Bitumen asbest: kan dakleer asbesthoudend zijn? Toepassingen, risico’s en identificatie
Bitumen met asbest werd in de jaren 70 en 80 veel gebruikt in dakleer. Dateert je woning uit die tijd? Dan bestaat de kans dat je dakbedekking asbesthoudend is. Maar niet elk bitumen of roofing bevat asbest. Lees hier meer over de toepassingen van asbesthoudend bitumen, hoe je het kunt herkennen en wat de gezondheidsrisico’s zijn. Voor meer info, advies of offertes op maat vul je best ons offerteformulier in.
Kan roofing of bitumen op een dak asbest bevatten?
Bitumen, ook wel roofing genoemd, is een donkere, viskeuze grondstof die voorkomt in ruwe aardolie. Van nature bevat bitumen geen asbest, maar om er dakbedekking van te maken, wordt bitumen met andere stoffen vermengd. Vandaag gebruikt men daar kunststof voor, maar vroeger werd bitumen vaak met asbest vervaardigd.
Roofing of bitumen op daken kan dus zeker asbest bevatten. Werd je dak geïnstalleerd vóór 1998? Dan is het raadzaam om een asbestanalyse te laten doen. Zo ben je zeker of er al dan niet is in het dak aanwezig is.
Bitumen asbest kwam in verschillende toepassingen voor. We lijsten ze voor je op.
Dakbedekking en dakbeschot (Nuralite)
Dakbedekking en dakbeschot (plaatmateriaal) uit de jaren 60, 70 en 80 bevatten vaak asbest. Een voorbeeld van asbesthoudend dakbeschot is Nuralite. Deze dakbedekking bestond uit dunne, buigzame asbesthoudende platen die specialisten op het dak lastten.
De platen hebben een afmeting van 2,4 x 0,9 m2 en een dikte van 2mm. Vanwege hun vorm zijn ze goed herkenbaar. Nuralite werd gelukkig maar weinig gebruikt. De kans is daarom klein dat jouw dak dit materiaal bevat.
Detaillering en dakreparaties
Asbesthoudend bitumen was vaak verwerkt in pasta’s en kitten. Deze materialen waren ideaal voor details, zoals de afwerking van een dakrand of de afvoer. Maar ook voor kleine reparaties waren ze nuttig. Asbesthoudend bitumen is in deze vormen vooral terug te vinden in daken van vóór 1985.
Ruberdal tegels op bitumen daken
Ruberdal tegels zijn dunne cementtegels die onder voor terrasafwerking of looppaden dienden. Deze tegels met afmetingen 300 x 300 x 10 m2 platken professionals met warme bitumen op de roofing. Ook in de tegels zelf zat asbest verwerkt.
Meerdere lagen (golfplaten)
Een dak met oude roofing werd soms vernieuwd door er een nieuwe laag bitumen op te lijmen of er (asbesthoudende) golfplaten op te leggen. In de onderliggende laag is de aanwezigheid van asbest niet altijd duidelijk. Daarom laat je voor de zekerheid oude vernieuwde daken best controleren.
Als een van de lagen van je dak asbest bevat, moet je het hele bitumendak laten vervangen. Het volstaat niet om enkel de laag met asbest te verwijderen.
Asbesthoudende roofing zit niet in het onderdak van een asbestdak. Dit betekent niet dat een onderdak geen asbest kan bevatten.
Wanneer kwamen asbestvezels in dakleer voor?
Asbest kwam vanaf 1960 tot en met 1998 in bouwmaterialen voor omwille van de brandwerende en waterdichte eigenschappen. Na 1998 was het verboden om asbest in bouwmaterialen te verwerken. De roofing die specialisten toen plaatsten, is hoogstwaarschijnlijk asbestvrij.
Vooral in de jaren 70 en 80 zat asbest in bitumineuze pasta’s en kitten om roofing te versterken. Met daken die uit die tijd dateren, is de kans op asbest groot.
Hoe gevaarlijk is het?
Bitumen bestaat uit de hechtgebonden vorm van asbest. Dat wil zeggen dat de vezels goed vastzitten. Als een asbesthoudend dak nog in goede staat is en je gaat er voorzichtig mee om (niet boren, breken, schuren of slijpen), komen de vezels niet los en is het gezondheidsrisico dus beperkt.
Daken van tientallen jaren oud kunnen versleten en verweerd zijn. Oude asbestdaken waarvan de roofing in slechte staat is, laat je best verwijderen. De frequente inademing van asbestvezels is een groot risico voor de gezondheid.
Vul ons offerteformulier in en leer de prijzen voor het vervangen van asbestdaken kennen. Vergelijk alle opties en kies de voordeligste keuze.
Asbest in (zwarte) bitumen dakbedekking herkennen: enkele methodes
Asbestvezels zijn met het blote oog niet zichtbaar. Daarom is het moeilijk om asbest zelf te herkennen, zeker als het in bitumen verwerkt is. Er zijn wel enkele kenmerken die kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest:
- Korrelige textuur
- Grijze of groene kleur
- Vezelachtige structuur
Herken je een van deze kenmerken? Laat dan zeker een analyse uitvoeren door gecertificeerde asbestverwijderaars. Deze bedrijven nemen monsters en kunnen zo met 100% zekerheid bevestigen of er asbest aanwezig is in je dakbedekking.
Wie mag asbestdaken met roofing verwijderen?
Asbestdaken met roofing mogen, zoals bijna alle soorten asbest, enkel verwijderd worden door ervaren asbestverwijderaars. Zij hebben de juiste expertise, ervaring en uitrusting om het asbest op een veilige manier te verwijderen. Door ervaren deskundigen in te schakelen, ben je er zeker van dat alles volgens de veiligheidsnormen en -voorschriften verloopt.
Een asbestdak vervangen is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Tegen 2034 is het bovendien de bedoeling dat alle risicovolle asbesttoepassingen verwijderd zijn, waaronder asbesthoudende daken in een slechte staat.
Laat bitumen dakbedekking met asbest professioneel verwijderen door deskundigen
Contacteer professionele asbestverwijderaars via onderstaand formulier. Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan en vergelijk ze voor de beste aanbieding. Met deskundigen ben je zeker dat de asbestmaterialen op een correcte en veilige manier weggehaald zijn.