Thuisbatterij: prijs, premie en beste merken 2021

Een thuisbatterij slaat de overtollige elektriciteit op die door jouw zonnepanelen geproduceerd wordt in zijn batterij. Alles wat je over een thuisbatterij moet weten, staat in dit artikel.

Thuisbatterij verplicht?

Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Kleinere huishoudbatterijen hebben een duurdere capaciteit per kilowattuur dan grotere batterijen. De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is ongeveer €4.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 8 kWh €5.000-€8.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de €10.000. De richtprijzen zijn inclusief 6% BTW en montage.

Echter is het wel belangrijk om te weten dat je door het gebruiken van een thuisbatterij ook enorm kan besparen, zeker nu het principe van de terugdraaiende teller niet meer geldt wanneer je een digitale meter hebt.

Het totale prijskaartje van een thuisbatterij is ook afhankelijk van hoeveel energie je per dag wil verbruiken. Het model dat je kiest moet daarop namelijk afgestemd zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat over het algemeen kleinere batterijen per kWh duurder zijn dan de grotere modellen.

Ontvang een prijs op maat

Premie voor thuisbatterij

Ja, dit kan vanaf 1 april 2021. Tot 6 maanden na de plaatsing van de milieuvriendelijke thuisbatterij kan je bij de Vlaamse Overheid een premie aanvragen. Er zijn wel enkele andere voorwaarden aan verbonden. Zo moet je over een digitale meter beschikken en moet de plaatsing gebeurd zijn door een erkende installateur.

Daar bovenop is het ook zo dat wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, je in aanmerking komt voor het verlaagde BTW-tarief van slechts 6%.

Thuisbatterij: premiehoogte

01/01/2021- 31/03/2021 01/04/2021-31/12/2021 2022 2023 2024 2025
0 tot 4 kWh 250 euro/kWh 300 euro/kWh 225 euro/kWh 150 euro/kWh 75 euro/kWh 0 euro/kWh
4 tot 6 kWh 250 euro/kWh 300 euro/kWh 187,5 euro/kWh 125 euro/kWh 62,5 euro/kWh 0 euro/kWh
6 tot en met 9 kWh 250 euro/kWh 250 euro/kWh 150 euro/kWh 100 euro/kWh 50 euro/kWh 0 euro/kWh
vanaf 9 kWh 250 euro/kWh geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag
maximum per batterij 3200  euro, max 35% factuur incl. btw 2550 euro, max 40% factuur incl. btw 1725 euro, max 40% factuur incl. btw 1150 euro, max 40% factuur incl. btw 575 euro, max 40% factuur incl. btw 0 euro

Is een thuisbatterij verplicht wanneer je zonnepanelen hebt?

Op dit moment is het hebben van een thuisbatterij nog niet verplicht wanneer je PV-panelen hebt. In de toekomst zou dit echter wel eens kunnen veranderen. De steeds groter wordende overschotten aan energie worden ook voor de overheid moeilijker om op te slaan.

Wat zijn de plus- en minpunten van een thuisbatterij?

Aan elke aankoop zijn voor- en nadelen verbonden, dat is niet anders bij een thuisbatterij. Onderstaand overlopen we beide.

Pluspunten

  • Alle geproduceerde zonne-energie wordt zoveel mogelijk optimaal gebruikt. Dit kan de benodigde geleverde energie halveren.
  • Je zet geen stroom op het elektriciteitsnet waarvoor je een minimale verloning krijgt.
  • Tijdens een stroompanne heb je altijd nog stroom waarop je even kan overschakelen.
  • Je kan tijdens de goedkoopste momenten (meestal ’s avonds) geleverde energie opslaan en deze dan gebruiken wanneer het je uitkomt.
  • Lange levensduur van meer dan 10 jaar.
  • Korte terugverdientijd en een premie in Vlaanderen.
  • Zelf energie opwekken met behulp van de zon en benutten is goed voor het milieu.

Minpunten

  • De kostprijs ligt momenteel nog redelijk hoog, maar de investering is gelukkig snel terugverdiend en er is een premie (Vlaanderen) waarop je aanspraak kan maken.
  • Je kan niet volledig onafhankelijk van energieleveranciers leven, doordat zonnepanelen in de winter minder opleveren.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De hybride omvormer die bij de thuisbatterij hoort zorgt ervoor dat gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom. Dan wordt de energie die de zonnepanelen produceren, opgeslagen in de batterij. Wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren,  zorgt de batterij ervoor dat het gebouw van stroom voorzien wordt.

Welke merken van thuisbatterijen bestaan er?

Thuisbatterij Tesla

Er bestaan verschillende merken van thuisbatterijen met allemaal een verschillende capaciteit (3 kWh tot 135 kWh), we overlopen de beste opties.

LG thuisbatterij

Het Zuid-Koreaanse LG is momenteel een belangrijke speler op de markt van thuisbatterijen. Ze bieden een brede waaier aan opslagcapaciteiten aan van 3 kWh tot 9,3 kWh. De batterijen van LG werken volledig automatisch en vragen zeer weinig onderhoud. Ze zijn echter wel niet voorzien van een omvormer, dus moet je deze apart aankopen.

Tesla Powerwall

Tesla is een merk dat we ondertussen allemaal wel kennen. Het is dan ook niet verbazend dat de Powerwall een van de populairste opties in het gamma van thuisbatterijen is. Normaal kunnen deze batterijen een gemiddeld gezin een halve dag van energie voorzien, maar wanneer je verschillende Powerwalls aan elkaar koppelt kan de opslagcapaciteit oplopen tot een capaciteit van 135 kWh. Deze batterijen zijn wel iets duurder, maar komen met omvormer en installatie inbegrepen.

Ikea thuisbatterij

Misschien een iets onverwachte leverancier van thuisbatterijen is Ikea. De keten doet dit sinds 2021 in samenwerking met SVEA Solar, een bedrijf uit Stockholm dat sinds 2014 bestaat. De modellen verschillen opnieuw per kWh, ze gaan van 5 kWh tot 10 kWh, maar kunnen uitgebreid worden tot 30 kWh. Het gaat dus om uitbreidbare batterijmodules.

Hoe kies je jouw thuisbatterij?

Van plan om een thuisbatterij te kopen, maar weet je niet hoe je jouw thuisbatterij kan kiezen? Kies op basis van onderstaande criteria jouw thuisbatterij:

Prijs thuisbatterij

Hoewel de aanschafprijs van thuisbatterijen is gedaald, is het prijskaartje nog duur. Rekening houdend met het merk, opslagcapaciteit en installatiekosten betaal je gemiddeld €4.000 tot €10.000. Is jouw huis ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21% btw, slechts 6% btw.

Maar btw kan ook voor prijsschommelingen zorgen, want als je huis ouder is dan 10 jaar hoef je maar 6% btw te betalen in plaats van 21%.

Omvormer

De omvormer is belangrijk omdat hiermee het gedrag en het rendement van de batterij wordt bepaalt. De omvormer bewaakt of de elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnepaneel of de elektriciteit die is opgeslagen in de huishoudaccu, via de meterkast in jouw huis kan worden gebruikt. De omvormer slaagt overproductie van zonnepanelen of elektriciteit uit het netwerk op in de batterij.

De capaciteit, het rendement en de installatie zonnepanelen

Je toekomstige thuisaccu moet qua capaciteit een goed formaat hebben. Dit vermogen is voornamelijk afhankelijk van jouw stroomverbruik en (huidige of toekomstige) installatiegrootte van zonnepanelen. Bespreek dit met jouw installateur. Als je de thuisbatterij tegelijk met het zonnepaneel plaatst, zijn deze aspecten al in rekening gebracht.

Oplaadbeurten en levensduur

Hoe vaker je je thuisbatterij moet opladen, hoe korter de levensduur van jouw thuisbatterij is. Elke voltooide cyclus gaat voor altijd verloren gaat, dus neemt jouw kapitaal af. Hou dus niet alleen rekening met de prijs maar ook het aantal oplaadbeurten, dit heeft een invloed op de levensduur.

Dit betekent dat goedkope batterijen die slechts 1.000 cycli kunnen uitvoeren, niet zo interessant zijn als duurdere batterijen die 5.000 tot 10.000 cycli kunnen uitvoeren.

Gemak installatie

Het installatiegemak is een factor die van invloed is op de totale prijs van jouw thuisbatterij: Hoe meer tijd het kost om te installeren, hoe hoger de kosten. Bovendien kun je deze kosten vaak drukken door jouw zonnepanelen en thuisbatterij samen in één bezoek te laten installeren. Bespreek dit altijd met een installateur wanneer hij zijn offerte maakt, zodat je volledig op de hoogte bent.

Thuisbatterij laten plaatsen

Een thuisbatterij plaatsen vraagt enorm veel kennis van waar je precies mee bezig bent. Daarom laat je dit het best doen door een erkende installateur.

Besparen door offertes te vergelijken

Besparen op een thuisbatterij kan je heel gemakkelijk door verschillende offertes te vergelijken van installateurs in jouw regio. Onderstaand kan je een formulier invullen waarmee je tot 5 gratis en vrijblijvende offertes kan aanvragen.

Er zijn wel dingen waarop je moet letten bij het vergelijken van offertes. Ga bijvoorbeeld steeds na of de facturen die je vergelijkt wel hetzelfde aanbieden. Zo vermijd je achteraf onverwachte kosten.


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt