Asbestattest prijs 2024

Bij het verkopen van een huis in Vlaanderen is het verkrijgen van een asbestattest verplicht. Dit certificaat is bedoeld om de aanwezigheid van asbest in woningen te detecteren. Asbest is een kankerverwekkende stof die veel gebruikt werd in de bouw tot 2001. Het doel van de regio is om tegen 2040 asbestvrij te zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de prijs van een asbestattest en de factoren die deze bepalen.

Wat kost een asbestattest?

De kostprijs van een asbestattest varieert, maar ligt meestal tussen de 500 en 600 euro (inclusief btw). Het is echter mogelijk dat de prijs hoger uitvalt, vooral als er extra staalnames genomen moeten worden of een dakinspectie nodig is. In sommige gevallen kan de prijs zelfs meer dan 1000 euro bedragen. Daarom is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken.

Inbegrepen in de kosten

In de prijs van een asbestattest zitten meestal de volgende zaken inbegrepen:

  • Opmaak en aflevering van het attest
  • Aantal staalnames: Gemiddeld doet de asbestdeskundige er 4 bij woningen en 2 bij appartementen of garages.
  • OVAM retributie (t.w.v. € 50 per attest)

Niet-inbegrepen

Vraag zeker bij de asbestdeskundige na welke kosten niet-inbegrepen zijn. Denk daarbij aan:

  • Extra staalnames: Wil je extra staalnames? Dan zal je moeten bijbetalen. Gemiddeld worden deze aan € 40 à € 50 (incl. btw) gefactureerd.
  • Vervoerskosten: sommige deskundigen hebben vast werkgebied. Val je erbuiten, dan zal de asbestdeskundige mogelijk vervoerskosten aanrekenen. 

Let op: De hierboven genoemde prijzen en informatie zijn gebaseerd op de verstrekte zijn aan verandering onderhevig. Het is altijd raadzaam om de meest recente informatie en prijzen bij erkende asbestdeskundigen te verifiëren.

Factoren die de kostprijs van een asbestinventarisattest bepalen

Verschillende factoren beïnvloeden de kostprijs van een asbestattest. Hier zijn drie belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn:

Factor 1: Type en grootte van het huis

Het type en de grootte van de woning kunnen de kostprijs van een asbestattest beïnvloeden. Een groter huis kan meer tijd en moeite vergen om te inspecteren, wat de kosten kan verhogen.

Bovendien kan het type woning ook een rol spelen bij het bepalen van de prijs. Zo is een asbestattest voor een appartement goedkoper dan een attest voor een vrijstaande woning. Hieronder vind je enkele richtprijzen per type woning:

Type woningPrijs asbestattest (incl. btw)
Studio / Appartement€ 450 – € 500
Rijwoning€ 550
Halfopen bebouwing€ 600
Vrijstaande woning€ 650
Niet-residentiële gebouwen€ 3 – € 5 per m² 

Factor 2: Aantal gebouwen

Als er meerdere gebouwen op het terrein aanwezig zijn, kan dit invloed hebben op de kostprijs van het asbestattest. Elk gebouw moet afzonderlijk worden geïnspecteerd, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt.

Factor 3: Is de woning gerenoveerd of niet?

De renovatiestatus van de woning kan ook van invloed zijn op de prijs van het asbestattest. In oudere huizen is de kans groter dat er asbest aanwezig is, wat kan leiden tot meer uitgebreide inspecties en hogere kosten.

Hoe vind ik een Ovam-gecertificeerde asbestdeskundige in Vlaanderen?

Een asbestattest is enkel geldig als het opgemaakt is door een erkende asbestdeskundige. Om in contact te komen met asbest-experts uit jouw buurt vul je onderstaand formulier in.

Waarom is een verplicht asbestattest zo duur?

Tegen 2032 moet elke eigenaar van een woning – gebouwd voor 2001 – verplicht over een asbestattest beschikken. Maar waarom is een attest dan zo duur? Ten eerste vereist het verkrijgen van een asbestattest de expertise van erkende asbestdeskundigen. Deze professionals voeren visuele inspecties uit en nemen monsters voor laboratoriumanalyse. Het proces vergt tijd, kennis en gespecialiseerde apparatuur, wat de prijs opdrijft.

Daarnaast spelen de administratieve kosten en de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het verstrekken van een geldig en betrouwbaar certificaat een rol bij de prijsbepaling. Bovendien moeten de inspecteurs voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en regelgeving om ervoor te zorgen dat de inspecties nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Dit alles draagt bij aan de kosten van het asbestattest.

Asbestattest aanvragen? Vergelijk prijzen van asbestdeskundigen

Gezien de variabiliteit van de prijzen voor asbestattesten, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende gecertificeerde asbestdeskundigen. Door prijzen te vergelijken, kunt u een weloverwogen keuze maken en mogelijk besparen op de kosten van het asbestattest. Het is echter belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de reputatie en ervaring van de inspecteurs om ervoor te zorgen dat u een betrouwbaar certificaat ontvangt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?

2. Over welk type gebouw gaat het?

3. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?

4. Wenst u ook een EPC certificaat?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.