Airconditioning: prijzen, soorten en installatie

Airconditioning systemen regelen het klimaat door de lucht in jouw woning te verfrissen of te verwarmen. Zo creëer je de ideale gevoelstemperatuur in al jouw ruimtes: de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer of werkkamer. Meer geavanceerde modellen kunnen de lucht zelfs filteren en ontvochten voor meer comfort.

Hieronder vind je alle relevante informatie over airconditioning: de verschillende opties, hun gemiddelde prijs en de plaatsing. Daarnaast kom je snel en eenvoudig in contact met airco installateurs in jouw buurt. Vergelijk verschillende opties en maak de juiste keuze via onze offertepagina, opdat je voor de meest voordelige prijs kan kopen, laten plaatsen en onderhouden.

Ontvang tot 5 gratis offertes

airconditioning prijzen

Airconditioning: prijs

De prijzen voor airconditioning variëren van 500 euro tot 2.500 euro, afhankelijk van het model. Er bestaan niet alleen prijsverschillen tussen de verschillende soorten airconditioning onderling, maar ook per airco merk durven de prijzen variëren.

Onderstaande tabel geeft je al een idee van de airco prijzen, plaatsing niet inbegrepen.

soorten airco’s Richtprijs
Single split airco (mono-split) € 600 – 2.000
Multi split airco – 2 binnenunits en 1 buitenunit € 1.000 – 2.500
Multi split airco – Per extra binnenunit € 400 – 1.000
Vaste airco monoblock € 500 – 1.600
Mobiele airco monoblock € 250 – 1.200

Wat maakt de ene airco nu goedkoper of duurder dan de andere?

Een bepalende factor in de prijs van een airconditioner is het koelvermogen of de capaciteit. Dit wordt meestal aangegeven in Kilowatt (KW), maar soms ook in BTU (British thermal unit).

Om bijvoorbeeld een slaapkamer van 15 tot 20 m² goed te verfrissen is een airco van 2,5 KW (circa 9.000 BTU) vaak al voldoende. Voor een ruime woonkamer heb je meestal een groter model van 4 tot 5 KW nodig.

Airco’s die voorzien zijn van een warmtepomp, zijn gemiddeld wat duurder. Deze modellen kunnen naast koelen ook verwarmen.

Andere kenmerken die invloed hebben op de prijs van een airco zijn de aanwezigheid van een filter en ontvochtiger, het energieverbruik, het geluidsniveau en de integratie met slimme technologie. Uiteraard spelen ook het design, merk, de kwaliteit en duurzaamheid een rol.

type airco

Hoe werkt een airco?

In een airco zorgt een kringloop van leidingen, koelmiddel en een compressor ervoor dat lucht kouder wordt gemaakt. Warme lucht wordt uit de te koelen ruimte gezogen en binnen het systeem van de airco gekoeld.

Vervolgens wordt de koude lucht weer je ruimte ingeblazen. Zo zorgt de airco voor een integrale koeling die in alle delen van de ruimte vrijwel constant blijft. Met de afstandsbediening stel je de gewenste temperatuur in.

Airconditioners voor woningen koelen meestal niet lager dan 15 of 16 graden Celsius. Bij lagere temperaturen kan de lucht als vloeistof neerslaan (condensatie) of te droog worden, met minder comfort voor de ogen en luchtwegen tot gevolg.

Soorten airconditioning

Vrijwel alle aircotoestellen gebruiken dezelfde techniek om lucht te koelen. Het verschil tussen de verschillende opties zit vooral in de constructie van het apparaat en de manier waarop het in een ruimte wordt bevestigd:

  • Mono-block airco’s: bestaan uit 1 compleet deel dat een vaste airconditioning of mobiele airco kan zijn.
  • Split airco’s: bestaan uit 2 delen: 1 binnenunit en 1 afzonderlijke buitenunit.
  • Multi-split airco’s: bestaan uit 1 buitenunit en verschillende binnenunits (2, 3, 4 of meer).

Vraag advies en ontvang offertes

Split airco

Een split airco, ook bekend als mono-split airco, wordt het vaakst geplaatst in de Belgische woningen. De airconditioner bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit.

Het systeem voor de koeling van deze airco zit volledig in de buitenunit, zodat je in je woning nauwelijks last hebt van het geluid van de compressor en helemaal niet hoeft te vrezen voor condenswater. De binnenunit zorgt er slechts voor dat warme lucht uit de ruimte wordt gezogen en gekoelde lucht in de ruimte wordt geblazen.

Omdat de airco units slechts door een verbindingsstuk aan elkaar worden gekoppeld, komt er maar een bescheiden opening in de muur.

goedkope airco

Multi-split unit airco

Bij multi-split airco’s worden meerdere binnenunits aangesloten op één krachtige buitenunit. Dit doet de gemiddelde aanschafprijs zakken wanneer meerdere ruimtes gekoeld moeten worden.

Met een multi-split airco ben je jaarlijks ook minder kwijt aan energie dan wanneer je in meerdere ruimtes een afzonderlijke mono-split airco zou plaatsen.

De bediening van de binnenunits is volledig onafhankelijk. Je kunt elke unit dus apart in- en uitschakelen, en de temperatuur afstemmen op de ruimte. Het is vaak zelfs mogelijk om binnenunits van verschillende omvang en capaciteit aan te sluiten op een buitenunit.

Airco zonder buitenunit – Monoblock airco’s

Hoewel een split systeem een aantal sterke pluspunten heeft, blijven er toch redenen waarom je beter voor een monoblock airco zonder buitenunit kunt kiezen. Een airco zonder buitenunit neemt namelijk minder plek in en je hoeft niet na te denken over waar je de buitenunit moet plaatsen.

Mobiele airco’s

Wie zijn airco wilt kunnen verplaatsen kan kiezen voor een mobiele airco. Deze modellen zijn gemiddeld veel goedkoper dan een vast airconditioning systeem en werken dus perfect als tijdelijke oplossing.

Een airco systeem zonder buitenunit is gemiddeld goedkoper in aankoop en ook de plaatsingskosten liggen lager. De plaatsingskosten vallen zelfs helemaal weg voor een mobiele airco. Vooral als je hoog woont is het praktisch om geen unit in de open rond jouw woning te moeten vestigen. Een airconditioner die uit één deel bestaat heeft weliswaar een minder efficient vermogen. Vaak is het dan ook geen energiezuinige airco. Daarenboven maakt de compressor veel lawaai in jouw woning.

mobiele airco

Inbouw of opbouw airconditioning?

Inbouw airco

Een inbouw airco wordt vrijwel geheel weggewerkt in een muur of in het plafond voor een plafond model. Zo blijven alleen de luchtroosters van het apparaat zichtbaar in jouw woning. Voor inbouw airconditioning moet er uiteraard voldoende inbouwruimte zijn. Inbouw airconditioning modellen zijn meestal duurder en ook de installatiekosten liggen hoger.

inbouw airco

Opbouw airco

De meeste airconditioners die worden aangeboden zijn opbouw modellen. Bij een split systeem betekent dit dat de binnenunit gewoon tegen een wand of het plafond wordt bevestigd. Je vindt daarom veel makkelijker een geschikte plek voor opbouw airconditioning. Wil je deze unit mooi laten integreren met je interieur? Koop dan een design model split airco.

opbouw airco

Warmtepomp airco

Airco verwarming wordt steeds populairder in ons land. Wanneer je een airconditioning systeem koopt met een warmtepomp als compressor, kan het apparaat naast koelen ook verwarmen.

Van zodra je een ruimte warmer wil maken, werkt het systeem voor de koeling simpelweg in omgekeerde richting. Koude lucht wordt uit de ruimte gezogen, verwarmd binnen het netwerk van de airconditioning en vervolgens terug in de ruimte geblazen.

Veel van de huidige warmtepomp airco’s zijn zo’n hoog rendement dat ze als alternatief voor een standaard cv-installatie kunnen dienen.

Luchtkoeler of airconditioning?

Apparaten die als luchtkoeler of aircooler worden aangeboden zijn geen airco’s. Een luchtkoeler is meer een type ventilator waarbij warme lucht wordt geblazen langs een koelelement met water. Je kan een aircooler op warme zomerdagen gebruiken om de gevoelstemperatuur in een ruimte enkele graden omlaag te brengen, maar van integraal en gelijkmatig koelen is er helaas geen sprake.

Meer weten? Vraag advies en ontvang gratis offertes

Koeling en verwarming met airconditioning en zonnepanelen

Airconditioning werkt prima op stroom van zonnepanelen. Op warme dagen produceren je zonnepanelen meer dan voldoende energie om een gemiddelde airco installatie draaiende te houden. Zo zorgt de zon indirect voor het comfort van een koel binnenklimaat.

Tijdens koude winterdagen is het vermogen van je zonnepanelen meestal wat minder. Maar omdat een warmtepomp airco een aanzienlijk betere energielabel heeft, kan de opgewekte zonnestroom toch voldoende zijn om je huis lekker warm te houden.

soort airco

Hoe airco plaatsen?

Een airco installeren is (als het niet om een mobiele airco gaat) een delicate operatie. Een split vergt een boring in de gevel en de units kunnen erg zwaar zijn. Daarenboven heb je wat specifiek werkmateriaal nodig om het apparaat solide en netjes op zijn plek te krijgen. Denk maar aan afwerkmiddelen om de gaten te dichten, de diverse kabels en goten, en materiaal om leidingen in te korten.

Er is ook wat kennis vereist om koudebruggen en isolatie te vermijden. Het is daarom vaak effectiever en goedkoper om het plaatsen van airconditioning uit te besteden aan een ervaren installateur.

De kosten voor het plaatsen van bijvoorbeeld een split airco schommelt tussen de 300 en 400 euro. Voor dit bedrag wordt de airco meteen bijgevuld en gevacumeerd. Als je zelf de airconditioning plaatst, zal je alsnog een erkend bedrijf moeten inhuren voor het bijvullen en vacumeren. Dat kost je ongeveer 140 euro.

Ontvang gratis offertes en advies


Onderhoud airconditioning

Het is raadzaam om je airconditioning jaarlijks tot tweejaarlijks een onderhoud te geven. Zo ben je zeker dat het apparaat jarenlang optimaal blijft functioneren.

Met een servicebeurt voorkom je schimmels en bacteriën die zich ophopen in de airco en vervolgens je huis worden ingeblazen. Dat zorgt niet alleen voor een muffe geur, maar kan ook nadelig zijn voor de gezondheid van je gezin.

Bij de plaatsing van de airconditioning kan je vaak meteen een voordelig onderhoudscontract afsluiten met de installateur.

airco plaatsen

Airco kopen en installeren: vergelijk prijzen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere airco installateurs in jouw regio.

Je krijgt een aanbod op maat. Concreet: de ideale airconditioner van het beste merk die volgens de airco-expert het beste past bij de ruimte(s) die je wenst te verfrissen en/of verwarmen. In de offerte staan ook de kosten voor het plaatsen van de airco en een eventueel onderhoudscontract.

Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van de beste airco installateurs via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1*. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?
2*. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?
3*. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.