Asbest dak vervangen prijs: overzicht kosten asbestverwijdering en plaatsing nieuw dak 

Een asbesthoudend dak laat je best verwijderen en vervangen door een nieuwe dakbedekking. In dit artikel kom je de prijs voor het vervangen van een dak met asbest te weten, samen met de prijsbepalende factoren en slimme bespaartips. Bovendien bespreken we enkele leuke nieuwe dakbekledingen. Wil je in contact komen met asbestdeskundigen in jouw regio? Vul ons formulier in en ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Hoeveel kost een asbestdak verwijderen? 

De prijs om een asbestdak met onderdak te laten verwijderen hangt niet alleen af van het type dak, maar ook van het aantal vierkante meter van de dakconstructie. Over het algemeen ligt de prijs tussen de 825 en 2.500 euro.

Deze klus bestaat altijd uit twee belangrijke stappen. Eerst laat je een asbestinventaris opstellen door een deskundige. Zo weet je waar het asbest zich precies bevindt en welke soort het is. Vervolgens stellen de specialisten een plan op en beginnen ze veilig aan de asbestverwijdering.

Asbestdak verwijderen?
Vergelijk prijsvoorstellen van asbestdeskundigen.

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen per viekante meter (inclusief btw) weer voor de asbestsanering van een dak.

Asbestsanering Gemiddelde kosten (inclusief btw)
1 – 10 m2675 euro
11 – 20 m2800 euro
21 – 30 m2850 euro
31 – 50 m2925 euro

Is het wettelijk verplicht om een asbestdak te verwijderen?

Er is geen algemene wettelijke verplichting om asbestdaken te verwijderen. Maar als de asbesthoudende dakconstructie in een slechte staat is (oud dak of beschadigd) of je plant renovatiewerken aan je asbestdak, is het wel verplicht. Volgende principes gelden:

  • Is jouw asbestdak nog in een goede staat? Dan is er geen risico voor de gezondheid en ben je niet verplicht om het hechtgebonden asbestvezels zoals bitumen asbest te verwijderen.
  • Is je asbestdak in slechte staat? Dan is er een grote kans dat schadelijke asbestvezels vrijkomen, wat wel een duidelijk gevaar vormt. In dit geval is een asbestdak vervangen verplicht.

Tegen 2034 moeten alle asbesttoepassingen die risico inhouden uit Vlaamse gebouwen en huizen verwijderd zijn. Begin dus op tijd met de opmaak van een asbestinventaris voor jouw constructie.

asbest dak vervangen prijs

Asbestdak vervangen door een nieuw dak: opties en prijzen

De prijs voor het vervangen van een dak met asbest bestaat uit meerdere onderdelen. Niet enkel de verwijdering kost geld, maar ook je nieuwe dak is een behoorlijke kost. De prijzen hangen af van het type dak en het materiaal. Voor een dak van 50 m2 betaal je over het algemeen de volgende richtprijzen:

Type dakMateriaal Kosten (inclusief arbeid en btw)
PlatBitumen 2.300 euro
Plat EPDM 3.300 euro
Plat Pvc 4.000 euro
Schuin Dakpannen 4.300 euro
Schuin Riet 4.300 euro

Prijsbepalende factoren voor de vervanging van een asbestdak 

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor het vervangen van een dak met asbest, hangt van verschillende elementen af. Daarom geven we hieronder een handig overzicht van de prijsbepalers.

1. Asbestinventaris 

Een asbestinvetarisatie is van belang wanneer je jouw asbestdak laat vervangen. Voordat de asbestverwijderaar aan de slag gaat, heeft hij of zij een inventaris nodig. Daarin staat welk type asbest waar op je dak ligt en de hoeveeheid ervan. Het officiële document geeft ook weer of het om hechtgebonden of losgebonden asbest gaat.

Zo weten professionals met welke risico’s ze rekening moeten houden en kunnen ze met de juiste materialen, beschermende kledij en nodige voorzichtigheid aan de slag gaan.

De asbestinventaris kost gemiddeld 350 euro.

2. Kosten per aantal m2 

Het aantal vierkante meter heeft een grote invloed op de kosten. Hoe groter je dak, hoe hoger de uiteindelijke kost zal liggen.

Per 50 m² en sterk afhankelijk van het gekozen materiaal hou je best rekening met prijzen die tussen de 2.300 en 4.300 euro liggen (inclusief arbeid).

3. Asbesthoudendende materialen (zoals asbestleien) afvoeren

Niet alleen de verwijdering zelf, maar ook de afvoer van het asbestafval heeft een prijskaartje. Als je de asbestverwijdering door een erkend asbestdeskundige laat uitvoeren, hoef je zelf niks te doen: de deskundige staat ook in voor een veilg transport naar een inzamelpunt.

Zelf mag je enkel hechtgebonden asbest in een goede staat naar het containerpark brengen. Hou er rekening mee dat het materiaal luchtdicht en in de correcte zakken verpakt moet zitten. De tarieven van het recyclagepark verschillen per gemeente: sommige laten het (tot een bepaalde hoeveelheid) gratis toe, andere vragen een prijs per gewicht.

Over het algemeen varieert de gemiddelde prijs voor een storting tussen de 5 en 25 euro per 100 kilogram.

4. Nieuw dak plaatsen 

Nu je asbestdak verwijderd is en het asbestafval veilig afgevoerd, volgt het renoveren van je nieuwe dak. Je kan kiezen uit verschillende materialen zoals bitumen, EPDM, pvc, dakpannen en riet. Het goedkoopste materiaal is bitumen. Het duurste materiaal is riet.

Denk goed na over welk materiaal je kiest. Houd bij je keuze rekening met de weersomstandigheden in je regio, de levensduur en het esthetische aspect. Een goede keuze binnen je beschikbare budget zorgt ervoor dat je dak degelijk is en lang meegaat.

asbesthoudend dak vervangen

Enkele slimme bespaartips op een rij 

Een asbestdak verwijderen en vervangen is niet goedkoop. Daarom geven we enkele bespaartips mee.

1. Vraag een premie aan

Er bestaan verschillende premies die je voor de verwijdering van een asbestdak kunt aanvragen. Deze financiële steun gaat uit van de overheid en heeft als doel mensen aan te moedigen asbesthoudende toepassingen professioneel weg te laten halen.

Controleer zeker ook eens of je gemeente momenteel bepaalde asbestprojecten organiseert zoals een gratis afvoer van asbestmaterialen of bepaalde lokale premies.

Fluvius premie asbestverwijdering dak en plaatsing zonnepanelen 

Als je beslist je de asbestverwijdering van een dak en de plaatsing van nieuwe zonnepanelen te combineren, heb je recht op de Fluvius premie. Als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je een premiebedrag van 12 euro per m² in plaats van 8 euro per m² (Mijn VerbouwPremie). Zonnepanelen op een asbesthoudend dak plaatsen is absoluut verboden.

2. Gebruik materialen met een lange levensduur 

Aluminium en pvc zijn twee kwalitatieve materialen met een lange levensduur. Zo bespaar je op lange termijn en ben je milieuvriendelijker.

3. Contacteer een lokaal bedrijf 

Werk samen met een lokaal asbestbedrijf. Zo sta je direct in contact met de professionals en betaal je geen onnodig hoge vervoerskosten.

golfplaten asbestdak

Wil je jouw asbestdak laten verwijderen en vervangen? Verstuur je aanvraag en krijg offertes op maat van deskundigen 

Verstuur je aanvraag via onderstaand formulier en ontvang offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat van lokale asbestdeskundigen. Vergelijk de tarieven en kies de voordeligste optie. Specialisten hebben de juiste kennis, materialen en beschermende kledij om de gevaarlijke klus correct aan te pakken. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.