Soorten asbest: welke types komen vandaag voor? Hoe kan je ze herkennen?

Asbest is een minerale delfstof die uit fijne, microscopische vezels bestaat. Vroeger kwamen verschillende soorten asbest voor in de vorm van onder andere isolatie, golfplaten en cementproducten. In dit artikel bespreken we alle types asbest, delen we ze op volgens vorm en structuur en geven we de gezondheidsrisico’s weer. Wil je in contact komen met erkende asbestverwijderaars? Vul ons offerteformulier in.

Hoeveel soorten asbest zijn er? 

Asbest kan je in verschillende soorten opdelen. Hieronder geven we een handig overzicht en bespreken we kort de toepassingen.

Asbestdeskundige contacteren?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

1. Chrysotiel (Witte asbest)

Goed voor zo’n 80% van alle asbest in België, is chrysotiel (witte asbest) de meerst voorkomende soort. Deze vorm van asbest is makkelijk te herkennen aan de witte kleur en vezelige textuur. Chrysotiel is hittebestendig en flexibel

Toepassingen: cementproducten, isolatiemateriaal, asbest plafondtegels en brandwerende coatings.

2. Tremoliet (Grijze asbest)

Tremoliet (grijze asbest) werd niet zo vaak gebruikt. Omdat het uit amfibole vezels bestaat, is het een van de schadelijkere vormen van asbest. Je treft het vooral aan in natuurlijk gesteente en minder in commerciële uitvoeringen.

Toepassingen: Isolatiemateriaal (spuitisolatie) en hittebestendige materialen (ovenisolatie en pakkingen).

3. Actinoliet (Groene asbest)

Actinoliet, ook gekend als groen asbest, komt voornamelijk voor in metamorfe gesteenten. Net als tremoliet bevat dit type asbest ook amfibole vezels, waardoor het gevaarlijker is dan chrysotiel.

Toepassingen: isolatiemateriaal (spuitisolatie) en bouwmaterialen (cementproducten).

4. Anthofylliet (Gele asbest)

Anthofylliet of geel asbest was moeilijker te delven dan andere mineralen. Daarom werd het niet vaak in commerciële toepassingen verwerkt. De voorkeur ging uit naar andere soorten asbest.

Toepassingen: bouwmaterialen (cement en isolatieplaten).

5. Crocidoliet (Blauwe asbest)

Crocidoliet, ook bekend als blauwe asbest, is een gevaarlijke vorm van asbest vanwege de aanwezigheid van zeer dunne en broze vezels. Het is een van de meest giftige asbestsoorten en kan daarom blij blootstelling ernstige gevaren voor de gezondheid betekenen.

Toepassingen: Isolatiemateriaal (thermische isolatie en pakkingen).

6. Amosiet (Bruine asbest)

Amosiet of bruine asbest is net zoals anthofylliet een mineraal dat moeilijk te delven is. Het bestaat uit amfibole vezels en brengt daarom veel gezondheidsrisico’s met zich mee.

Toepassingen: bouwmaterialen (golfplaten en isolatieplaten).

soorten asbest

Opdeling soorten asbest volgens vorm en structuur 

Asbest kan je opdelen volgens de vorm en structuur van de asbestvezels. Zo bestaan er amfiboolachtige en serpentijnachtige vezels. De structuur is hechtgebonden, semi-hechtgebonden of losgebonden.

1. Vorm

Asbest bestaat uit amfibole vezels of serpentijnvezels. Ze bepalen de vorm van de asbestsoort.

Amfibool asbestvezels 

Amfiboolachtige asbestvezels hebben een rechte vorm en naaldachtige structuur. Zowel blauwe, bruine, gele, grijze als groene asbest bestaan uit amfibole vezels. 

Serpentijn asbestvezels 

Serpentijnachtige vezels zijn spiraalvormig. Ze zijn kronkeliger en flexibeler dan amfibole vezels. Chrysotiel of wit asbest heeft een opbouw met serpentijnachtige vezels. 

2. Structuur 

Hoe sterk de asbestvezels aan het materiaal gebonden zitten, bepaalt de structuur van de asbestsoort. We onderscheiden drie soorten.

Hechtgebonden asbest 

Hechtgebonden asbest is asbestmateriaal waarbij de vezels stevig aan elkaar gebonden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij asbestcement. Vastgebonden asbestvezels komen minder snel los.

Zolang dit materiaal niet breekt, schuurt of loskomt, is het niet schadelijk. Je kan het daarom gewoon laten zitten in je woning. Wens je het toch te verwijderen, dan kan je het ofwel zelf doen, ofwel een erkend asbestverwijderaar contacteren. 

Voorbeelden van hechtgebonden asbestmaterialen: valse plafonds, leien, platen, schouwen en leidingen.

Losgebonden asbest 

Losgebonden asbest bevat niet-hechtgebonden vezels. Daarom komen ze makkelijker vrij in de lucht en zijn ze erg gevaarlijk voor de gezondheid. Dit type asbest moet je door een erkende asbestverwijderaar laten verwijderen.

Voorbeelden van losgebonden asbestmaterialen: stuckwerk, spuitisolatie, asbestkoord en asbestkarton.

Semi-hechtgebonden asbest 

Semi-hechtgebonden asbest is eigenlijk een tussenvorm. De vezels in deze asbestmaterialen zijn wel aan elkaar gebonden, maar niet zo stevig als bij hechtgebonden asbest. Vaak waren dit oorspronkelijk hechtgebonden materialen die na verloop van tijd een broze of verweerde toestand kregen.

Ook deze asbestmaterialen moet je laten verwijderen door een asbestdeskundige

Voorbeelden van semi-hechtgebonden asbestmaterialen: verschillende isolatiematerialen.

asbestvezel structuur close-up

Wat zijn de bekendste toepassingen van asbest? 

Asbest werd tussen 1950 en 1990 in veel materialen gebruikt die dienden om woningen en fabrieken te bouwen. Enkele bekende toepassingen zijn:

  1. Asbestcement: golfplaten, bouwmaterialen en waterleidingen.
  2. Asbesttextiel: gordijnen en brandweerpakken.
  3. Asbestpapier en -karton: vloerbedekking en plaatmateriaal.
  4. Asbest remvoeringen: auto’s en treinen.
  5. Asbestisolatie: ovens, ketels, leidingen, schepen en woningisolatie.
  6. Asbesthoudende pakkingen: industrie en verwarming.

Welk soort asbest zit er in mijn woning?

Heb je asbest gevonden in je woning, maar ben je niet zeker welke soort het precies is? Laat dan een stalenonderzoek doen. Zo weet je snel of je het asbest zelf kan verwijderen of je een erkende asbestverwijderaar moet contacteren.

Welk soort asbest is het minst gevaarlijk?

Het is belangrijk op te merken dat alle soorten asbest bij blootstelling potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Er is geen specifieke soort die “het minst gevaarlijk” is.

Hoewel sommige bronnen aangeven dat chrysotiel (witte asbest) minder gevaarlijk zou zijn dan amosiet (bruine asbest) en crocidoliet (blauwe asbest), is eigenlijk vooral de inademing van eender welke asbestvezel slecht voor je lichaam.

Het risico en de potentiële gevolgen voor de gezondheid zijn in de eerste plaats afhankelijk van factoren zoals de vezelconcentratie, de blootstellingsduur en de individuele gevoeligheid.

Het is essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je met asbesthoudende materialen omgaat, ongeacht welk type asbest aanwezig is. Raadpleeg altijd erkende asbestdeskundigen en volg de geldende richtlijnen en wetgeving over asbestverwijdering en -beheer.

Hoe gevaarlijk is witte asbest? 

Wit asbest komt het vaakst voor. Sommigen beweren dat chrysotiel minder risicovol is, maar niets is minder waar. Alle vormen van asbest zijn bij blootstelling potentieel gevaarlijk.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul ons offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestverwijderaars in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Welke asbestsoort komt het meeste voor? 

De meest voorkomende asbestsoorten zijn chrysotiel (witte asbest), amosiet (bruine asbest) en crocidoliet (blauwe asbest). Chrysotiel kent de grootste toepassing en vertegenwoordigt meer dan 90% van het gebruik.

Amosiet en crocidoliet komen ook in aanzienlijke hoeveelheden voor. Minder vaak voorkomende soorten asbest zijn anthofylliet (gele asbest), tremoliet (grijze asbest) en actinoliet (groene asbest).

Asbestvezels gezondheidsrisico's

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met asbestspecialisten in jouw regio

Voor een asbestkeuring of een professionele asbestverwijdering kan je ons offerteformulier invullen. Vermeld je wensen en wij brengen je vervolgens in contact met gecertificeerde asbestdeskundigen. Zij zorgen voor een veilige verwijdering conform de wetgeving en laten je woning of gebouw asbestvrij achter. Verstuur je aanvraag en krijg gratis vrijblijvende offertes op maat met aanbevelingen en prijsvoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.