Asbestkarton: hoe ziet asbestpapier eruit? Herkenning, toepassingen en gevaren
Asbestkarton of asbestpapier was vroeger een veelgebruikt isolatiemateriaal. Asbestvezels houden warmte goed vast en zijn daarom uitstekende isolators. Leer op deze pagina meer over de eigenschappen, herkenninsgpunten en risico’s van asbestkarton. Ook de toepassingen van asbestpapier en hoe je de verwijdering best aanpakt komen aan bod. Wil je graag in contact komen met erkende asbestverwijderaars? Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier.
INHOUDSTAFEL
Wat is asbestkarton of asbestpapier?
Asbestkarton, ook bekend als asbestpapier, was vroeger populair als isolatiemateriaal in uiteenlopende toepassingen. Het is eigenlijk een mix van karton en asbestvezels, met asbestgehaltes tot 60%. Deze vorm van isolerende platen kwam voor in apparaten, aan de onderkant van asbesthoudende vinyltegels en zelfs in ventilatiekanalen. Het materiaal kon allerlei kleuren hebben, van wit tot donkergrijs.
Als asbestkarton beschadigd raakt of in een verweerde staat is, kunnen er gevaarlijke asbestvezels vrijkomen. Als je de vezels langdurig en op frequente basis inademt, kunnen asbestgerelateerde ziektes zich ontwikkelen. Longkanker en mesothelioom zijn enkele voorbeelden.
Alle asbestmaterialen in een beschadigde staat zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid. De vezels liggen los en komen daarom makkelijk in de lucht terecht, wat betekent dat je ze sneller inademt. Let ook op veelvoorkomende materialen zoals asbestcement, asbestleien, asbestkoord en zelfs asbesthoudende lijm.
Hoe kartonnen platen met asbest herkennen?
Asbestkarton bestaat meestal uit een dubbele laag karton waarbij de bovenste of buitenste laag asbestvezels bevat. Je herkent het materiaal aan de flexibele buiging en de witte/grijze kleur. Op het eerste gezicht lijkt asbestpapier op een soort pleister of stucwerk met asbestvezels.
Als je twijfelt over de aanwezigheid van asbestvezels, laat je best een analyse uitvoeren door een erkend asbestlaboratorium. Zij hebben professionele apparatuur om de staalnames zorgvuldig te onderzoeken.
Gezondheidsrisico’s asbestkarton plaat
Asbestkarton bestaat tot wel 60% uit asbestvezels. Wanneer deze asbestplaten breken of verweren, komen de vezels in de lucht vrij en adem je ze makkelijk in. Blootstelling aan deze vezels brengt verschillende gevaren voor je gezondheid mee.
Asbestkarton valt onder de categorie “niet-hechtgebonden asbest“, wat in feite dat betekent dat de vezels zich gemakkelijk verspreiden als ze loskomen. Daarom mag je deze toepassingen niet zelf verwijderen: schakel erkende asbestdeskundigen in voor een professionele en veilige verwijdering. Ze hebben de juiste opleiding en apparatuur en kunnen asbest veilig en gecontroleerd weghalen.
Toepassingen van asbestkarton
Asbestkarton bezit goede isolerende en hittebestendige eigenschappen. Daarom kwam het voor als afdichting van kieren en spleten rond radiatoren, verbindingen van leidingen en zelfs in verborgen kamers achter valse muren.
Vanwege de gevaarlijke aard van asbesthoudend karton is het gebruik ervan sinds 1998 verboden in België.
Niet-hechtgebonden asbest verwijderen: werkwijze asbestkarton
Niet-hechtgebonden asbest zoals asbestkarton verwijderen is een gevaarlijke klus. Het is belangrijk dat je zorgvuldig en met de geschikte apparatuur en veiligheidskledij te werk gaat.
Zelf verwijderen
In principe mag je zelf asbestkarton verwijderen, maar het wordt sterk afgeraden. Asbesthoudend karton is niet-hechtgebonden, wat betekent dat de asbestvezels makkelijk in de lucht vrijkomen.
Het is aangewezen dat erkende asbestverwijderaars dit type asbest verwijderen. Ze hebben de juiste kennis, training en uitrusting om asbest op een veilige en gecontroleerde manier te verwijderen.
Wil je het toch als particulier uitvoeren? Ga dan zeer voorzichtig te werk en zorg ervoor dat je de regels kent. Enkel als je het asbestkarton makkelijk en zonder schade kunt demonteren, mag je het zelf verwijderen. Volg onderstaande regels op:
- Zorg dat je jezelf goed beschermt. Denk aan een stofmasker, handschoenen en een overall.
- Ventileer de ruimte goed en maak de plek nat om te voorkomen dat vezels zich verspreiden.
- Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt voordat je begint. Denk aan gereedschap en afvalcontainers.
- Stel ook een plan op: hoe ga je te werk en wat zijn mogelijke risico’s?
- Voer de asbestverwijdering rustig uit. Voorkom dat je het materiaal breekt of beschadigt en haal het in zijn geheel weg zonder stof te maken.
- Nadat je de materialen hebt verwijderd, maak je alles in de omgeving goed schoon met een natte doek. Gebruik geen stofzuiger: zo verspreid je de vezels.
- Voer de asbesthoudende materialen op een veilige manier af.
Laat asbestkarton door een erkende asbestverwijderaar weghalen
De verwijdering van asbestplaten, inclusief asbestkarton, is een delicate taak die je best aan erkende asbestsaneringsspecialisten overlaat.
Vul ons offerteformulier in en wij brengen je in contact met professionals die voldoende expertise en ervaring hebben om asbest op een veilige manier te verwijderen. Ze volgen strikte richtlijnen en protocollen om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Vergelijk meerdere offertes met tarieven en aanbevelingen van asbestdeskundigen en kies de opties die het beste bij je past.