Asbestattest: hoe kan ik een asbestattest verkrijgen? Kosten, wetgeving en aanvraagprocedure
Een asbestattest is wettelijk verplicht voor de verkoop van gebouwen voor 2001. Vanaf 2032 is dit attest verplicht voor elk toegankelijk gebouw in Vlaanderen. In dit artikel leer je alle noodzakelijke info kennen: de stappen die je moet doorlopen om het asbestattest te verkrijgen, de bijbehorende kosten, de geldende wetgeving en de aanvraagprocedure. Wil je liever direct in contact komen met gecertificeerde asbestdeskundigen in jouw regio? Vul ons offerteformulier in.
Wat houdt een asbestattest in?
Een asbestattest, verplicht door de Vlaamse Overheid bij de verkoop van gebouwen voor 2001, bevestigt of er asbest in het gebouw aanwezig is en waar het zich precies bevindt. Dit essentiële document, uitgereikt door OVAM na een inspectie en asbestinventarisatie, bevat informatie over de aanwezige asbestmaterialen, hun staat en professioneel advies voor veilig beheer en/of verwijdering.
Het attest beschermt de gezondheid van eigenaars en gebruikers door hen bewust te maken van de eventuele gevaren van asbest. Asbestvezels kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Losse asbestvezels zijn niet zichtbaar voor het blote oog.
Met dit attest kunnen eigenaars hun gebouw asbestveilig maken en eventuele kopers duiden op aanwezigheid van asbestvezels. Dit is een noodzakelijke stap, zeker omdat er vandaag nog steeds veel asbest aanwezig is in Vlaanderen.
Wat kost een asbestcertificaat in Vlaanderen? [Prijs]
Een asbestcertificaat geeft de resultaten van een asbestinventarisatie weer. Wat een asbestattest kost is niet wettelijk vastgelegd. De prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren. Asbestdeskundigen bepalen dus zelf hun prijzen, maar volgen daarbij wel inspectieprotocollen.
Daarom is het slim om offertes van meerdere asbestspecialisten aan te vragen. Zo kan je verschillende prijzen voor asbestverwijdering vergelijken en de voordeligste keuze maken. Vul ons formulier in en we brengen je zo snel mogelijk in contact.
Hoeveel btw zit er op een asbestattest?
Asbestattesten zijn onderhevig aan een btw-tarief van 21%, ongeacht de leeftijd van de woning. Dit tarief is ook van toepassing op de retributie van 50 euro die OVAM voor de uitgifte van het asbestattest uitrekent.
Deze OVAM-retributie is opgenomen in de totale prijs van het asbestattest. Het btw-tarief blijft uniform om de transparantie en consistentie in de kostenstructuur te waarborgen, ongeacht de specifieke omstandigheden van de woning.
Prijsbepalende factoren
De prijs van een asbestattest varieert per erkende asbestdeskundige. Belangrijke factoren die het kostenplaatje beïnvloeden zijn onder andere de omvang van de gebouwen of terreinen, de leeftijd en de renovatiegeschiedenis van de woning en het aantal staalnames en asbestanalyses.
Om een geldig asbestattest te verkrijgen is een standaard visuele inspectie vereist, maar op verzoek van de gebouweigenaar kunnen deskundigen extra onderzoeken uitvoeren. Denk aan de inventarisatie volgens de codex welzijn op het werk voor werkgevers, een destructief onderzoek in werkzones voorafgaand aan werken of sloop of extra monsternames en laboratoriumanalyses.
Hoe meer onderzoeken je laat uitvoeren, hoe hoger de kostprijs ligt.
Is een asbestattest verplicht volgens de wetgeving?
De verplichting van een asbestattest bij de verkoop of verhuur van vastgoed is een belangrijk onderwerp in de vastgoedsector. Laten we eens kijken naar de huidige en toekomstige wetgeving.
Toekomst
Vanaf 2032 moet je voor elke toegankelijke constructie die in jouw bezit is en vóór 2001 gebouwd is verplicht een asbestattest bezitten. Deze verplichting geldt ook als er geen plannen zijn om het pand over te dragen.
Deze maatregel is bedoeld om de veiligheid en gezondheid van bewoners en gebruikers van oudere gebouwen te waarborgen.
Verhuur
Vandaag is het asbestattest bij verhuur niet verplicht.
Als er voor het pand een asbestattest beschikbaar is, ben je wel als verhuurder verplicht om een kopie aan de nieuwe huurder(s) te verstrekken. Het delen van deze informatie draagt bij aan een transparante en veilige huurervaring voor alle betrokken partijen.
Verkoop
Een asbestattest voor verkoop is vereist bij woningen of gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd. Voor kleine constructies onder 20 m² is het attest niet verplicht, tenzij ze deel uitmaken van een groter geheel of de totale oppervlakte van de constructies 20 m² of meer bedraagt.
De aanwezigheid van het attest moet in de overdrachtsovereenkomst geregeld worden, meestal bij het compromis, maar dit kan variëren afhankelijk van de situatie en de notaris.
Asbest als verborgen gebrek
Een verborgen gebrek is een defect van een woning dat tijdens een normale inspectie niet zichtbaar was en op het moment van aankoop niet bekend was bij de koper. In België regelt artikel 1641 van het Burgerlijk Wetboek de aansprakelijkheid van de verkoper voor verborgen gebreken.
Dit betekent dat zelfs als de verkoper niet op de hoogte was van het gebrek, hij toch aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schade of kosten die uit het probleem voortvloeien. Asbest in een woning kan een verborgen gebrek zijn waarvoor de verkoper aansprakelijk gesteld wordt.
Asbestattest aanvragen: stappenplan
Het asbestattest voor een appartement, huis of andere constructie heeft altijd dezelfde onderdelen. Als eigenaar moet je bovendien enkele stappen doorlopen. We geven ze hieronder overzichtelijk weer zodat je alles conform de wetgeving uitvoert.
Stap 1: Stel een gecertificeerd asbestdeskundige aan
Begin met het aanstellen van een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI). Op de OVAM-website vind je een lijst van bedrijven die bevoegd zijn om een asbestinventarisatie uit te voeren als onderdeel van het asbestattest. Je kunt eenvoudig zoeken op naam, gemeente of postcode. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.
Wil je zelf geen gecertificeerde asbestdeskundige aanstellen?
Contacteer een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder en geef hem of haar een volmacht om een geschikte deskundige aan te wijzen.
Stap 2: Laat de deskundige een asbestinventarisatie uitvoeren
De aangestelde gecertificeerde asbestdeskundige komt ter plaatse en maakt een verplichte asbestinventaris op. Deze inventarisatie is niet-destructief: alleen materialen die een risico vormen bij het dagelijkse gebruik van de woning of het gebouw worden genoteerd.
Om ingesloten asbest op te sporen, worden muren of vloeren niet beschadigd, tenzij het om verdachte materialen gaat die een genuanceerder onderzoek vereisen.
Stap 3: Neem het asbestattest van OVAM in ontvangst
Nadat de OVAM alle gegevens heeft verwerkt, staat de asbestdeskundige in voor de aflevering van het asbestattest. Vanaf dat moment kun je jouw asbestattest ook via de Woningpas raadplegen.
Hoe lang is het attest geldig?
De gebruikelijke geldigheidstermijn van een asbestattest bedraagt tien jaar. Soms kan een kortere geldigheidstermijn worden toegekend. Dit is het geval wanneer het onderzoek beperkt was en de asbestdeskundige slechts een deel van het volledige inspectiegebied kon onderzoeken.
Een asbestattest verliest zijn geldigheid zodra de geldigheidsdatum is verstreken of wanneer je voor hetzelfde pand een recentere versie nodig hebt. Het attest vervalt automatisch.
Wil je een asbestattest laten opstellen? Vul het formulier in en ontvang prijsvoorstellen van asbestspecialisten
Vergeet niet dat enkel OVAM gecertificeerde deskundigen een asbestinventarisatie van een gebouw mogen uitvoeren. Je kan hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen voor asbestkeuringen in jouw buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je een asbestattest aan de laagste prijs.
Ben je op zoek naar een oplossing om het aanwezige asbest in een gebouw te laten verwijderen? Dan brengen wij je in contact met professionele asbestverwijderaars.