Asbestanalyse: kan je jouw woning laten testen op asbestvezels? Kosten, labotesten en werkwijze 

Wil je weten of er asbest in je woning zit? Een asbestanalyse is de enige manier om de aanwezigheid van asbestvezels met zekerheid vast te stellen. Deze analyse is belangrijk: bij langdurige blootstelling kan asbest tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Op deze pagina bespreken we de kosten, de onderdelen van een asbestanalyse en hoe je zelf een asbest staalname kunt nemen. Wil je meer info of advies op maat van erkende asbestdeskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Wat is een asbestanalyse precies? 

Bij een asbestanalyse onderzoeken gecertificeerde deskundigen de aanwezigheid van asbestvezels in bepaalde materialen van een gebouw/woning. Ze nemen stalen en analyseren ze vervolgens in een laboratorium. Hoe dit precies te werk gaat, bespreken we hieronder.

Om een asbestattest of asbestkeuring te verkrijgen, is een asbestinventaris verplicht. Deze inventarisatie is de samenvatting van een uitgebreid onderzoek door asbestdeskundigen en een belangrijk onderdeel van het asbestattest. Specialisten gebruiken asbestanalyses voor een betrouwbaar resultaat. Het asbestattest is verplicht bij de verkoop van een woning.

Asbestdeskundige contacteren?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

Staal/monster aanleveren  

Het is belangrijk dat deskundigen de locaties van de verschillende staalnames nauwkeurig in kaart brengen. Ook moeten de monsters goed verpakt zijn: zo komen de asbestvezels zeker niet los van het materiaal en kunnen ze zich niet in de lucht verspreiden.

Laat dit proces op een veilige en correcte manier gebeuren door gecertficeerde asbestdeskundigen. Mocht je dit toch zelf willen doen, dan kan je verderop meer lezen over twee mogelijke werkwijzen. Maar ook in dit geval is het verstandig om het advies van een asbestspecialist te raadplegen.

Controle door een laboratorium 

Zodra de staalname naar het laboratorium is gebracht, kunnen onderzoekers de aanwezigheid van asbestvezels op verschillende manieren vaststellen. We bespreken hieronder enkele bekende technieken.

Asbestanalyse laboratorium

PLM 

Met behulp van de microscopische techniek Polarized Light Microscopy (PLM) kunnen deskundigen de aanwezigheid van asbest snel identificeren.

Wanneer deze optische analyse geen eenduidig antwoord geeft (dit kan voorkomen bij kleine hoeveelheden asbest of een grote verdeeldheid van de asbestvezels) kunnen technieken die gebruik maken van elektronenmicroscopie uitsluitsel bieden.

TEM of SEM

Transmission Electron Microscopy (TEM) en Scanning Electron Microscopy (SEM) gebruiken gespecialiseerde elektronische apparatuur om zowel asbestmonsters als luchtmonsters te analyseren. Deskundigen nemen deze stalen ter plaatse af en testen ze onmiddellijk.

Bij een verhoogde meting wordt het bemonsterde filter naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek met de elektronenmicroscoop.

De TEM en SEM zijn met andere woorden twee technieken die op een verschillende wijze gebruik maken van elektronenmicroscopie

Asbest laten analyseren door een labo in België: wat is de prijs? 

Voor een asbestanalyse kun je uitgaan van een startprijs van 140 euro exclusief btw. Hoe meer staalnames je afneemt, hoe hoger de kosten liggen.

Verder is de prijs grotendeels afhankelijk van het soort onderzoek dat plaatsvindt. Zo kunnen de kosten tot 1.600 euro oplopen wanneer het sloopwerken betreft.

Hoe bespaar je op de kosten?

Wanneer deskundigen op basis van een visuele beoordeling vaststellen dat het materiaal asbesthoudend is, kan je de analyse in het laboratorium overslaan. Nu kan je direct overgaan tot de professionele verwijdering van de asbestvezels. Zo hoef je geen labo onderzoek te betalen.

Hoe neem je zelf een asbest staalname? Twee mogelijke werkwijzen 

Je kunt op twee manieren zelf een staal afnemen: met een kleefmonster of door een staal van 3 cm bij 3 cm te gebruiken. Afhankelijk van het materiaal zelf en de staat ervan kies je een van deze twee methodes.

Wanneer je een vast stuk materiaal wil onderzoeken, gebruik je best een staal. Deze methode is destructief: je neemt een stuk materiaal weg van de oorspronkelijke locatie. Als je stofdeeltjes wil analyseren, is het beter een kleefmonster te hanteren.

monster asbest close-up

 1. Kleefmonster (pakket) 

Je kunt zelf een kleefmonster afnemen door middel van een stuk tape of plakband:

 • Gebruik een mat en zwart stuk tape van 30 à 40 cm.
 • Sla aan de linkerkant een stuk van 2 cm en aan de rechterkant een stuk van 10 cm om.
 • Plooi het stuk plakband dicht door het klevende gedeelte over het niet-klevende gedeelte te plakken.
 • Stop het staal in een monsterzakje en schrijf daar vervolgens de gegevens op. Let op dat je per zakje niet meer dan één staal neemt. Zorg bovendien voor een dubbele verpakking
 • Plak vervolgens een asbestpictogram (A-label) op het zakje.
 • Voeg tot slot een beschrijving toe over de stalen (zoals het nummer, de plaats en het materiaal) en hou deze beschrijving buiten de staalname.
 • Maak je een kleefmonster van leidingisolatie? Zorg dat je dan op meerdere plaatsen stalen neemt.

Gebruik wegwerpmaterialen wanneer je stalen neemt of maak het gereedschap nadien grondig schoon. Zo garandeer je jouw eigen veiligheid en die van de mensen rondom je.

2. Staal van 3 cm op 3 cm

Wanneer je een staal neemt, zijn ook de voorbereidende werken en werkzaamheden achteraf belangrijk. We geven hieronder een uitgereid stappenplan weer.

Voorbereiding

 • Baken de ruimte rondom het materiaal voor de staalname af. Neem eventueel een foto voordat je het monster effectief neemt.
 • Bescherm jezelf goed met de volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een wegwerpoverall met kap, wegwerphandschoenen, rubberen laarzen en een ademhalingsbescherming FFP3 mondmasker. Zorg ervoor dat alle randen van de overall naadloos met plakband zijn afgesloten.

Afname

 • Maak het materiaal vochtig of breng een fixeermiddel aan. Zo beperk je de vrijgave van de (asbest)vezels.
 • Gebruik handgereedschap om een staal te nemen. Sneldraaiend gereedschap is niet geschikt omdat het sneller vezels kan verspreiden.
 • Neem een zo representatief mogelijk staal dat een grootte heeft van ongeveer 3 cm bij 3 cm. Stop dit onmiddellijk in een zakje en laat er daarna zoveel mogelijk lucht uit ontsnappen. Plak de verpakking vervolgens goed dicht. Plaats het tot slot in een tweede zak zodat je een dubbele verpakking krijgt.  
 • Breng na de staalafname opnieuw een fixeermiddel aan op de loszittende vezels waarvan je het staal hebt genomen. 

Na de afname

 • Plak een asbestpictogram (A-label) op de zak en breng het vervolgens naar een erkend laboratorium. Dit is veiliger en beter dan een verzending met de post. Veeg de verpakking nog eens goed schoon met een vochtige doek.
 • Fixeer nogmaals de plek waar je de staalname hebt genomen of zorg ervoor dat je het zorgvuldig met plakband of tape afschermt.
 • Maak de locatie en het gereedschap schoon met een vochtige doek.
 • Stop alle gebruikte beschermingsmiddelen (de overall, de handschoenen en het masker) in een dubbele zak en gooi deze weg. Vergeet niet om de rubberen laarzen af te spoelen (ook de onderkant).
Verschillende staalnames asbest

Wil je een asbestanalyse laten uitvoeren? Kom in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw regio 

Vul onderstaand offerteformulier in zodat we je in contact kunnen brengen met erkende asbestdeskundigen in jouw regio. Zij kijken naar je persoonlijke situatie, geven professioneel advies en voeren indien nodig een asbestanalyse uit. De offertes bevatten bovendien prijsvoorstellen op maat. Zo kan je meerdere tarieven eenvoudig vergelijken en de voordeligste optie vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.