Vensterbank asbest: hoe kan je het herkennen? Soorten en tests 

Asbestvezels werden in verschillende toepassingen en materialen verwerkt. Zo kan het zijn dat ook een oude vensterbank gedeeltelijk uit asbest bestaat. Op deze pagina leer je uit welke asbestmaterialen vensterbanken kunnen bestaan en hoe je ze herkent. Vermijd gezondheidsrisico’s en laat de verwijdering over aan erkende asbestdeskundigen. Vul ons formulier in en wij brengen je zo snel mogelijk gratis in contact met ervaren specialisten.

Hoe ziet asbest in een vensterbank eruit? 

Het is lastig om asbest in vensterbanken te herkennen. Asbesthoudende en asbestvrije vensterbanken lijken vaak op elkaar. Let op de volgende elementen:

 • Structuur. Asbesthoudende vensterbanken hebben soms een honingraatstructuur aan de onderkant. Asbestvrije vensterbanken zijn meestal glad.
 • Kleur. Asbesthoudende vensterbanken hebben vaak een grijze kleur. Gewone vensterbanken zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.
 • Witte structuren. Soms kan je in vensterbanken met asbest witte structuren zien. Dit uiterlijk kan wijzen op de aanwezigheid van asbestvezels.

Met een visuele inspectie alleen kun je niet zeker weten of de vensterbank asbesthoudend is. Bij twijfel laat je beter een laboratoriumanalyse uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Op zoek naar een ervaren deskundige?
Vergelijk gratis offertes en vind de voordeligste optie.

Mogelijke soorten asbestvezels in een vensterbank 

Asbesthoudende vensterbanken zijn vaak grijs en hebben soms een honingraatstructuur. Ze bestaan uit kunstmarmer of asbestcement.

Het is mogelijk dat de vensterbanken bewerkt of geverfd zijn. Daarom zijn ze soms erg moeilijk te herkennen. We geven hieronder enkele handige tips mee.

vensterbank asbest

1. Hoe herken je asbesthoudend marmer?

Asbesthoudend marmer, ook wel imitatiemarmer genoemd, werd vroeger veel gebruikt voor vensterbanken, dorpels en andere decoratieve toepassingen.

Het is meestal grijs van kleur, maar kan ook beige of bruin zijn. Let op de honingraatstructuur aan de onderkant: dit is een teken van toegevoegde asbestvezels. Wees extra voorzichtig bij marmer uit de periode tussen 1950 en 1993, zeker als het om vensterbanken, dorpels, wandbekleding of vloerbedekkingen gaat.

2. Hoe herken je asbestcement?

Asbestcement, een materiaal dat in het verleden veelvuldig werd toegepast, duikt nu nog steeds op in diverse vormen. Denk aan vensterbanken, dakplaten, bloembakken en aftimmeringen. Omdat asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het cruciaal om asbestcement te herkennen en verwijderen.

Let op de volgende visuele kenmerken:

 • Kleur. Asbestcement is doorgaans grijs of witachtig van kleur.
 • Oppervlakte. De textuur van asbestcement is over het algemeen glad en effen.
 • Structuur. Aan de achterzijde of zijkant van asbestcementplaten is vaak een patroon van fijne ribbels of een wafelstructuur zichtbaar.
 • Formulering. Sommige asbestcementplaten hebben een merklogo of een tekstvermelding met de afkorting “AS” of “CEMENT“.

Is het gevaarlijk? 

Vroeger maakten mensen vaak gebruik van asbest omdat het goede brandwerende en isolerende eigenschappen heeft. Nu weten we dat asbest heel gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Als je de kleine vezels inademt, kan je ernstige ziektes ontwikkelen zoals longkanker en asbestose. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met alle asbesthoudende toepassingen.

Bestaat je vensterbank uit natuursteen of imitatiemarmer? Enkele richtlijnen

Om te weten of een vensterbank uit natuursteen, imitatiemarmer  of ander materiaal bestaat, kun je onderstaande stappen doornemen:

 • Kijk goed naar het patroon en de aders. Natuursteen heeft vaak unieke patronen, terwijl imitatiemarmer meer uniform is.
 • Voel aan het oppervlak. Natuursteen is koel en hard. Imitatiemarmer kan zachter zijn.
 • Til de vensterbank op. Natuursteen is meestal zwaarder dan imitatiematerialen.
 • Tik erop en luister. Natuursteen klinkt helder, terwijl imitatiematerialen dof klinken.
 • Druppel wat water op een onopvallend deel. Natuursteen neemt water op, imitatiematerialen stoten het af.
 • Doe een chemische test met mild zuur. Als er een reactie optreedt, is het waarschijnlijk natuursteen.
Asbest gevaar raam

Asbest uit een vensterbank verwijderen

Als je een vensterbank met asbest hebt gevonden, verwijder je het best niet zelf. Alleen een erkende professional mag deze werken aanpakken. Waarom zou je een asbestdeskundige inschakelen?

 • Kennis en ervaring. Professionals weten hoe ze asbest veilig kunnen verwijderen en verspreiding voorkomen.
 • Geschikt materiaal. Ze hebben de juiste benodigdheden zoals beschermende kleding en ademhalingsmaskers.
 • Veiligheid. Ze kennen alle regels en zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.

Neem geen onnodige risico’s: asbest verwijderen is geen klus voor amateurs. Kies voor veiligheid en huur een erkende professional in.

Laat een professionele inspectie uitvoeren door deskundigen

Als je asbesthoudende vensterbanken verwijdert, is het verstandig om je volledige woning op asbest te laten onderzoeken. Enkele veelvoorkomende asbesttoepassingen zijn asbestdaken, muren, plafonds en schoorstenen. Maar ook cv-ketels, rioleringen en zelfs de grond rondom je woning kan asbestvezels bevatten.

Laat de asbestverwijdering over aan een gecertificeerde asbestdeskundige 

Heb je asbesthoudende materialen in een gebouw zitten? Dan is het verstandig om alles door een gecertificeerd asbestbedrijf te laten verwijderen. Zo ben je verzekerd van een professionele en veilige aanpak.

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend verschillende offertes op maat van asbestverwijderaars. Vergelijk hun tarieven en aanbevelingen en kies de optie die het beste bij je past. Je aanvraag is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.