Terugverdientijd zonnepanelen: 11 jaar of langer?

Terugverdientijd zonnepanelen 2021

De grote vraag bij zonnepanelen is natuurlijk hoe lang het duurt vooraleer de investering zijn vruchten afwerpt. Terugverdientijd zonnepanelen anno 2021: de moeite of duurt het te lang?

Zonnepanelen zijn jarenlang een interessante investering geweest, mede door de overheidssubsidies ervoor. Die subsidies zijn helaas in 2015 helemaal afgeschaft. Heeft dit effect op de terugverdientijd zonnepanelen? Ja. Zijn zonnepanelen daardoor geen goede investering meer? Jawel hoor! Maar hoe lang duurt het nu eer zonnepanelen terugverdiend zijn? Men spreekt van 11 jaar, maar is dat ook zo? Bereken hier uw terugverdientijd met onze zonnepanelen Calculator.

Test Aankoop deed de test en gaf in mei 2017 het dossier vrij. Om de prijs te drukken deed Test Aankoop wel een groepsaankoop. Waar de prijs voor zonnepanelen in het begin van deze eeuw nog 5.000 euro per kilowattpiek was, is het nu minder dan 2.000 euro kilowattpiek voor een basisinstallatie.

Het begrip kilowattpiek (kWp) vergelijkt de prestaties van zonnepanelen in optimale omstandigheden. Een kWp is het maximale elektrische vermogen dat Ć©Ć©n zonnepaneel kan leveren bij een standaardtemperatuur en -zonnestraling uitgedrukt in kilowatt.

Terugverdientijd zonnepanelen: meer of minder dan 11 jaar?

Terugverdientijd zonnepanelen in Vlaanderen

In Vlaanderen kan je momenteel, door het afschaffen van de subsidies, je installatie enkel terugverdienen door de terugdraaiende meter. De netvergoeding vermindert er de winst, maar de steeds hogere elektriciteitsprijs zorgt voor een positief rendement. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je investering terugverdiend is.

Met een zeer goede oriĆ«ntatie en met een aanschafprijs van 1.500 euro per kWp, kan het rendement boven de vier procent stijgen. In mindere omstandigheden kan het rendement zakken tot slechts twee procent. De terugverdientijd in Vlaanderen schommelt zo tussen 9 en 14 jaar.

Bovendien laat de Vlaamse overheid je een lening tot 10.000 euro aangaan voor zonnepanelen. De intrest van deze lening loopt maximaal op tot twee procent. Dit geldt enkel voor energiebesparende investeringen. De provincie Limburg laat zelfs tot 30.000 euro lenen toe. Dat is het investeren waard.

In Brussel is de terugverdientijd korter dan in Vlaanderen door groenestroomcertificaten.

Terugverdientijd zonnepanelen in Brussel

In Brussel krijgen houders van zonnepanelen nog groenestroomcertificaten gedurende 10 jaar. Zo krijg je als Brusselaar in 2017 iets meer dan 250 euro per geproduceerde 1.000 kilowattuur. Sinds 2018 werd het terugdraaien van de meter in Brussel wel afgeschaft, maar het rendement zou hoog moeten blijven als de prijs van de certificaten op het huidige peil blijft. De terugverdientijd is in Brussel dus vrij kort: 6 Ć  7 jaar.

De terugverdientijd geeft enkel aan hoe lang het duurt vooraleer je de investering terugverdiend hebt. Dit geeft echter nog niet aan hoe je de opbrengst van je zonnepanelen kan berekenen. Hoeveel verdien jij?