Thuisbatterij: prijs en beste merken 2024

Een thuisbatterij slaat de overtollige elektriciteit die door jouw zonnepanelen geproduceerd wordt op. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze interessante investering.

Ontvang offertes op maat van jouw situatie

Wat is de prijs van een thuisbatterij in 2024?

Kleinere huishoudbatterijen zijn in verhouding duurder dan grotere batterijen. De kostprijs hangt daarom voornamelijk af van de capaciteit, maar ook van de kwaliteit. De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is ongeveer 4.000 euro. De prijs voor een thuisbatterij van 8 kWh komt op zo’n 5.000 à 8.000 euro. Een batterij met 10 kWh vind je voor ongeveer 8.000 euro. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de 10.000 euro en een thuisbatterij met 20 kWh gaat al snel richting de 20.000 euro. Die richtprijzen zijn inclusief 6% btw en montage.

Moderne serie thuisbatterijen

Het is wel belangrijk om te weten dat je door het gebruiken van een thuisbatterij ook wat kan besparen. Zeker nu het principe van de terugdraaiende teller niet meer geldt als je een digitale meter hebt.

Het totale prijskaartje van een thuisbatterij is ook afhankelijk van hoeveel energie je per dag wil verbruiken. Het model dat je kiest moet daarop namelijk afgestemd zijn.

Ontdek de prijs op maat van jouw woning en budget

Is een thuisbatterij verplicht wanneer je zonnepanelen hebt?

Op dit moment is thuis een batterij installeren nog niet verplicht als je PV-panelen hebt. In de toekomst zou dit echter wel eens kunnen veranderen. De steeds groter wordende overtollige energie wordt ook voor de overheid moeilijker om op te slaan. Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller, kan het voordelig zijn om een thuisbatterij te combineren met zonnepanelen.

Enkel een thuisbatterij installeren is niet rendabel. Combineer het met zonnepanelen en bespaar honderden euro’s per jaar.

Wat zijn de plus- en minpunten van een thuisbatterij?

Aan elke aankoop zijn voor- en nadelen verbonden, dat is ook niet anders bij een thuisbatterij.

Pluspunten

  • Alle geproduceerde zonne-energie wordt zoveel mogelijk optimaal gebruikt. Dit kan de benodigde geleverde energie halveren.
  • Je zet geen overtollige stroom op het elektriciteitsnet waarvoor je een minimale verloning krijgt.
  • Tijdens een stroompanne heb je altijd nog de opgeslagen energie waarop je even kan overschakelen.
  • Je kan tijdens de goedkoopste momenten (meestal ‘s avonds) geleverde energie opslaan en deze dan gebruiken wanneer het je uitkomt.
  • Lange levensduur van meer dan 10 jaar.
  • Zelf groene energie opwekken met behulp van de zon en benutten is goed voor het milieu.

Minpunten

  • De prijzen batterijen voor zonnepanelen liggen momenteel nog redelijk hoog.
  • Je kan niet volledig onafhankelijk van energieleveranciers leven, doordat zonnepanelen in de winter minder opleveren.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De hybride omvormer die bij de thuisbatterij hoort, zorgt ervoor dat de opgewekte energie omgezet wordt in wisselstroom. Dan wordt de energie die de zonnepanelen produceren, opgeslagen in de batterij. Wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren, zorgt de batterij ervoor dat het gebouw van stroom voorzien wordt door de opgeslagen elektriciteit te gebruiken.

Werking thuisbatterij met zonnepanelen en omvormer

Welke merken van thuisbatterijen bestaan er?

Er bestaan verschillende merken van thuisbatterijen met allemaal verschillende capaciteiten (3 kWh tot 135 kWh), we overlopen de beste opties.

Vergelijk gratis tot 5 offertes

LG thuisbatterij

Het Zuid-Koreaanse LG is momenteel een belangrijke speler op de markt van thuisbatterijen. Ze bieden een brede waaier aan opslagcapaciteiten aan van 3 kWh tot 9,3 kWh. De batterijen van LG werken volledig automatisch en vragen zeer weinig onderhoud. Ze zijn echter wel niet voorzien van een hybride omvormer, dus moet je deze apart aankopen.

Tesla Powerwall

Tesla is een merk dat we ondertussen allemaal wel kennen. Het is dan ook niet verbazend dat de Powerwall een van de populairste opties in het gamma van thuisbatterijen is. Normaal kunnen deze batterijen een gemiddeld gezin een halve dag van energie voorzien, maar wanneer je verschillende Powerwalls aan elkaar koppelt kan de opslagcapaciteit oplopen tot een capaciteit van 135 kWh. Deze batterijen zijn wel iets duurder, maar komen met omvormer en installatie inbegrepen.

Ikea thuisbatterij

Een misschien onverwachte leverancier van thuisbatterijen is Ikea. De keten doet dit sinds 2021 in samenwerking met SVEA Solar, een bedrijf uit Stockholm dat sinds 2014 bestaat. De modellen verschillen in capaciteit, ze bestaan in 5 of 10 kWh, maar kunnen uitgebreid worden tot 30 kWh. Het gaat dus om uitbreidbare batterijmodules.

Thuisbatterij in een residentiële setting

Hoe kies je de beste thuisbatterij 2024?

Van plan om een thuisbatterij te kopen, maar weet je niet hoe je jouw thuisbatterij kan kiezen? Kies op basis van onderstaande criteria jouw thuisbatterij.

Prijs thuisbatterij

Hoewel de aanschafprijs van thuisbatterijen gedaald is, blijft het prijskaartje nog duur. Rekening houdend met het merk, opslagcapaciteit en installatiekosten betaal je gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro. Is jouw huis ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21% btw, slechts 6% btw.

Maar btw kan ook voor prijsschommelingen zorgen, want als je huis ouder is dan 10 jaar hoef je maar 6% btw te betalen in plaats van 21%.

Omvormer

De omvormer is belangrijk, omdat dit het gedrag en het rendement van de batterij bepaalt. De omvormer berekent of de elektriciteit die het zonnepaneel opwekt en de elektriciteit die opgeslagen is in de huishoudaccu, via de meterkast in jouw huis kan worden gebruikt. De omvormer slaagt overproductie van zonnepanelen of elektriciteit uit het netwerk op in de batterij.

Omvormer tussen thuisbatterij en zonnepanelen

Capaciteit, rendement en installatie thuisbatterij en zonnepanelen

Zonnepanelen met een thuisbatterij combineren is aangeraden. De thuisbatterij moet wel een passend vermogen en formaat hebben. Dit vermogen is voornamelijk afhankelijk van jouw stroomverbruik en (huidige of toekomstige) installatiegrootte van zonnepanelen. Bespreek dit met jouw installateur. Als je de thuisbatterij tegelijk met het zonnepaneel plaatst, zijn deze aspecten al in rekening gebracht.

Oplaadbeurten en levensduur

Hoe vaker je de thuisbatterij moet opladen, hoe korter de levensduur van jouw thuisbatterij. Hou dus niet alleen rekening met de prijs, maar ook met het aantal oplaadbeurten. Dit heeft een invloed op de levensduur.

Dit betekent dat goedkope batterijen die slechts 1.000 cycli kunnen uitvoeren, niet zo interessant zijn als duurdere batterijen die 5.000 tot 10.000 cycli kunnen uitvoeren.

Gemak installatie

Het installatiegemak is een factor die van invloed is op de totale prijs van jouw thuisbatterij: hoe meer tijd het kost om te installeren, des te hoger de kosten. Bovendien kun je deze kosten vaak drukken door jouw zonnepanelen en thuisbatterij samen in één bezoek te laten installeren. Bespreek dit altijd met een installateur wanneer hij zijn thuisbatterij offerte maakt, zodat je volledig op de hoogte bent.

Batterij laten installeren door een expert

Thuisbatterij laten plaatsen

Een thuisbatterij plaatsen vraagt enorm veel kennis. Daarom laat je dit het best doen door een erkende installateur.

Thuisbatterijen vergelijken: vraag offertes

Besparen op een thuisbatterij kan je heel gemakkelijk door verschillende offertes te vergelijken van installateurs in jouw regio. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend tot 5 gratis en vrijblijvende offertes aanvragen.

Er zijn wel dingen waarop je moet letten bij het vergelijken van offertes voor een batterij. Ga bijvoorbeeld steeds na of de facturen die je vergelijkt wel hetzelfde aanbieden. Zo vermijd je achteraf onverwachte kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij: gratis offertes aanvragen
1. Wens je de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2. Heb je een digitale meter?
3. Wanneer wens je de thuisbatterij te laten plaatsen?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.