Amosiet: welke schade kan bruin asbest veroorzaken? Mag je het zelf verwijderen? 

Amosiet is een asbestmineraal dat bij langdurig en frequent contact ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In dit artikel kom je meer te weten over de bindingsvorm, toepassingen en risico’s van bruin asbest. Vanwege de gevaarlijke aard is het belangrijk dat deze asbestsoort onder strike veiligheidsmaatregelen en met de juiste materialen weggehaald wordt. Laat de verwijdering daarom over aan professionele asbestverwijderaars. Kom in contact via ons offerteformulier.

Wat is amosiet asbest? 

Amosiet, beter gekend als bruin asbest, werd vroeger in verschillende materialen en toepassingen verwerkt. De karakterisitieke bruine kleur ligt aan de hoge dosis ijzeroxide in het materiaal.

Samen met crocidoliet (blauwe variant), anthofylliet en andere asbestsoorten maakt het deel uit van de amfibole asbestvezels met een rechte vorm en een naaldachtige structuur. Enkel chrysotiel heeft spiraalvormige asbestvezels.

Net zoals alle andere asbestsoorten is ook amosiet gevaarlijk voor de gezondheid. Als je de kleine vezels langdurig en op regelmatige basis inademt, kan je op termijn gezondheidsklachten krijgen. Vandaag komen onder andere asbestose en mesothelioom voor.

Daarom is het van essentieel belang dat asbest professioneel en met de juiste materialen en bescherming verwijderd wordt. Via ons offerteformulier kom je in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw regio. Zij hebben voldoende ervaring om deze schadelijke stof veilig weg te halen. De aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Bindingsvorm: niet-hechtgebonden asbestvezels 

Amosiet is in de meeste gevallen niet-hechtgebonden: de vezels zitten niet stevig vast aan andere materialen. Dit betekent dat de asbestvezels snel loskomen en in de lucht kunnen verspreiden. De kans op inademing is zo groter, wat slecht nieuws is voor de gezondheid.

Elke asbestsoort heeft zijn eigen structuur. Amosiet valt onder de categorie van rechte asbestmineralen of amfibole asbestvezels. Ook crocidoliet, anthophylliet, tremoliet en actinoliet hebben deze structuur.

Amosiet

Toepassingen bruin asbest 

Bruin asbest komt niet zo vaak voor in Belgische huizen of gebouwen, maar was vroeger wel een gebruikelijke keuze voor uiteenlopende isolatiematerialen. Je vindt het tussen muren, in afvoerpijpen en zelfs als elektrische isolatie.

Dankzij de hoge dichtheid is amosiet bovendien ideaal in brandwerende toepassingen. Zo kom je het bijvoorbeeld vaak tegen in brandwerende tegels.

Ook al heeft bruin asbest uitstekende isolerende en hittebestendige eigenschappen, de vezels zijn schadelijk voor de gezondheid en mogen daarom niet meer herbruikt of verwerkt worden.

De Vlaamse Overheid heeft als doelstelling alle schadelijke asbesttoepassingen in slechte staat tegen 2040 te verwijderen. Risicovolle asbesthoudende materialen moeten tegen 2034 uit alle Vlaamse huizen en gebouwen weggehaald zijn. Deze maatregelen maken onderdeel uit van het Actieplan Asbestafbouw.

Mag je amosiet zelf verwijderen? 

Bruin asbest mag je enkel zelf verwijderen als het in een hecthgebonden staat voorkomt zoals golfplaten. Zorg ervoor dat je de platen in hun geheel verwijdert zonder ze te breken, zagen of schuren. Zo vermijd je de uitstoot van gevaarlijke asbestvezels.

Meestal komt amosiet losgebonden voor, wat betekent dat het wettelijk verplicht is een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Bovendien kunnen golfplaten als gevolg van weersinvloeden of beschadiging loskomende vezels krijgen. In al deze gevallen mogen enkel gespecialiseerde asbestbedrijven dit materiaal verwijderen.

Verstuur gratis je aanvraag en wij brengen je snel in contact met erkende asbestverwijderaars in jouw regio. Zij geven je offertes met prijsvoorstellen en professionele adviezen op maat.

Asbest veilg verwijderen?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

Hoe gevaarlijk is bruin asbest? 

Bruin asbest is erg gevaarlijk voor de gezondheid. Het is wel een van de minst voorkomende asbestsoorten in België: het komt in minder dan 1% van de huizen en (commerciële) gebouwen voor.

Lange en frequente blootstelling aan hoge concentraties bruine asbestvezels kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. De aandoeningen komen vooral voor bij mensen die met regelmaat asbesthoudende materialen en toepassingen bewerkt hebben. Enkele mogelijke klachten zijn:

  • Asbestose. Door littekenvormingen op de longen krijgen mensen last van ademhalingsproblemen. Ook als de persoon niet meer in aanraking komt met asbest, kunnen de klachten zich verder ontwikkelen.
  • Longkanker. Mensen die langdurig en frequent met asbest gewerkt hebben, lopen een groter risico.
  • Mesothelioom. Dit is een soort kanker aan de longvliezen of buikvliezen. Vooral asbestwerkers hebben een groot risico deze aandoening te ontwikkelen. Bij de doorsnee bevolking komt het amper voor.

Vaak duurt het een tijd voordat deze aandoeningen effectief ontwikkelen. Het kan tien tot twintig jaar duren voordat je de eerste symptomen van asbestose opmerkt. Klachten gerelateerd aan kanker duiken soms pas na veertig jaar op.

Bruin asbest vezels

Stel je vragen aan asbestspecialisten en vergelijk gratis offertes op maat 

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met meerdere erkende asbestdeskundigen in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je meerdere tarieven en aanbevelingen met elkaar vergelijken. Onze asbestverwijderaars bezitten voldoende ervaring en kennis om asbest op een veilige manier en met professionele materialen te verwijderen. Zo bescherm je jouw eigen gezondheid en die van de mensen uit je omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.