Asbestkeuring

In de afgelopen jaren is het bewustzijn van de potentiële gevaren van asbest aanzienlijk gegroeid. Als gevolg daarvan is de behoefte aan asbestinspecties en inventarisaties cruciaal geworden, vooral op de vastgoedmarkt. Dit artikel heeft als doel een uitgebreide gids te bieden voor asbestinspecties, met onderwerpen zoals wanneer ze verplicht zijn, het inspectieproces, hoe u een asbestcertificaat voor uw woning kunt aanvragen en de kosten die hiermee gemoeid zijn in 2023.

Wanneer is asbestkeuring verplicht in Vlaanderen?

Een asbestattest is verplicht in Vlaanderen bij de verkoop van een woning. Vanaf 23 november 2022 moeten huiseigenaren een asbestinventarisatieattest hebben voordat ze een eigendom te koop aanbieden. Deze regelgeving heeft tot doel zowel kopers als verkopers te beschermen tegen potentiële asbestgerelateerde gevaren.

Bovendien hebben bepaalde gebouwen met meerdere eenheden specifieke deadlines voor het verkrijgen van het Energieprestatiecertificaat (EPC) en de asbestinventaris, waardoor de veiligheidsmaatregelen op de vastgoedmarkt worden versterkt.

Hoe verloopt een asbestkeuring?

Om een asbestkeuring uit te voeren, moet je een gecertificeerde asbestdeskundige inhuren. Deze asbestexperts moeten verplicht erkend zijn door de OVAM. Daarvoor hebben ze een training in asbestinventarisatie gevolgd, waarin verschillende aspecten van asbest, zoals de soorten, eigenschappen en veilige behandeling, aan bod komen.

De keuring duurt doorgaans ongeveer 45 minuten. Tijdens de inspectie voert de gecertificeerde expert een grondig onderzoek uit van de woning, waarbij alle materialen die asbest bevatten, worden geïdentificeerd. De expert stelt vervolgens een gedetailleerd rapport op waarin de aanwezigheid en de staat van asbesthoudende materialen in het gebouw worden gedocumenteerd. Dit attest dient als het vereiste asbestinventarisatiecertificaat bij vastgoedtransacties.

Eens de resultaten van de inspectie bekend zijn, stelt de deskundige het asbestattest op. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de toegewezen expert een geldige certificering heeft om een geldig asbestcertificaat te kunnen afgeven.

Wat kost een asbest onderzoek? [Prijs in 2023]

In 2023 schommelt de gemiddelde prijs voor een asbestkeuring in Vlaanderen tussen € 500 tot € 600. De kosten van een asbestattest variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en het aantal staalnames ter controle op asbest.

Hoe vraag ik een asbest attest voor mijn woning aan?

Een asbestcertificaat aanvragen voor een woning is vrij eenvoudig. Via onze offertedienst brengen wij je in contact met verschillende asbestdeskundigen uit jouw buurt. Zij zullen een offerte op maat uitwerken, waardoor je alleen hun prijzen hoeft te vergelijken. De aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?

2. Over welk type gebouw gaat het?

3. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?

4. Wenst u ook een EPC certificaat?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.