Een airco plaatsen, hoe verloopt dit?

Voorafgaand aan een airco installatie, is het een goed idee al wat kennis op te doen over hoe dit precies in zijn werk gaat. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt zoals waar je op moet letten en hoeveel het kost.

Vraag een offerte aan voor een airco

Waar plaats je het best een airco buitenunit?

Airco plaatsen of kopen: buitenunit

Veel mensen hechten minder belang aan het laten plaatsen van een airco buitenunit omdat deze meestal niet zichtbaar is, maar het plaatsen van een buitenunit vraagt toch net wat meer aandacht dan je zou denken. De plaatsing ervan heeft namelijk een rechtstreekse invloed op de werking van de binnenunit.

Bij voorkeur plaats je de airco buitenunit op een vrije plaats, waar de afvoer en instroom van lucht niet bemoeilijkt wordt. Op deze manier stroomt er minder warme lucht naar de binnenunit, die het koelingsproces vertraagt. Dit zal het energieverbruik en de kosten van de koeling doen dalen.

Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat de installatie zich in de schaduw bevindt. Hierdoor heeft de installatie opnieuw minder energie nodig om de warme lucht af te koelen en gaat de installatie langer mee.

Waar plaats je het best een airco binnenunit?

airco plaatsen of kopen: (meerdere) binnenunit(s)

Het plaatsen van een airco binnenunit doe je best in de ruimtes die je het frequentst gebruikt. Denk daarbij aan je woonkamer, living of bureau. Zo verspilt de airco geen onnodige energie aan het koelen van ruimtes waar je niet vaak vertoeft. 

Belangrijk is dat de koude lucht zich ook niet enkel op jou richt maar zich verdeelt over de gehele ruimte. Daarom plaats je de airco het best zo hoog mogelijk. Zo koelt de kamer niet alleen gelijkmatiger maar ook sneller af.

Als laatst is het belangrijk dat de binnenunit niet in de directe omgeving van een warmtebron, zoals een dakraam of keukentoestel, wordt geplaatst. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de sensoren een verkeerde temperatuur opmeten en de airco onnodig blijft koelen wanneer de ruimte de gewenste binnentemperatuur al heeft bereikt.

Aandachtspunten bij het installeren van een airco-systeem

Vooraleer je een airco laat installeren, weet je best aan welke noden deze installatie moet voldoen. Deze voorkeuren hebben samen met de omgeving waarin de airco geplaatst moet worden een grote invloed op welk systeem je het best installeert. Vraag hierover gerust verder professioneel advies aan je installateur. 

Klik hier om een offerte aan te vragen bij een lokale installateur.

Afspraken maken met je installateur

Het maken van duidelijke afspraken met je installateur is noodzakelijk. Zo zijn beide partijen goed op de hoogte van wat er precies moet gebeuren en voorkom je onverwachte kosten. Enkele essentiele zaken die je zeker moet bespreken voor je airco installatie, zijn de volgende:

 • Levertijd
 • BTW: Bij woningen ouder dan 10 jaar is meestal een verlaagd BTW-tarief van slechts 6% van toepassing. In andere gevallen bedraagt dit 21%.
 • Garantie

De voordelen van een erkende installateur

Plaatsen van een airco zonder buitenunit door een installateur.

Een erkende installateur is vertrouwd met wat er van hem verwacht wordt, weet exact welke stappen er gevolgd moeten worden en kan op die manier veiligheid garanderen. Door alles via deze specialist te regelen is het geheel vaak ook goedkoper.

Bij een erkende installateur heb je tevens recht op garantie. In het geval dat de airco dan zou stuk gaan of er zich een ander probleem voordoet tijdens de garantieperiode, worden de gemaakte kosten vergoed.

Vraag nu een offerte aan bij een erkende lokale installateur.

Een airco kopen, hoeveel kost dat?

Vraag je je af hoeveel een airco laten plaatsen kost? Wel, de prijs van een airco hangt af van een aantal factoren:

 • Het merk van de installatie
 • Het type airco: mobiele of vaste airco (mono airco / split airco)
 • De kostprijs van de installateur (klik hier om een offerte aan te vragen)
 • Het aantal te koelen ruimtes en dus het aantal units (bij splits ligt de prijs meestal rond 800 à 1.000 euro per extra unit)
 • De ligging en grootte van de te koelen ruimtes, wat een invloed heeft op het benodigde vermogen
 • De extra functies die je aan jouw installatie wil toevoegen, zoals de mogelijkheid tot het regelen van luchtvochtigheid of verwarmen
 • BTW-tarief: afhankelijk van de woning kan dit van 6% tot het standaardtarief van 21% oplopen

Zoals hierboven vermeld, heeft het model en de installatiewijze een grote invloed op de kostprijs van een airco. Deze factoren op zich zijn weer afhankelijk van jouw wensen. Wil je de airco slechts enkele dagen per jaar gebruiken, kan je een mobiel toestel kopen. Ben je echter van plan de airco veel meer aan te zetten, dan kies je best voor 1 van de volgende 2 vaste airco modellen:

Type vaste airco Voordelen Nadelen Prijs
Mono-toestel (airco zonder buitenunit)
 • Geen buitenunit
 • Eenvoudige installatie
Luider, aangezien de compressor zich binnen bevindt Rond 1.200 à 3.000 euro
Split airco Stil, aangezien de lucht buiten wordt gekoeld Buitenunit Rond 1.500 à 3.500 euro voor 1 binnenunit en 1 buitenunit (voor een multi split airco betaal je rond 800 à 1.000 euro per extra unit)

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van het type airco dat je wenst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1*. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?
2*. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?
3*. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.