Asbestkeuring: is een asbestattest verplicht? Hoe gebeurt het precies? 

In de afgelopen jaren is het bewustzijn van de potentiële gevaren van asbest aanzienlijk gegroeid. Een asbestanalyse en asbestkeuring zijn nu cruciale onderzoeken, zeker op de vastgoedmarkt. Zo moet de nieuwe eigenaar een asbestattest uit laten voeren wanneer hij of zij een gebouw verkoopt. Dit artikel gaat dieper in op de asbestkeuring zelf, wanneer het precies wettelijk verplicht is en welke kosten ermee gepaard gaan. Wil je meer info of advies op maat van asbestdeskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Wanneer is asbestkeuring verplicht in Vlaanderen?

Een asbestattest is verplicht in Vlaanderen bij de verkoop van een woning. Al vanaf 23 november 2022 moeten huiseigenaren een asbestinventarisatieattest bezitten voordat ze een eigendom te koop aanbieden. Deze regelgeving heeft tot doel zowel kopers als verkopers te beschermen tegen potentiële asbestgerelateerde gevaren.

Bovendien hebben bepaalde gebouwen met meerdere eenheden specifieke deadlines voor het verkrijgen van het Energieprestatiecertificaat (EPC) en de asbestinventaris. Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen op de vastgoedmarkt serieus versterkt.

Het asbestattest bij de verhuur van een woning of appartement is vandaag nog niet verplicht. Een asbestcertificaat bij verkoop is, zoals hierboven al vermeld, wel noodzakelijk.

Asbestdeskundige inschakelen?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

Wat kost een asbestattest in België? [Prijs] 

Vandaag schommelt de prijs voor een asbestattest in Vlaanderen tussen de 400 en 700 euro. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, de moeilijkheidsgraad van de inspectie en het aantal staalnames ter controle op het aanwezige asbest.

Onderstaande tabel geeft een handig overzicht van de gemiddelde kosten per type woning. Het asbestattest voor een appartement is goedkoper dan bijvoorbeeld voor een open bebouwing.

Type woningGemiddelde prijs
Studio 445 euro
Appartement 495 euro
Gesloten bebouwing 595 euro
Halfopen bebouwing 595 euro
Open bebouwing 695 euro
Niet-residentieel 3 tot 5 euro per vierkante meter

Hoe verloopt een asbestkeuring precies? 

Met een asbestkeuring garandeer je de veiligheid van jouw gebouw en voldoe je aan de wettelijke voorschriften. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende stappen van een asbestattest.

Asbestkeuring

Stap 1: Dien je aanvraag in 

Vul op de website van OVAM het aanvraagformulier voor een asbestattest nauwkeurig in. Zodra je aanvraag ontvangen is, verwerken deskundigen je aanvraag en contacteren ze je voor een afspraak.

Stap 2: Vooronderzoek door een ovam asbestdeskundige 

Voordat de OVAM asbestdeskundigen een effectief plaatsbezoek uitvoeren, voltrekken ze eerst een vooronderzoek. Preciezer betekent dit dat ze belangrijke documenten opvragen zoals bouwtekeneningen en andere relevantie info. Zo kunnen ze zich tot in de puntjes voorbereiden voor de verplichte asbestinventarisatie.

Stap 3: Plaatsbezoek woning/gebouw 

Tijdens het plaatsbezoek onderzoekt de deskundige je gebouw nauwkeurig en uitgebreid op de aanwezigheid van asbestverdachte materialen en toepassingen. Schadelijke of asbesthoudende materialen nemen ze in hun rapport op.

Bij twijfel nemen ze kleine monsters om de aanwezigheid van asbestvezels met 100% zekerheid in een laboratorium te kunnen bevestigen.

Niet-destructieve asbestinventarisatie 

Een niet-destructieve inspectie houdt in dat het gebouw geen structurele wijzigingen ondergaat. In de praktijk betekent dit dat deskundigen de materialen (golfplaten, isolatie, vloer- en wandbekleding…) visueel inspecteren of stalen nemen zonder de constructie te beschadigen.

Destructieve asbestinventaris 

Een destructief onderzoek zorgt wel voor structurele wijzigingen aan je gebouw. Dit houdt in dat deskundigen bijvoorbeeld kleine openingen of gaten maken om verborgen asbestverdachte materialen te bereiken.

Op die manier nemen ze de nodige stalen voor een professionele asbestanalyse in een laboratorium. Enkel dan zijn ze volledig zeker over de aanwezigheid van asbestvezels.

Stap 4: Oplevering asbestinventarisattest

Nadat de deskundige alle resultaten van het laboratoriumonderzoek gekregen heeft, verwerkt hij de info in een uitgebreid asbestattest. Hierin vind je alle asbesthoudende materialen, waar ze zich precies in het gebouw bevinden en professioneel advies over de verwijdering ervan.

De asbestkeuring krijg je via e-mail. Over het algemeen duurt de oplevering van het attest niet lang: binnen de afgesproken korte termijn heb je het zeker in handen.

asbestvezel onderzoeken laboratorium

Waarom laat je best een asbestkeuring opstellen?

Een asbestkeuring is essentieel omdat het helpt bij het vroegtijdig detecteren van asbesthoudende materialen. Zo kan je proactief maatregelen nemen en de asbestvezels op een veilige en professionele manier laten verwijderen of beheren.

Dit minimaliseert het risico op blootstelling aan asbestvezels en beschermt je eigen gezondheid en die van de mensen rondom je.

Wil je een asbestkeuring laten opstellen door erkende asbestdeskundigen? Verstuur je aanvraag en ontvang advies op maat 

Een asbestcertificaat voor een woning aanvragen is vrij eenvoudig. Via onze offertedienst brengen wij je in contact met verschillende asbestdeskundigen uit jouw buurt. Zij zullen een offerte op maat uitwerken. Zo kan je meerdere adviezen en prijsvoorstellen eenvoudig vergelijken en de voordeligste optie kiezen. De aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.