Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Zo bereken je het

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen? Ze blijven immers een slimme keuze. Zonnepanelen zijn nog steeds een van de milieuvriendelijkste manieren om elektriciteit op te wekken.

Tegelijkertijd gaat het om een stevige investering. Ga dus niet overhaast te werk! Wij helpen jou in 5 stappen op weg om uiteindelijk te weten hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoeveel zonnepanelen plaatsen

Kan ik eigenlijk wel zonnepanelen op mijn dak plaatsen?

Voor je begint met het berekenen welk aantal zonnepanelen je nodig hebt, is het eerst een goed idee de benodigd dakoppervlak te berekenen om te weten of je dak het gewicht van zonnepanelen wel aankan. In geval van twijfel vraag je dit best eerst aan een vakman.

Voor hellende daken zijn hoeken tussen 30 en 35 graden ideaal om het gebruik van zonnestralen te maximaliseren. Maar zelfs bij een hoek van 15 tot 55 graden kun je nog genoeg energie krijgen om te produceren. De beste oriëntatie voor zonnepanelen is het dak op het zuiden, omdat ze de meeste elektriciteit opwekken.

Daken op het oosten en westen zijn ook geschikt voor zonnepanelen, die overdag nog veel energie kunnen opwekken en meer geschikt zijn voor het gewone huishoudelijke verbruik. . Als je dak een andere oriëntatie heeft, kan je nog veel voordeel halen uit het plaatsen van zonnepanelen.

Volg de volgende stappen zo goed mogelijk om het aantal zonnepanelen dat je op de benodigde dakoppervlak kan plaatsen te weten te komen.

Stap 1: Hoeveel bedraagt je jaarlijks energieverbruik?

Zonnepanelen plaatsen: hangt af van energieverbruik (3500 kWh per jaar)

De eerste vraag die je je moet stellen is hoeveel energie je eigenlijk verbruikt. Het aantal mensen in huis speelt daar een grote rol in. Tegelijkertijd bepalen nog meer elementen je energieverbruik, zoals de mate waarin je woning geïsoleerd is of hoe warm je het binnen precies wilt hebben.

Om je jaarlijks verbruik te weten te komen, kijk je beste naar je verbruik van het afgelopen jaar. Concreet moet je rekenen dat een gemiddeld gezin van vier personen heeft een jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 3.500 kWh.

Stap 2: Wat is het minimumvermogen dat je moet bereiken?

Weten hoeveel panelen nodig zijn aan de hand van het minimumvermogen

Een volgende stap is het vermogen berekenen dat je nodig hebt. Zonnepanelen worden verkocht aan Wattpiek (wp). In werkelijkheid kunnen ze dat echter niet genereren. Het is namelijk niet altijd even zonnig , de weersomstandigheden zijn zeker in België wisselvallig en doorheen de tijd zal het piekvermogen per paneel ook dalen.

Je moet dus rekening houden met de opbrengstfactor. In België is dat grofweg 0,85, wat betekent dat een paneel 85% van zijn piekvermogen opbrengt. Meer concreet: als je een zonnepaneel hebt van 300 Wp, levert dat in België eigenlijk 255 Wp op.

Zonnepanelen plaatsen

Stap 3: De verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn op de markt

Er zijn 3 soorten zonnepanelen die je mogelijks kan installeren. We sommen ze even voor je op en overlopen de belangrijkste kenmerken.

Monokristallijne zonnepanelen (zwarte kleur)

De zonnepanelen zijn zwart en ze leveren een zeer hoge opbrengst per paneel. De prijs is hoger dan andere soorten fotovoltaïsche cellen, maar voor kleinere daken is het de investering waard omdat deze meer stroom kunnen opwekken op minder ruimte!

Polykristallijne zonnepanelen (blauwe kleur)

Deze zonnepanelen met blauwe kleur leveren iets minder, maar nogsteeds genoeg, stroom dan hun meer gebruikelijke tegenhangers. Ze worden het best geïnstalleerd op daken met veel ruimte om dit op te vangen.

Amorfe zonnepanelen (dunne film)

Deze zonnepanelen hebben geen kristalvorm, maar wel een dunne film. De dunne film van amorf silicium maakt de zonnepanelen licht, flexibel en het meest geschikt voor hoge temperaturen. Ze zijn ook een relatief goedkope optie.

Dunne-film zonnepanelen zijn niet erg temperatuurgevoelig. Vooral op zonnige en warme dagen is het rendement van dunne-film zonnepanelen zo’n 2% tot 7% ​​hoger dan dat van gewone polykristallijne/monokristallijne zonnepanelen.

Welk type zonnepanelen installeren?

Geen idee welk type zonnepanelen je het best kiest? Raadpleeg dan een zonnepaneel installateur uit de buurt. Zij geven je persoonlijk advies op maat van jouw specifieke situatie.

Stap 4: Welk aantal zonnepanelen heb ik nodig om aan mijn energieverbruik te voldoen?

Aantal zonnepanelen nodig om aan energieverbruik te voldoen.

Intussen ken je je energieverbruik en het minimumvermogen dat je nodig hebt. Als je weet dat een zonnepaneel voor een gewone gezinswoning tussen de 150 watt en de 350 watt oplevert, kan je gaan kijken welk aantal panelen je kunt plaatsen.

Het dak waarop je dat wilt doen legt je automatisch bepaalde beperkingen op. Zonnepanelen leg je beter tussen het zuidoosten en zuidwesten. Bovendien moet je zeker dakkapellen en schoorstenen vermijden. Die kunnen een schaduw werpen op de zonnepanelen.

Je maakt daarom dus op voorhand een legplan voor je aantal panelen. Zo weet je exact hoeveel panelen je dak aankan. Neem ook een kijkje op de Vlaamse zonnekaart. Die geeft aan wat de beste positie voor zonnepanelen in jouw regio is.

Stap 5: Hou rekening met het rendement van de zonnepanelen

zonnepanelen plaatsen: rendement

Na de hoeveelheid energie per jaar en het aantal zonnepanelen, kijk je naar het rendement. Heb je een klein dakoppervlak? Dan kies je best voor zonnepanelen met een hoge capaciteit. De installatie is misschien iets duurder, maar ze slagen erin om genoeg energie op te wekken.

Zonnepanelen met hoog rendement halen ongeveer 300 Wp. Heb je een groot dakoppervlak? Dan kan je kiezen voor een iets groter aantal van ‘gemiddelde’ zonnepanelen van 270 Wp.

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen kosten is zeer ingewikkeld om in slechts enkele woorden uit te leggen, daarom hebben we hierover een apart artikel gemaakt.

Exacte prijsberekening zonnepanelen

De prijs voor een zonnepaneel installatie hangt van verschillende factoren af: je elektriciteitsverbruik, de beschikbare ruimte, het type zonnepanelen, … Wil je de exacte prijs kennen? Ontvang een prijsberekening op maat.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Een zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,65 m². Heb je bijvoorbeeld 13 panelen nodig? Dan heb je minstens 21 m² ruimte nodig op je dak. Minstens, want een deel van je dak ligt mogelijk in de schaduw (bomen, schoorsteen, …) en daar leg je beter geen zonnepanelen.

Mijn dak is niet groot genoeg voor het gewenste aantal zonnepanelen. Wat nu?

Heb je een beperkte dakoppervlakte? Dan is het een goed idee om voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen te kiezen. Zo heb je minder panelen nodig om hetzelfde vermogen te produceren.

Wat als het energie dat een zonnepaneel opwekt meer dan het verbruik is?

Je kunt waarschijnlijk niet exact afmeten hoeveel zonne energie je panelen moeten opwekken. Denk er ook aan dat je geld kunt terugkrijgen als je te veel energie produceert. Vanaf 2018 geldt het zogenaamde prosumententarief, de gebruiker betaalt voor structureel geproduceerde energie. Kijk na of je recht hebt op een compensatiepremie. Zonnepaneleneigenaars die een digitale meter hebben en diegene die er in de toekomst 1 krijgen hebben recht op deze premie. De premie schommelt tussen de €1300 en €1700.

Hoe kies ik de juiste omvormer?

De omvormer vormt de geproduceerde elektriciteit (gelijkstroom) om in wisselstroom. Om dit efficiënt te doen moet de omvormer afgestemd zijn op het vermogen van jouw installatie. Met andere woorden: hoe hoger het vermogen van je zonnepanelen, hoe zwaarder de omvormer.

In dit artikel heb je alle essentiële informatie over de vraag hoeveel zonnepanelen heb ik nodig. Daarna ga je best langs bij erkende installateurs om gratis offertes aan te vragen. Hij zal je noden verder met jou bespreken en verfijnen, voor de beste zonnepaneleninstallatie op je dak.

Zonnepanelen plaatsen: offertes in de buurt

Laat je adviseren door experts in de buurt en ontvang tot 5 gratis offertes voor zonnepanelen te plaatsen. Vergelijk de offertes en kies de vakman naar keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.