Prijs waterverzachter: wat kost mijn installatie en onderhoud?

Ben je van plan om een waterverzachter aan te schaffen? Dat is een verstandige beslissing! Je moet rekenen op een waterverzachter prijs vanaf 700 euro. Voor de installatie van een waterverzachter in een gemiddelde woning voor vier personen moet je rekenen op een prijs tussen de 800 euro en 2.000 euro.

Wat is de prijs voor een waterverzachter?

Wanneer je een waterverzachter wenst te kopen, is prijzen vergelijken de boodschap! Op die manier vind je gegarandeerd de goedkoopste oplossing voor jouw woning. Wij geven je in dit artikel alvast de gangbare prijzen mee voor een mechanische en elektronische waterverzachter, bijhorende producten en onderhoud.

Op welk kostenplaatje moet je rekenen?

Type waterverzachter Richtprijs Prijs zout waterverzachter
Mechanische waterverzachter € 750 – € 1.000 € 10 voor 25kg
Elektronische waterverzachter € 1.000 – € 1.500 € 10 voor 25kg

Ontvang een prijs op maat

Wat is de prijs voor het zout in een waterverzachter?

Voor de werking van je waterverzachter zal je regeneratiezout moeten aankopen. Dit speciaal samengestelde zout reinigt de harsen die in je waterverzachter zitten en maken je leidingwater kalkvrij.

Het zout van een waterverzachter heeft een hoog zuiverheidsgehalte, zodat er geen verstoppingen in je waterverzachter kunnen ontstaan. Regeneratiezout kan je aankopen in de vorm van kristallen of tabletten. Reken op een prijs van ongeveer 10 euro voor een zak zout van 25 kg.

prijs waterverzachter zout

Tip om je zoutverbruik te beperken! Kies voor een digitale waterverzachter. Deze regenereert enkel nadat er een bepaalde hoeveelheid leidingwater gezuiverd werd.

Welke factoren bepalen de waterverzachter prijs?

Er zijn 5 factoren die de prijs van een waterverzachter prijs bepalen.

  1. Type: Men onderscheidt mechanische en elektronische waterverzachters. Afhankelijk van jouw gezinssituatie moet je hierin een keuze maken. Een mechanisch model is goedkoper dan een elektronische versie.
  2. Capaciteit: Je moet rekening houden met de doorstroomcapaciteit en de capaciteit van ontharden. Een hoge capaciteit is niet zozeer beter, de capaciteit moet passen bij je waterverbruik en hardheid van je leidingwater. Een installateur zal je hierover meer info geven en jou een model op maat adviseren.
  3. Onderhoud: De meeste installateurs bieden een onderhoudsformule aan. Dit speelt uiteraard een rol in het kostenplaatje. Een standaardformule kan vanaf 60 euro, maar zodra er vervangstukken zullen moeten besteld worden, kan dit bedrag oplopen.
  4. BTW-tarief: Het BTW tarief is ook bepalend voor je eindfactuur. Het toegepaste tarief is afhankelijk van de leeftijd van je woning. Indien je woning ouder is dan 10 jaar, kom je in aanmerking voor het verlaagde tarief van 6%. Voor nieuwe woningen wordt 21% toegepast.
  5. Installateur: Elke installateur hanteert zijn eigen prijzen.

Een installateur geeft jou met plezier alle nodige informatie om te beslissen welk type waterverzachter het meest geschikt is voor jouw woning, waterverbruik en gezinssituatie.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Hij geeft je bovendien advies op maat, want misschien ben jij eerder geïnteresseerd in bijkomende eigenschappen als milieuvriendelijkheid, garantie, duurzaamheid of zuinigheid.

Aarzel dus niet en neem contact op met een ervaren professional. Enkel op die manier verkrijg je gegarandeerd de beste prijs voor jouw waterverzachter.