Asbestattest bij verhuur: de verplichtingen en kosten voor een verhuurder en huurder uitgelegd

De wetgeving in Vlaanderen over het asbestattest verschilt bij de verhuur en verkoop van een gebouw. Ontdek hier de wettelijke verplichtingen, prijzen en waarom preventieve maatregelen essentieel zijn. We leggen onder andere uit hoe je een asbestattest aanvraagt en wie precies (verhuurder of huurder) voor deze kosten instaat. Wil je een geldig asbestattest laten opstellen? Kom in contact met gecertificeerde asbestdeskundigen via ons offerteformulier.

Is een ovam asbestattest verplicht bij de verhuur van een gebouw? [Wetgeving Vlaanderen] 

Als je in Vlaanderen een huis verhuurt, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de asbestregels. Vanaf 2032 moet de eigenaar van iedere toegankelijke constructie die vóór 2001 is gebouwd over een verplicht asbestattest beschikken. Deze regel geldt ook als je niet van plan bent het gebouw te verhuren of te verkopen.

Als verhuurder moet je potentiële huurders een kopie van het beschikbare attest kunnen voorleggen. Heb je nog geen asbestattest of asbestkeuring laten opstellen? Dan breng je dit best in orde, al is het maar om je huurders tegen de potentiële risico’s van asbest te beschermen. Als de huurders bovendien gezondheidsproblemen ontwikkelen, kunnen ze een schadevergoeding eisen.

Een asbestattest aanvragen is gemakkelijk. Ga naar de website van de OVAM of bel een erkende asbestdeskundige voor een afspraak. Als je ons offerteformulier invult, brengen wij je zo snel mogelijk in contact met specialisten die je kunnen helpen. Je aanvraag is gratis en vrijblijvend.

Op dit moment is enkel een asbestattest bij verkoop verplicht. Bij de verhuur bestaat er voorlopig geen algemene verplichting.

Asbestdeskundige contacteren?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat.

Ook bedrijven hebben een attest nodig 

Voor bedrijven die handelspanden, kantoren of opslagplaatsen huren, gelden dezelfde regels als hierboven.

Laat als eigenaar een asbestinventaris opstellen voordat je jouw pand verhuurt of verkoopt. Zo stel je eventuele huurders en kopers gerust en voorkom je juridische problemen. De kostprijs ligt tussen de 500 en 1000 euro.

Wie betaalt de prijs?

Normaal gesproken staat de verhuurder in voor de kosten van de asbestverwijdering. Hij of zij is de eigenaar van het gebouw. Toch zijn er enkele uitzonderingen:

  • De huurder draagt de kosten voor de asbestverwijdering indien hij/zij tijdens renovaties of aanpassingen aan de huurwoning asbesthoudende materialen heeft aangebracht.
  • Als de vorige eigenaar wist dat er asbest in de huurwoning zat, maar dit tijdens de verkoop niet heeft meegedeeld, kan de nieuwe eigenaar een schadevergoeding vragen. Dan is er sprake van dwaling.
asbestattest bij verhuur

Kostprijs asbestinventarisattest van een huurwoning of -appartement

De prijs voor een asbestattest voor verhuur varieert en is van verschillende factoren afhankelijk:

  • Oppervlakte van de woning. Grotere woningen vereisen meer tijd en materiaal voor een grondige inspectie. Hierdoor stijgt de prijs.
  • Type inspectie. Een asbestattest voor een appartement bundelt de resultaten van een verplichte asbestinventarisatie en geeft professioneel adviers over de verwijdering en het beheer van het eventuele asbesthoudende materiaal. Er bestaan twee soorten asbestinventaris:
    • Niet-destructieve asbestinventaris. Dit onderzoek is de meest courante optie. Deskundigen analyseren asbesthoudende materialen zonder ze te beschadigen of verwijderen, vaak is dit een visuele inspectie. Soms nemen ze stalen om verdachte materialen beter te onderzoeken.
    • Destructieve asbestinventaris. Deskundigen verwijderen of beschadigen materialen om een grondige asbestanalyse uit te voeren in een erkend laboratorium.
  • Lokale tarieven. Asbestdeskundigen hanteren verschillende tarieven.

Gemiddeld ligt de prijs voor een asbestattest voor verhuur tussen de 400 en 550 euro.

Wil je tarieven van meerdere asbestdeskundigen vergelijken?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes met prijsvoorstellen van erkende asbestspecialisten.
arrow Ontvang offertes

Is de verhuurder verplicht om zelf asbest te verwijderen?

Normaal gesproken is de verhuurder/wooneigenaar verantwoordelijk voor de asbestverwijdering. Hij of zij mag de werken – met de nodige voorzorgsmaatregelen – zelf uitvoeren als het om hechtgebonden asbest gaat. Bij beschadigingen of losgebonden asbest, moet de verhuurder een erkend deskundige inschakelen.

Als het asbesthoudende materiaal in een goede staat is en geen direct gevaar vormt, hoeft de verhuurder het bovendien niet meteen weg te laten halen. Toch is het slim om preventief asbest te laten verwijderen. Zo draag je zorg voor je eigen gezondheid en die van je huurders.

Als de asbestmaterialen in een slechte staat zijn of het gaat om niet-hechtgebonden asbestvezels, dan moet de verhuurder zo snel mogelijk de correcte hulp inschakelen. Enkel erkende bedrijven mogen in deze gevallen de asbesttoepassingen verwijderen.

Een asbestattest geeft een duidelijk overzicht van de asbesthoudende materialen, waar het zich precies bevindt en hoe je het best laat verwijderen. Op basis van de inhoud van het rapport kan de eigenaar beslissen om asbest preventief weg te laten halen of niet.

Beschadigde asbestplaten

Stel je vragen aan erkende deskundigen en vergelijk gratis offertes op maat 

Als je last hebt van asbesthoudende toepassingen in jouw gebouw of je twijfelt over de aanwezigheid van asbest, dan laat je best een deskundige langskomen voor een inspectie en/of verwijdering. Hij of zij neemt de nodige, wettelijke maatregelen om je gebouw asbestveilig te krijgen. Vul onderstaand formulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met gecertificeerde en ervaren specialisten in jouw buurt. Vergelijk hun offertes op maat en maak de voordeligste keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.