Hardheid van het water in jouw gemeente

hardheid water: Hoe hard is het water in jouw gemeente
Wat wordt bedoeld met de hardheid van water? Kan je zelf meten hoe hard je leidingwater is? Wat kan je doen aan de kalkaanslag in je badkamer? Heeft jouw kraantjeswater nood aan een waterverzachter? In dit artikel maken we je wegwijs in al deze vragen.

Hoe wordt  de waterhardheid uitgedrukt?

In België drukt men de harheid van water uit in Franse graden, symbool °F. Hoe hoger het aantal graden, hoe meer calcium en magnesium in het water is opgelost. Op deze manier onderscheidt men 5 categorieën:

  • Zeer zacht water        0 – 7 °F
  • Zacht water             7 – 15 °F
  • Middelhard water     15 – 30 °F
  • Hard water              30 – 45 °F
  • Zeer hard water         > 45 °F

Hoe test je de hardheid van water?

Hard water bevat te veel opgeloste kalk. Wanneer leidingwater te hard is, biedt een waterverzachter de oplossing. De hardheid van water kan je gemakkelijk te weten komen op twee manieren. Je kan beide testen kopen in de winkel, zodat je op eigen houtje aan de slag kan.

  1. De druppeltest is eenvoudig uit te voeren en het meest nauwkeurig. Je vult het bijhorende maatbekertje met leidingwater en voegt hier druppel voor druppel een speciale vloeistof aan toe. Je telt hierbij zorgvuldig het aantal druppels, tot het water van kleur verandert. Het aantal toegevoegde druppels geeft de hardheid van je leidingwater aan.
  2. Met teststrips kan je eveneens op een eenvoudige manier de hardheid van je kraantjeswater bepalen. Je dompelt een strip kort in je leidingwater. De mate van verkleuring geeft je een idee hoe hard het water is. Deze test is echter minder nauwkeurig. Meestal worden gratis teststrips meegegeven bij de aankoop van een waterontharder, zodat je regelmatig kan testen of deze nog prima werkt.

Tip! Vraag bij je waterbedrijf de gegevens van het leidingwater in jouw regio op. Je vindt vaak ook de nodige info op hun website. Je waterbedrijf kom je te weten via deze website. In elke gemeente is de samenstelling van het water anders. Hoe kalkrijker de grond, hoe harder het leidingwater.

Kom je tot het besluit dat jouw leidingwater hard is? Onderneem onmiddellijk actie door een waterverzachter aan te schaffen, want hard water leidt op termijn tot schadelijke kalkafzetting in je leidingen, op verwarmingselementen en kranen. Ook huidirritatie en last van de ogen zijn gevolgen van het gebruik van hard water.

Hardheid water te hoog? De waterverzachter is de oplossing

Wanneer een waterverzachter nodig?

Eens je de hardheid van je water kent, kan je op basis hiervan beslissen of je een waterverzachter nodig hebt.

  • In gebieden met hard tot zeer hard water is een waterverzachter sterk aan te raden. Hoe harder het water, des te sneller je last zal krijgen van kalkproblemen. Een waterverzachter is in deze gevallen bijzonder effectief.
  • Wanneer je in een gebied woont met middelhard water, zal je op termijn ook gegarandeerd te kampen krijgen met kalkaanslag. Echter, de problemen zullen minder snel optreden. Een waterverzachter is dus ook in dit geval zeker nuttig.

Advies! Elke woning die te kampen heeft met kalkaanslag, is gebaat bij de installatie van een waterontharder. Ontdek de gemiddelde kostprijs van een waterverzachter en zijn onderhoud.

Hardheid water te hoog? Onderneem actie en plaats een waterverzachter!

Kampt je woning met overmatige kalkaanslag op kranen? Zet de kalk zich vast op het verwarmingselement van je waterkoker? De installatie van een waterverzachter biedt de perfecte oplossing!