Asbest in schoorsteen: hoe verwijderen? Kosten, risico’s en stappenplan 

Hoewel het gebruik van asbest al jaren verboden is, komt het materiaal nog vaak voor in oudere gebouwen. Een van de plekken waar je asbest nog vaak terugvindt, is in de schoorsteen. Leer hieronder meer over de mogelijke asbesthoudende onderdelen van je schoorsteen, hoe de verwijdering ervan in zijn werk gaat en hoeveel je ervoor betaalt. Wil je asbest in of rondom je woning laten verwijderen? Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat van asbestdeskundigen.

Kan asbest in een oude schoorsteen zitten? 

Heb je een huis met een bouwjaar vóór 1994? Dan is het goed mogelijk dat er asbest aanwezig is in je schoorsteen. Voordat het gebruik van asbest verboden werd, kwam het vaak in de bouw voor wegens zijn brandwerende eigenschappen. Het materiaal zat voornamelijk in asbestcement en asbestcementplaten. 

Niet enkel schoorstenen, maar ook andere toepassingen zoals vensterbanken, plafondplaten, bepaalde vloerbedekkingen, rioleringen en bloembakken bestonden vroeger vaak uit asbestcement.

Schoorsteen asbest verwijderen?
Kom hier gratis in contact met deskundigen.

Gevaarlijk voor de gezondheid 

Hoe gevaarlijk de aanwezigheid van asbest is, verschilt per situatie. In principe is hechtgebonden asbest niet schadelijk voor de gezondheid omdat de asbestvezels in het materiaal zijn ingesloten. Zodra dit materiaal slijt en de vezels vrijkomen, vormt asbest wel een groot risico voor de gezondheid.

Of dit het geval is, valt niet altijd met het blote oog te zien. Schakel daarom bij twijfel altijd een asbestdeskundige in. 

Asbest in schoorsteen

Wat kost het om een asbesthoudende schoorsteen te verwijderen? 

Als er asbest in je schoorsteen is aangetroffen, wil je natuurlijk graag weten hoeveel het prijskaartje bedraagt. Het is lastig om de precieze kosten weer te geven. De prijs hangt van verschillende factoren af die bovendien per situatie verschillen.

Daarom neem je het beste contact op met asbestdeskundigen en vraag je offertes aan. Verstuur je aanvraag via ons formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact. Vervolgens kan je prijsvoorstellen en adviezen van professionals vergelijken en de voordeligste optie vinden. De aanvraag is kostenloos en vrijblijvend.

Waar zit asbest precies in een schoorsteen? 

Asbest kan in verschillende onderdelen van je schoorsteen zitten. We lichten kort toe op welke plekken asbest in je schoorsteen voorkomt, zoals de pijp en de schouw.

1. Schoorsteenpijp 

Asbest is vaak aanwezig in een schoorsteenpijp of afvoerpijp. Bij een oude schoorsteen bestaat de leiding vaak uit asbestcement. Dit is een hechtgebonden soort asbest. 

Niet enkel de leidingen van schoorstenen bestonden uit asbest. Ook rioleringen konden vroeger uit asbescement bestaan.

2. Asbestplaten 

Buiten de afvoerpijp is er in een schoorsteen vaak ook asbest aanwezig in de vorm van asbestplaten. Deze asbesttoepassing werd vroeger als brandwerend materiaal gebruikt. Je vindt ze onder andere terug aan de kachel en in de schoorsteen. 

3. Spuitasbest 

Ook spuitasbest kan in en rond je schoorsteen zitten. Gespoten asbest was ideaal om gaten mee af te dichten.

4. Buitenkant schouw 

Niet enkel in de afvoerbuis en de schoorsteen kan asbest zitten. Controleer ook grondig de buitenkant van de schouw. Rondom de schouw kunnen zich asbestvezels bevinden. Inspecteer onder andere het stuc en pleisterwerk op de muren, de afdichtingen en de isolatieplaten. 

Ook het dak waarop de schoorsteen staat kan asbesthoudend zijn. Controleer niet alleen de dakbekleding, maar ook het onderdak.

5. Afdichtingen

Asbest werd ook gebruikt om afdichtingen en pakkingen rond schoorsteendoorvoeren te maken. Vooral asbestkoord was hiervoor geschikt.

Schoorsteenpijpen met asbest

Mag je een asbesthoudende schoorsteen blijven gebruiken? 

Het is, net zoals bij asbesthoudende cv-ketels, in principe niet verboden om de toepassing te blijven gebruiken. Als er geconstateerd is dat asbest in je schoorsteen aanwezig is, contacteer je best je gemeente of een asbestdeskundige. De regelgeving verschilt per plaats.

Hoewel het niet officieel verplicht is om een asbesthoudende schoorsteen te laten verwijderen, valt het wel sterk aan te raden. De inademing van asbestvezels is zeer gevaarlijk en kan ernstige gevolgen hebben op de gezondheid. 

Asbesthoudende buis uit de schouw halen: een stap-voor-stap handleiding 

Ben je benieuwd hoe de verwijdering van een asbesthoudende buis in zijn werk gaat? We hebben het bondig samengevat in onderstaand stappenplan

Stap 1: Herkennen en inspectie

Voordat je begint, is het belangrijk om een erkende asbestdeskundige te raadplegen om de aanwezigheid van asbest in de schouw en/of de buizen te bevestigen.

Stap 2: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt zoals een volgelaatsmasker, beschermende kleding en handschoenen.

Stap 3: Afscherming

Isolatie van het werkgebied is essentieel om te voorkomen dat asbestvezels zich verspreiden. Sluit de schouw af om te voorkomen dat vezels de woning binnendringen.

Stap 4: Asbestverwijdering

Asbestbuizen moet je voorzichtig laten weghalen door gekwalificeerde professionals met ervaring in asbestverwijdering. Zij ondernemen de juiste stappen zoals de bevochtiging van het materiaal om stofvorming te minimaliseren en een zorgvuldige demontage van de buizen.

Stap 5: Verpakking en transport

Het is belangrijk dat het verwijderde asbesthoudende materiaal zorgvuldig in dubbele plastic zakken verpakt zit. Daarna brengen gecertificeerde transporteurs het asbestafval naar een erkend verwerkingspunt.

Stap 6: Schoonmaken en inspectie

Na verwijdering maken de deskundigen het werkgebied grondig schoon en controleren ze een laatste keer dat er geen enkele asbestvezel is achtergebleven.

Stap 7: Deskundige opvolging

Het is van cruciaal belang om samen te werken met professionals die ervaring hebben in asbestverwijdering en die voldoen aan alle wettelijke voorschriften met betrekking tot asbestverwijdering.

Asbesthoudende schoorsteen

Asbest professioneel uit een schoorsteen laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestdeskundigen

Wil je je schoorsteen laten controleren op asbest? Of is er asbest in je woning geconstateerd en wil je het laten verwijderen? Neem dan contact op met asbestdeskundigen via onderstaand formulier. Verstuur je aanvraag en ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen. Kies de deskundige die bij jouw opdracht past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.