Airco in huis: de beste airco kiezen in 3 stappen

Airco aan het overwegen, maar weet je niet hoe je de ideale airco kiest? Overloop 3 stappen en kies de beste airco voor jouw woning. In dit artikel helpen wij jou met het kiezen van de beste airco aan de hand van 3 stappen.

Ontvang een prijs op maat

Waar airco thuis plaatsen?

Het eerste waarover je moet nadenken is de plaats waar je een airco wilt installeren. Wil je een airco in de slaapkamer of liever in de woonkamer? Of misschien allebei? Denk goed na over de plaats en overloop de voor-en nadelen van een airco in de slaapkamer of woonkamer:

Airco in de slaapkamer

Airco-in-slaapkamer.jpg

Wil je een betere nachtrust met de perfecte kamertemperatuur? Vooral tijdens de warme dagen is een airco in de slaapkamer een grote pluspunt. Met een airco heb je niet alleen koele lucht, het zuivert de lucht ook in de slaapkamer.

Als je een airco in de slaapkamer wilt plaatsen, moet je wel rekening houden met het geluid dat een airco produceert. Voor in je slaapkamer kies je best een airco die met een laag vermogen. Een airco van 2.5 kw is ideaal voor slaapkamers, met een prijs van gemiddeld €1250. Een monoblock airco is daarom niet aangeraden om in je slaapkamer te plaatsen, aangezien het een binnenunit airco is die meer lawaai maakt.

Airco in de woonkamer

Met een airco in de woonkamer kan je overdag genieten van een aangename temperatuur tijdens de warme dagen. Voor je woonkamer heb je echter meer capaciteit nodig omdat het groter is dan de slaapkamer. Je hebt dan wel minder geluidsoverlast.

Een vermogen van 3,5kw is geschikt voor de meeste woonkamer, met een prijs van gemiddeld €1600. Heb je een grote woonkamer van meer dan 120m3? Dan is een airco van 5kw met een gemiddelde prijs van €1750 het meest geschikt.

VermogenKoel Oppervlak in m³
2.5 kwruimtes tot 70 m³
3.5 kwruimtes tot 120 m³
5.0 kwruimtes tot 170 m³
7.0 kwruimtes tot 240 m³

Airco met of zonder buitenunit?

De tweede belangrijkste keuze is het kiezen tussen een airco met of zonder buitenunit. Beiden hebben eigen voor- en nadelen, kies dus welke het beste overeenkomt met jouw wensen.

Airco woonkamer

Airco met buitenunit: split airco

Airconditioners met een buitenunit of een split-airconditioningsysteem hebben 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. De warmtewisselaar onttrekt de warmte aan de binnenkant van jouw huis via de leidingen van een binnenunit, die het naar buiten afvoert om binnenshuis een koelere omgeving voor je te creëren.

Voordelen airco met buitenunit:

+ De binnenunits van split-airconditioningsystemen zijn veel stiller en compacter dan zonder buitenunits. De compressor, condensor enz., die doorgaans veel lawaai maken, zitten buiten zodat je zich geen zorgen hoeft te maken over geluidsoverlast in jouw huis. Je bespaart ook op kostbaar woongenot door geen extra omvangrijke machine te hebben die vloerruimte inneemt. Het maakt de installatie ook eenvoudiger, aangezien er bij deze modellen geen afvoerslang nodig is.

+ Meerdere binnenunits mogelijk (niet voor mobiele versies): meerdere binnenunits kunnen worden aangesloten op de buitenunit, je kan dus meerdere kamers koelen. Je kunt de grootte van elke unit aanpassen om ze strategisch in verschillende kamers te plaatsen.

Airco zonder buitenunit: monoblock airco

Voordelen airco zonder buitenunit:

+ Het voordeel van deze airconditioningsystemen is dat je voor de airconditioning buitenunit geen buitenruimte hoeft te voorzien. Het enige wat je buiten het gebouw ziet zijn de 2 roosters voor aan- en afvoer. Omdat het niet nodig is om airconditioning units aan elkaar te koppelen, is de installatie niet ingewikkeld. Daarom is een airco zonder buitenunit meestal iets goedkoper.

+ Een airco zonder buitenunit neemt minder plaats in beslag. De buitenunit wordt niet begrensd door een muur of dak. De enige vereiste is dat de luchtstroom naar de buitenkant van jouw huis gaat, wat kan worden bereikt met een gat in elk buitenoppervlak.

Vraag gratis advies

Type airco kiezen: vast of mobiel?

Vaste airco in huis

Wil je 1 of meerdere ruimtes koelen? Dan is een vaste airco in huis ideaal. Je kan de airco inbouwen of opteren voor een wand/plafond model:

Airco inbouwen

De ingebouwde airconditioning in huis is misschien wel het meest comfortabele airconditioningsysteem. Hij zal nauwelijks opvallen in je interieur en bij dit type airco heb je ook nauwelijks last van het geluid van de airco. Je kan de airconditioner in het plafond of de muur installeren. Je kan de inbouw airco gebruiken om één of meerdere kamers op de gewenste temperatuur te brengen.

Airco aan de wand of plafondmodel

Je kan een vaste airco aan de wand of het plafond monteren. Vanuit esthetisch oogpunt kan de ingebouwde airconditioner aantrekkelijker zijn, maar er zijn veel ontwerpmodellen voor airconditioningunits die op muren of plafonds zijn geïnstalleerd. Zo hebben ze geen negatieve invloed op je interieur. Dit type airconditioner is vooral handig als je alleen 1 ruimte wilt koelen.

Mobiele airco in huis

Voor vaste airconditioners moet je in elke ruimte een unit plaatsen om te koelen. Mobiele airconditioners hebben dit probleem niet. Met mobiele airconditioners kun je bijvoorbeeld de woonkamer in de middag koelen en de slaapkamer in de avond. Bij modellen zonder buitenunit dien je ruimte te laten voor de afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Dit kan bijvoorbeeld via ramen of deuren. Zorg ervoor dat er geen warme buitenlucht meer binnenkomt, dat zal niet erg effectief zijn. Kies daarnaast voor een mobiele airco met voldoende vermogen om de benodigde ruimte te koelen.

Ik wil een airco in huis

Hoeveel kost een airco in huis?

Voor de installatie van vaste airconditioners zonder buitenunits kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de €1.200 en €3.000. Airco’s met buitenunit meestal duurder dan airco’s zonder buitenunit: de installatie van een vast airconditioningsysteem met een binnenunit en een buitenunit begint bij ongeveer €1.500. Wil je meerdere binnenunits en één buitenunit (multi-split airco), dan is de prijs van elke extra airco-unit €800 tot €1.000.

Als je 10 jaar of langer eigenaar bent van een privéwoning en een airco wilt laten installeren door een erkende vakman dan kun je mogelijk gebruik maken van het verlaagde btw-tarief; je betaalt slechts 6% btw in plaats van 21%.

Wil je liever richtprijzen van alle soorten airco’s? Bekijk onderstaande  tabel:

Soort AirconditioningGemiddelde prijs inclusief btw, installatie en voorrijkosten
Split airconditioning€ 1.250 – € 1.800
Multi split airconditioning€ 2.100 – € 2.800
Airconditioning zonder buitenunit€ 1.400 – € 2.200
Mobiele airconditioning€ 350 – € 600

Factoren die prijs beïnvloeden

  • Isolatie van jouw woning
  • De hoeveelheid zonlicht die in je ruimte schijnt
  • Het soort dak.

Daarnaast heeft de airco in de woonkamer vaak meer stroom nodig dan de airco in de slaapkamer. Houd hier rekening mee bij het kopen van een airco.

Airco plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Wil je een airco plaatsen? Laat je adviseren door een airco installateur en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onze offerteservice. Vergelijk tot 5 offertes en kies de installateur die jou het meest aanspreekt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1*. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?
2*. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?
3*. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.