Zonnepanelen kopen: dit is wat je moet weten

Zonnepanelen kopen is een duurzame investering voor zij die willen besparen op hun energiefactuur. Zeker nu klimaatverandering ook steeds meer in onze samenleving haar effecten laat voelen, is het een goed idee om eens te kijken naar hernieuwbare bronnen — zoals zonne energie — om zelf stroom op te wekken. 

Hoe komen de prijzen van zonnepanelen tot stand?

De prijs van nieuwe zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, zo is daar eerst en vooral de vraag hoeveel zonnepanelen je wil laten plaatsen en van welk merk. Daarbovenop komt verder ook nog de installatiekost die een vakman aanrekent. Een laatste factor is het energieverbruik dat voor de inwoners van je huis nodig is. 

De prijs per zonnepaneel

Zonnepanelen kopen: prijs per zonnepaneel

Recent zijn de prijzen van zonnepanelen teruggelopen. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs per zonnepaneel op 150 à 320 euro (inclusief btw). Hier bovenop komen dan ook de prijs van installatie, het bevestigingssysteem, een omvormer, de bedrading en aansluiting.

Aantal zonnepanelen Opbrengst in kWh/jaar Opbrengst per €/jaar Materiaal (excl. Btw) Installatie (excl. Btw)
8 2000 €450 €2100-€2800 €750-€950
12 3000 €650 €2900-€3300 €950-€1150
20 5000 €1100 €4700-€5500 €1300-€1500

Ontvang een prijs op maat

Kom ik dan in aanmerking voor premies?

Zonnepanelen kopen: premies

Ja, je kan de kosten laag houden door een premie aan te vragen. Deze premie gaat tot maximaal 1.500 euro. Het is wel belangrijk om te weten dat je enkel in aanmerking komt voor deze premie wanneer je de zonnepanelen door een erkende installateur hebt laten plaatsen. Je hoeft dan binnen de 3 maanden een premieaanvraag indienen.

Je hebt waarschijnlijk ook al gehoord van het afschaffen van de terugdraaiende teller en het invoeren van een digitale meter. Toch blijft het een goed idee om te investeren in zonnepanelen. Je kan namelijk een thuisbatterij laten installeren die de opgewekte stroom opslaat.

Met een batterij ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en bespaar je op je elektriciteitsfactuur. Tegen 2030 schat men dat de elektriciteitsprijs zal verdubbelen. Het is dus een goede zaak als je tegen dan een groot deel van uw elektriciteit zelf kan opwekken.

Bereken nu met enkele klikken de opbrengst voor jouw zonnepanelen met de calculator.

Belangrijk: De premie voor zonnepanelen wordt vroeger stopgezet dan gepland. De einddatum is nu 1 januari 2024 in plaats van 1 januari 2025. Eerder in 2023 werd het maximale premiebedrag al gehalveerd van 1.500 naar 750 euro. In 2024 zou normaal een tweede halvering gebeuren. 

Wil je nog van de premie profiteren? Dan laat je best zo snel mogelijk zonnepanelen plaatsen en keuren. Hou er rekening mee dat niet de besteldatum, maar de keuringsdatum bepaalt of je de premie ontvangt.

De keuringsdatum is de officiële datum waarop je de zonnepanelen in dienst neemt. Stel dat je zonnepanelen geïnstalleerd zijn in 2023, maar pas gekeurd worden in 2024, dan kom je niet in aanmerking voor de premie. 

Welke zonnepaneel koop ik het best?

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen; monokristalijne, polykristalijne en amorfe. Bekijk hieronder het verschil.

Monokristallijn zonnepanelen

Je kan monokristalijne zonnepanelen herkennen aan hun zwarte egale kleur. Deze soort is populair en biedt heel wat voordelen:

 • Ze hebben een hoger rendement, mede door de donkere kleur.
 • Ze zien er mooier uit op daken aangezien ze grotendeels zwart zijn. Sommige installateurs bieden ook een volledig zwarte — all black — optie aan, waarbij ook de achterkant en omkadering zwart is. Het nadeel aan deze all black solar panelen is wel dat er een klein rendementsverlies optreedt.
 • Je kan de zonnepanelen op een kleinere oppervlakte plaatsen, omdat het hoge rendement aan de volledige elektriciteitsbehoefte kan voldoen.

Polykristalijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen met eerder een donkerblauwe kleur worden vandaag het meest gebruikt. Ook hier zijn er een aantal voordelen:

 • Er bevinden zich meer zonnecellen in elk paneel, omdat de hoeken van de zonnecellen niet afgesneden zijn. 
 • Ze zijn goedkoper, aangezien het productieproces eenvoudiger is.

Amorfe zonnepanelen

Deze panelen beschikken niet over een kristalvorm, maar hebben een dunne film van amorf silicium die ervoor zorgt dat ze licht en flexibel zijn. Deze solar panelen hebben door deze dunne film een ietwat lager rendement, maar functioneren beter bij hogere temperaturen dan de twee anderen.

Bereken het aantal panelen dat je nodig hebt

Zonnepanelen kopen: aantal panelen

Stap 1: Zoek op het jaarlijkse verbruik van jouw huishouden op. Voor een gezin van 4 personen zal dit bijvoorbeeld rond de 3.500 kWh per jaar zijn.

Stap 2: Bereken nu het vermogen dat je nodig hebt. Hou er rekening mee dat zonnepanelen aan hun piekvermogen (wattpiek) verkocht worden en dat daar in België slechts 85% van kan gerealiseerd worden door ons klimaat. 

Stap 3: Een enkel zonnepaneel op een gemiddeld huis levert ongeveer tussen 150 en 350 watt op.  Deel dus het vermogen dat jij nodig hebt door dit getal.

Het aantal zonnepanelen dat je op je dak kan leggen kan ook al bepaald zijn door obstructies of schaduw. 

Bekijk een volledige uitleg hier.

Waar moet ik op letten bij de plaatsing van zonnepanelen op mijn dak?

Zonnepanelen kopen: plaatsing

Voor de aanschaf van nieuwe zonnepanelen zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. We lijsten ze even voor je op.

Het rendement

Het rendement van een zonnepaneel is het percentage zonne-energie dat omgezet wordt in stroom. Er zijn enkele dingen die je zelf kan doen om het rendement van je zonnepanelen te verhogen.

 • Zorg ervoor dat de zonnepanelen naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten georiënteerd zijn. 
 • Zorg voor een hellingsgraad tussen 35° en 38° (ook bij zonnepanelen op een plat dak).
 • Laat een schaduwanalyse uitvoeren om te bepalen waar het minste schaduw is.
 • Laat je panelen om de 4 jaar reinigen.

De prijs

Indien er veel gezinsleden zijn kan je zonnepanelen goedkoper maken. Dit is zo omdat bij meer personen, de vaste kosten meer gespreid worden over het verbruik. Ga zoals eerder zeker na of je in aanmerking komt voor premies en of andere initiatieven. Het kan ook handig zijn om verschillende offertes te vergelijken om zo de hoogste prijs-kwaliteit verhouding te vinden. 

Vergelijk nu verschillende offertes

Het benodigde vermogen

Het vermogen van een zonnepaneel is hoeveel dat zonnepaneel bij de optimale omstandigheden kan opwekken van elektriciteit. In België kan je door het klimaat helaas vaak maar 85% van het piekvermogen opwekken. Ga zeker na dat de zonnepanelen die je laat plaatsen voldoende vermogen hebben.

De afmetingen van de panelen

Je kan een zonnepaneel aanschaffen in 3 maten. Een gemiddeld paneel is 1m op 1,65m; een klein paneel is 1m op 1,50m en een groot paneel is 1m op 1,95m. Afhankelijk van jouw situatie kan je het best kiezen voor het ene boven het andere. Om dit te weten te komen laat je het best een plan uittekenen van je dak. Aan de hand daarvan kan dan gekozen worden voor de panelen die een hoger rendement met zich mee brengen voor jouw huis.

De verschillende soorten garantie

Je hebt in principe recht op 4 soorten garantie:

 • Productgarantie

Deze garantie ligt bij de fabrikant van de zonnepanelen en dekt alle fouten bij de productie van panelen. Meestal is deze 10 jaar of langer geldig.

 • Vermogensgarantie

Deze garantie ligt opnieuw bij de fabrikant van de zonnepanelen. Hier wordt een te groot verlies in vermogen (afhankelijk van de merken) vergoed. Deze garantie is 25 jaar of langer geldig.

 • Omvormergarantie

Deze garantie is de belangrijkste. Ze is van toepassing op de omvormer en geldt meestal voor 5 jaar. Sommige merken bieden deze langer dan 5 jaar aan, vraag dit dus zeker eens na.

 • Garantie op de uitgevoerde werken (enkel bij een erkende specialist)

Meestal gaat het hier over een garantie van 5 jaar op alle defecten die zich door de installatie voordoen

Vind de beste prijs voor jouw woning door offertes te vergelijken

Zonnepanelen kopen: offertes vergelijken

Je kan steeds de beste prijs vinden door verschillende offertes van erkende vakmannen te vergelijken. Let hierbij aandachtig op wat er wel en niet in de offerte inbegrepen is, zo vermijd je onverwachte kosten achteraf.

Vraag hieronder verschillende offertes aan van vakmannen in jouw regio om zonnepanelen te kopen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.