Asbestdeskundige: welke opleidingen zijn verplicht? Welke taken voert een deskundige uit?
Door de nieuwe wetgeving is een asbestdeskundige verplicht bij de verkoop van woningen die voor 2001 zijn gebouwd. De asbestspecialist controleert het gebouw op aanwezig asbest en stelt vervolgens een inventarisatie op. Wil je weten welke andere taken een asbestdeskundige uitvoert of hoe je zelf een asbestdeskundige wordt? In dit artikel hebben we alle nodige informatie gebundeld. Kom direct in contact met errkende asbestspecialisten via ons offerteformulier.
Wat doet een asbestdeskundige precies?
Een asbestdeskundige stelt een inventarisatie op om de aanwezigheid van asbest vast te stellen. Als er effectief asbestvezels aanwezig zijn, dan kan je de deskundige ook inschakelen om alles professioneel te laten verwijderen.
De gevaren van asbest situeren zich op vlak van de gezondheid. Een professional zorgt ervoor dat de verwijdering op een veilige manier verloopt.
Een asbestspecialist is gedurende het volledige proces van de asbestverwijdering werkzaam. Schematisch ziet het er als volgt uit:
De voorbereiding
– Veiligheidsmaatregelen nemen.
– Samen met de asbestinspecteur de sanering voorbereiden.
– De ruimte luchtdicht maken zodat er tijdens de asbestverwijdering geen asbestvezels kunnen ontsnappen.
– Waarschuwingsborden en -lint plaatsen.
De asbestverwijdering
– Het asbest veilig uit de muren en/of daken verwijderen.
– Het asbesthoudende materiaal luchtdicht verpakken en afsluiten.
De nazorg
– De asbesthoudende materialen veilig en volgens de regels afvoeren.
– De materialen en werkruimte achteraf schoonmaken.
– De gebruikte apparatuur verwijderen en de ruimte tot slot vrijgeven.
Wanneer is een erkende asbestverwijderaar verplicht?
Volgens de wetgeving asbest verwijderen ben je als werkgever in België verplicht een erkende asbestverwijderaar in te schakelen wanneer asbestvezels in de werkomgeving aanwezig zijn.
Als particulier ziet de situatie er iets anders uit. In principe ben je wettelijk niet verplicht om asbest te laten verwijderen. Vanwege de grote gezondheidsrisico’s is het wel sterk aanbevolen om asbest professioneel weg te laten halen.
Opleiding asbestdeskundige: hoe zit het in elkaar?
Ben je benieuwd wat het precies inhoudt om een asbestdeskundige te worden? Om jezelf een gekwalificeerde asbestdeskundige te kunnen noemen, moet je flink wat stappen ondernemen.
Zorg ervoor dat je aan de volgende voorwaarde voldoet:
- Je moet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs ASO, TSO of gelijkwaardig.
- Indien dit niet het geval is, volstaat twee jaar relevante beroepservaring in de afgelopen zes jaar.
Vervolgens kan je beginnen aan de effectieve opleiding.
Stap 1: Vooropleiding asbestinventarisatie
Ten eerste kan je een vrijwillige vooropleiding asbestinventarisatie afronden. Zo begin je zeker met de juiste voorkennis aan de opleiding en heb je een idee van de inhoud van het examen later. Bovendien verhoogt het je slaagpercentage.
Stap 2: Cursus: opmaak asbestinventarisering
Na de vooropleiding volgt het echte werk. In de cursus opmaak asbestinventarisering leer je alles over asbest en de verwijdering ervan. De cursus bestaat uit een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte. Aan het einde van de cursus mag je jezelf, indien je slaagt voor het examen, een asbestdeskundige noemen.
Stap 3: Examen van de OVAM
De cursus sluit je af met een examen. Tijdens dit examen word je eerst getoetst op de theorie. Ben je hiervoor geslaagd, dan volgt het praktijkonderdeel.
Het examen wordt beheerd door de OVAM, de Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij. Zij zorgen voor de inhoud en de beoordeling.
Stap 4: Certificaat/diploma + registreren alsasbestdeskundige
Ben je voor alle onderdelen geslaagd? Dan kan je een persoonscertificaat aanvragen bij een erkende certificatieinstelling. Als asbestdeskundige verklaar je op erewoord altijd onpartijdig en onafhankelijk te werk te gaan.
Na de betaling van de aansluitingsbijdrage ontvang je je persoonscertificaat en ben je officieel een gecertificeerde asbestdeskundige.
Let op: tijdelijke stop op de opleiding
Na het opstarten van deze opleiding zijn er veel nieuwe asbestdeskundigen op de arbeidsmarkt gekomen. Op dit moment zijn er ongeveer 1150 werkzaam. Dit is genoeg om de markt draaiende te houden.
Er is bij de vier erkende certificatie-instellingen te weinig capaciteit om meer deskundigen bij te scholen. Om deze reden heeft OVAM de opleiding met ingang van 9 juni 2023 tijdelijk opgeschort.
Lijst gecertificeerde asbestdeskundigen OVAM
Een lijst van gecertificeerde asbestdeskundigen kan je op de website van OVAM vinden. Vind je niet direct een bedrijf bij jou in de buurt? Het kan zijn dat ze, ondanks het opgegeven adres, ook werkzaam zijn in jouw regio. Het is zeker de moeite waard om eens te informeren.
Een van de gespecialiseerde asbestbedrijven die je voor uiteenlopende asbestgerelateerde werken kunt contacteren, is A.A.R.S. asbest.
Er zijn ook niet-gecertificeerde asbestdeskundigen werkzaam. Zij kunnen geen asbestattest opstellen, maar wel een asbestinventaris maken. Hou dus rekening met wat je precies nodig hebt voordat je iemand contacteert.
Hoeveel asbestdeskundigen inventarisatie zijn er vandaag?
Vandaag zijn er 1150 gecertificeerde asbestdeskundigen werkzaam. Dit zijn de enige deskundigen die een geldig asbestattest voor je kunnen opstellen. Tel je de niet-gecertificeerde deskundigen mee, dan zijn het er een stuk meer.
Wat kost een asbestonderzoek van een erkendeasbestverwijderaar in België?
Een professioneel asbestonderzoek laten uitvoeren, heeft natuurlijk een prijskaartje. Er zijn geen vaste tarieven omdat de kosten afhangen van de grootte van het gebouw, de ouderdom en het aantal labo-analyses en monsternames.
Prijs asbestinventarisatie
Hoeveel een asbestinventarisatie kost, hangt af van het type onderzoek dat je gebouw nodig heeft.
Type onderzoek | Soort werkzaamheden | Gemiddelde prijs |
---|---|---|
Type 0 | Visuele beoordeling van zichtbare asbestverdachte materialen. | 100 – 200 euro |
Type A | Onderzoek van asbestverdachte materialen voor wanneer je het pand in de toekomst wil slopen. | 300 – 400 euro |
Type B | Onderzoek waarbij je zaken moet slopten alvorens ze op asbest onderzocht kunnen worden. | 650 – 1.500 euro |
Een attest is niet altijd inbegrepen bij de inventarisatie. Overloop de offerte dus goed en bespreek je wensen duidelijk met de asbestdeskundige.
Hoeveel verdient een asbestdeskundige?
Een asbestdeskundige verdient gemiddeld tussen de 2.000 euro en 2.800 euro bruto. De lonen van asbestdeskundigen liggen niet te ver van elkaar vanwege de collectieve arbeidsovereenkomst waar de meeste asbestverwijderingsbedrijven onderdeel van zijn.
Heb je een opleiding nodig om een asbestinventarisatie op te stellen?
Een specialist heeft geen certificaat nodig om een asbestinventarisatie op te stellen. Voor een asbestattest moet de deskundige wel gecertificeerd zijn. Dit attest heb je als particulier bijvoorbeeld nodig wanneer je jouw woning wil verkopen.
Wil je in contact komen met een erkendeasbestverwijderaar in jouw regio? Vul ons formulier in en krijg offertes op maat
Vermoed je de aanwezigheid van asbest in jouw woning? Of wil je je woning doorverkopen en weet je niet of er asbest aanwezig is? Neem dan contact op met een asbestdeskundige. Door een inventarisatie op te laten stellen en een attest aan te vragen, weet je zeker dat je in een gezonde woonomgeving leeft.
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes van erkende asbestspecialisten. Je kunt de tarieven eenvoudig vergelijken en zo de voordeligste optie vinden voor jouw situatie.