Airconditioning: prijs, soorten en installatie

Airconditioning of airco regelt het klimaat in een ruimte door de lucht te koelen of te verwarmen. Zo creëer je de ideale gevoelstemperatuur in de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer of werkkamer. Meer geavanceerde modellen kunnen de lucht zelfs filteren en ontvochten.

Dit artikel bundelt alle relevante informatie over airconditioning: de verschillende soorten, hun prijs en de plaatsing. Daarnaast kom je snel en eenvoudig in contact met airco installateurs in jouw buurt. Vergelijk makkelijk hun offertes via onze offertepagina, zodat je het voor de meest voordelige prijs kan kopen, plaatsen en laten onderhouden.

Ontvang direct prijzen op maat

Prijs airconditioning

airconditioning prijs

De prijzen voor airconditioning lopen sterk uiteen. Er bestaan niet alleen prijsverschillen tussen de verschillende soorten of types onderling (split unit, monoblock, mobiel), maar ook per airco merk durven de prijzen variëren.

Onderstaande tabel geeft je al een idee van de prijs per soort airconditioning, plaatsing niet inbegrepen.

Soort airconditioning Richtprijs
Split unit airco (mono-split) € 600 – 2.000
Multisplit unit airco – 2 binnenunits en 1 buitenunit € 1.000 – 2.500
Multisplit unit airco – Per extra binnenunit € 400 – 1.000
Monoblock (vaste airconditioning zonder buitenunit) € 500 – 1.600
Mobiele airco € 250 – 1.200

Wat maakt de ene airco nu goedkoper of duurder?

Een bepalende factor in de prijs van een airconditioning is het koelvermogen of de capaciteit. Dit wordt meestal aangegeven in Kilowatt (KW), maar soms ook in BTU.

Om bijvoorbeeld een slaapkamer van 15 tot 20 m² goed te koelen is een airco van 2,5 KW (circa 9.000 BTU) vaak al voldoende. Voor een ruime woonkamer heb je meestal een groter model van 4 tot 5 KW nodig.

Airco’s die voorzien zijn van een warmtepomp zijn gemiddeld wat duurder. Deze modellen kunnen naast koelen ook verwarmen.

Andere kenmerken die invloed hebben op de prijs van een airco zijn de aanwezigheid van een filter en ontvochtiger, het energieverbruik, het geluidsniveau en de integratie met slimme technologie. Uiteraard spelen ook het design, merk, de kwaliteit en duurzaamheid een rol.

Ontvang direct prijzen op maat

Hoe werkt een airconditioning?

airconditioning

In een airco zorgt een kringloop van leidingen, koelmiddel en een compressor ervoor dat lucht kouder wordt gemaakt. Warme lucht wordt uit je kamer gezogen en binnen het systeem van de airco gekoeld.

Vervolgens wordt de koude lucht weer je kamer ingeblazen. Zo zorgt de airco voor een integrale koeling die in alle delen van de kamer vrijwel constant blijft. Met de afstandsbediening stel je de gewenste temperatuur in.

Airconditioners voor woningen koelen meestal niet lager dan 15 of 16 graden Celsius. Bij lagere temperaturen kan de lucht als vloeistof neerslaan (condensatie) of te droog worden, met ongemak voor de ogen en luchtwegen tot gevolg.

Soorten airconditioning

buitenunit

Vrijwel alle aircotoestellen gebruiken dezelfde techniek om lucht te koelen. Het verschil tussen de verschillende soorten zit vooral in de constructie van het apparaat en de manier waarop het bij een ruimte wordt bevestigd:

  • Monoblock airco: bestaat uit 1 compleet deel.
  • Split unit airco: bestaat uit 2 delen: 1 binnenunit en 1 buitenunit.
  • Multisplit unit airco: bestaat uit 1 buitenunit en meerdere binnenunits (2, 3, 4 of meer).
  • Mobiele airco: bestaat uit 1 compleet deel dat niet aan een wand of vloer wordt bevestigd. Dit type is makkelijk verplaatsbaar.

Vraag advies en ontvang prijzen

Airco split unit

Split unit airco’s ook bekend als mono-split airco’s worden het meest geplaatst in de Belgische woningen. De airconditioning bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit.

Het koelsysteem zit volledig in de buitenunit, zodat je in je kamer nauwelijks last hebt van het geluid van de compressor en helemaal niet hoeft te vrezen voor condenswater. De binnenunit zorgt er slechts voor dat warme lucht uit de kamer wordt gezogen en gekoelde lucht in de kamer wordt geblazen.

Omdat de units slechts door een verbindingsstuk aan elkaar worden gekoppeld, komt er maar een bescheiden opening in de muur.

Multisplit unit airco

Bij multisplit unit airco’s worden meerdere binnenunits aangesloten op één krachtige buitenunit. Dit doet de gemiddelde aanschafprijs zakken wanneer meerdere ruimtes gekoeld moeten worden.

Met een multisplit airconditioning ben je jaarlijks ook minder kwijt aan energie dan wanneer je in meerdere kamers afzonderlijk een mono-split airco zou plaatsen.

De bediening van de binnenunits is volledig onafhankelijk. Je kunt elke unit dus apart in- en uitschakelen, en de temperatuur afstemmen op de ruimte. Het is vaak zelfs mogelijk om binnenunits van verschillende omvang en capaciteit aan te sluiten op een buitenunit.

Airco zonder buitenunit – Monoblock airco

Hoewel split units een aantal sterke pluspunten hebben, blijven er toch redenen waarom je voor een monoblock airco kan kiezen. Een airconditioning zonder buitenunit neemt minder plek in en je hoeft niet na te denken waar je de buitenunit moet plaatsen.

Een monoblock is gemiddeld goedkoper in aankoop en ook de plaatsingskosten liggen lager. Vooral als je hoog woont. Een airconditioner die uit één deel bestaat werkt bovendien efficiënter en verbruikt daarom minder stroom.

Inbouw of opbouw airconditioning?

Een inbouw airco wordt vrijwel geheel weggewerkt in een muur of in het plafond. Zo blijven alleen de luchtroosters van het apparaat zichtbaar in de kamer. Voor inbouw airconditioning moet er uiteraard voldoende inbouwruimte zijn. Inbouw airconditioning modellen zijn meestal duurder en ook de installatiekosten liggen hoger.

De meeste airconditioners die worden aangeboden zijn opbouw modellen. Bij een split unit betekent dit dat de binnenunit gewoon tegen een wand of het plafond wordt bevestigd. Je vindt daarom veel makkelijker een geschikte plek voor opbouw airconditioning. Wil je de binnenunit mooi laten integreren met je interieur? Koop dan een design model split unit airco.

Mobiele airco

Heb je alleen behoefte aan airconditioning in de zomer of wil je de airco kunnen verplaatsen: bijvoorbeeld van de woonkamer naar de slaapkamer? Dan kan je kiezen voor een mobiele airco. Deze modellen zijn gemiddeld veel goedkoper dan een vast airconditioning systeem en dus perfect als tijdelijke oplossing. Een minpuntje van een mobiele airco is het geluid van de compressor in de kamer.

Warmtepomp airco

Airco verwarming wordt steeds populairder in ons land. Wanneer je een airconditioning model koopt met een warmtepomp als compressor, kan het apparaat naast koelen ook verwarmen.

Van zodra je een ruimte warmer wil maken, werkt het koelsysteem simpelweg in omgekeerde richting. Koude lucht wordt uit je kamer gezogen, verwarmd binnen het netwerk van de airconditioning en vervolgens terug in je kamer geblazen.

Veel van de huidige warmtepomp airco’s zijn zo energiezuinig dat ze als alternatief voor een standaard cv-installatie kunnen dienen.

Luchtkoeler of airconditioning?

Apparaten die als luchtkoeler of aircooler worden aangeboden zijn geen airco’s. Een luchtkoeler is meer een soort ventilator waarbij warme lucht wordt geblazen langs een koelelement met water. Je kan een aircooler op warme zomerdagen gebruiken om de gevoelstemperatuur in een ruimte enkele graden omlaag te brengen, maar van integraal en gelijkmatig koelen is er helaas geen sprake.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen

Koelen en verwarmen met airconditioning en zonnepanelen

Airconditioning werkt prima op stroom van zonnepanelen. Op warme dagen produceren je zonnepanelen meer dan voldoende energie om een gemiddelde airco draaiende te houden. Zo zorgt de zon indirect voor een aangenaam koel binnenklimaat.

Tijdens koude winterdagen is de productie van je zonnepanelen meestal wat minder. Maar omdat een warmtepomp airco aanzienlijk minder energie verbruikt, kan de opgewekte zonnestroom toch voldoende zijn om je huis lekker warm te houden.

airconditioning koelen en verwarmen

Hoe airconditioning plaatsen?

Een airco installeren vergt gelukkig niet veel breekwerk en de units zijn niet zwaar om te tillen. Maar je hebt wel wat specifiek werkmateriaal nodig om het apparaat solide en netjes op zijn plek te krijgen. Denk maar aan afwerkmiddelen om de gaten te dichten, de diverse kabels en goten, en materiaal om leidingen in te korten.

Er is ook wat kennis vereist om koudebruggen en isolatie te vermijden. Het is daarom vaak effectiever en goedkoper om het plaatsen van airconditioning uit te besteden aan een ervaren installateur.

De kosten voor het plaatsen van bijvoorbeeld een split unit airco schommelt tussen de 300 en 400 euro. Voor dit bedrag wordt de airco meteen bijgevuld en gevacumeerd. Als je zelf de airconditioning plaatst, zal je alsnog een erkend bedrijf moeten inhuren voor het bijvullen en vacumeren. Dat kost je ongeveer 140 euro.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen


Onderhoud airconditioning

Het is raadzaam om je airconditioning jaarlijks tot tweejaarlijks een onderhoud te geven. Zo ben je zeker dat het apparaat jarenlang optimaal blijft functioneren.

Met een servicebeurt voorkom je dat schimmels en bacteriën zich ophopen in de airco en vervolgens je huis worden ingeblazen. Dat zorgt niet alleen voor een muffe geur, maar kan ook nadelig zijn voor de gezondheid van je gezin.

Bij de plaatsing van de airconditioning kan je vaak meteen een voordelig onderhoudscontract afsluiten met de installateur.

onderhoud airconditioning

Airconditioning kopen en installeren: vergelijk prijzen

Via onderstaand formulier vraag je heel makkelijk prijsoffertes aan bij meerdere airco installateurs in jouw regio.

Je krijgt een aanbod op maat. Concreet: een airconditioning die volgens de airco-expert het beste past bij de ruimte(s) die je wenst te koelen en/of verwarmen. In de offerte staan ook de kosten voor het plaatsen van de airco en een eventueel onderhoudscontract.

Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van airco installateurs in Brugge, Gent, Brussel, Antwerpen en andere regio’s. Waar wacht je op?