Zonnepanelen | Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Offerte zonnepanelen plaatsen? Ga voor de beste prijs-kwaliteit

Iedereen kent de voordelen van zonnepanelen, maar de prijzen variëren sterk. Bent u ook overtuigd van zonne-energie, maar zoekt u nog de leverancier die u de beste prijs-kwaliteit biedt? Vergelijk dan offerte zonnepanelen. Wij brengen u in contact met leveranciers uit uw buurt en u vergelijkt volledig vrijblijvend alle offertes.

Offerte zonnepanelen

Waarom zonnepanelen plaatsen?

  • Jouw energiefactuur smelt als sneeuw voor de zon: De eenvoudigste manier om uw energiefactuur naar omlaag te halen, is gebruik te maken van de zon. De onuitputtelijke en ecologische energiebron zorgt ervoor dat u minder betaalt voor energie én het milieu een handje helpt.
  • Duurzame én rendabele investering: Met de historische lage rente levert uw spaargeld niets meer op. Een milieuvriendelijke en rendabele investering als zonnepanelen is dan een veel betere optie, zeker met de steeds hogere energieprijzen. De panelen betalen zichzelf terug en leveren na 10 jaar alleen maar winst op.
  • Wees energie-onafhankelijk: Elektriciteit is de laatste jaren alleen maar duurder geworden. De Vlaamse energieregulator Vreg berekende dat een gemiddelde gezin nu al 350 euro meer betaalt dan in 2015. Reden genoeg om uw eigen energie op te wekken?


Offerte zonnepanelen: vergelijken

Een offerte voor zonnepanelen aanvragen is eenvoudig en we brengen je snel in contact met een aantal van de beste installateurs in je omgeving. Je zal meestal al binnen een aantal dagen goed uitgewerkte prijsoffertes ontvangen. Denk niet meteen dat de goedkoopste offerte de voordeligste is, want bij een systeem voor zonnepanelen zijn er diverse variabele factoren.

Offerte zonnepanelen vergelijken

Welke factoren bepalen een zonnepanelen offerte?

In elke prijsofferte is aangegeven hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst. Dit is afhankelijk van je energiebehoefte en van je dak (oppervlakte en helling). Op de offertes zie je ook wat de prijs van de zonnepanelen is. Omdat niet alle installateurs dezelfde merken panelen met hetzelfde vermogen gebruiken, kan dit best voor enige verwarring zorgen. Belangrijk is dat je bij het vergelijken van prijsoffertes goed let op het totale vermogen van de zonnepanelen. Uiteraard speelt ook de kwaliteit en duurzaamheid van de aangeboden panelen een rol. Enkele van de betere merken zonnepanelen zijn Aleo (Duitsland), LG Solar (Zuid Korea), Panasonic (Japan), Heckert Solar (Duitsland), REC (Noorwegen), Sun Power (Amerika) en Jinko (China).

Andere factoren van betekenis op een zonnepanelen offerte zijn:

  • De prijs van de omvormer. Dit apparaat zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet.
  • De kosten voor de draagstructuur van de panelen en installatiematerialen (kabels etc.).
  • Arbeidskosten van de installateur.

Soort en oppervlakte van je dak

Op een plat dak zijn zonnepanelen meestal eenvoudiger te installeren dan op een hellend dak. De oppervlakte van je dak is ook van invloed op het aantal arbeidsuren. Installateurs plaatsen zonnepanelen bij voorkeur in groepen van 8, 12 of 16, waarbij het niet uitmaakt als de panelen verticaal (landscape) of horizontaal (portrait) worden gelegd. De meest gebruikte zonnepanelen hebben een formaat van 1m x 1,65m.

Welke soort zonnepanelen kiezen?

Bij een prijsofferte voor zonnepanelen mag je altijd zelf bepalen welke soort zonnepanelen je wilt. De installateur zal hooguit een aanbeveling doen. De meest gangbare soorten zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn, amorfe en glas-glas. Elk type heeft zijn plus en minpunten. In België worden monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen het meeste geplaatst.

Monokristallijne zonnepanelen vergelijken

Mono- en polykristallijne zonnepanelen

Zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen zijn opgebouwd uit 60 vierkante cellen (15 x 15cm) die de energie van de zon opvangen en omzetten naar elektriciteit. De toplaag van deze zonnecellen is van silicium vervaardigd. Dit silicium maakt het verschil tussen mono en polykristallijne zonnepanelen.

Bij de productie van mono panelen wordt het silicium uit één groot kristal gesneden, terwijl bij poly panelen het silicium van meerdere kleinere kristallen komt. Monokristallijne zonnepanelen hebben gemiddeld een hoger rendement (energieopbrengst per m2).

Ze kunnen 16 tot 18 procent van het zonlicht omzetten naar elektriciteit. Hun grootste pluspunt is echter de bijna zwarte kleur, waardoor ze minder opvallen. Polykristallijne zonnepanelen halen gemiddeld 14 tot 16 procent rendement en integreren vanwege hun blauwe kleur minder mooi met je dak.

Maar, dankzij hun lagere aanschafprijs zijn de blauwe panelen al jarenlang de goedkoopste investering voor zonnepanelen. De standaard afmeting van mono en poly zonnepanelen is 1m x 1,65m (60 cellen). Er zijn ook grotere panelen van 1m x 2m (72 cellen) en kleinere panelen van 1m x 1.3m (48 cellen) op de markt. Bij standaard afmeting panelen ligt het vermogen meestal tussen 240 Wp (Wattpiek) en 320 Wp.

Amorfe zonnepanelen vergelijken

Amorfe zonnepanelen

Amorfe of dunne film zonnepanelen hebben een egaal zwart oppervlak. Deze panelen bestaan niet uit aparte cellen, omdat er geen silicium kristallen maar silicium poeder wordt gebruikt. Amorfe zonnepanelen hebben daarom meer vrijheid in formaat.

Vooral op daken met een ingewikkelde structuur, kunnen ze handig worden ingezet. Een minpunt van dit type zonnepanelen is dat ze onder normale weersomstandigheden een lager rendement hebben, van gemiddeld 10 tot 12 procent.

Op bewolkte dagen en op daken met zwakke lichtinval presteren amorfe zonnepanelen juist beter dan mono- en polykristallijne panelen.

glas-glas zonnepanelen vergelijken

Glas-glas panelen

Glas-glas zonnepanelen zijn relatief nieuw op de markt. Bij deze panelen zitten de zonnecellen tussen twee lagen glas. Zo heeft het zonnepaneel minder last van vocht, mechanische spanningen en temperatuurverschillen.

De panelen behouden hun vermogen langer en kunnen zelfs na 30 jaar nog circa 85 procent van hun originele vermogen leveren. Glas-glas zonnepanelen zijn wel ongeveer 20 tot 30 procent duurder.