Waterverzachter: Voordelen, werking en prijs 2021

Een waterverzachter is een goed idee. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont kunnen je toestellen sneller aangetast worden door kalkaanslag. Niet alleen brengt dit schade aan de verschillende onderdelen van je wasmachine, vaatwas,… het zal de energieprestaties ervan ook tot 20% verlagen.

Bij een renovatie of verbouwing moet je rekening houden met allerhande factoren. Een van deze factoren is te controleren of je thuis dikwijls met hard water zit.  Indien dit het geval is, kan een waterverzachter snel van pas komen.

Een waterontharder, die volgens het principe van ionenuitwisseling werkt, zorgt ervoor dat je toestellen een optimaal rendement blijft bewaren. Je onderscheidt twee soorten waterverzachters: de mechanische en elektronische waterontharder. Wil je extra info over welke waterverzachter het beste bij jouw situatie past?

Vraag dan zeker even advies aan een professionele vakman!

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

De gunstige effecten van kalkvrij water

Waarom een waterverzachter plaatsen?

Met een waterverzachter kan je genieten van kalkvrij water en dat heeft een aantal voordelen. Met kalkvrij water zal je minder energie verbruiken en dat is altijd mooi meegenomen. Als er water met een hoog kalkgehalte door je leidingen stroomt, dan zal dit zorgen voor kalkafzetting, waardoor er meer energie nodig is om warmte door te geven. Dit vermijd je met een waterverzachter.

Een van de belangrijkste voordelen van kalkvrij water is dat het de levensduur van je toestellen aanzienlijk verlengt. Water dat kalk bevat is schadelijk voor je toestellen, want de kalkafzetting laat je toestellen sneller verslijten. Met kalkvrij water gaan je toestellen maar liefst 30% langer mee. Hierdoor bespaar je heel wat geld!

Kalkvrij water is gezonder én lekkerder om te drinken. Hierdoor spaar je jaarlijks heel wat geld uit, want je moet geen flessenwater meer kopen. Doordat je geen flessenwater meer moet kopen, bespaar je jezelf ook de moeite om met flessen te sleuren en je verliest geen tijd meer. Daarnaast zal je het milieu hiermee een handje helpen en dat is zeker niet onbelangrijk!

Hoe hard is het water in jouw gemeente?

Hoewel een waterverzachter voor iedereen een meerwaarde kan zijn, is de aankoop van een waterverzachter voor sommigen belangrijker dan voor anderen. Het hangt voornamelijk af van de hoeveelheid kalk in je water. Dit verschilt per gemeente en soms zelfs per straat. Het is aangeraden om een waterverzachter te kopen vanaf een hardheid van 25fH.

Heb je geen idee van de hardheid van je water? Je kan het terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf of die van je gemeente. Als je écht zeker wilt zijn, dan kan je in de meeste gevallen de installateur vragen voor een gratis analyse van je kraantjeswater.

Waarom een waterverzachter plaatsen?

Een waterverzachter verlaagt de harheid van je water. Wij lijsten je even op waarom het plaatsen van een waterontharder een goed idee is.

  • Goed voor de huid: Een waterverzachter heeft niet alleen een positieve invloed op je toestellen en leidingen. Hard water kan namelijk leiden tot een droge huid, eczeem of andere huidproblemen.
  • Beschermt je toestellen en leidingen: Een waterontharder verlengt de levensduur van je huishoudtoestellen door te voorkomen dat kalk zich in de leidingen gaat nestelen.
  • Verlaagt je water- en energiefactuur: Een waterverzachter is een investering die rendeert op lange termijn. Per jaar bespaar je er makkelijk zo’n € 650 mee. Je verbruikt minder energie, geniet langer van je toestellen en verslijt minder snel je kleding.
  • Bespaart op onderhoudsproducten: Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks zo’n € 200 aan huishoudproducten. Met een waterontharder kun je hier tot 50% op besparen.

Richtprijzen van waterverzachters

Voordat je een waterverzachter koopt, is het handig om te weten wat het je precies zal kosten. Hoewel de prijs van een waterverzachter afhankelijk zal zijn van het soort ontharder en de leverancier, kunnen we je toch een idee geven.

Voor een mechanische waterverzachter zal je tussen de €750 en €1.000 betalen en voor een elektronische waterverzachter tussen de €1.000 en €1.500.

Welke waterverzachter kopen?

Hoe waterverzachter plaatsen?

Er zijn verschillende soorten waterverzachters. Welke voor jou de beste is, is afhankelijk van je behoefte en je budget. Wat zijn de mogelijkheden?

Allereerst zijn er verschillende besturingssystemen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tijdsgestuurd systeem dat werkt volgens vastgelegde intervallen. Dit systeem is erg eenvoudig. Daarnaast kan je ook kiezen voor een volumegestuurde waterverzachter. Een waterverzachter dat werkt via dit systeem richt zich naar je verbruik, waardoor het zuiniger is. Tegenwoordig zijn er ook volumetrische waterverzachters die nog een stap verder gaan en je exact verbruik in kaart kunnen brengen. Deze toestellen zijn niet goedkoop, maar zorgen voor aanzienlijk minder stroomverbruik.

Waterverzachters kunnen ook nog op andere vlakken van elkaar verschillen, zoals de harstank, de grootte en of er blokzout of los zout moet gebruikt worden. Welke waterverzachter voor jou de beste keuze is, hangt af van je waterbehoefte, je levensstijl en de waterhardheid in je regio. Als je niet goed weet wat je moet kiezen, dan kan een vakman je altijd met raad bijstaan.

Zout voor waterverzachters

Waterverzachters kunnen verschillen op vlak van het soort zout dat je moet gebruiken. Bij sommige waterverzachters moet er ingedampt zout gebruikt worden en bij andere rotszout of zeezout. Deze keuze is belangrijker dan je denkt. Zeezout is goedkoop in aankoop en daarom een goede keuze als je het budgetvriendelijk wilt houden.

Als je kiest voor een waterverzachter waarvoor je tabletten van ingedampt zout moet gebruiken, dan zal dit de onderdelen van de waterverzachter minder snel aantasten. Rotszout is daarentegen niet makkelijk oplosbaar waardoor de waterverzachter vaker gereinigd zal moeten worden.

Onderhoud waterverzachter

Als je wilt dat je waterverzachter optimaal zal blijven werken en lang zal meegaan, dan is het belangrijk een regelmatig onderhoud van je waterverzachter te voorzien. Meestal moet dit één keer per jaar gedaan worden. Wat gebeurt er tijdens zo’n onderhoud?

De vakman zal eerst de waterhardheid meten. Daarna zal hij de verschillende onderdelen, zoals de filters en opvangbakjes nakijken. Zoutresten worden verwijderd en de waterverzachter wordt ontsmet. Indien nodig worden beschadigde onderdelen vervangen. Als laatste stap wordt gekeken of je waterverzachter correct werd afgesteld.

Tip: bij de meeste vakmannen kan je een onderhoudscontract afsluiten. Dat kan erg interessant zijn, omdat dit je heel wat kosten zal besparen. De professional kan je hier meer informatie over geven.