Hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn dak plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen plaatsen? Ze blijven immers een slimme keuze. Zonnepanelen zijn nog steeds een van de milieuvriendelijkste manieren om elektriciteit op te wekken. Tegelijkertijd gaat het om een stevige investering. Ga dus niet overhaast te werk! Wij helpen jou in 4 stappen op weg om te bepalen hoeveel zonnepalen je moet plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen

Stap 1: Hoeveel bedraagt je energieverbruik?

De eerste vraag die je je moet stellen is hoeveel energie je eigenlijk verbruikt. Het aantal mensen in huis speelt daar een grote rol in. Tegelijkertijd bepalen nog meer elementen je energieverbruik, zoals de mate waarin je woning geïsoleerd is of hoe warm je het binnen precies wilt hebben.

Om je energieverbruik te weten te komen, kijk je beste naar je verbruik van het afgelopen jaar. Concreet moet je rekenen dat een gemiddeld gezin van vier personen per jaar ongeveer 3.500 kWh aan energie verbruikt.

Stap 2: Wat is het minimumvermogen dat je nodig hebt?

Een volgende stap is het vermogen berekenen dat je nodig hebt. Zonnepanelen worden verkocht aan hun piekvermogen. In werkelijkheid kunnen ze dat echter niet genereren. Het is namelijk niet altijd even zonnig en doorheen de tijd zal het vermogen van zonnepanelen ook dalen.

Je moet dus rekening houden met de opbrengstfactor. In België is dat grofweg 0,85, wat betekent dat een paneel 85% van zijn piekvermogen opbrengt. Meer concreet: als je een zonnepaneel hebt van 300 Wp, levert dat in België eigenlijk 255 Wp op.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen

Stap 3: Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

Intussen ken je je energieverbruik en het minimumvermogen dat je nodig hebt. Als je weet dat een zonnepaneel voor een gewone gezinswoning tussen de 150 watt en de 350 watt oplevert, kan je gaan kijken hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen.

Het dak waarop je dat wilt doen legt je automatisch bepaalde beperkingen op. Zonnepanelen leg je beter tussen het zuidoosten en zuidwesten. Bovendien moet je zeker dakkapellen en schoorstenen vermijden. Die kunnen een schaduw werpen op de zonnepanelen. Je maakt daarom dus op voorhand een legplan voor je zonnepanelen. Zo weet je exact hoeveel panelen je dak aankan. Neem ook een kijkje op de Vlaamse zonnekaart. Die geeft aan wat de beste positie voor zonnepanelen in jouw regio is.

Stap 4: Hou rekening met het rendement

Na de hoeveelheid energie per jaar en het aantal zonnepanelen, kijk je naar het rendement. Heb je een klein dakoppervlak? Dan kies je best voor zonnepanelen met een hoge capaciteit. De installatie is misschien iets duurder, maar ze slagen erin om genoeg energie op te wekken. Zonnepanelen met hoog rendement halen ongeveer 300 Wp. Heb je een groot dakoppervlak? Dan kan je kiezen voor een iets groter aantal van ‘gemiddelde’ zonnepanelen van 270 Wp.

Wat als je teveel zonnepanelen plaatst?

Je kunt waarschijnlijk niet exact afmeten hoeveel energie je panelen moeten opwekken. Denk er ook aan dat je geld kunt terugkrijgen als je te veel energie produceert. Vanaf 2018 geldt het zogenaamde prosumententarief, dat je geld teruggeeft voor structureel geproduceerde energie.

Na deze 4 stappen heb je alle essentiële informatie om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Daarna ga je best langs bij een erkende installateur om gratis offertes aan te vragen. Hij zal je noden verder met jou bespreken en verfijnen, voor de beste zonnepaneleninstallatie op je dak.