Recyclage zonnepanelen: Wat moet je doen met oude of kapotte zonnepanelen?

Hoe verloopt recyclage van zonnepanelen? Heb je zonet zonnepanelen laten installeren of geniet je al jaren van je zonne-installatie? Misschien vraag je je af wat je moet doen indien een van de zonnepanelen schade oploopt of stuk gaat. Wij vertellen je hieronder hoe je daarmee omgaat!

Offertes voor zonnepanelen


Hoe lang gaan zonnepanelen mee en hoe kunnen ze kapot gaan?

Wat te doen met oude of kapotte zonnepanelen?

Een zonnepaneel gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Toch kan het zijn dat een paneel of ander onderdeel eerder defect is. Dat kan te wijten zijn aan verschillende factoren.

  • Soms is een zonnepaneel bijvoorbeeld al beschadigd nog voor je gebruikmaakt van jouw zonne-installatie.
  • Alle zonnepanelen kunnen tijdens de productie, transport of installatie beschadigd raken door onoplettendheden of ongelukken.
  • Ook achteraf kan een paneel een defect oplopen door bijvoorbeeld slecht weer – denk aan een hagelbui – of harde voorwerpen zoals stenen.

Gelukkig komen afgedankte panelen niet erg vaak voor.

Hoe weet je of een zonnepaneel kapot is?

Recyclage zonnepanelen

Als je vermoedt dat een zonnepaneel defect is, kan je jouw installateur contacteren. Zij zullen met een speciale elektroluminescentie camera de panelen scannen om eventuele schade op te sporen. Door de stroom die men door de panelen stuurt, zendt het zonnepaneel ‘licht’ uit dat op te vangen is via infraroodcamera’s. Op die manier kan de installateur gemakkelijk vaststellen waar de schade zich bevindt in de panelen.

Zonnepanelen recycleren: Wat doe je met kapotte zonnepanelen?

Als je je van afgedankte zonnepanelen wil ontdoen, heb je twee opties:

  1. Je kan de installateur van je zonne-installatie contacteren: de installateur zal gratis de panelen demonteren. Hij brengt ze ofwel naar het containerpark ofwel naar een verzamelpunt van PV Cycle Belgium, die ze naar recyclagebedrijven brengt.Je kan ook zelf contact opnemen met PV Cycle Belgium en een afspraak maken om de panelen binnen te leveren.
  2. Je kan jouw panelen zelf wegdoen: als je als consument zelf zonnepanelen naar het containerpark draagt, zit de kans erin dat zij je daarvoor een vergoeding zullen vragen. Het containerpark is namelijk verplicht de afgedankte panelen apart in te zamelen van ander afval. De omvormer is echter een uitzondering op die regel: dat onderdeel bestaat uit vele kleine deeltjes die heel gemakkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden. De omvormer kan je dus wel naar het containerpark brengen, waar je het afstaat bij de OVE (overige elektrische apparaten).

Krijg je een vergoeding voor het binnenbrengen van kapotte zonnepanelen?

Wanneer je je van defecte zonnepanelen ontdoet, is dat volledig gratis voor jou. Sinds 1 juli 2016, heb je namelijk een bepaald bedrag betaald per paneel als recyclagebijdrage indien je een zonne-installatie liet plaatsen.

Sinds 1 juli 2017 bedraagt dat zo’n 2 euro per paneel. Op die manier wordt de recyclage van versleten zonnepanelen gefinancierd en is de inlevering ervan voor jou dus volledig kosteloos achteraf.

Wat doen recyclagebedrijven met een kapot zonnepaneel?

Oude of kapotte zonnepanelen
Een heel groot deel van afgedankte zonnepanelen is recycleerbaar. Een zonnepaneel bestaat voornamelijk uit glas – tot wel 95% van een zonnepaneel is puur glas – en aluminium en die twee stoffen kunnen de bedrijven gemakkelijk voor iets anders gebruiken en het is geschikt voor recyclage. Ook het zilver en silicium dat in de strips van de zonnecellen zit, is geschikt voor recyclage en hergebruiken.

Hoe kan je schade voorkomen?

Om jouw zonnepanelen in topconditie te houden en defecten te voorkomen, is het aangeraden om te kiezen voor kwaliteitsvolle zonnepanelen die professioneel vervoerd en geplaatst worden door het bedrijf. Zo is er geen recyclage nodig.

Laat jouw zonne-installatie ook regelmatig controleren zodat eventuele schade snel opgespoord en hersteld kan worden. Op die manier kan je optimaal genieten van jouw zonnepanelen en hoef je je geen zorgen te maken.

Regelmatig onderhoud is belangrijk om de zonnepanelen in vorm te houden en af te stellen op efficiëntie. Eén keer per jaar kan je dit het beste doen in droge tijden tijdens de zomer. Ga na hoe goed alles werkt helpt ook om te weten wat kleine aanpassingen nodig heeft en wat grotere. Het kan nodig zijn extra coating aan te brengen.

Verwaarloos de zonnepanelen niet door regelmatig onderhoud over te slaan, want ze vereisen aandacht naarmate ze ouder worden. Dus hou het systeem goed in het oog en kijk of alles overal goed is aangesloten.