Asbestattest of asbestcertificaat verplicht vanaf 2022: Wat is het? Regelgeving en prijs

Sinds 23 november 2022 moet je over een asbestattest beschikken wanneer je jouw woning (gebouwen ouder dan 2001) verkoopt. Wat zijn de regels hieromtrent? Hoeveel kost zo een asbestcertificaat? Hier krijg je alle info te lezen.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest bevat alle informatie over asbest in een gebouw en geeft aan hoe asbestveilig het gebouw is. Het beschrijft welke gebouwonderdelen asbest bevatten, in welke staat de asbest zich bevindt en adviseert hoe je de asbest veilig kunt beheren of verwijderen. Het attest is het resultaat van een asbestinventarisatie, uitgevoerd door een erkende asbestdeskundige.

Vanaf 23 november 2022 asbestattest verplicht bij woning verkoop

Het Vlaamse parlement heeft besloten dat je over een asbestattest moet beschikken wanneer je jouw woning wilt verkopen. Dit geldt enkel voor woningen of gebouwen die werden gebouwd voor 2001. Asbestattesten worden door de OVAM uitgereikt, een erkende certificatie-instelling voor asbest.

Deze verplichting van het asbestattest gaat in vanaf 23 november 2022. Op dat attest zal vermeld worden of er nog ingesloten asbest in het huis aanwezig is en waar het precies is. Op het asbestattest staat ook vermeld in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd.

Asbest 2040

Tegen 2032 moet elke eigenaar van Vlaamse gebouwen en woningen wettelijk verplicht over een asbestcertificaat beschikken – ook als je jouw woning niet verkoopt. De Vlaamse regering wil op die manier tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen hebben. Huurders moeten dan een kopie ontvangen van de eigenaar die over een asbestattest beschikt.

Wat bij verhuur?

Een gebouw of woning verhuren is op dit moment geen aanleiding voor het opmaken van een asbestattest. Pas bij de verkoop van een huurwoning moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren.

Is er een asbestattest beschikbaar, dan ben je wel verplicht om een kopie aan de huurder(s) te bezorgen.

Wat bij schenking?

Een asbestattest is een verplicht document bij de schenking van een woning of gebouw. Het attest moet ervoor zorgen dat de ontvanger van de schenking op de hoogte is van asbest in het gebouw en wat hij/zij moet doen om er veilig mee om te springen.

Het is met andere woorden de verantwoordelijkheid van de schenker om een geldig asbestattest bij de schenking af te leveren.

Waarvoor dient het asbestcertificaat?

Door asbest in slechte staat op te sporen wil Vlaanderen zijn inwoners beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van asbest. Asbestvezels die vrijkomen en ingeademd worden kunnen longziektes en kanker veroorzaken. Sinds 1998 is het pas verboden om asbest te produceren en te gebruiken. Toch zit er volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM nog asbest in zo’n 2,8 miljoen woningen en gebouwen in Vlaanderen.

Is jouw woning uit een risicobouwjaar? Dan is het belangrijk om gezondheidsrisico’s door asbest te vermijden. Dankzij het asbestattest kom je te weten welke asbesthoudende materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten en hoe je als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. 

asbestcertificaat

Door wie laten opstellen?

Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen mogen de inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest. De deskundige moet bovendien gecertificeerd zijn door een OVAM erkende asbestcertificatie-instelling. 

De OVAM zal een lijst van gecertificeerde deskundigen publiceren. Je kan uit deze lijst zelf kiezen op welke gecertificeerde asbestdeskundige je beroep doet.

Hoe lang is het attest geldig?

De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest duurt tien jaar. Soms is het mogelijk dat er een kortere geldigheidstermijn toegekend wordt. Dat gebeurt wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek waardoor de asbestdeskundige niet het hele inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken. 

Een asbestattest is niet meer geldig wanneer de geldigheidsdatum voorbij is. De geldigheid van het attest vervalt dan automatisch. Het vervalt ook wanneer je een recenter asbestattest nodig hebt en werd opgesteld voor hetzelfde huis.

Wat kost het laten opstellen van een asbest attest?

De prijs voor een asbestattest wordt door de deskundige bepaalt. Dit gebeurt telkens aan de hand van bepaalde richtlijnen van de inspectieprotocol. Gemiddeld betaal je zo’n 500 à 600 euro voor een asbestattest. Voor de aflevering van het asbestattest moet je ook een retributie van 50 euro aan de OVAM betalen. 

De prijs van de inspectie is eerst afhankelijk van de grootte en het ouderdom van de te inspecteren gebouwen. Een asbestcertificaat voor een appartement is bijvoorbeeld goedkoper dan voor een vrijstaande woning. Daarnaast is het afhankelijk van het aantal labo-analyses van een erkend laboratorium.

Om een geldige asbestcertificaat te krijgen is een visuele inspectie van de asbestdeskundige genoeg. Je kan als eigenaar wel vrijwillig vragen om bijkomend onderzoek uit te voeren, maar dan zal de kostprijs hoger liggen. 

asbestattest

Hoe lang duurt een asbestinventarisatie?

De duur van de inspectie hangt af van de oppervlakte van de te onderzoeken gebouwen en het bouwjaar. De inspectie is niet destructief. De gegevens van het plaatsbezoek worden ter plaatse rechtstreeks ingegeven door de asbestdeskundige in de digitale databank.

Na het plaatsbezoek gaat de asbestdeskundige na het ontvangen van mogelijke laboresultaten, de asbestinventaris finaliseren en een asbestattest aanvragen. Er worden geen muren of vloeren beschadigd tijdens een niet destructieve inspectie. Tenzij er een destructieve asbestinventaris gebeurt.

Destructief of niet-destructief

Een asbestinventarisatie is niet-destructief. Dit betekent dat de inventaris enkel materialen beschrijft die mogelijk een gevaar inhouden bij dagelijks gebruik van het gebouw. Er worden geen muren of vloeren beschadigd om ingesloten asbest te zoeken. Bij een destructieve abestinventarisatie gebeurt dit wel.

Toch zal de asbestkundige soms niet anders kunnen dan kleine beschadigingen aanbrengen om verdachte materialen te analyseren. De deskundige neemt dan een monster van het verdacht materiaal. Via een laboanalyse wordt dan bepaald of het effectief om asbesthoudende toepassingen gaat.

Extra vragen of advies op maat nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio

Vergeet niet dat enkel OVAM gecertificeerde deskundigen een asbestinventarisering mogen uitvoeren. Je kan hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen voor asbestkeuringen in jouw buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je een asbestattest aan de laagste prijs.

Ben je op zoek naar een oplossing om de aanwezige asbest in een gebouw te laten verwijderen? Dan brengen wij je in contact met professionele asbestverwijderaars.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?

2. Over welk type gebouw gaat het?

3. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?

4. Wenst u ook een EPC certificaat?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.