Asbest herkennen

Asbest is een bekend en gevaarlijk materiaal dat vroeger veelvuldig werd gebruikt in verschillende toepassingen vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Het bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze worden ingeademd. Het is daarom belangrijk om asbest te kunnen herkennen, vooral in oudere gebouwen waarin het nog steeds aanwezig kan zijn. In dit artikel zullen we bespreken hoe je asbest kunt herkennen aan de hand van verschillende kenmerken en indicatoren.

Kan je asbest zien?

Asbestvezels zijn niet met het blote oog zichtbaar omdat ze microscopisch klein zijn. Daarom is het niet mogelijk om asbest direct te zien. Het is echter wel mogelijk om aan de hand van bepaalde kenmerken en indicatoren een inschatting te maken of een materiaal asbesthoudend is. We zullen nu bespreken hoe je asbest kunt herkennen aan de hand van verschillende criteria.

asbestvezels herkennen close-up
Asbestvezel: asbest werd vooral in producten verwerkt en komt daarom bijna nooit in deze vorm voor.

Hoe herken je asbest?

1: Productiejaar

Een van de indicatoren om asbest te herkennen is het productiejaar van het materiaal. Asbest werd voornamelijk gebruikt tussen 1945 en 2001. Door naar het productiejaar te kijken, kun je een inschatting maken of een bepaald materiaal asbest kan bevatten. Het is echter belangrijk om te weten dat deze indicatie niet waterdicht is, omdat asbest ook na 2001 nog gebruikt kan zijn in bepaalde producten.

2: Visueel & textuur

Een andere manier om asbest te herkennen is door te letten op de textuur van het materiaal. Veel asbesthoudende materialen, zoals asbestcement, hebben een gewafelde textuur of honingraat. Dit kan een aanwijzing zijn dat het materiaal mogelijk asbest bevat. Let wel op dat niet alle asbesthoudende materialen deze specifieke textuur hebben.

Oude asbest krijgt na verloop van tijd ook te maken met asbestbloemen – de typische witte vlekken op asbestcement.

3: Vlamtest met aansteker?

Een vlamtest kan ook helpen bij het herkennen van asbest. Bij deze test wordt een klein monster van het verdachte materiaal genomen en aan een vlam blootgesteld. Door met een aansteker over de zichtbare vezelbundels van het materiaal te gaan, kun je zien hoe ze reageren. Als de vezels alleen gloeien en niet vernield worden door de vlam, is de kans groot dat het om asbest gaat.

Het is echter belangrijk om te weten dat deze test niet altijd betrouwbaar is en dat het raadzaam is om bij twijfel een laboanalyse uit te voeren.

4: Asbestinventaris

De meest betrouwbare manier om asbest te herkennen is door een asbestinventaris te raadplegen. Er zijn gecertificeerde bedrijven die kunnen helpen bij het opstellen van zo’n inventaris en het uitvoeren van analyses om de aanwezigheid van asbest te bepalen. Het raadplegen van een dergelijke inventaris kan nuttig zijn, vooral bij grotere projecten of bij vermoedens van aanwezigheid van asbest in een gebouw.

Soorten asbest

Het is ook belangrijk om de verschillende soorten asbest te kennen. Er zijn twee hoofdcategorieën: hechtgebonden asbest en losgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest is materiaal waarin de asbestvezels stevig zijn gebonden met andere materialen, zoals cement. Deze vezels komen meestal niet vrij, tenzij het materiaal wordt beschadigd of bewerkt. Voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn asbestcementproducten zoals golfplaten en leien, waarin de asbestvezels stevig zijn verankerd in het cementmengsel. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met deze materialen en ze niet te bewerken zonder de juiste voorzorgsmaatregelen.

asbest golfplaten herkennen
Asbesthoudende golfplaten zijn een typische vorm van hechtgebonden asbest.

Losgebonden asbest

Losgebonden asbest is materiaal waarin de asbestvezels niet stevig zijn gebonden. Daardoor kan de asbest snel en lang in de lucht blijven hangen. Dit type asbest is zeer gevaarlijk en vereist professionele verwijdering. Voorbeelden van losgebonden asbest zijn isolatiemateriaal rondom buizen of spuitasbest. Als je vermoedt dat er losgebonden asbest aanwezig is, is het belangrijk om direct een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om het materiaal veilig te verwijderen.

Waar zit asbest in?

Asbest kan in verschillende materialen en onderdelen van een gebouw aanwezig zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van typische toepassingen waarin asbest gebruikt werd:

1: Dak: golfplaten en leien

Asbesthoudende golfplaten en leien waren veelvoorkomende dakbedekkingsmaterialen in het verleden. Het is belangrijk om te weten dat niet alle golfplaten en leien asbest bevatten, maar dat oudere materialen een verhoogd risico hebben.

2: Asbestcement

Asbestcement werd gebruikt in verschillende toepassingen, zoals gevelbekleding, riolering, en water- en gasleidingen. Deze materialen kunnen asbest bevatten, vooral als ze zijn geproduceerd vóór 2001.

3: Asbestkoord

Asbestkoorden werden vaak gebruikt als afdichtingsmateriaal rondom kachels en leidingen. Het kan nog steeds aanwezig zijn in oudere gebouwen.

4: Bakeliet

Bakeliet, een kunststofmateriaal, werd vroeger soms vermengd met asbestvezels om het sterker en hittebestendiger te maken. Bij oudere bakelietproducten kan dus asbest aanwezig zijn.

5: Bitumen

Bitumen, een materiaal dat wordt gebruikt voor dakbedekking, kan soms asbestvezels bevatten. Het is belangrijk om bij oudere bitumenmaterialen voorzichtig te zijn en ze te laten controleren op asbest.

6: Buisisolatie

Asbest werd vaak gebruikt als isolatiemateriaal rondom leidingen. Vooral oudere gebouwen kunnen nog steeds buisisolatie met asbest hebben. Het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan en professionele verwijdering te overwegen.

losgebonden asbest herkennen - buisisolatie
Voorbeeld van buisisolatie met asbest.

7: Imitatiemarmer

Imitatiemarmer, gebruikt in bijvoorbeeld vensterbanken, kon asbest bevatten. Het is belangrijk om bij oudere imitatiemarmeren producten voorzichtig te zijn en ze te laten controleren op asbest.

8: Spuitasbest

Spuitasbest werd gebruikt als brandwerende coating op plafonds, wanden en constructies. Dit type asbest verwijderen is zeer gevaarlijk en moet je verplicht door een erkende asbestverwijderaar laten uitvoeren.

9: Vinyl

Vinyl vloerbedekkingen, vooral oudere varianten, kunnen asbest bevatten. Het is belangrijk om bij het verwijderen van oude vinylvloeren met asbest de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Asbest in huis?

Wil je volledige zekerheid over de aanwezigheid van asbest in je huis? Dan laat je best een asbestattest opmaken door een erkende asbestdeskundige. Die komt stalen nemen in het gebouw en geeft je definitief uitsluitsel.

Eens het vast ligt dat het om asbest gaat, is het verstandig om de asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen. Vraag gratis offertes van asbestverwijderaars uit jouw buurt en vergelijk hun prijzen. Onze offertedienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.