Asbestinventaris verplicht: regelgeving en soorten abestinventarisatie
Een asbestinventarisatie geeft na een grondige inspectie van een deskundige alle asbesthoudende materialen van een gebouw weer. De asbestinventaris is in bepaalde gevallen verplicht en vormt de basis voor het asbestattest. Op deze pagina komen alle wettelijke regels aan bod en leer je het verschil kennen tussen een destructieve en niet-destructieve inventaris. Wil je in contact komen met erkende asbestdeskundigen? Verstuur je aanvraag gratis en vrijblijvend via ons offerteformulier.
Wanneer is een asbestattest met asbestinventaris verplicht?
Vroeger waren enkel werkgevers vereist een asbestinventaris op te laten stellen. Sinds november 2022 geldt de verplichting ook voor particulieren, meer bepaald wanneer ze een gebouw/woning met een bouwjaar van vóór 2001 willen verkopen. In dat geval is de opstelling van een asbestattest of asbestkeuring, en dus ook de realisatie van een asbestinventaris, wettelijk verplicht.
Een asbestinventaris is het resultaat van een grondige inspectie door een erkend deskundige. Het document geeft de precieze locaties van asbesthoudende materialen in een gebouw weer. Zo minimaliseer je het risico op blootstelling en kan een asbestverwijderaar nauwkeurig en professioneel te werk gaan. Enkel een erkend asbestspecialist kan een inventaris opstellen.
Een asbestinventarisatie heeft vooral de bedoeling om de veiligheid en gezondheid van mensen te waarborgen en hen te informeren over de mogelijke risico’s van asbest. Zowel de kopers als verkopers moeten op de hoogte zijn als er in een gebouw asbest aanwezig is.
1. Woningpas
De woningpas is een belangrijk instrument om vastgoed te verzamelen en te delen. Sinds 2021 bevat het ook informatie over de aanwezigheid van asbest in een gebouw. Zo ontvangen zowel kopers al verkopers alle relevenate info over asbest op een snelle en efficiënte manier.
2. Sloop
Een asbestinventaris is verplicht bij sloopwerken. Dit geldt voor zowel particulieren als voor professionele sloopbedrijven. Voordat je effectief aan de sloopwerkzaamheden begint, is het essentieel dat je op de hoogte bent van eventuele asbesthoudende toepassingen. Asbestverwijdering vereist een specifieke aanpak om de verspreiding en gezondheidsrisico’s te voorkomen.
3. Verkoop
Het asbestattest bij verkoop is ook verplicht. Zo hebben de kopers een goed zicht op eventuele asbestrisico’s in het pand. De verkopers moeten het officiële document met asbestinventaris laten opstellen voordat ze hun gebouw te koop zetten.
4. Verhuur
Op dit moment is een asbestattest bij de verhuur van particuliere woningen niet vereist. De verplichting van een asbestattest met asbestinventaris geldt voornamelijk bij verkoop en sloop.
Als verhuurder doe je er goed aan toch een inventaris te laten opstellen: zo ben je je bewust van de mogelijke asbestproblemen en kan je de veiligheid van de huurders waarborgen.
5. Verbouwing
Verbouwingswerken die een sloopopvolgingsplan vereisen, hebben ook een geldig attest (en asbestinventaris) nodig. Deze maatregel zorgt voor een correcte en veilige indentificatie van eventuele asbesthoudende materialen en toepassingen. Zo kunnen de speciaisten tijdens de verbouwingen op een correcte manier met het abest omgaan.
Een sloopopvolgingsplan betekent dat een verbouwproject grote (gedeeltelijke) sloop- of afbraakwerken vereist. Als werkers bijgevolg niet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van asbestmaterialen, lopen ze ernstige gezondheidsrisico’s op. Daarom is het essentieel dat werkgevers en pariculieren een asbestinventaris laten uitvoeren voordat de verbouwingen van start gaan.
6. Verplichting voor bedrijven/als werkgever
Bedrijven en werkgevers zijn verplicht een asbestinventaris op te stellen. Zo verzekeren ze de veiligheid van hun werknemers. Dit is vooral belangrijk in de sectoren waar het risico op blootstelling groot is, zoals de renovatie- en bouwindustrie.
Twee soorten asbestinventaris
Naargelang de precieze situatie, verschilt het soort asbestinventaris dat je moet laten uitvoeren. Er bestaan twee types: een destructief en niet-destructief onderzoek. We bespreken ze uitgebreid hieronder.
1. Destructieve asbestinventaris
Een destructieve asbestinventaris is vereist wanneer je renovatie- of sloopwerken gepland hebt. Deskundigen inspecteren het gebouw zorgvuldig en nemen stalen van asbestverdachte materialen. In een laboratorium onderzoeken specialisten de staalnames met professionele apparatuur. Een asbestanalyse in een laboratorium geeft met 100% zekerheid weer welke toepassingen asbesthoudend zijn.
Dit soort inventaris wordt enkel uitgevoerd wanneer er geen andere mogelijkheid bestaat om de aanwezigheid van asbest vast te stellen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het materiaal niet zichtbaar is of er geen andere documentatie van het gebouw beschikbaar is.
Het proces van een destructieve asbestinventaris is complex en risicovol: tijdens de verwijdering of zelfs bij kleine beschadigingen komen heel wat asbestvezels vrij. Daarom moet je het onderzoek door een erkende asbestdeskundige laten uitvoeren: hij of zij beschikt over de nodige expertise en apparatuur om het werk op een veilige manier uit te voeren.
De destructieve asbestinventaris laat je verplicht vóór de onderhouds- of renovatiewerken uitvoeren. Het beschrijft alle aanwezige asbestmaterialen in een gebouw. Daarbij horen zowel de rechtstreeks waarneembare als ingesloten materialen die tijdens de werken of sloop bloot komen te liggen.
2. Niet-destructieve asbestinventaris
Een niet-destructieve inventaris is geschikt wanneer je geen sloop- of renovatiewerken laat uitvoeren. Op basis van visuele inspectie en historische informatie identificeren deskundigen asbesthoudende materialen. Staalnames zijn met andere woorden niet nodig: aanwijzingen en vermoedens van de aanwezigheid van asbest zijn voldoende.
Kortom: deze inventaris is ideaal om een overzicht te creëren van de eventuele asbestmaterialen in een gebouw of toegankelijke constructie zonder het risico te lopen op de vrijkoming van asbestvezels. Specialisten beschadigen of verwijderen geen onderdelen van het gebouw/de constructie.
Opnieuw mag enkel een erkende asbestdeskundige een niet-destructief onderzoek uitvoeren. Hij of zij beschikt over de nodige kennis en ervaring om asbesthoudende materialen te identificeren en de risico’s ervan in te schatten. Op basis van de resultaten wordt een plan opgemaakt om het asbest veilig te beheren of verwijderen.
Er bestaan verschillende methodes om een niet-destructieve asbestinventaris uit te voeren:
- Screening inventarisatie. Dit onderzoek is een inschatting van de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw.
- Gedeeltelijke inventarisatie. Deze inventarisatie brengt de aanwezigheid van asbesthoudende materialen enkel in bepaalde delen van een gebouw in kaart.
- Volledige inventarisatie. Een volledige inventaris geeft de volledige aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw weer.
Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van de specifieke situatie en doelstellingen. Een erkend asbestdeskundige kan jou hierbij helpen.
Zijn staalnames van de asbestvezels verplicht?
Staalnames zijn bij een asbestinventaris niet verplicht. Als de gebouweigenaar niet wil dat deskundigen stalen nemen, wordt dit vermeld in het inventarisrapport. Alle asbestverdachte materialen behandelen specialisten dan als potentieel asbesthoudend totdat staalnames of andere analyses het omgekeerde bewijzen.
Wie moet de opmaak van een asbestinventarisatie aanvragen?
Niet alleen werkgevers, maar ook particulieren zijn in Vlaanderen voortaan verplicht een asbestinventaris op te laten stellen. In België hangt de regelgeving af van gewest tot gewest.
1. In België
De federale wetgeving die van kracht is, vereist dat alle werkgevers een asbestinventaris laten opstellen. Deze regelgeving is van toepassing in alle gewesten: Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
2. In Vlaanderen
De Vlaamse regering heeft beslist dat ook particulieren een asbestinventaris op moeten laten stellen. Alle eigenaars van woningen (huizen, appartementen en studio’s) die vóór 2001 gebouwd zijn, hebben voor de verkoop een verplicht asbestattest nodig.
3. In Wallonië
In Wallonië geldt gewoon de federale wetgeving: enkel werkgevers zijn verplicht om een asbestinventaris op te laten stellen.
4. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is ook enkel de federale wetgeving van toepassingen. Er ziin wel aanvullende regelgevingen voor werkgevers, zoals milieuvergunningen.
Wie mag een asbestinventaris opmaken?
Enkel erkende en gecertificeerde asbestdeskundigen mogen asbestinventarissen en asbestattesten opstellen. Zij hebben de juiste opleiding genoten en bezitten voldoende ervaring om de aanwezigheid van asbestvezels nauwkeurig te beoordelen. Het is van groot belang dat de asbestinventaris betrouwbaar en volgens de wet wordt opgesteld.
Contacteer erkende asbestdeskundigen via ons offerteformulier en krijg advies op maat
Wil je een asbestinventaris laten opstellen voor jouw woning? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met erkende en ervaren asbestdeskundigen. Zij sturen je offertes op met prijsvoorstellen en adviezen. Zo kan je alle opties en tarieven eenvoudig vergelijken. Bovendien ben je zeker dat de werken wettelijk correct en veilig verlopen. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.