Hechtgebonden asbest: hoe herken je vastgebonden asbestvezels? Waar zit het in? 

Asbesthoudende materialen kunnen zowel uit losgebonden als hechtgebonden asbestvezels bestaan. Op deze pagina vind je meer info over hechtgebonden asbest en hoe het verschilt van de losgebonden variant. Verder bespreken we hoe je hechtgebonden asbesttoepassingen herkent, wat de gezondheidsrisico’s zijn en of je de verwijdering zelf mag aanpakken. Wil je asbest in huis professioneel en veilig laten verwijderen? Vul ons offerteformulier in.

Wat is hechtgebonden asbest? 

Hechtgebonden asbest bestaat uit asbestvezels die stevig in een ander materiaal verankerd zitten. Bekende voorbeelden zijn golfplaten, dakpannen en buizen voor de riool, gas- en waterleidingen. Ook in lijm of cement zit er hechtgebonden asbest verwerkt.

Gelukkig is vaste asbest geen groot risico voor de gezondheid. Omdat de vezels goed vastzitten, komen ze niet snel los en is de kans op blootstelling/inademing klein. Daarom kan dit soort asbestmateriaal, wanneer het geen beschadigingen vertoont, gewoon blijven liggen.

Asbest in of rond je woning?
Laat het veilig verwijderen door een deskundige.

Verschil hechtgebonden en losgebonden asbest 

Het verschil tussen hechtgebonden en losgebonden asbest heeft te maken met hoe sterk de asbestvezels aan het materiaal gebonden zijn. Losgebonden asbestvezels zitten niet stevig vast, wat betekent dat ze zich makkelijk in de lucht verspreiden. De kans op inademing is zo een stuk groter.

Niet-hechtgebonden asbestvezels zitten bijvoorbeeld verwerkt in zachtboard platen en oude vloerzeilen.

Om de gezondheid van jezelf en anderen te beschermen, is het belangrijk dat je losse asbest zo snel mogelijk professioneel laat verwijderen. Ervaren deskundigen hebben de juiste kennis en materialen om de klus nauwkeurig aan te pakken.

Vastgebonden asbestvezels herkennen: waar kan je het vinden? [Voorbeelden] 

Asbestvezels kan je niet met het blote oog zien, maar laten wel enkele karakterisitieke sporen na die kunnen helpen bij de herkenning. Bovendien bestaan er enkele veelgebruikte materialen waarin hechtgebonden asbest voorkwam.

1. Asbestcement en (golf)platen

Cement werd vaak gecombineerd met hechtgebonden asbestvezels. Dit asbestcement kwam voor in de vorm van golfplaten met een lichtgrijze, rode of zwarte kleur. Je kunt ze vooral nog op tuinhuizen, schuren, dierenhokken en bijgebouwen terugvinden. De productie van deze golfplaten met vezelige structuur duurde tot 1995.

Als je asbesthoudende golfplaten geen scheuren, barsten of andere beschadigingen vertonen, kan je ze gewoon laten liggen. Zodra de platen in een slechte staat zijn, laat je ze best door deskundigen verwijderen.

hechtgebonden asbest

2. Interieur huis: imitatiemarmer, bloembakken en vinyl 

Asbest komt ook in onschuldigere vormen voor. Zo kunnen zelfs je bloembakken uit asbestvezels bestaan. Als zo’n plantenbakken breken, moet je heel voorzichtig zijn bij het opruimen van de scherven.

Heb je oud imitatiemarmer in huis? Dan bestaat de kans dat het uit een asbestcementplaat is opgebouwd. Het oppervlak is vaak zwart met witte stipjes, maar ook een lichtgrijze of witte kleur is mogelijk. Dit asbesthoudende materiaal kwam tot in de jaren 80 voor als vensterbanken, traptreden en dorpels.

Ook vinyl, een type vloerbekleding, kan nog asbest bevatten. De tegels plakten specialisten vast met een asbesthoudende lijm. Waarom? Omdat de asbestvezels de isolatiewaarde van de lijm serieus verhoogde. Niet alleen de lijm, maar ook de tegels zelf kunnen asbest bevatten.

Wil je asbesttoepassingen professioneel laten verwijderen?
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes van meerdere deskundigen.
arrow Ontvang offertes

Is hechtgebonden asbest een groot gevaar?

Eerst en vooral: asbest is in iedere vorm een gevaar voor de gezondheid. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je de asbestvezels niet inademt en blootstelling zoveel mogelijk vermijdt.

Hechtgebonden asbest vormt in principe een kleiner gevaar omdat de vezels stevig in het materiaal vastzitten. Vanaf het moment dat het materiaal beschadigingen vertoont, zitten de asbestvezels los en is het gezondheidsrisico groter.

Onthoud dat je geen gezondheidsklachten zal ontwikkelen door een eenmalige blootstelling of inademing. Pas wanneer je frequent en langdurig met asbest in contact bent geweest, is de kans groot. Bouwvakkers die bijvoorbeeld een lange tijd met asbesthoudende materialen hebben gewerkt, kunnen na een bepaalde tijd klachten ontwikkelen.

Bovendien duurt het gemiddeld 40 jaar totdat asbestkanker of mesothelioom zich ontwikkelt. De klachten merk je dus niet meteen, maar pas na een langere periode.

Mag je zelf voor de asbestverwijdering instaan?

Je mag hechtgebonden asbesttoepassingen in goede staat zelf verwijderen. Is het aanwezige asbest beschadigd? Dan moet je een erkend bedrijf inschakelen voor een veilige asbestverwijdering. Zij nemen enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen om de kans op inademing en contact zoveel mogelijk te verkleinen.

Ook jij kan voorzorgsmaatregelen nemen bij de verwijdering van hechtgebonden asbest. Volg onderstaande tips om veilig aan de slag te gaan:

  1. Online vind je verschillende doe-het-zelfpakketten met de nodige materialen en bescherming.
  2. Gebruik nooit elektrische werktuigen in de buurt van asbest of tijdens de verwijdering ervan. Anders komen de vezels gemakkelijk vrij en kunnen ze zich verspreiden.
  3. Draag een mondmasker en beschermende (brandwerende) kleding. Zo voorkom je dat de vezels op je kledij en lichaam belanden.

Wanneer je asbest zelf verwijdert, mag je het daarna niet zomaar in de vuilbak dumpen. Het is verplicht om speciale asbestverpakkingen te kopen. Steek het materiaal in deze zaken en sluit ze vervolgens stevig en luchtdicht af. Je kunt hechtgebonden toepassingen zowel zelf naar het containerpark brengen als door een erkende instantie laten ophalen.

Controleer of je gemeente een asbestafbouwproject organiseert. Zo’n lokale projecten zorgen bijvoorbeeld voor de ophaling van asbestcementen afval of richten een groepsaankoop op voor de vervanging van asbesthoudende dak- of gevelbekleding.

golfplaten asbest oud

Wil je asbest laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere erkende asbestverwijderaars 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestverwijderaars in jouw regio. Zij stellen offertes op maat op met prijsvoorstellen en professionele adviezen. Zo kan je eenvoudig hun tarieven en voorstellen vergelijken en de voordeligste optie vinden. Bovendien ben je zeker dat professionals tijdens de verwijdering de juiste voorzorgsmaatregelen en materialen gebruiken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.