Zonnepanelen op asbest dak: is het wettelijk toegestaan? Regelgeving en mogelijke premie 

Zonnepanelen zijn populair vanwege de ecologische en economische voordelen, maar je mag ze niet op eender welk dak plaatsen. Lees hier meer over de regelgeving rond zonnepanelen op een dak met asbest en wat de alternatieven zijn. Als je de verwijdering van een asbesthoudend dak bovendien combineert met de plaatsing van zonnepanelen, kom je in aanmerking voor een Fluvius premie.

Wil je graag in contact komen met asbestdeskundigen uit jouw buurt? Vul ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.

Mag je zonnepanelen op een asbestdak plaatsen? [Wetgeving België] 

De wetgeving is vrij simpel over de installatie van zonnepanelen op een dak met asbest: het is strikt verboden. Elke vorm van bewerking of beschadiging van asbestmateriaal is wettelijk niet toegestaan. Het verbod dient om de gezondheid van installateurs te beschermen.

Om zonnepanelen te installeren, moeten specialisten in het dak boren. Daardoor komen er asbestvezels vrij en is de kans groot dat je ze inademt. Het maakt niet uit of het asbest zich in het dak of onderdak bevindt: de regelgeving blijft hetzelfde. Het is altijd verboden om asbesthoudende toepassingen te bewerken, waar het ook zit.

Meer specifiek zorgen onderstaande twee redenen ervoor dat het verboden is om zonnepanelen op een asbesthoudend dak te plaatsen: 

  • Bewerking veroorzaakt stof. Asbestvezels komen tijdens de plaatsing van zonnepanelen vrij en vergroten zo de gezondheidsrisico’s voor jezelf en de mensen rondom je.
  • Werktuigen met grote snelheid mag je niet gebruiken bij asbesthoudende daken. Denk aan boren of zagen. Op dat moment heb je geen controle over de vrijkomende stoffen tijdens de werken.

Het is belangrijk om de geldende richtlijnen rond asbestverwijdering te volgen en professionele deskundigen in te schakelen. Zo bescherm je je eigen veiligheid en die van je omgeving. Laat eerst je asbestdak veilig vervangen en plaats daarna een zonnepaneleninstallatie. Vul ons formulier in en ontvang offertes met prijzen voor het vervangen van asbestdaken.

Wil je een asbestdak vervangen?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

Asbesthoudende dakbedekking 

Specialisten verwijderen eerst de asbesthoudende dakbedekking zoals asbesthoudend bitumen alvorens zonnepanelen op het nieuwe dak te plaatsen. Alleen hechtgebonden asbest in goede staat mag je zelf verwijderen, daarom schakel je voor een asbesthoudend dak best professionals in. Zij hebben voldoende kennis, ervaring en materialen om de klus tot een goed en veilig einde te brengen.

Zonnepanelen op asbest dak

Asbest (menuiserite) in het onderdak 

Sommige daken bevatten geen asbesthoudende dakbedekking, maar hebben wel asbestcementplaten als onderdak. Hoewel het risico in dit geval kleiner is voor de installateur komt hij of zij wel nog steeds in contact met asbest. 

Bij de plaatsing van zonnepanelen boren professionals door het onderdak heen, waardoor asbestvezels toch in de lucht terechtkomen. Bovendien is het nodig om een opening in het onderdak te maken. Op die manier kunnen de elektrische kabels van de zonnepanelen naar de omvormer geleid worden.

Asbest zit in het overzetdak 

Een overzetdak is een dakbedekkingssysteem dat specialisten over een bestaand dak plaatsen. Zonnepanelen kunnen makkelijk op een overzetdak liggen. De constructie is sterk genoeg om het gewicht van de panelen te dragen.

Het overzetdak mag je niet op een dak met asbesthoudend materiaal laten plaatsen. Het asbest moet eerst professioneel weggehaald worden. Daarna kan je een overzetdak laten installeren.

Zonnepanelen op een asbestdak installeren: wie is aansprakelijk?

Ondanks het verbod en de gezondheidsrisico’s, kiezen mensen er soms toch voor om zonnepanelen op een asbesthoudend dak te laten installeren. In dergelijke situaties is het belangrijk om na te denken over de aansprakelijkheid, aangezien je tegen de wet in handelt. 

In een contractuele relatie tussen een deskundige en een consument ligt de aansprakelijkheid over het algemeen bij de deskundige. Het is belangrijk om als consument geen documenten te ondertekenen die de aansprakelijkheid van de specialist beperken. Ook al ligt de aansprakelijkheid niet bij jou, het blijft het verstandig om de veiligheid van jezelf en je omgeving te beschermen. 

Een asbestdak vervangen is niet algemeen verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Zeker wanneer het in een slechte staat is. Bovendien wil het Actieplan Asbestafbouw dat de verwijdering van risicovolle asbesttoepassingen vervolledigd is tegen 2034.

Fluvius premie: asbest verwijderen in combinatie met plaatsing zonnepanelen

Je mag geen zonnepanelen op een dak met asbest zetten. Maar als je jouw asbestdak laat verwijderen en op het nieuwe dak zonnepanelen plaatst, heb je recht op een premie (enkel voor niet-verwarmde, niet-residentiële gebouwen). 

Voorwaarden

Zorg dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Sanering van een asbestdak en de professionele plaatsing van nieuwe zonnepanelen.
  • De nieuwe zonnepanelen worden op het gesaneerde dak of op een ander dak van hetzelfde perceel geplaatst.
  • Er moet een offerte voor asbestverwijdering en asbestafvoer ondertekend zijn. Bovendien betaal je een (voorschot)factuur van minstens 10% (vanaf 01/01/2022).
  • De zonnepanelen moeten uiterlijk op 30/09/2027 geplaatst zijn. Zorg ervoor dat ze tijdig aangemeld zijn bij Fluvius tussen 01/01/2022 en 30/09/2027. Je kunt ze ten vroegste op de datum van de eerste factuur voor asbestverwijdering aangeven.
  • De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het totaal gesaneerde dak bedekken.

Wie komt in aanmerking? 

Volgende groepen komen in aanmerking:

  • Investeerders in de asbestverwijdering en -afvoer van het dak van niet-verwarmde, niet-residentiële gebouwen.
  • Investeerders die deelnemen aan het sectorprotocol landbouw binnen het asbestafbouwbeleid waar de aanbesteding voor de afvoer van het asbestmateriaal deel van uitmaakt. De aanmelding mag ook dateren van in 2021.

Aanvraagprocedure 

De aanvraag voor de premie verloopt in twee stappen.

1. Activatie premie-aanvraag

Je kunt de tijdelijke premie activeren vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2025. Bij het aanvraagformulier voeg je een bewijs van de ondertekende offerte of de ondertekende bestelbon en een voorschotfactuur van 10% voor de asbestverwijdering en -afvoer toe. Beide moeten gedateerd zijn vanaf 2022.

2. Vervolledig de aanvraag

Nadat de asbestverwijdering en -afvoer voltooid zijn en de zonnepanelen op het dak liggen, kan je de premie-aanvraag vervolledigen. Je hebt hiervoor tijd tot ten laatste 31 december 2027.

Vergeet niet je zonnepanelen bij Fluvius uiterlijk op 30 september 2027 aan te melden.

Deskundigen verwijderen asbestdak

Mogen zonnepanelen wel op een leien dak? 

Als je zonnepanelen op een leien dak wil leggen, mogen het zeker geen asbestleien zijn. Bij kunststof leien of natuurleien is er geen probleem om zonnepanelen te installeren. Een dak met asbestleien moet je eerst door een asbestvrij dak laten vervangen.

Wil je asbesthoudende toepassingen veilig laten weghalen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestverwijderaars 

Vul onderstaande form in en kom in contact met erkende asbestverwijderaars. Vraag gratis offertes aan en vergelijk hun prijzen en adviezen met elkaar voor de voordeligste optie. Omdat asbest zo schadelijk is voor de gezondheid, is het belangrijk deskundigen in te schakelen. Door hun expertise ben je zeker dat de werkzaamheden zo veilig mogelijk verlopen voor jou en je omgeving. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte asbest verwijderen
1*. In welk gebouw wil je asbest laten verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil je asbest laten weghalen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil je de asbestmaterialen laten verwijderen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.