Airco kopen: hoe kies ik de beste airco?

De zomerkeert elk jaar weer terug. Dit betekent dat het vaak weer erg warm zal zijn in huis, een iets lagere gevoelstemperatuur is erg welkom. Een airco kopen spookt door je gedachten. Nood aan verfrissing, maar geen idee wat je moet aanschaffen of waar je op moet letten bij aankoop van airconditioning? Hieronder vind je alle voor- en nadelen, vergelijkingen en prijzen van verschillende airconditioningsystemen. Je kan ook nog eens makkelijk offerte aanvragen van meerdere installateurs.

Ontvang een prijs op maat

Welk type airco kiezen?

Er zijn vele verschillende airco’s, dat maakt de keuze des te moeilijker wanneer je een airconditioning wil aanschaffen. Daarom is het erg belangrijk alle opties goed af te wegen en met elkaar te vergelijken. Zo bekom je de ideale oplossing voor in jouw huis.

Bekijk alle verschillende types, de voor- en nadelen van elke unieke airco en bepaal welke airco je thuis zal installeren.

This image has an empty alt attribute; its file name is black-white-3581502_1920-min-1024x683.jpg

Mobiele airco kopen

Een mobiele airco is een verplaatsbare airconditioningHet zuigt warme lucht uit de omgeving en blaast die koud de kamer in. Er zijn 2 soorten mobiele airco’s.

Er is een mobiele airco met buitenunit, ofwel een monoblock. Dit is het populairste model. Een monoblock bestaat uit slechts één unit. Daarin wordt de lucht zowel afgevoerd als aangevoerd. Dit gebeurt via een afvoerbuis.

Die afvoerbuis maakt contact met de buitenwereld via een gat in de muur of een openstaand raam. Via het raam heb je wel vaak het nadeel dat er warme lucht van buitenaf in huis komt, dit kan verholpen worden door speciale koppelstukken.

Een andere optie is een mobiele airco met buitenunit ofwel met een splitsysteem. Deze airco bestaat niet uit één geheel, maar uit 2 units die met elkaar in verbinding staan . Eén buitenunit neemt buiten warme lucht op en zet die om in frisse lucht. Binnen staat de andere unit die koude lucht afgeeft.

Voordelen mobiele airco

Een mobiele airco kopen heeft tal van voordelen.

 • Ten eerste is het logischerwijs erg mobiel en flexibel. Je kan de airco simpelweg vervoeren naar de gewenste kamer. Zo kies je zelf welke kamer je het liefst koel houdt en je kan nog eens verwisselen in die keuze ook. Je kan bijvoorbeeld in de vooravond je slaapkamer verkoelen, om dan ’s nachts de woonkamer van koude lucht te voorzien.
 • Daarnaast zijn mobiele airco’s de goedkoopste optie. Het scheelt wel wat in prijs met een vaste airco. De kostprijs van een mobiele airconditioning bedraagt meestal tussen den 250 en 1000 euroli>

Nadelen mobiele airco

Er zijn echter ook wel enkele nadelen.

 • Zo is een mobiele airco aan de zware kant. Je airco de trap op- of afdragen is niet makkelijk. Vaak heeft een mobiele airconditioning wel wieltjes onder de unit staan, zodat je gewoon kan rollen zolang je op dezelfde verdieping blijft.
 • Bij modellen zonder buitenunit bevindt alles zich in de unit die binnen staat, dus ook de compressor die vrij veel lawaai maakt. Dit geluid kan storend zijn.
 • Een mobiele airconditioning heeft vaak een laag vermogen, waardoor het vooral geschikt is voor kleinere ruimtes. Grote ruimtes verkoelen duurt erg lang.
 • Het verbruik van een mobiele airco is aan de hoge kant en niet erg efficiënt. Er is wel beterschap te zien bij de nieuwere modellen.
Airconditioning-min-scaled.jpg

Airco met buitenunit kopen

Je kan ook altijd kiezen voor een airco met buitenunit, ofwel een airco met split-unit. Een split airco is meestal een vaste airco met vaste buitenunit, maar wordt in sommige gevallen ook mobiel geïnstalleerd. Je kan airconditionings hebben met één buitenunit of met meerdere.

Mobiele airco’s met buitenunit worden meestal gekozen voor ruimtes die maar enkele dagen per jaar afgekoeld moeten worden. Anders wordt er meestal gekozen voor een vast alternatief.

Binnenunits kunnen aan het plafond of de muur gehangen worden. Buitenunits worden in de tuin of op een plat dak geplaatst. Het kan ook aan de muur, maar hiervoor zijn extra speciale haken nodig. De units worden met elkaar verbonden via koelingen.

Voordelen split-unit airco

Er zijn heel wat voordelen aan een split-unit airconditioning het vermelden waard.

 • Zo is het bijvoorbeeld zo dat de units opgesplitst zijn, dus zijn ze veel compacter waardoor ze minder ruimte innemen. Dit ziet er beter uit in huis.
 • Het is een erg flexibel systeem. Zo kan je later altijd units toevoegen moest je van gedacht veranderen en een extra ruimte willen verkoelen. Het is ook niet zo dat je elke unit op dezelfde manier moet hangen, je kan elke keer opnieuw kiezen tussen plafond, wand of vloer. De unit moet zelfs niet in contact staan met de buitenkant van het huis, dus kan je hem echt zetten waar je maar wil.
 • Er is een pak minder geluidshinder binnen. Het lawaai wordt door de buitenunit geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat je geen last ervaart als je de ruimte probeert te verkoelen terwijl je er bent.

Nadelen split-unit airco

 • Je moet buiten plaats vrijmaken voor een buitenunit. Dit kan je huis, appartement, kot of kantoor er minder mooi doen uitzien.
 • De prijs is wat hoger dan bij een monoblock. Ook de installatie is lastiger, wat in een hogere installatiekost resulteert.

Ontvang een prijs op maat

Airco zonder buitenunit kopen

Bij een airco zonder buitenunit ofwel monoblock bevindt de koelmotor zich in de airconditioning zelf. Meestal worden ze verkocht als mobiel toestel, maar je kan het ook als vast exemplaar bestellen. Vaste monoblocks worden geplaatst tegen een buitenmuur, mobiele monoblocks kunnen natuurlijk verplaatst worden.

De prijs van een airco zonder buitenunit is erg verschillend en afhankelijk van verschillende factoren. Design, merk, benodigd vermogen, moeilijkheid en bereikbaarheid van locatie zijn allemaal zaken die meespelen bij bepaling van de prijs van je monoblock.

Een vaste monoblock brengt ook installatiekosten met zich mee. Een vaste airco zonder buitenunit kost inclusief installatiekost zo’n 1200 à 1300 euro. Is je woning meer dan 10 jaar oud betaal je slechts 6% btw in de plaats van de gebruikelijke 21% als je op een geregistreerde aannemer beroep doet.

Voordelen monoblock airco kopen

 • Je hebt geen buitenunit, dus je huis blijft bijna identiek hetzelfde aan de buitenkant. Alleen 2 luchtroosters zijn zichtbaar.
 • Het gaat slechts om één toestel, dus is de installatie vrij makkelijk. Daarnaast verlies je bij een airco dat aan het plafond of de wand hangt amper ruimte.
 • Dankzij het feit dat de installatie beperkt is zijn de kosten lager. Ook is dit type airco installeren vrij makkelijk, ook dit maakt de prijs voordeliger.

Nadelen

 • Een monoblock airco maakt best veel lawaai in de ruimte zelf. De compressor zit namelijk bij in de unit die zich in de ruimte begeeft.
 • Omdat er maar één unit is moet een monoblock op een buitenmuur geplaatst worden, anders kan het niet in verbinding met de buitenlucht staan.
 • Je moet een afvoerbuis gebruiken, wat dan weer leidt tot het probleem dat het toestel dicht bij een open raam of deur moet staan. Dit zorgt ervoor dat er warme buitenlucht naar binnen komt, wat de werking van de airco minder efficiënt maakt.
This image has an empty alt attribute; its file name is services-762103_1920-min-1024x683.jpg

Waarop letten bij aankoop airco?

Je hebt nood aan een aangename gevoelstemperatuur in huis en bent dus eigenlijk wel toe aan een airconditioning. Je hebt de ideale soort airco gevonden voor bij jou in huis. Waar moet je nu allemaal op letten bij aanschaf van een airconditioning?

Airco met onderhoudscontract

Het is niet zo dat je een airco aankoopt en dat het apparaat feilloos blijft werken. Een airconditioning heeft onderhoud nodig. Het is daarom zeker aangeraden een installateur te zoeken die ook voor het onderhoud zorgt.

 • In sommige gevallen is onderhoud verplicht. Als dit niet zo is zijn de volgende voorvallen een indicatie dat je airco onderhoud nodig heeft:
 • De airco is luider dan anders
 • De energiefactuur stijgt zonder reden. Het kan zijn dat je airco opeens meer energie verbruikt
 • Het duurt steeds langer om een ruimte af te koelen. Het kan zijn dat de koelvloeistof aan vervanging toe is.

Verbruik airco

Airconditionings verbruiken relatief gezien best veel energie. Er zijn veel factoren die het energieverbruik van de airco beïnvloeden. Het is dan ook aangeraden om voor een airco met een groen label (A of hoger) te kiezen. Deze zijn iets duurder, maar zijn energiezuiniger en dus beter voor de wereld en je energiefactuur.

Prijs airco kopen

Hoeveel ben je nu kwijt aan een airco? Dit scheelt van airco tot airco, er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. Volgende tabel geeft je wel een indicatie:

Type airco installatie Prijs (incl. btw en montage)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) € 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split) € 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit € 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit) Vanaf € 250

Voorts is het ten zeerste aangeraden om verschillende airco installateurs te vergelijken. Zo kan je de beste prijs-kwaliteit verkrijgen. Je kan hieronder erg makkelijk offertes aanvragen van meerdere installateurs.

Airco offertes op maat ontvangen?

Airco kopen? Vraag gerust een offerte aan hieronder. Het is geheel vrijblijvend, gratis en nog eens makkelijk ook. Vervolgens krijg je van meerdere airco installateurs een reactie zodat je degene eruit kan kiezen die jou het beste lijkt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type veranda zoek je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.