Crocidoliet: waar zit blauw asbest in? Is de stof gevaarlijk? 

Heb je ooit gehoord van crocidoliet? Deze asbestsoort bestaat uit blauwe vezels. Vroeger kwam het in verschillende toepassingen voor zoals isolatiematerialen, leidingen en remvoeringen. Blauw asbest bezit goede hittebestendige en isolerende eigesnchappen, maar langdurige inademing kan op termijn verschillende gezondheidsklachten teweegbrengen. In dit artikel gaan we dieper in op de toepassingen, soorten en vroegere ontginningsplaats van crocidoliet. Wil je asbest laten verwijderen door erkende asbestverwijderaars? Vul ons offerteformulier in.

Wat is crocidoliet precies? 

Blauw asbest, wetenschappelijk aangeduid als crocidoliet, is een mineraal dat bij langdurige inademing en hoge concentratie een ernstig gezondheidsrisico vormt. Deze asbestsoort herken je aan de karakteristieke blauwe kleur.

Je vindt het voornamelijk terug in materialen met losse vezels, denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten isolatie. Zelfs nadat de vezels in een ander materiaal verwerkt zijn, behouden ze hun kenmerkende felblauwe kleur.

Niet enkel crocidoliet heeft een opvallende kleur. Chrysotiel valt bijvoorbeeld erg op door zijn witte kleur, terwijl amosiet een kenmerkende bruine tint heeft.

Asbest veilig laten verwijderen?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

Toepassingen en gebruik 

Ondanks de verschillende gezondheidsgevaren was crocidoliet vroeger een populaire asbestsoort vanwege zijn speciale fysieke kenmerken. Vandaag mag je het op geen enkele manier meer verwerken.

Enkele decennia geleden kwam het in uiteenlopende gebruiken en materialen voor. Dit lag aan de goede brandbestendige en isolerende eigenschappen.

Enkele bekende toepassingen waren:

  • Isolatie. Crocidoliet was vroeger ideaal als isolatie in gebouwen, boten en fabrieken. De uitstekende hitte- en brandbestendige eigenschappen waren hiervoor verantwoordelijk.
  • Spuitasbest. Je zag crocidoliet vaak terugkomen in spuitasbest. Vooral plafonds, muren en bouwonderdelen isoleerden specialisten met dit type asbest.
  • Pijp- en boilerisolatie. Crocidoliet was ook geliefd voor de isolatie van pijpen en boilers in de industrie. Vooral dankzij zijn vermogen om hoge temperaturen te verdragen.
  • Remvoeringen. Vroeger kwam crocidoliet zelfs voor in remvoeringen van auto’s. Dit gebruik is erg gevaarlijk en is nu strikt verboden vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s.
Crocidoliet

In welke vormen is blauw asbest aanwezig? 

Blauw asbest kan je op verschillende manieren tegenkomen. Veel hangt af van het precieze gebruik en de bewerking. Enkele bekende vormen van crocidoliet zijn:

  1. Niet-hechtgebonden asbest of losgebonden asbest. Los crocidoliet asbest kwam vooral voor in uiteenlopende soorten isolatiemateriaal. De asbestvezels zitten niet vast, wat betekent dat ze snel loskomen en verspreiden. Op die manier adem je ze gemakkelijk in.
  2. Asbestcement. Deze vorm van asbest kende een groot gebruik in golfplaten of tegels. Hierin zitten de blauw asbestvezels normaal gesproken goed vast, maar als het slijt of beschadigd raakt, kan het alsnog vrijkomen en een risico voor je gezondheid vormen.

Ontginningsplaats crocidoliet asbestvezels 

Wittenoom, een stad in Australië, was ooit een bruisende stad aan de westkant van het land. Ze stond bekend om haar crocidoliet asbestmijnen en had zo’n 20.000 inwoners. Door de blootstelling aan blauw asbest is jammer genoeg 10% van de mensen daar gestorven.

De dagbouwmijn leverde veel blauw asbest op tussen de jaren 1930 en 1966. Vanwege de grote gevolgen voor de volksgezondheid werd de mijn definitief gesloten in 1966. De overheid heeft Wittenoom vervolgens binnen één jaar volledig ontruimd en een verbod ingesteld om crocidoliet te ontmijnen en verwerken.

blauwe asbestvezels in natuur

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan asbest specialisten 

Wil je asbesthoudende materialen in je woning of gebouw veilig laten verwijderen? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende asbestverwijderaars in jouw regio. Zij geven je offertes op maat met prijsvoorstellen en professionele adviezen. Zo kan je meerdere tarieven vergelijken en de voordeligste optie vinden. Of het nu gaat om een asbestanalyse, asbestattest of asbestverwijdering: erkende asbestdeskundigen kunnen je helpen. De aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte asbest verwijderen
1*. In welk gebouw wil je asbest laten verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil je asbest laten weghalen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil je de asbestmaterialen laten verwijderen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.