wordt gekozen voor maximale plaats benutting door ze onder een hoek van 10 graden te leggen. Het nadeel is dat dit minder opbrengt, ten opzichte van zonnepanelen die gericht zijn naar het Zuiden.
Een ander neveneffect is dat vuil en puin zich gemakkelijker kunnen ophopen op het dak. Hierdoor moeten ze vaak worden schoongemaakt, waardoor de terugverdientijd langer wordt. Dit komt door alle extra arbeidskosten die het schoonhouden van deze panelen met zich meebrengt.
Zonnepanelen plat dak: er zijn natuurlijk ook voordelen aan verbonden. De oost-west oplossing offert meer opbrengst op per m2 dak. Bovendien is er minder opwaartse wind waardoor er minder ballast nodig is. En natuurlijk het grootste voordeel is dat er veel meer zonnepanelen kunnen worden geplaatst op het dak.
6. Veilige afstand tot de dakrand
Om een veilige afstand tot de dakrand bewaren, moet je nadenken over hoe je een voldoende veiligheidsmarge, of no-go zone, kunt behouden. De sterkste wervelingen bevinden zich aan de rand van platte daken, precies waar je ze tijdens een storm niet wilt hebben.
Je zal meer ballast moeten aanbrengen als je dichter bij de dakrand komt. Zorg ervoor dat jouw zonne-installatie voldoet aan alle plaatselijke regels over het installeren van zonnepanelen. De hoogte van de zonnepanelen moeten namelijk gelijk zijn aan de afstand tot de dakrand. De zonnepanelen moeten ongeveer 0,5 tot 1 meter van de dakrand verwijderd zijn.
7. Schaduw of blokkeringen
Om het beschikbare vermogen te maximaliseren is het van cruciaal belang dat jouw zonnepanelen niet door iets worden geblokkeerd. Als een object een paneel blokkeert, werpt het een schaduw op dat deel van het dak en vermindert de effectiviteit van het zonlicht, waardoor de energieopbrengst daalt.
Door gebruik te maken van speciale boxen genaamd Power Optimizers, kan je ervoor zorgen dat deze schaduwen niet te veel verlies aanrichten. De power optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk zonnepaneel maximaliseert. De optimizer wordt aangesloten tussen de kabels van elk zonnepaneel. Dankzij dit systeem werken de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Met de optimizer hebben de schaduwen op het dak geen directe invloed op het rendement van alle zonnepanelen.
8. Ballast voor plat dak
Ballast is datgene wat zonnepanelen geaard en stabiel houdt. Ze zijn ontworpen om op platte daken te worden gemonteerd, maar een aantal factoren zoals het type constructie of de hoogte zal bepalen hoeveel ballast je nodig hebt voor je opstelling.
Professionele installateurs weten wat er in elk geval nodig is, dus het is aangeraden om jezelf eerst te informeren vooraleer jezelf een beslissing neemt over de materialen. Dat kan tijd besparen en tegelijkertijd de veiligheid tijdens de installatie garanderen.
8.1. Zonnepanelen op plat dak zonder ballast?
Het is mogelijk om de zonnepanelen zonder ballast op een dak dat plat is te monteren. In plaats van ballast, worden er dan dakankers gebruikt.
Zelf de zonnepanelen op je plat dak bevestigen?
Overweeg je om zelf je zonnepanelen op het platte dak te installeren? Door de gevoeligheid van platte daken voor zware ballasten is het aangeraden deze te laten plaatsen door een erkende installateur. Deze zal je met het nodige advies kunnen bijstaan.
Ben je op zoek naar een geschikte installateur voor jouw zonnepanelen? Vul dan zeker het formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van installateurs.