Asbest in lijm: hoe ziet het eruit? Is het gevaarlijk voor de gezondheid? 

Ook in lijm kwam er vroeger asbest voor. Deze vezels verbeterden de hechtingseigenschappen en isolerende prestaties van de lijm. Net zoals bij andere asbesthoudende toepassingen kan blootstelling aan asbestlijm gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van asbesthoudende lijm, waaronder het gebruik ervan in kit en vloerbekleding, hoe je het kunt herkennen en waarom een veilige verwijdering belangrijk is. Kom in contact met asbestdeskundigen via ons offerteformulier.

Kan er asbest in lijm zitten? [Toepassingen] 

Vroeger gebruikten mensen asbest omwille van de duurzame, isolerende en hittbestendige eigenschappen. Asbestlijm heeft daarom, in vergelijking met andere soorten lijm, erg interessante eigenschappen: waterdichtheid, brandwerendheid en uitstekende isolerende prestaties zorgden ervoor dat het bekend was in uiteenlopende toepassingen van de bouwsector. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Asbest veilig laten verwijderen?
Kom in contact met erkende asbestdeskundigen.

1. Vinyl tegels 

Huizen die vóór 1990 gebouwd waren, bevatten vaak nog asbesthoudend vinyl als vloerafwerking. Om deze tegels te bevestigen, gebruikten specialisten lijm met asbestvezels. Op die manier creëerden ze een duurzaam hechtmiddel met goede isolerende en brandwerende eigenschappen. Asbestlijm kan je gemakkelijk herkennen aan de zwarte kleur.

2. Vloerbedekking

Naast vinyltegels kwam asbestlijm ook voor in combinatie met verschillende soorten houten vloeren. Ook onder betonnen vloeren en uiteenlopende stenen vloeren diende de lijm als een stevig hechtmiddel.

3. Kit

Asbestlijm was bovendien een handige kit om kieren en gaten af te dichten. De asbestvezels zorgden ervoor dat het beter bestand was tegen warmte. Bovendien was het waterdicht en isolerend.

Asbest in lijm

Hoe herken je asbest in tegellijm? 

Om asbestvezels in tegellijm te identificeren, kan je meerdere kenmerken nauwkeurig observeren. Naast de kleur, die karakteristiek bruin of zwart is, kan je ook naar de vezelachtige structuur kijken. Asbestlijm is over het algemeen bitumenlijm gemixt met kleine asbestvezels. Je kunt deze vezels niet met het blote oog zien, maar een onderzoek in een erkend laboratorium kan ze snel identificeren.

Vermoed je dat je te maken hebt met asbesthoudende lijm? Dan is het raadzaam om een erkend asbestdeskundige in te schakelen. Deze experts zijn opgeleid om asbest te herkennen. Ze nemen monsters die vervolgens nauwkeurig en met gespecialiseerde materialen in een laboratorium onderzocht worden.

Kleur: zwart/bruin 

Een van de karakteristieke eigenschappen van asbesthoudende tegellijm is de kleur. Zwarte of bruine lijm kan wijzen op de aanwezigheid van asbestvezels. Natuurlijk bevat niet alle zwarte of bruine tegellijm asbest. Daarom is het cruciaal om ook andere indicatoren te overwegen en bij twijfel een professionele analyse te laten uitvoeren.

Asbestlijm verwijderen: hoe pak je het best aan? 

De verwijdering van asbestlijm laat je best aan een erkend asbestverwijderingsbedrijf over. Zij beschikken over de juiste kennis, ervaring en beschermingsmiddelen om de werkzaamheden veilig en volgens de geldende regelgeving uit te voeren. Zelf asbesthoudende lijm verwijderen wordt ten zeerste afgeraden: de kans op blootstelling aan schadelijke asbestvezels is te groot.

1. Zelf herkennen en verwijderen   

Asbestlijm kan je in principe zelf herkennen aan de zwarte/bruine kleur. Bovendien houdt het vaak beter vast dan gewone lijm. Als het onder oude houten, stenen of betonnen vloeren zit, bestaat de kans dat het asbesthoudend is. Vooral oude vinyltegels en de lijm die ze vasthoudt, kunnen asbest bevatten.

Zelf asbestlijm weghalen is geen goed idee: de kleine asbestvezels kunnen loskomen en in de lucht verspreiden. Als je ze langdurig inademt, kan je gezondheidsklachten ontwikkelen. Daarom laat je de verwijdering beter over aan mensen die er verstand van hebben en over de juiste vergunningen beschikken.

2. Erkende asbestverwijderaar inschakelen 

Omdat asbestlijm een niet-hechtgebonden asbesttoepassing is, moet je het eigenlijk verplicht laten verwijderen door erkende deskundigen. Zij zorgen ervoor dat de verwijdering veilig, verantwoord en volgende regels plaatsvindt.

Gebroken asbesthoudende tegels

Gevaren voor de gezondheid 

Asbestlijm bevat losgebonden asbestvezels. Zodra de vloer of het materiaal met dit type lijm bewerkt wordt (denk aan sloop- of renovatiewerken), komen de vezels onmiddellijk vrij. Inademing van asbest is gevaarlijk voor de gezondheid.

Asbesthoudende lijm is maar een van de vele materialen die asbest kunnen bevatten. Enkele andere bekende toepassingen zijn asbestplaten, asbestcement, asbestleien, asbest in vinyl, asbestkoord en asbestkarton.

Wil je asbestlijm veilig laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met gecertificeerde asbestverwijderaars 

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met gecertificeerde asbestverwijderaars. Zij sturen je offertes op waarin je hun tarieven en adviezen op maat rustig kunt nalezen. Vergelijk alle voorstellen en kies vervolgens de optie die het beste bij je past. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.