Waterverzachter prijs: wat kosten installatie en onderhoud ?

De waterverzachter prijs valt heel goed mee. Bovendien is het een goede investering die je snel terugverdient. Wil je een waterverzachter kopen? Dat is een verstandige keuze als je geconfronteerd wordt met hard water in jouw woning. Een waterverzachter beschermt onder meer de waterleidingen en de centrale verwarming.

Je moet rekenen op een waterverzachter prijs vanaf 700 euro. Voor de installatie van een waterverzachter in een gemiddelde woning voor vier personen, met een gemiddeld waterverbruik, moet je rekenen op een prijs tussen de 800 euro en 2.000 euro.

Elke installateur van waterverzachters hanteert eigen tarieven. Via onze offertepagina kan je makkelijk offertes aanvragen bij meerdere vakmannen tegelijk. Zo kan je nog beter kiezen welke optie je het beste lijkt.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is de prijs voor een waterverzachter?

Wanneer je een waterverzachter wenst te kopen, is prijzen vergelijken de beste optie! Op die manier vind je gegarandeerd de goedkoopste oplossing voor jouw woning. Wij geven je in dit artikel alvast de gangbare prijzen mee voor een mechanische en elektronische waterverzachter, bijhorende producten en onderhoud.

Op welk kostenplaatje moet je rekenen?

Type waterverzachterRichtprijsPrijs zout waterverzachter
Mechanische waterverzachter€ 750 – 1.000€ 10 voor 25 kg
Elektronische waterverzachter€ 1.000 – 1.500€ 10 voor 25 kg

Ontvang een prijs op maat

Wat is de prijs voor het zout in een waterverzachter?

prijs waterverzachter zout

Voor de werking van je waterverzachter zal je regeneratiezout moeten aankopen. Dit speciaal samengestelde zout reinigt de harsen die in je waterverzachter zitten en maken je leidingwater kalkvrij.

Het zout van een waterverzachter heeft een hoog zuiverheidsgehalte, zodat er geen verstoppingen in je waterverzachter kunnen ontstaan. Regeneratiezout kan je aankopen in de vorm van kristallen of tabletten. Reken op een prijs van ongeveer 10 euro voor een zak zout van 25 kg.

Tip om je zoutverbruik te beperken: Kies voor een digitale waterverzachter. Deze regenereert enkel nadat er een bepaalde hoeveelheid leidingwater gezuiverd werd. Een makkelijke manier om zout te besparen. Zo ben je ook nog eens milieuvriendelijker.

Welke factoren bepalen de waterverzachter prijs?

De prijzen van waterverzachters hangen helemaal niet vast. Ook hangen ze niet af van enkel de leverancier of één bepaalde eigenschap. Er zijn 5 factoren die de prijs van een waterverzachter bepalen.

Type waterontharder

De prijs van een waterverzachter hangt ten eerste af van welk type waterverzachter men aanschaft. Men onderscheidt namelijk mechanische en elektronische waterverzachters. Afhankelijk van jouw gezinssituatie moet je hierin een keuze maken.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder is goedkoper dan een elektronische versie. Dit toestel genereert zacht water door de energie in de waterdruk van jouw leidingen. Het verbruikt dus geen elektriciteit en hoeft hiermee dus niet naast een stroombron te worden geplaatst.

Deze apparaten vergen ook weinig onderhoud omdat ze zichzelf automatisch reinigen na een bepaald volume water dat onthard is. Het onderhoud gebeurt automatisch. Nadeel daarbij is dat het toestel geen rekening houdt met het gemiddelde waterverbruik van jouw gezin. Een ander nadeel is dat de reiniging daardoor vaak overbodig is en tot een snellere slijtage van het toestel leidt.

Tenslotte zijn de zouttabletten voor mechanische wateronthanders een stuk groter en ook duurder dan voor elektronische waterverzachters. Een mechanische waterverzachter kost tussen 750 en 1.000 euro.

grote zouttabletten

Elektronische waterontharder

Een elektrische waterverharder werkt op stroom en zorgt dus voor bijkomende verbruikskosten. Het wordt gestuurd door een aantal sensoren die de productie van onthard water regelen. Die sensoren zijn met een microprocessor verbonden die de motor regelt.

Deze configuratie biedt de optie om het reinigingsprogramma in te stellen volgens de noden van jouw gezin. Het nadeel van dit soort waterverzachters is dat ze meer onderhoud vragen en dat de elektronica regelmatig door de plaatser moet worden gecheckt.

De prijs van een elektronische waterverzachter schommelt tussen 1.000 en 1.500 euro.

elektronische waterverzachter

Capaciteit van de waterverzachter

Je moet rekening houden met de doorstroomcapaciteit en de capaciteit van ontharden. Een hoge capaciteit is niet zozeer beter, de capaciteit moet passen bij je waterverbruik en hardheid van je leidingwater. Een installateur zal je hierover meer info geven en jou een model op maat adviseren.

gevaren hard water

Onderhoud waterverzachter

De meeste installateurs bieden een onderhoudsformule aan. Dit speelt uiteraard een rol in het kostenplaatje. Een standaardformule kan vanaf 60 euro, maar zodra er vervangstukken zullen moeten besteld worden, kan dit bedrag oplopen.

Btw-tarief: 6 % versus 21 %

Het BTW tarief is ook bepalend voor je eindfactuur. Het toegepaste tarief is afhankelijk van de leeftijd van je woning. Indien je woning ouder is dan 10 jaar, kom je dus in aanmerking voor het verlaagde tarief van 6%. Voor nieuwe woningen wordt gewoon zoals normaal 21% toegepast.

Installateur

Elke installateur hanteert zijn eigen prijzen.

Een erkend installateur geeft jou met plezier alle nodige informatie om te beslissen welk type waterverzachter het meest geschikt is voor jouw woning, waterverbruik en gezinssituatie. Het is dus van erg groot belang om een juiste installateur van waterverzachters te kiezen.

Vervolgens geeft hij je advies op maat, want misschien ben jij eerder geïnteresseerd in bijkomende eigenschappen als milieuvriendelijkheid, garantie, duurzaamheid of zuinigheid.

Vraag en vergelijk offertes voor een waterverzachter

Aarzel dus niet en neem contact op met een ervaren professional. Enkel op die manier krijg je gegarandeerd de beste prijs voor jouw waterverzachter. Via onderstaand formulier krijg je toegang tot gratis offertes van wateronthardingsexperten in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend en stelt je in staat om meerdere prijzen te vergelijken. Zo ben je zeker een slimme investering maakt voor jouw woning en jouw portefeuille.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.