Zonnepanelen

Vraag je je af of zonnepanelen wel het rendement waard zijn? Daar mag je niet over twijfelen. Het is nu meer dan ooit het moment om te investeren in duurzame energie.

Waarom zonnepanelen op je dak plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen heeft heel wat voordelen. Ze zijn een milieuvriendelijke keuze en hebben weinig onderhoud nodig. Bovendien werken ze optimaal, omdat er altijd zonnestraling aanwezig is. Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je heel wat geld uit op je eindfactuur. In slechts enkele jaren heb je ze al terugverdiend. Die terugverdientijd wordt nog korter als je gebruik maakt van de vele premies. Al bij al zijn ze dus een uitstekende investering!

Waarom zonnepanelen op je dak plaatsen?

Zonnepanelen aan de goedkoopste prijs

Met de afschaffing van de subsidies moesten er wel alternatieven gevonden worden. Een forse daling van de prijs was bijgevolg de enigste oplossing.

Voor wie in 2011 gemiddeld nog € 12.000 betaalde voor een installatie van +- 16 zonnepanelen, zal deze prijs vandaag de dag zien dalen met zo’n 33%. Dit betekent dus dat je voor dezelfde installatie nog maar slechts € 8.000 neertelt. Bovendien is de terugverdientijd van de investering ook nog eens gedaald.

De prijs van zonnepanelen wordt dus steeds goedkoper en de terugverdientijd steeds lager. Als je echt een goed zicht wilt krijgen over de prijs die je voor je zonnepanelen zal moeten betalen, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de omvang van je gezin en je jaarlijks energieverbruik. Aan de hand daarvan weet je hoeveel kWh je in totaal nodig hebt, zoals we je hierboven hebben uitgelegd.

Het aantal kWh dat je nodig hebt bepaalt het aantal zonnepanelen en dus ook de prijs die je zal moeten betalen. Voor 11 zonnepanelen zal gemiddeld €5.647 betalen, voor 12 zonnepanelen €6.424, voor 15 zonnepanelen €7.082 en voor 20 panelen €1.170. Zo heb je alvast een idee!

De terugverdientijd was nog nooit zo kort

Technologieën evolueren en dit geldt ook bij zonnepanelen. Door de helling en oriëntatie  correct te bepalen zorg je voor een optimaal rendement en bijgevolg voor een investering die zichzelf terugverdient in amper 7 à 8 jaar.

De terugverdientijd is ook korter, omdat je steeds meer kan genieten van interessante premies. Als je zonnepanelen plaatst, dan krijg je bijvoorbeeld 20 jaar lang een vergoeding voor de elektriciteit die ze opwekken uit zonlicht. Per 1000 kWh groene stroom krijg je maar liefst 450 euro. Dat is zeker mooi meegenomen!

Investeren in een zonne-installatie rendeert beter dan een spaarboekje

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 25 jaar. Jaarlijks brengen zonnepanelen een rendement op van 5% à 6%. Reken maar uit, dit is meer dan wat je op een spaarboekje kan verdienen.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor je huishouden, kan je makkelijk berekenen. De eerste stap is weten hoeveel je jaarlijks verbruikt. Gemiddeld gezien is dit 3500 kWh voor een gezin van 3 tot 4 personen. Eens je weet hoeveel je jaarlijks verbruik is, moet je het verbruik vermenigvuldigen met 0,85. Dit getal is de opbrengstfactor van een zonnepaneel.

Als we in ons voorbeeld het jaarlijks verbruik(3500 kWh) vermenigvuldigen met de opbrengstfactor(0,85), dan komen we uit op 2975. Het getal dat je uitkomt als je je jaarlijks verbruik met de opbrengstfactor vermenigvuldigt is het aantal Wattpiek dat je nodig hebt voor je zonnepanelen in totaal. In dit geval is dat dus 2975 Wp.

Het aantal Wattpiek per zonnepaneel kan verschillend zijn, maar over het algemeen kan je rekenen op 260 Wp. Het totaal aantal Wattpiek dat je nodig hebt moet je delen door de Wattpiek van één zonnepaneel om zo te weten te komen hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig hebt. Als we in ons voorbeeld 2975 delen door 260, dan komen we uit op 11,44 ofwel 12 zonnepanelen afgerond. Zo kan je eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt!

Hoeveel zonnepanelen op je dak plaatsen?

Zonnepanelen op een plat dak

Ook op een plat dak kan je zonnepanelen plaatsen. Sterker nog: zonnepanelen plaatsen op een plat dak is veel makkelijker dan op een hellend dak. Op een plat dak worden zonnepanelen op het dak bevestigd met consoles. Deze worden verzwaard met grind, stenen of zandzakken, zodat ze goed blijven liggen.

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt plaatsen, dan zal je wel rekening moeten houden met de juiste hellingshoek en oriëntatie. De beste hellingshoek is 35 graden en de optimale oriëntatie is richting zuiden. Als je er zeker van wilt zijn dat je zonnepanelen goed geplaatst worden, dan kan je dit beter overlaten aan een vakman!

FAQ Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn een dure investering en ook al zijn ze echt de moeite waard, het is toch handig om op voorhand zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Om die reden geven we je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Kan ik kapotte zonnepanelen recycleren?

Een van de redenen waarom je voor zonnepanelen kiest is waarschijnlijk hun milieuvriendelijkheid. Maar misschien vraag je je af of ze ook nog milieuvriendelijk zijn aan het einde van hun leven. Als dat het geval is, dan hebben we goed nieuws, want zonnepanelen kunnen gerecycleerd worden! Je kan ze zelf recycleren of inleveren bij je leverancier om te recycleren. Als je je zonnepanelen recycleert, dan worden ze uit elkaar gehaald en vervolgens krijgt 96% van de panelen een nieuw leven. Ook de omvormer kan gerecycleerd worden.

Hoe vind ik de goedkoopste en beste zonnepanelen?

Als je zonnepanelen gaat kopen, wil je het liefst zoveel mogelijk geld uitsparen en toch goede kwaliteit aanschaffen, maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal manieren om de goedkoopste én beste zonnepanelen te vinden.

De beste manier is door offertes van verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Het prijsverschil tussen de tarieven van de verschillende vakmannen kan oplopen tot wel 40%. Het is dus zeker de moeite waard om offertes door verschillende vakmannen te laten opstellen!