Asbest afvoeren: welke instanties zijn geschikt? Regelgeving, kosten en voorzorgsmaatregelen 

Het is niet alleen belangrijk om asbesthoudende materialen veilig te verwijderen, ook asbest afvoeren moet correct verlopen. In dit artikel lees je waar en hoeveel asbestafval je kunt inleveren, welke tarieven ze gebruiken en hoe je de asbestoepassingen correct verpakt. Bovendien kan je de afvoer overlaten aan een geregistreerde asbestinzamelaar, je gemeente of een asbestdeskundige. Wil je in contact komen met erkende asbestspecialisten? Vul ons formulier in.

Waar kan je asbestafval inleveren in België? 

Asbesthoudende materialen die je verwijderd hebt, mag je in bepaalde gevallen ook zelf naar het containerpark of recyclagepark brengen. Vergeet niet dat asbest, zelfs in goede staat, gevaarlijk voor de gezondheid is. Hergebruik is daarom absoluut verboden.

Hou er rekening mee dat je zelf niet alle asbestsoorten naar het recyclagepark mag brengen. Enkel hechtgebonden asbest is toegestaan. Denk aan materialen en toepassingen zoals:

  • Oude golfplaten
  • Onderdakplaten
  • Asbestleien
  • Dak- en gevelleien (blauwe, vierkante platen)
  • Gas-, water- en rioleringsleidingen
  • Regenpijpen (met vezelstructuur op grijze breukvlakken)
  • Vlakke gevelplaten of binnenschotten (al dan niet fel gekleurd)
  • Bloembakken
  • Schouwen
  • Eterniet
  • Menuiserite

Als je hechtgebonden asbest zelf vervoert, neem dan zeker ook de gebruikte kledij en beschermingsmaterialen mee. Je kunt ze in dezelfde zak steken als het asbestafval.

Losgebonden asbest mag je niet zelf naar het containerpark afvoeren. Onderstaande materialen laat je door een andere erkende instantie wegbrengen:

  • Spuitasbest
  • Asbestkoord
  • Asbesthoudend pleisterwerk
  • Asbestkarton
  • Asbesthoudende isolatie (platen en gips)
  • Vloerplaten van verwarmingsketels
  • Asbestkarton
Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

Hoeveelheid asbesthoudende materialen 

Ben je van plan om zelf asbesthoudende materialen naar het containerpark te brengen? Check dan eerst bij je afvalintercommunale of milieudienst hoeveel asbest je mag afvoeren. Vaak is er een maximum per gezin.

Wanneer je het asbestafval binnenbrengt, is het belangrijk dat je het van andere (bouw)materialen scheidt. Verder mag je geen asbestkoorden uit oude kachels afvoeren. Bevestig ze in plaats daarvan met water of fixeermiddel, verpak ze in een dubbele plastic zak en breng ze tot slot naar een erkende inzamelaar.

Hoeveel asbest mag je gratis binnenbrengen in het containerpark?

De wetgeving rond asbest stelt dat het containerpark een minimale hoeveelheid asbestafval gratis moet aanvaarden. Meer specifiek is dit 200 kilogram, 1 kubieke meter of 10 asbestcementplaten per jaar.

Lever je grotere hoeveelheden? Dan mag het containerpark wel een tarief aanrekenen.

Asbest afvoeren

Verplichte zakken (big bags) voor container- of recyclagepark 

Hechtgebonden asbestafval moet je verplicht verpakken voordat je het naar het containerpark brengt. Zo houd je stof en brokstukken tijdens het transport onder controle. Kies een verpakking die groot genoeg is.

Toegestane verpakkingen zijn onder andere een dubbele, doorzichtige plastic zak, een doorschijnende asbestzak en aangepaste asbestfolie. Vaak zijn asbestzakken en -folie gratis of aan een goedkope prijs te verkrijgen in recyclageparken. Ook in bouwhandels en betere doe-het-zelfzaken staan ze te koop.

De prijs van asbestzakken in een containerpark

Voor een kleine zak (1 m x 1,2 m) betaal je 1,50 euro. Een grote zak (2,2 m x 1,2 m) kost 2,50 euro. In een kleine zak kan je ongeveer één golfplaat kwijt terwijl een grotere verpakking twee tot drie platen kan dragen. Voor grote hoeveelheden asbest (tot 1.000 kg) koop je best een big bag (90 cm x 90 cm x 110 cm) van 100 euro.

Wat kost het inleveren van asbestafval? 

Hoeveel je betaalt voor de eigen afvoer van asbestafval naar het containerpark, varieert sterk per gemeente. Sommige lokale besturen hanteren een gratis regeling voor kleine hoeveelheden asbest, terwijl andere een tarief per kilogram aanrekenen.

Check zeker de regels van jouw gemeente: sommige steden laten asbest gratis toe tot een maximum van 200 kilogram of 1 kubieke meter. Let wel op: 200 kilogram asbest verpakken betekent dat je minstens 20 zakken nodig hebt. De kosten voor deze verpakkingen moet je zelf betalen.

In andere gemeenten of bij grotere hoeveelheden betaal je een tarief per kilogram. De gemiddelde prijs schommelt tussen de 30 en 80 cent per kilogram. Asbestplaten met asbestcement zijn erg zwaar. Een golfplaat van bijvoorbeeld 3 meter lang en 1 meter breed weegt al snel 45 kilogram. De kosten kunnen dus snel oplopen.

Onderstaande tips kunnen je helpen besparen:

  • Informeer bij je gemeente. Vraag naar de geldende regels, tarieven en eventuele kortingsmogelijkheden.
  • Verpak efficiënt. Kies de juiste verpakkingsgrootte en vul de zakken goed op. Zo gebruik je minder verpakkingen en bespaar je op de kosten.
  • Breng kleine hoeveelheden tegelijk. Is de maximumhoeveelheid in jouw gemeente beperkt? Breng dan in meerdere keren kleine hoeveelheden naar het containerpark.
  • Combineer met ander afval. Sommige containerparken hanteren kortingen wanneer je asbest met ander afval combineert dat sowieso nog naar het park moest.

Door wie mag je asbest laten afvoeren of ophalen? 

Je kunt asbestafval niet alleen zelf naar het containerpark brengen, maar ook door andere instanties professioneel laten afvoeren. We bespreken hieronder drie slimme alternatieven.

Veiligheidsmaatregelen asbest verpakkingen

1. Geregistreerde asbestinzamelaar

Heb je grote hoeveelheden asbest verwijderd? Dan is een geregistreerde asbestinzamelaar eigenlijk de beste optie. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over het transport en de verwerking van je asbestafval.

Via de online tool op de OVAM-website dien je jouw aanvraag in. Een inzamelaar haalt het asbest op en voert het vervolgens af naar een vergunde verwerkingsinstallatie. Dit gebeurt met een speciale big bag. Bij elk transport van afvalstoffen moet bovendien een identificatieformulier ter plaatse zijn. 

2. Gemeente

Veel gemeenten organiseren een bronophalingsproject. Asbestcement wordt dan voordelig aan huis opgehaald en in speciale asbestzakken of containers verpakt. De OVAM subsidieert de kosten. Deze optie is goedkoop en comfortabel. Ook hier moet je niet inzitten over het transport of de verwerking.

Een nadeel is dat bronophalingsprojecten enkel hechtgebonden asbestcementtoepassingen ophalen, geen asbestvrije platen of leien bijvoorbeeld.

Bij je gemeente kan je snel informeren of er momenteel een ophaling aan huis is van asbesthoudende materialen.

3. Aannemer of erkende asbestverwijderaar

Als je asbesthoudende materialen door een deskundige laat verwijderen, dan regelt hij of zij ook de afvoer en verwerking. Je hoeft zelf niets te doen.

Vraag altijd een kopie van het identificatieformulier voor afvalstoffen of een ander afgiftebewijs. Zo bewijs je dat je asbestafval op een veilige en juiste manier is afgevoerd.

4. Particulieren (enkel hechtgebonden asbestverwijdering) 

Als particulier kun je bepaalde asbesthoudende materialen zelf verwijderen en naar het containerpark brengen. Zorg dat het hechtgebonden asbestafval in de correcte zakken op een veilige manier verpakt is. Vervoer vervolgens alles naar het containerpark en betaal ter plaatse een vergoeding per kilogram of kubieke meter.

Deze optie is vaak goedkoper. Bovendien kan je het asbest afvoeren op een moment dat jou goed uitkomt. Nadeel is natuurlijk dat je alles zelf moet doen: de asbesthoudende materialen verpakken en transporteren. Neem zeker de nodige veiligheidsmaatregelen en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale voorschriften in jouw gemeente.

Neem zeker voldoende voorzorgsmaatregelen 

Asbest heeft schadelijke vezels. Verpak asbest na verwijdering direct in speciale zakken. Deze verpakking met asbestlogo moet je luchtdicht afsluiten.

Zelf asbest afvoeren kan risicovol zijn. Laat het daarom over aan gespecialiseerde bedrijven. Zij zorgen voor een veilige verwijdering en afvoer van het materiaal. Zo bescherm je jezelf en je omgeving tegen allerlei risico’s.

Asbest stevig inpakken

Wat doe je met asbestvrije platen of leien? 

Asbestvrije cementplaten of leien horen niet thuis bij het asbestafval. Volg onderstaande stappen om ze correct af te voeren:

  1. Verpak ze zorgvuldig in bouwfolie. Zo voorkom je dat er stof of kleine stukjes vrijkomen tijdens het transport.
  2. Breng de verpakte platen of leien naar het recyclagepark of containerpark in jouw gemeente.
  3. Volg de instructies van de medewerkers op het recyclagepark. Zij zullen je informeren over de juiste afgifteplaats.

Asbest naar het containerpark laten afvoeren? Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestverwijderaars 

Laat asbest veilig en professioneel verwijderen en afvoeren door een erkende asbestverwijderaar. Maak gebruik van ons offerteformulier en vind snel en eenvoudig de perfecte aannemer in uw regio. Ontvang gratis en vrijblijvend verschillende offertes en vergelijk adviezen en prijsvoorstellen van deskundigen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.