Asbestvezels: hoe kan je ze herkennen? Soorten, uiterlijk en grootte

Asbest is een minerale delfstof die uit microscopisch kleine asbestvezels bestaat. We kunnen ze onderverdelen in twee vormen: amfiboolvezels en serpentijnvezels. Hoe deze vezels zich precies aan het materiaal hechten, bepaalt de structuur van het asbest. We bespreken alle belangrijke info in dit artikel, samen met de gezondheidsrisico’s. Wil je asbest professioneel en wettelijk correct laten verwijderen? Vul ons formulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen.

Hoe ziet een asbestvezel eruit? 

Asbestvezels zijn dunne, microscopische vezels met uitstekende hittebestendige, robuuste en isolerende eigenschappen. Daarom kwamen ze vroeger in verschillende toepassingen voor.

Nu weten we al een lange tijd dat het gebruik van asbest gevaren voor de gezondheid teweegbrengt. Vandaar is het essentieel dat je loszittende vezels professioneel en veilig laat verwijderen. De Vlaamse Overheid heeft bovendien de doelstelling om tegen 2040 alle asbesttoepassingen in slechte staat te verwijderen.

Asbestdeskundige contacteren?
Kom hier in contact met erkende asbestverwijderaars.

Hoe klein/groot zijn asbestvezels eigenlijk? 

Asbestvezels zijn zo minuscuul dat je ze niet eens met het blote oog kunt zien. Ze zijn minstens 5 micrometer lang en hebben een lengte-dikteverhouding van minimaal 3.

Wanneer je ze inademt, kunnen ze tot in de longen komen en daar schade aanrichten. Asbestvezels zijn voornamelijk gevaarlijk wanneer je ze voor langdurige periodes consequent hebt ingeademd.

Asbestvezels

Vorm asbestvezels herkennen: welke soorten zijn er? 

Er bestaan twee vormen asbestvezels: amfiboolachtige en serpentijnachtige vezels. De eerste soort valt op door de rechte vezelstructuur, terwijl de tweede groep een spiraalvormige opbouw heeft. We bespreken beide vormen hieronder en plaatsen alle soorten asbest onder de juiste categorie.

1. Amfibolen of rechte vezels

Amfiboolasbest bestaat uit rechte vezels. Over het algemeen worden rechte vezels als gevaarlijker beschouwd dan de spiraalachtige.

Crocidoliet, amosiet, anthophylliet en meer 

Asbestsoorten zoals crocidoliet (blauwe asbest), amosiet, anthophylliet, tremoliet en actinoliet hebben allemaal een rechte vezelstructuur. Ze komen in uiteenlopende materialen en toepassingen voor.

2. Serpentijnen of spiraalvormige vezels

Serpentijnasbest, ook bekend als chrysotiel, behoort tot de groep van serpentijnachtige vezels. Wit asbest is de meest gebruikte asbestsoort, met ruim 90% van het commerciële gebruik in België.

Chrysotiel (wit asbest) 

Chrysotiel behoort als enige tot de serpentijnen. Deze asbestsoort kan je herkennen aan de spiraalvormige vezelstructuur. Het is wijdverspreid in verschillende industrieën en producten vanwege zijn flexibiliteit en hittebestendigheid.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars in jouw regio en vergelijk hun tarieven.
arrow Ontvang offertes

Hoe sterk zitten asbestvezels aan het materiaal gebonden? 

Hoe sterk de vezels aan een materiaal gebonden zijn, bepaalt niet alleen hun structuur, maar ook hoe gevaarlijk ze zijn. We onderscheiden drie soorten: de vastegebonden, losgebonden en semi-hechtgebonden vezels.

1. Hechtgebonden asbestvezels 

Hechtgebonden asbestvezels zitten stevig in het materiaal verankerd. Zolang deze asbesthoudende materialen niet beschadigd raken of verweren, vormen ze doorgaans geen direct gezondheidsrisico. Daarom mag je het asbest zelf verwijderen met de nodige voorzorgsmaatregelen.

Bij manipulatie, verwering of breuken komen de vezels vrij en vergroot je het risico op blootstelling. Daarom is het verstandig ook hechtgebonden asbestafval profesioneel te laten verwijderen. Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier en wij brengen je in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw regio.

Asbestcement, asbestplaten (golfplaten), dakleien etc.

Vastgebonden asbest kwam vaak voor in toepassingen als asbestcementproducten, asbestplaten zoals golfplaten en dakleien. Ook rioolbuizen, waterleidingen en lijm zijn enkele voorbeelden.

Asbestvezels dakbekleding

2. Niet-hechtgebonden of losse asbestvezels 

Niet-hechtgebonden asbestvezels zitten, in tegenstelling tot de hechtgebonden variant, niet stevig aan het materiaal gebonden. Dit betekent dat de vezels zonder al te veel moeite kunnen loskomen en in de lucht zweven. Zo adem je ze sneller en makkelijker in, wat vervolgens voor meer gezondheidsrisico’s zorgt.

Losse asbestvezels vind je vooral in isolatiematerialen rondom verwarmingsbuizen terug.

Losgebonden asbest mag je omwille van de grote gezondheidsrisico’s nooit zelf verwijderen. Het is wettelijk verplicht erkende asbestverwijderaars in te schakelen.

3. Semi-hechtgebonden asbestvezels 

Semi-hechtgebonden asbestvezels zitten niet zo stevig verankerd als hechtgebonden vezels, maar zijn ook niet zo los als niet-hechtgebonden asbest. Deze vezels waren oorspronkelijk hechtgebonden asbest waarbij het bindmiddel door veroudering of beschadiging gedeeltelijk is losgekomen.

Hoe lang blijven asbestvezels in de lucht hangen?

Asbestvezels kunnen uren tot dagen in de lucht blijven zweven, afhankelijk van omstandigheden zoals luchtstromingen.

Tijdens een brand vespreiden asbestvezels zich bijvoorbeeld sneller: het cement dat een deel is van de asbesthoudende materialen is niet brandwerend. Daarom komen ze rapper vrij. Hoe lang de vezels na een brand in de lucht blijven hangen, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan de omvang van de brand, de hoeveelheid asbest en de ventilatie.

Neem altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om de totale blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren. Verlaat indien nodig de omgeving en contacteer asbestdeskundigen voor een veilige aanpak van de situatie.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan erkende asbestverwijderaars 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen. Zij kunnen asbestvezels op een veilige en professionele manier herkennen en verwijderen. In de gratis offertes vind je adviezen op maat en tarieven terug. Zo kan je de beste en voordeligste optie vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.