Asbest in vinyl: hoe herkennen? Kosten, risico’s en verwijdering 

Asbest in jouw vinyl vloer? Geen paniek, in dit artikel helpen we je bepalen of het echt asbest is. Bovendien bespreken we hoeveel de asbestverwijdering gemiddeld kost, of je de weghaling zelf mag uitvoeren en welke gezondheidsrisico’s er precies aan verbonden zijn. Laat je de werkzaamheden liever aan een erkend asbestdeskundige over? Vul ons formulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met specialisten in jouw regio.

Zit er abest in vinyl?  

Vroeger kwam asbesthoudende vinyl vaak als vloerbedekking voor. Asbestvezels bevatten niet alleen brandwerende eigenschappen, maar ook uitstekende isolatiewaarden. Daarom was asbest een ideaal onderdeel voor vloeren.

Enkel vóór 2001 legden specialisten asbesthoudende vinyltegels. Soms zaten er ook asbestvezels in de lijm waarmee de tegels bevestigd waren.

Als je twijfelt of jouw vloer asbest bevat, kijk je daarom best na in welke periode je oude vloer gelegd is.

Asbestverwijderaar inschakelen?
Verstuur je aanvraag en vergelijk meerdere offertes.

Gevaren voor de gezondheid 

Asbest in vinyl is op het eerste gezicht niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het gaat hier om hechtgebonden asbest. Wanneer het materiaal in een goede staat verkeert, loop je geen gevaar. Wees altijd voorzichtig tijdens de verwijdering van vinyl. Draag een mondmasker en een overall die je kledij goed afschermt.

Indien de vloerbekleding met vinyl in slechte staat is, bestaat er een grote kans dat er asbestvezels vrijgekomen zijn. In dat geval is er wel een potentieel gevaar voor de gezondheid. Wees altijd extra voorzichtig bij de verwijdering van vinyl.

Je kunt ook een expert inschakelen. Asbestvezels zijn zo minuscuul dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Een onervaren klusser kan het gevaar op de inademing van asbest vergroten.

Niet enkel asbest in vinyl kan een potentieel gevaar zijn voor de gezondheid. Ook andere asbestmaterialen in huis vormen een risico. Denk aan asbestplaten, asbestcement (rioleringen), asbestleien (dakbedekkingen), isolerend asbestkoord of asbestkarton.

asbest in vinyl

Vinyl asbest verwijderen: kosten 

Asbesthoudende vinylvloerbedekking laat je best zo snel mogelijk verwijderen door ervaren vakmannen. Zij nemen de nodige voorzorgsmaatregelen en zorgen ervoor dat het asbest op een correcte manier wordt afgevoerd. Als de vloer in een goede staat is, kan je de werkzaamheden zelf uitvoeren.

Als je een asbestverwijderaar inschakelt, hou je best rekening met de werkuren. Verwijder je zelf hechtgebonden asbestmateriaal? Reken dan ook op de kosten van een volledig doe-het-zelfpakket met de geschikte beschermende kledij en materialen. Vergeet tot slot niet de kosten (werkuren en materialen) voor de nieuwe vloer.

Een professionele verwijdering van asbesthoudende vinyltegels en lijm kost gemiddeld zo’n 50 à 70 euro per vierkante meter. Dit prijskaartje varieert afhankelijk van factoren zoals de grootte en complexiteit van de werkzaamheden en eventuele speciale veiligheidsmaatregelen.

Wil je exacte prijzen ontvangen van asbestdeskundigen?
Vul ons offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen en adviezen op maat van specialisten.
arrow Ontvang gratis offertes

Hoe herken je asbest in vinyl vloer?

Het is van cruciaal belang dat je vóór de renovatie van een oudere woning goed weet waar er precies asbest zit. Als je tijdens het uitbreken asbest tegenkomt, is de kans groot dat je asbestvezels inademt.

1. Vinyl vloerbedekking met asbest herkennen

Veel vinyltegels hebben een wit “gevlamd” decoratiepatroon. Verder komen ze in verschillende kleuren voor. Bovendien is het niet altijd meteen waar te nemen of de vloerbedekking asbest bevat.

Wil je 100% zeker zijn dat je vloerbekleding asbest bevat? Dan laat je best een staal afnemen en laat je het onderzoeken door een erkend laboratorium. Zij beschikken over de juiste materialen om de staalname te doen en de vinyl te onderzoeken.

Asbest in vinyl vloer herkennen

2. Vinyl vloertegels 

Zijn je vinyl vloertegels gelegd vóór 2001? Dan is de kans groot dat er asbestvezels aanwezig zijn.

Waar zitten de asbestvezels precies?

Een vinyl vloerbekleding heeft een duidelijke opbouw. De toplaag van de tegel is hard en glanst. Onder de tegel zit een viltachtige onderlaag die op grof papier lijkt en asbesthoudend is. Tot slot kan ook de lijm waarmee de tegel aan de ondergrond bevestigd is uit asbestvezels bestaan. Je kunt asbesthoudende lijm herkennen aan de zwarte kleur.

In oudere vinyltegels kan er ook in de tegel zelf asbest zitten. Wil je zeker weten waar er precies in jouw vloer asbestvezels zitten? Laat dan zeker een inspectie uitvoeren door een asbestdeskundige.

Mag je zelf vinyl asbest verwijderen? 

Wanneer je asbesthoudende vinylvloer nog in een goede staat is, mag je het zelf voorzichtig en met de vereiste veiligheidsmaatregelen verwijderen. Al raden we dit niet aan. Het is een gevaarlijke klus waarbij je nauwkeurig en met de juiste materialen te werk moet gaan. Een expert heeft voldoende ervaring en kennis om dergelijke projecten tot een goed en veilig einde te brengen.

Klaar je de klus toch liever zelf? Volg dan zeker en vast onderstaande tips:

  1. Je vindt online verschillende doe-het-zelfpakketten met bescherming die je tijdens de klus kan dragen. Hier zit standaard een wit pak en mondmasker in. Op die manier komen er geen asbestvezels op je kledij terecht en is de kans op inademing kleiner.
  2. Zorg ervoor dat de ruimte leeg is en dat er geen personen in de buurt zijn tijdens de verwijdering.
  3. Schaf geschikte verpakkingen aan om je asbestafval in te steken. Zorg dat alles stevig en luchtdicht verpakt is. De prijs voor deze zakken shcommelt rond de 30 euro. Het tarief verschilt per containerpark.
Met bescherming zelf je vinylvloer verwijderen

Niet-hechtgebonden zeil en tegels mag je niet zelf verwijderen 

Asbesthoudende vloerzeilen en tegels behoren tot de groep van niet-gebonden asbest en mag je daarom nooit zelf verwijderen. Ze vormen een groot risico voor jouw gezondheid en die van je omgeving. Het is wettelijk verplicht een erkende asbestverwijderaar in te schakelen.

Ook wanneer je twijfelt of de asbestvezels los zijn, is het verstandig een specialist in te schakelen. Neem geen risico’s wanneer het om je gezondheid gaat.

Als je zeker bent dat het asbest hechtgebonden is, mag je zelf aan de slag gaan.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste asbestdeskundige in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen. Zij sturen je offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Vergelijk alle aanbevelingen en tarieven en kies tot slot de offerte die het beste bij jouw situatie past. Een erkend asbestverwijderingsbedrijf is de veiligste en meest verantwoorde aanpak om asbesthoudend materiaal op een professionele manier te laten verwijderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.