Asbesthoudende materialen: waar kan er asbest in zitten? Een overzicht van alle toepassingen 

Als je twijfelt over de aanwezigheid van asbest in jouw woning of gebouw, is het onder andere verstandig om naar de productiedatum van de toepassingen en/of materialen te kijken. Om je te helpen, geven we in dit artikel een handig overzicht van mogelijke asbesthoudende materialen. Zowel veelvoorkomende bouwmaterialen als alledaagse producten kunnen asbestvezels bevatten. Wil je asbest professioneel laten verwijderen door deskundigen? Vul ons formulier in.

Wat is asbesthoudend materiaal? 

Asbesthoudend materiaal omvat meer dan alleen golfplaten, asbestleien en pleisterwerk. Het komt ook voor in ongeveer 3.500 andere toepassingen. Over het algemeen geldt: als iets ouder is dan 1998, is de kans groot dat het asbest bevat.

Ben je niet zeker of een materiaal asbesthoudend is? Een onderzoek in een laboratorium zorgt voor een 100% betrouwbaar resultaat. Soms kan je de vezels gemakkelijk met het blote oog waarnemen, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Asbestverwijderaar contacteren?
Ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Welke (bouw)materialen bevatten asbest? [Overzicht] 

Asbest komt in verschillende bouwmaterialen en andere producten voor. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende materialen waarin asbestvezels kunnen zitten.

1. Asbestplaten

Asbestplaten waren bouwmaterialen die in het verleden gebruikt werden vanwege hun brandwerende en isolerende eigenschappen. Dit materiaal kan je terugvinden in verschillende toepassingen zoals dakbedekkingen, gevelbekledingen en wandpanelen.

asbestplaten

Menuiserite asbest

Menuiserite onderdakplaten zijn vezelcementplaten vervaardigd door Eternit. Hoewel mensen vaak over “menuiserite” spreken, verwijst dit naar de cementplaat zelf en niet naar het asbest. Oudere varianten bevatten asbest, maar de huidige producten zijn asbestvrij.

Pical plaat 

Pical is een merk van asbesthoudende platen die vooral in grote residentiële en commerciële gebouwen werden toegepast. Ze hebben een kenmerkende geribbelde achterkant en bevatten zowel amosietvezels (bruin asbest) als chrysotielvezels (wit asbest), wat ze onderscheidt van asbestcementplaten. Pical platen bevatten doorgaans meer dan 30% asbestvezels.

Glasal 

Glasal platen zijn kunststof gevelpanelen met een isolerende kern tussen twee platen. Op die manier ontstaat er een sandwichconstructie. Het meest voorkomende type bestaat uit cement en versterkingsvezels. Ze hebben een gladde afwerking in diverse kleuren.

Glasal platen vervaardigd na 1994 bevatten geen asbest meer.

Eternit platen 

Eternit platen zijn asbestcementplaten die bekend stonden om hun brandwerendheid en structurele integriteit. Ze kwamen vaak voor in de bouwsector: gevelbekleding, daken en wanden waren veelvoorkomende toepassingen.

Golfplaten met asbestvezels 

Golfplaten met asbestvezels werden vóór 2001 geregeld gebruikt als dakbedekking in industriële, agrarische en residentiële gebouwen. Ze waren geliefd vanwege hun sterkte en duurzaamheid.

2. Asbestcement

Een duidelijk kenmerk van asbestcement is de aanwezigheid van zogenaamde “asbestbloemen“. Deze witte vlekken met een gewafelde structuur lijken op bloemblaadjes en zijn typerend voor asbestcementoppervlakken. 

asbestcement

3. Asbestleien 

Asbestleien zijn dakbedekkingen die vrijwel zeker asbestvezels bevatten als ze vóór 1990 zijn geplaatst. Tot 1998 was het gebruikelijk om asbestvezels in kunstleien te verwerken. Dit materiaal was erg stevig en had brandvertragende eigenschappen.

asbestleien

4. Asbest in vinyl 

De identificatie van asbest in vinyl kan uitdagend zijn, maar er zijn bepaalde aanwijzingen die je op de goede weg zetten. Een cruciaal aspect is de gebruikte lijm. Asbesthoudende lijm had de voorkeur omdat het beter isolerend was dan gewone lijm. De tegel zelf kan natuurlijk ook asbest bevatten.

5. Asbestkoord

Asbestkoord, ook bekend als geweven asbest of asbestlint, was veelvoorkomend in gebouwen van vóór 1975, oude openhaarden en multifunctionele kachels. Het kwam voor als afdichting in uiteenlopende toepassingen zoals schoorstenen, leidingdoorvoeren en kachelramen. Dit koord heeft een pluizige structuur en varieert van wit tot vuil grijs van kleur.

asbestkoord

6. Asbestlijm 

Asbestlijm is vermengd met asbestvezels en bevat doorgaans bitumen. Je kunt het asbest herkennen aan de zwarte kleur en de aanwezigheid van kleine asbestvezels. Deze kenmerken maken het relatief eenvoudig om asbest in de lijm te identificeren.

7. Asbestkarton 

Asbestkarton werd voornamelijk gebruikt als isolatie van apparaten, objecten en soms onder vinyltegels. Het kwam vaak voor achter radiatoren en rond ventilatiekanalen. De combinatie van asbestvezels en karton bood een goedkope en brandbestendige isolatieoplossing die ook flexibel was om in bochten te plaatsen.

asbestkarton

8. Spuitasbest 

Spuitasbest is niet-hechtgebonden en behoort tot een van de gevaarlijkste asbestsoorten in huizen. Gelukkig werd het al in 1978 verboden.

In de jaren 50 en 60 werd het ingezet als asbesthoudende isolatie, dichting en brandwerende coatings, vooral in industriële omgevingen zoals treinen en schepen. Je kunt het nog steeds aantreffen in oude theaters, openbare gebouwen, zwembaden, oude appartementen en andere bouwwerken.

asbesthoudende materialen spuitasbest

9. Isolatiemateriaal (leidingen) 

Asbestisolatie komt vooral voor rond objecten die warmte moeten behouden, niet mogen opwarmen of warmte moeten overbrengen. Bekende voorbeelden zijn radiatoren, ventilatiekanalen, warmwaterreservoirs, boilers, expansievaten en warmwaterleidingen.

asbesthoudende isolatiematerialen

10. Remvoeringen, remblokjes en koppelingsschijven

In de auto-industrie werden rond 1910 nieuwe technologieën geïntroduceerd zoals remvoeringen, remblokjes en koppelingsplaten met asbest. De gezondheidsgevaren ontstonden bij de vervanging en reiniging van remvoeringen en het aanbrengen van trilbanden.

Vanaf 1985 zijn veiligere werkmethoden geïmplementeerd om de blootstelling aan asbest te verminderen.

11. Imitatiemarmer 

Imitatiemarmer is een populaire keuze omwille van de lagere kosten ten opzichte van echt marmer. Het kwam voor in de productie van vensterbanken en andere decoraties. Imitatiemarmer bevat vandaag geen asbest meer, maar bij oudere versies van dit kunstmarmer kan dit wel het geval zijn.

Vensterbanken gemaakt uit ouder kunstmarmer kunnen asbestvezels bevatten en zo een risico vormen bij blootstelling. Het is daarom verstandig voorzichtig te zijn wanneer je dergelijke materialen verwijdert.

12. Afdichtingspasta’s

Afdichtingspasta’s zijn veelgebruikte materialen voor de dichting van verbindingen en leidingen in uiteenlopende bouwtoepassingen. In oudere varianten werden asbestvezels in de pasta verwerkt.

Asbestdeskundigen contacteren?
Kom in contact met specialisten in jouw regio.

Waar asbesthoudende materialen afvoeren?

Particulieren kunnen hechtgebonden asbesthoudende materialen dat ze zelf verwijderd hebben naar recyclageparken brengen. Daar kunnen ze in speciale containers terecht. Het afval moet stevig verpakt zijn in verplichte asbestzakken en niet met ander bouw- en sloopafval samenzitten.

Elk gezin mag jaarlijks tot 200 kilogram hechtgebonden asbest gratis afleveren op het recyclagepark. Niet-gebonden asbest moet je door een erkende firma laten afvoeren. Asbestcement kan je ook naar vergunde stortplaatsen wegbrengen.

Erkende asbestdeskundigen zijn verantwoordelijk voor de afvoer van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen. Ze zorgen ervoor dat het afval veilig en volgens de regelgeving verwerkt wordt.

Het is verstandig om een kopie van het ondertekende identificatieformulier voor afvalstoffen te vragen als bewijs van een wettelijke verwijdering.

Stel je vragen aan erkende asbestverwijderaars en vergelijk gratis offertes voor asbestverwijdering

Neem nu de eerste stap naar een veilige en professionele verwijdering van asbest door gratis offertes aan te vragen van professionele asbestverwijderaars of een erkend bedrijf. Bespaar tijd en geld terwijl je zorgt voor een gezondere omgeving. Vul ons formulier in en ontvang binnenkort meerdere offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte asbest verwijderen
1*. In welk gebouw wil je asbest laten verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil je asbest laten weghalen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil je de asbestmaterialen laten verwijderen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.