Golfplaten met asbest: hoe zelf verwijderen? Kosten, herkennen en tips 

Golfplaten met asbest waren een populair materiaal voor uiteenlopende constructies, waaronder daken en gevelbekledingen. Je onderscheidt de platen door hun kenmerkende golvende vorm en grijze kleur. Op deze pagina leer je niet alleen asbesthoudende golfplaten herkennen, maar ook hoe je ze kunt verwijderen en afvoeren. Bovendien geven we weer hoeveel een professionele asbestverwijdering kost. Wil je meer info of offertes op maat ontvangen van asbestdeskundigen? Vul ons formulier in.

Asbesthoudende (golf)plaat herkennen: hoe zie je of er asbest in zit? 

Asbesthoudende golfplaten waren enorm populair in de bouw, maar door de gevaren voor de gezondheid zijn ze sinds 2001 verboden. Vandaag de dag zijn er nog talloze daken mee bedekt. Daarom bespreken we hieronder in meer detail hoe je de asbestplaten herkent. Ook enkele tests zoals de vlamtest of een labo-analyse kunnen uitsluitsel bieden.

Golfplaten asbest verwijderen?
Laat de klus aan asbestdeskundigen over.

1. Bouwjaar 

Golfplaten met asbest werden tussen 1945 en 2001 geproduceerd. Als jouw platen vóór 1990 geplaatst werden, is de kans erg groot dat ze asbestvezels bevatten. De eerste asbestvrije exemplaren verschenen pas na 1998. Als de productiedatum na 1 januari 1998 valt, heb je normaal veilige golfplaten in huis.

2. Markering of codering 

Vanaf 1976 kregen asbesthoudende golfplaten een markering of codering. Je vindt deze letters op de laatste of voorlaatste golf. Lees je AT, NF of CAF? Dan is de aanwezigheid van asbest zo goed als zeker. Asbestvrije platen dragen de codes NT (New Technology), AF (Asbestos Free) of AFM (Asbest Freies Material).

Is er geen markering aanwezig? Dan laat je het materiaal best testen in een erkend laboratorium. De afwezigheid betekent immers niet dat de platen asbestvrij zijn.

3. Uiterlijke kenmerken 

Na verloop van tijd vertonen golfplaten met asbest enkele specifieke kenmerken:

 • Oude en verweerde staat. Mosgroei, vlekken en een verweerd uiterlijk wijzen in het algemeen vaak op asbestplaten.
 • Honingraatstructuur. Is er een honingraatstructuur aan de onderkant van de platen goed zichtbaar? Dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk asbesthoudend.
 • Verweerde vezels. Steken er vezels uit de platen of komen ze los? Dan heb je met asbest te maken.
 • Witte spikkels. Asbestbloemen, witte spikkels op de platen, zijn een duidelijke indicatie van asbestvezels.
Asbesthoudend dak

4. Bouwtekeningen 

Heb je nog de bouwtekeningen van je schuur of andere constructie met golfplaten? Op deze ontwerpen staat vaak het type materiaal gespecificeerd. Duikt de term ABC-golfplaat op? ABC staat helaas voor asbestcement. Nu ben je 100% zeker dat je golfplaten asbesthoudend zijn.

5. Vlamtest 

De vlamtest, ook wel bekend als de “brander test”, is een methode om asbest te detecteren. Maar let op: de test kan asbestvezels in de lucht brengen, wat een gezondheidsrisico vormt. Gebruik de vlamtest enkel als laatste redmiddel en met de nodige voorzorgsmaatregelen.

Hoe werkt de vlamtest?

 1. Neem voorzorgsmaatregelen. Draag een stofmasker en handschoenen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke stoffen van asbest.
 2. Zoek een afgebroken hoek of breekpunt. Hier zijn de asbestvezels beter zichtbaar.
 3. Houd de vlam bij de vezels. Gebruik een aansteker of een Bunsenbrander.
 4. Observeer de reactie: Gloeien de vezels fel, maar verbranden ze niet? Dan heb je te maken met asbest. De vezels van asbestvrije platen smelten of vallen uiteen.

6. Laat een materiaalanalyse uitvoeren 

Twijfel je of een materiaal asbest bevat? Laat dan een labo-analyse uitvoeren. Zo ben je 100% zeker van het resultaat en vermijd je gezondheidsproblemen. Asbestvezels kan je moeilijk met het blote oog zien.

Hoe gaat een materiaalanalyse in zijn werk?

 1. Veiligheid voorop. De monstername gebeurt volgens strikte procedures om verspreiding van asbestvezels te voorkomen.
 2. Monsters verzamelen. Specialisten nemen kleine stukjes van het verdachte materiaal af en verpakken deze zorgvuldig.
 3. Naar het lab. Deskundigen sturen de monsters op naar een erkend laboratorium voor een uitvoerige analyse.
 4. Onder de microscoop. Verschillende microscopische technieken onthullen de eventuele asbestvezels.
 5. Certificaat met uitslag. Ontvang een officieel analysecertificaat. Hierop staat of het om asbest gaat, welke soort asbest het is en hoeveel percent asbest in de staalname zat.

Enkele typische voorbeelden 

Waar vind je asbesthoudende golfplaten vandaag nog terug? Vooral op daken van oude constructies met een bouwjaar vóór 1998. Denk bijvoorbeeld aan tuinhuizen, garages, schuren, loodsen en stallen. In sommige afgelegen gebieden of op oude boerderijen werden asbestgolfplaten mogelijk langer gebruikt.

Zelfs als je geen asbestdak op jouw grorndgebied hebt, kan je toch aan asbestvezels blootgesteld worden. Denk aan afbrokkelende vezels die door de wind worden meegevoerd of bij werkzaamheden aan daken met asbestgolfplaten in de buurt.

Welke eternit platen bevatten asbest? 

De naam Eternit roept al snel beelden op van de productie van asbestcement en asbesthoudende golfplaten. En terecht, want Eternit Fabrieken B.V. (later “Eternit”) was een van de grootste producenten van asbestcement in België.

Eternit was zeker niet de enige, maar wel een prominente speler in de asbestindustrie. Jarenlang vervaardigden ze asbestcementproducten zoals menuiserite asbest, pical platen met asbest, glasal asbest, buizen en isolatieplaten. Zorg dat je op de hoogte bent van deze toepassingen zodat je de eternit asbestplaten kunt herkennen.

Vandaag zijn asbesthoudende Eternitproducten nog steeds in oudere woningen en gebouwen te vinden, zoals daken gebouwd vóór 1998. De kans is groot dat je hier asbest aantreft in de vorm van golfplaten, dakbeschot of andere toepassingen.

Eternit produceert sinds het verbod op het gebruik in 1998 geen asbesthoudende producten meer. De associatie met asbest is eerder een gevolg van het beladen verleden van het bedrijf.

Golfplaten met asbest

Asbest golfplaten verwijderen: prijzen per m2 

De prijs voor de verwijdering van asbest golfplaten hangt af van verschillende factoren. Om je toch een idee te geven van de kosten, vind je hieronder een tabel met gemiddelde prijzen per vierkante meter asbest:

Oppervlakte golfplaten Gemiddelde kosten (inclusief btw)
1 – 10 m²€ 675
11 – 20 m²€ 800
21 – 30 m²€ 850
31 – 50 m²€ 925

Hou er rekening mee dat bovenstaande tabel richtprijzen weergeeft. De exacte kostprijs varieert sterk per situatie. Vraag daarom altijd offertes op van verschillende erkende asbestverwijderaars om de beste prijs te vinden.

Exacte prijzen kennen?
Vergelijk tarieven van deskundigen.

1. Oppervlakte: hoe groter, hoe duurder

De afmetingen van het gebouw spelen een cruciale rol in de prijsbepaling. Hoe meer vierkante meters, hoe hoger de kosten. Reken voor een kleine oppervlakte (1-10 m²) op een gemiddelde prijs van 675 euro. Voor een grotere oppervlakte (31-50 m²) betaal je al snel 925 euro.

2. Soort asbest

Er bestaan verschillende types asbest, met elk hun eigen kenmerken en verwijderingstechnieken. De prijs kan daarom sterk variëren.

3. Vezelconcentratie

Ook de hoeveelheid asbestvezels in de platen beïnvloedt de prijs. Hoe meer vezels, hoe complexer de verwijdering en dus hoe duurder.

4. Asbestinventarisatie

Vóór de verwijdering is een asbestinventarisatie wettelijk verplicht. Deskundigen sporen asbestverdachte materialen op en analyseren ze uitvoerig. Over het algemeen betaal je hiervoor een 150 tot 200 euro.

5. Afvoer

Na verwijdering moeten specialisten de asbesthoudende materialen op een veilige manier afvoeren. De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid afval en de locatie.

Tip: premie asbestverwijdering

Asbestverwijdering is een noodzakelijke, maar vaak ook dure investering. Gelukkig biedt de overheid in Vlaanderen verschillende premies aan om je te ondersteunen. Zo is er een subsidie voor Vlaamse scholen, particulieren, sport- en jeugdverenigingen en andere doelgroepen zoals land- en tuinbouwers of lokale besturen.

In bepaalde gevallen kom je in aanmerking voor verhoogde premies:

 • Woningasbest + isolatie. Combineer je de verwijdering van asbest met dak- of muurisolatie? Dan geniet je van een verhoogde premie.
 • Asbest golfplaten dak. Ook voor de verwijdering van een asbestdak met golfplaten kan je een premie aanvragen.

Er gelden wel een aantal verplichte voorwaarden. Zo moet je een asbestinventaris laten opmaken door een erkend asbestdeskundige en moet je de asbestverwijdering laten uitvoeren door professionele asbestverwijderaars. Bovendien leg je ook de facturen en bewijsstukken voor. Lees alles zorgvuldig na op de website van de Vlaamse overheid.

Beschadigde golfplaat

Zelf golfplaten met hechtgebonden asbest verwijderen: enkele richtlijnen

Als je beslist om zelf asbesthoudende golfplaten in goede staat te verwijderen, is het belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen volgt. We geven enkele handige voorschriften mee.

1. Neem veiligheidsmaatregelen 

 • Draag geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zoals een wegwerpoverall, handschoenen, P3-ademhalingsmasker, veiligheidsbril en gelaatsbescherming.
 • Zorg voor een goede ventilatie van de werkruimte.
 • Zet de werf af en plaats waarschuwingsborden.
 • Informeer je buren over de asbestverwijderingswerken.

2. Verwijder de asbestplaten intact van het dak

 • Gebruik handgereedschap in plaats van elektrisch gereedschap.
 • Breek of zaag de platen niet.
 • Laat de platen op het dak glijden langs een glijbaan van plastiek of stevig karton.
 • Verzamel de platen op een veilige plaats.

3. Bevochtig de golfplaten 

 • Besproei de platen met water om stofvorming te minimaliseren.
 • Gebruik geen hogedrukreiniger.

4. Gebruik geschikte zakken

 • Verpak de asbestplaten onmiddellijk in speciale asbestzakken.
 • Zorg voor een luchtdichte afsluiting van de zakken.

5. Voer het materiaal af naar een erkend inzamelpunt

 • Informeer bij je gemeente naar de locatie van het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor asbestafval.
 • Respecteer de voorschriften van het containerpark.

6. Maatregelen na de verwijdering

 • Laat de werkruimte schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf.
 • Doe je PBM’s in de afvalzak voor asbest.
 • Neem een douche en was je haren.

Zijn golfplaten met asbestcement gevaarlijk voor de gezondheid? 

Asbestcementen golfplaten werden vroeger veel gebruikt op daken, maar zijn eigenlijk erg gevaarlijk voor de gezondheid. Ze bevatten asbestvezels die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Oude, verweerde golfplaten 

Het risico op blootstelling aan asbestvezels is het grootst bij golfplaten in slechte staat. Door veroudering verliezen asbestplaten hun bindingskracht waardoor asbestvezels gemakkelijker vrijkomen. Ook bij de renovatiewerkzaamheden of verwerking van asbest zoals zagen, boren of schuren, kunnen tot een grote vespreiding van vezels leiden.

Wat doe je met mos op asbestgolfplaten? 

De verwijdering van mos op asbesthoudende golfplaten is absoluut verboden. De reinigingsmethode maakt de asbestvezels los, met alle gezondheidsrisico’s die daaraan verbonden zijn. Bovendien tast mos de integriteit van de platen aan, waardoor ze brozer worden en het risico op vezelverspreiding toeneemt.

Schuur met asbestplaten

Asbestdaken: hoe verwijderen en vervangen? 

Asbestdaken vormen een gezondheidsrisico en moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit complexe proces doe je best niet zelf: schakel een erkende asbestverwijderaar in. Hij of zij onderneemt de volgende stappen:

 1. Asbestinventaris. De deskundige onderzoek het asbest en bepaalt de hoeveelheid ervan.
 2. Veiligheidsmaatregelen. De professional neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen.
 3. Verwijdering. Het asbestdak wordt zorgvuldig verwijderd en verpakt.
 4. Afvoer. Specialisten voeren het asbestafval af naar een erkende verwerkingsinstallatie.
 5. Nieuw type dakbedekking. Na de verwijdering kan je een nieuw, veilig dak laten plaatsen.

Asbesthoudende golfplaten afvoeren: alle opties op een rij 

In Vlaanderen zijn er meerdere manieren om van asbestdaken af te komen, maar het veiligst is om asbestdeskundigen in te schakelen. Zij weten precies hoe ze de klus moeten aanpakken, hebben de juiste kwalitatieve materialen en voldoende ervaring. Op die manier laat je het asbestzak zonder risico’s weghalen, zowel voor jou als voor het milieu.

1. Containerpark 

Hechtgebonden asbestafval mag je zelf naar het recyclagepark brengen. Verpak de asbesthoudende materialen goed. Gebruik een dubbele plastic zak, een doorschijnende asbestzak of speciale asbestfolie. Sommige containerparken bieden deze gratis of aan een voordelige prijs aan. Zorg dat alles goed en volgens de richtlijnen verpakt is.

Los asbest mag je niet naar een recyclagepark brengen. Asbestdeskundigen voeren niet-hechtgebonden asbest af naar een speciaal inzamelpunt.

2. Ophaling aan huis 

 • Plaatzak. Geschikt voor 13 platen of 30 m². Maximaal 6 zakken per adres. Je betaalt 30 euro voor een zak.
 • Kuubzak. Voor kleinere stukken asbest. Maximaal 30 m². Niet meer dan 6 zakken per adres. Het prijskaartje is opnieuw 30 euro.
 • Container. Voor grote hoeveelheden asbest, maximaal 300 m². Niet meer dan 2 containers per adres. Voor een container betaal je gemiddeld 170 euro.

3. Asbestverwijdering door een deskundige 

Niet-hechtgebonden asbest moet je verplicht laten verwijderen door erkende asbestdeskundigen. Een ervaren specialist garandeert een veilige en verantwoorde verwijdering. Kies voor professionele hulp en bescherm jezelf en je omgeving.

Gebroken oude golfplaten

Ook interessant voor jou

Hoe groot is een asbesthoudende golfplaat?

+
De afmetingen van asbest golfplaten kunnen variëren, maar over het algemeen hebben ze een standaardbreedte van ongeveer 1 meter met een dikte van gemiddeld 6 mm. De lengte van de platen kan oplopen tot 3 meter.

Wat is het gewicht van een asbest golfplaat per m2?

+
Het gewicht van een asbesthoudende golfplaat per vierkante meter bedraagt gemiddeld 20 kilogram. Dit gewicht varieert afhankelijk van de dikte en de samenstelling van de plaat.

Hoeveel weegt één asbesthoudende golfplaat?

+
Een standaard asbesthoudende golfplaat van 1 meter breedte en 1,5 meter lengte weegt ongeveer 30 kilogram. Het gewicht verschilt afhankelijk van de dikte en het specifieke materiaal van de golfplaat. Het is belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de platen bij de installatie of verwijdering ervan.

Laat golfplaten met asbest veilig en professioneel verwijderen door erkende asbestverwijderaars 

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals bij jou in de buurt. Vergelijk prijzen en advies op maat. Vertrouw op erkende asbestverwijderaars voor een veilige en professionele verwijdering van asbesthoudende golfplaten. Met hun expertise en ervaring zorgen zij ervoor dat de klus op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.