Asbest dak vervangen verplicht: wetgeving, herkenningstechnieken en stappenplan
Wil je weten of het vervangen van een dak met asbest verplicht is? In dit artikel geven we de huidige wetgeving weer en bespreken we welke stappen je best doorloopt. Check zeker ook onze handige tips en technieken om asbest in je dakconstructie te herkennen. Wil je meer info, advies of offertes asbestverwijdering op maat? Kom in contact met deskundigen via ons formulier.
INHOUDSTAFEL
Is een asbestdak vervangen verplicht in België?
Een dak met asbest vervangen is niet verplicht in België. Er zijn wel enkele andere belangrijke wetten in verband met asbestdaken:
- Asbesthoudende daken in een slechte staat moet je wel verplicht laten verwijderen door erkende asbestdeskundigen.
- Vlaamse gebouwen die vóór 2001 gebouwd zijn, moeten bij de verkoop over een asbestattest beschikken. Daarin staat welke onderdelen van je constructie asbesthoudend zijn.
- Een asbestdak mag je niet ontmossen, schuren of op andere manieren beschadigen. Plaats ook geen zonnepanelen op een asbestdak Veilige werken met asbestdaken zijn belangrijk: beschadig het asbest niet.
Dat asbest schadelijk is, is geen geheim meer. Ga daarom bewust om met asbesthoudende toepassingen in en rondom je woning. Contacteer via ons offerteformulier gratis asbestspecialisten in jouw regio en ontvang offertes op maat voor jouw asbestproject.
Hoe lang mag een asbestdak nog blijven liggen?
De Vlaamse regering hecht veel belang aan de asbestsituatie in België. Daarom stelden ze ook het actieplan Asbestafbouw op om asbestverwijdering te stimuleren.
De eerste doelstelling van dit plan is om tegen 2034 alle risicovolle asbesthoudende constructies en toepassingen uit Vlaamse constructie te verwijderen. Asbestcementen daken zijn daar een onderdeel van, samen met asbesthoudende gevels en alle niet-hechtgebonden asbestproducten.
Tegen 2040 zouden alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd moeten zijn.
Asbesthoudend materiaal in een dak herkennen
Een asbestdak bestaat meestal uit materialen zoals asbesthoudende leien of golfplaten. Hieronder geven we enkele technieken en tips mee om ze te herkennen. Zo kan je op tijd de nodige maatregelen nemen.
1. Asbestleien
Asbestleien hebben een grijzige kleur en zijn erg dun. Hou er rekening mee dat ze vaak in een rode of zwarte kleur geverfd werden voor een mooiere uitstraling. De leien zaten met nagels of schroeven vast aan het asbestdak. Is jouw dak met leien vóór 1990 gelegd? Dan is de kans groot dat asbest aanwezig is.
Asbesthoudende leien breken in dunne en rechte stukken in plaats van onregelmatige. Ook hierop kan je letten wanneer je de leien probeert te identificeren. Maar breek de leien nooit zelf: eventuele asbestvezels komen zo vrij en vormen een gevaar voor je gezondheid wanneer je ze inademt.
2. Platen met asbestvezels (golfplaten)
De meest voorkomende toepassing van asbestplaten zijn golfplaten. Ze zijn rechthoekig, hebben een karakterisitiek golvend patroon en komen in verschillende kleuren voor zoals wit, grijs en groen. Verder hebben ze een glad oppervlak. Ongeveer 90% van de golfplaten is cement. De overige 10% bestaat uit asbestvezels.
Zijn jouw golfplaten ouder dan 1994? Dan ben je zeker over de aanwezigheid van asbest.
Asbest van je onderdak verwijderen of niet?
Ieder dak heeft ook een onderdak. Hierop zitten de leien of platen van het dak bevestigd. Ook voor een asbesthoudend onderdak geldt geen algemeen wettelijke verplichting om het te laten verwijderen, behalve als het zich in een slechte staat bevindt. De asbestvezels kunnen zo makkelijk in de lucht ontsnappen en schade aan je gezonheid aanrichten.
Wanneer je een asbestinventaris laat opmaken, kom je te weten hoeveel asbest jouw dak en onderdak bevat. Daarnaast ontdek je met welk type asbest je te maken hebt en in welke staat het zich bevindt.
Asbestdak laten vervangen: een duidelijk stappenplan
Een dak met asbest laten vervangen is niet verplicht, maar wel de beste keuze. Je beperkt blootstelling aan asbest en verkleint zo de gezondheidsrisico’s voor jezelf en anderen. Hieronder geven we in enkele stappen weer hoe je een asbestdak kunt laten vervangen.
1. Inventarisatie asbest in huis
Start altijd met de opmaak van een asbestinventarisatie. Er is een inventarisatieplicht bij verkoop van huizen die vóór 2001 gebouwd zijn.
Deze inventarisatie geeft je een duidelijk overzicht van de locaties van de asbesthoudende toepassingen. Bovendien geeft het meer informatie over de soorten asbest en hoe je de verwijdering of het beheer best aanpakt. Zo kan je de juiste hulp inschakelen om je asbest op een veilige manier te verwijderen.
2. Erkende asbestverwijderaars inhuren
Asbestdaken verwijderen vergt de juiste kennis, beschermende kledij en voorzorgsmaatregelen. De risico’s zijn zodanig groot dat je best erkende asbestverwijderaars inhuurt. Zij hebben al meerdere asbestprojecten uitgevoerd en hebben dus kennis van zaken.
Je kunt makkelijk in contact komen met lokale, erkende professionals die een versnelde verwijdering van jouw asbestdaken kunnen realiseren. Ontdek de mogelijkheden door ons offerteformulier in te vullen. Bovendien kom je de prijs voor de vervanging van een asbestdak te weten.
Zelf hechtgebonden asbest van daken verwijderen
Wil je zelf een hechtgebonden asbestdak in goede staat verwijderen? Volg dan onderstaand stappenplan op. Losegebonden asbesttoepassingen mag je nooit zelf weghalen.
Neem voorbereidende voorzorgsmaatregelen
Maak de ruimte onder het asbestdak volledig leeg. Zo ben je zeker dat er geen asbestvezels achterblijven. Bedek alle onderdelen in de ruimte met folie en bescherm jezelf met een mondmasker, een veiligheidsbril en beschermende kledij.
Asbest onderdak verwijderen
Ga voorzichtig aan de slag met de verwijdering van de asbestplaten. Om ervoor te zorgen dat de vezels niet loskomen, maak je de platen best eerst nat. Verwijder de platen in één keer zonder ze af te breken of te zagen.
Asbestafval afvoeren
Het asbestafval moet je in de geschikte asbestzakken luchtdicht verpakken en naar het containerpark brengen. Sommige recyclageparken bieden de verpakkingen gratis aan, andere vragen een tarief per gewicht. Dit hangt af van de gemeenten.
3. Voorzorgsmaatregelen treffen
Bij de verwijdering van een asbestdak en de overstap naar een nieuwe dakbedekking, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die jij en de professionals moeten volgen.
Draag altijd een beschermend pak over je kleren heen. Je kunt de asbestvezels niet met het blote oog waarnemen. Daarom kan je zonder het te beseffen de vezels via je kledij verspreiden. Draag ook altijd een mondmasker en veiligheidsbril.
4. Veilige verwijdering
Het is belangrijk dat de verwijdering veilig en correct verloopt. Dit wil zeggen dat deskundigen de platen, leien of asbesthoudend bitumen niet breken. Bovendien nemen ze de nodige veiligheidsmaatregelen zoals beschermende kledij en mondmaskers. Ze werken enkel met kwalitatieve gereedschappen. Zo beperken ze de verspreiding van asbestvezels tot een minimum.
Daarna voeren de professionals het asbestafval veilig af naar een containerpark. Hiervoor rekenen ze vaak extra stortkosten aan.
5. Eindinspectie
Eens de klus geklaard is, volgt er een grondige eindinspectie. Deskundigen controleren of het asbestmateriaal volledig verwijderd is en of de werf goed en nauwkeurig gereinigd is.
Asbesthoudende materialen van je dak laten verwijderen? Ontvang offertes op maat van erkende asbestdeskundigen
Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang offertes op maat voor jouw asbestproject. Vergelijk de verschillende prijsvoorstellen en aanbevelingen en kies de voordeligste optie voor jouw situatie. Asbestdeskundigen hebben de nodige kennis en ervaring om jouw asbestproject tot een goed einde te brengen.