Wat kost een asbestattest: overzicht kosten en prijsbepalende factoren in 2024  

Wat kost een asbestattest en welke elementen hebben een invloed op deze prijs? In dit artikel geven we alle soorten kosten weer en bespreken we wat wel en niet in de totaalprijs inbegrepen zit. Ook de prijsbepalende factoren komen aan bod. Tot slot gaan we dieper in op wanneer een asbestattest precies wettelijk verplicht is.Wil je meer info of adviezen op maar van erkende asbestdeskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Hoeveel kost een asbestcertificaat in Vlaanderen? 

In Vlaanderen is er geen wettelijk vastgelegde prijs voor een asbestcertificaat. De kosten variëren per asbestdeskundige, maar meestal ligt de prijs tussen de 500 en 600 euro (inclusief btw).

Omdat de prijzen kunnen variëren, is het altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere asbestdeskundigen. Zo kan je hun tarieven vergelijken en de voordeligste optie kiezen.

Wil je exacte prijzen kennen?
Ontvang prijsvoorstellen van abestdeskundigen.

Inbegrepen in de kosten

  • Opmaak en aflevering van het attest. Je ontvangt een officieel asbestattest voor verhuur of verkoop van je woning.
  • Standaard aantal staalnames. De hoeveelheid varieert doorgaans tussen 2 en 4, afhankelijk van het type gebouw (woning, appartement, garage).
  • OVAM-retributie. Deze verplichte vergoeding bedraagt 50 euro per attest. Het helpt de werking van de Vlaamse asbestverordening te financieren.

Niet inbegrepen in de prijs asbestattest

  • Extra staalnames. Wil je extra stalen laten nemen? Dan betaal je per extra staalname een extra bedrag. Doorgaans varieert de prijs tussen de 40 en 50 euro (inclusief btw).
  • Vervoerskosten. Asbestdeskundigen werken vaak in een vast werkgebied. Als je buiten dit gebied woont, kan de deskundige vervoerskosten aanrekenen.
  • Andere kosten. Sommige deskundigen rekenen extra kosten aan voor zaken zoals spoedinspecties of het nemen van foto’s.
Wat kost een asbestattest

Factoren die de kostprijs van een asbestinventarisattest bepalen

Wat een asbestattest precies kost, hangt af van verschillende factoren. Hieronder bespreken we de vijf belangrijkste elementen.

1. Type woning (appartement, studio, rijwoning…) 

Het type woning speelt een belangrijke rol in de bepaling van de prijs. Het asbestattest voor een appartement is doorgaans goedkoper dan voor vrijstaande woningen, omdat ze kleiner en eenvoudiger te inspecteren zijn.

Richtprijzen per type woning (inclusief btw)

Studio/Appartement: 450 tot 500 euro
Rijwoning: 550 euro
Halfopen bebouwing: 600 euro
Vrijstaande woning: 650 euro
Niet-residentiële gebouwen: 3 tot 5 euro per vierkante meter

2. Grootte woning

Wat een asbestattest kost, hangt ook af van de oppervlakte van je gebouw. Hoe groter de woning, hoe meer tijd en werk er nodig is voor de inspectie. Dit resulteert in een hogere prijs.

3. Aantal gebouwen

Als de deskundige meerdere gebouwen op het terrein moet inspecteren, dan komt er voor elk gebouw een apart onderzoek bij. Dit verhoogt uiteraard de totale kosten.

4. Renovatiegraad en ouderdom

In oudere woningen is de kans op de aanwezigheid van asbest groter. Dit kan leiden tot uitgebreidere inspecties en hogere kosten.

Ook de mate van renovatie speelt een rol: gerenoveerde woningen vereisen vaak minder inspectiepunten, wat de prijs kan verlagen.

5. Type asbestinventaris/asbestkeuring 

Er bestaan drie types asbestinventarisatie, elk met een verschillende focus en kostprijs. De inventarisatie vormt de basis voor het asbestattest.

  • Type 0 (Quickscan). Dit is de snelste en goedkoopste optie (100 tot 200 euro inclusief btw). De expert voert een visuele niet-destructieve inspectie uit om te bepalen of er zichtbaar asbest aanwezig is. Maar let op: type 0 biedt geen garantie op detectie van asbest in verborgen delen.
  • Type A. Deze grondigere inspectie (300 tot 500 euro inclusief btw) omvat handmatige, kleine monsters van zichtbare asbesthoudende materialen. Type A is geschikt bij een sterk vermoeden van asbest of na renovatiewerkzaamheden. De detectie in verborgen delen is nog steeds beperkt.
  • Type B. Deze duurdere, maar erg uitgebreide asbestkeuring (650 euro inclusief btw) heeft destructieve ingrepen om ook verborgen asbest op te sporen. Type B is enkel nodig bij sterke indicaties van asbest na een type A inspectie.
Asbesthoudende materialen locatie

Waarom zijn asbestattesten zo duur?

De verplichting om vóór 2032 een asbestattest te hebben voor woningen gebouwd vóór 2001, roept vragen op over wat een asbestattest kost. De expertise van erkende asbestdeskundigen is een belangrijke factor.

  • Expertise en specialisatie. Asbestdeskundigen voeren visuele inspecties uit van asbestverdachte materialen en nemen monsters voor asbestanalyses in het laboratorium. 
  • Verantwoordelijkheid en administratie. Naast de inspectie zelf, komt er ook administratieve rompslomp bij kijken. Specialisten dragen een grote verantwoordelijkheid voor de aflevering van een geldig en betrouwbaar certificaat. Dit vergt tijd en expertise, wat zich vertaalt in de prijs.
  • Kwaliteitsnormen en regelgeving. Asbestdeskundigen moeten aan strenge regels voldoen om goed werk te leveren. Dit zorgt voor betrouwbare inspecties, maar brengt ook extra kosten met zich mee.
  • Conclusie: de kostprijs van een asbestattest is niet louter winstmarge voor de deskundige. Het weerspiegelt de expertise, verantwoordelijkheid, administratieve taken en naleving van strenge normen die gepaard gaan met de opstelling van een betrouwbaar en wettelijk verplicht document. De veiligheid en correcte informatievoorziening rond asbest in woningen rechtvaardigen deze investering.

Wie betaalt het asbestattest?

Het is de taak van de verkoper om het verplichte asbestattest te regelen. Hij of zij moet een erkende asbestdeskundige inschakelen om te controleren of er asbest in het gebouw zit voordat het effectief te koop of te huur staat. De kosten liggen met andere woorden bij de verkoper.

Wanneer een asbestattest bij OVAM aanvragen? 

Een asbestattest met verplichte asbestinventaris is een essentieel document bij de verkoop van een gebouw in Vlaanderen. Het informeert kopers over de eventuele aanwezigheid van asbest in de constructie. Maar waar en wanneer vraag je dit attest aan? We belichten de details.

Is een asbestattest verplicht bij verkoop?

Een asbestattest bij verkoop is verplicht wanneer het gebouw groter is dan 20 m² en vóór 2001 gebouwd is. Dit geldt zowel voor woningen als andere constructies.

De notaris bepaalt, in samenspraak met de betrokken partijen, wanneer het docment moet worden opgemaakt. Op het moment van de overdrachtsovereenkomst moet het asbestattest sowieso beschikbaar zijn.

Vanaf 2032

De regelgeving wordt strenger. Vanaf 2032 is iedere eigenaar van een gebouw (ongeacht de grootte van de woning) met een bouwjaar vóór 2001 verplicht om een geldig asbestattest te bezitten. Het asbestattest heb je ook nodig als je geen concrete verkoopplannen hebt.

Professionele asbestverwijderaars

Wil je exacte prijsvoorstellen van gecertificeerde asbestdeskundigen ontvangen? Vul ons offerteformulier in en vergelijk tarieven 

Vul onderstaand formulier in en ontvang meerdere persoonlijke offertes van asbestdeskundigen met prijsvoorstellen en adviezen op maat. Vergelijk alle tarieven en kies vervolgens de voordeligstie optie. Zo ben je zeker van een betrouwbare en professionele aanpak voor asbestgerelateerde zaken. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.