Asbestplaat: hoe herkennen, verwijderen en afvoeren? 

Een asbestplaat was tot 2001 een ideaal materiaal voor de bouw van woningen en andere panden. De gezondheidsrisico’s van asbestvezels hebben ertoe geleid dat het materiaal al een tijd verboden is. Op deze pagina leer je hoe je asbesthoudende platen herkent, verwijdert en afvoert. Wil je asbestplaten veilig laten weghalen door specialisten? Vul ons offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact.

Wat zijn asbestplaten? 

Asbestplaten kwamen vroeger vaak voor in de woningbouw omdat ze een goede isolatielaag vormden en bovendien goedkoop en brandbestendig waren.

Specialisten gebruikten deze platen in verschillende toepassingen en afwerkingen, ook op de zolder of in de kelder. Soms bekleedden ze zelfs een volledige gevel met asbestplaten. Pas later werd ontdekt dat asbest een groot gevaar is voor de gezondheid.

Er bestaan uiteenlopende materialen die asbestvezels bevatten. Denk aan asbest in vinyl, maar ook de asbesthoudende lijm die de vinyltegels stevig vasthoudt. Verder komen asbestkoord en asbestkarton vandaag nog regelmatig voor.

Asbestdeskundige contacteren?
Ontvang offertes met prijsvoorstellen en adviezen.

Samenstelling 

Een asbestplaat bestaat uit cement (85% tot 90%) en asbestvezels (10% tot 15%). De vezels zijn hechtgebonden, wat betekent dat ze stevig in het cement verankerd zitten. Daarom kunnen ze niet zomaar in de lucht vrijkomen.

Asbestplaten zijn niet hetzelfde als dikke isolatieplaten met asbestvezels. Laatste platen bevatten geen hechtgebonden asbest, maar losse asbestvezels.

Asbestplaat van Eternit 

Eternit is een bekend bedrijf dat vroeger platen met hechtgebonden asbest produceerde. Die asbestplaten kwamen in verschillende toepassingen zoals dak- en gevelbekleding voor. Enkele voorbeelden zijn:

Daarom is het belangrijk dat je in staat bent eternit platen met asbest te herkennen.

Hoeveel weegt een asbestplaat? [Gewicht]

Asbestplaten wegen vrij veel: ongeveer 20 kilogram per vierkante meter.

Asbestplaat

Asbestplaten herkennen: hoe ziet het eruit? 

De platen hebben een wit/grijze kleur en zijn vrij dun. Sommige asbestplaten hebben bovendien een licht zwarte verwering

Typische voorbeelden 

Asbestplaten zijn vaak aanwezig in huizen die vóór 1990 zijn gebouwd, zeker in kelders, zolders en daken. De platen kunnen ook rond radiatoren of ventilatiekanalen voorkomen en zijn soms zelfs verwerkt in gevels of wanden.

Mag je sterke asbestplaten laten hangen? 

Je bent als particulier in principe niet verplicht om asbestplaten te verwijderen, al is het wel sterk aangeraden wegens de gezondheidsrisico’s. Na verloop van tijd worden de platen alsmaar brozer en neemt de kans op gevaar alleen maar toe. 

Bij verbouwingen of renovatie ben je wel verplicht om de platen te verwijderen omdat de kans bestaat dat de vezels vrijkomen. Bovendien kan een lokale toezichthouder je verplichten de asbestplaten te verwijderen.

Gevaren van een asbestplaat voor de gezondheid 

Alle asbesthoudende materialen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Bij hechtgebonden asbest loop je vooral risico bij schade of een breuk in het materiaal. De vezels komen vrij als het materiaal in slechte staat verkeert. Je mag de platen absoluut niet bewerken: zagen, slopen, snijden, schuren, boren… doen de asbestvezels vrijkomen.

Heb je asbestplaten in jouw woning?
Laat ze dan zo snel mogelijk verwijderen. Contacteer hier professionele asbestverwijderaars.
arrow Contacteer asbestdeskundigen

Wat doe je met asbestplaten in een slechte staat? 

Asbestplaten in goede staat mogen in principe blijven hangen, maar als het materiaal in slechte staat verkeert, moet je het verplicht laten verwijderen.

Asbesthoudende golfplaat slechte staat

1. Afvoeren naar container- of recyclagepark 

Contacteer op voorhand het recyclagepark voor een geschikt tijdstip. Niet alle asbesthoudende toepassingen mag je naar het containerpark afvoeren. Bovendien zijn er zijn vaak beperkingen op het gewicht. Tot een bepaalde hoeveelheid is de inlevering gratis, maar het is verstandig de tarieven na te vragen.

2. Asbest laten verwijderen en ophalen 

De Vlaamse regering biedt voordelige tarieven aan om asbest af te voeren omdat ze de asbestverwijdering wil stimuleren. Bovendien is het de bedoeling om het aanwezige asbest zo snel mogelijk in kaart te brengen en Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te krijgen.

De goedkope tarieven zijn mogelijk dankzij subsidies van de OVAM. Ze zijn zeker nog geldig tot het einde van 2024.

Container aan huis laten komen

Als je grote hoeveelheden hechtgebonden asbest wil verwijderen, is een container aan huis de voordeligste optie. Er past ongeveer 300 m² per container. Ieder adres kan twee containers aanvragen.

Per container betaal je 160 à 170 euro. De prijs varieert afhankelijk van de provincie.

Hoeveel (pical) platen passen in een zak? 

Er bestaan speciale zakken waarin je de asbestplaten stevig en veilig kunt opbergen. Deze verpakkingen zijn enkel geschikt voor hechtgebonden asbest. Per adres mag je maximaal 6 zakken aanvragen. In één zak past ongeveer 13 asbestplaten, wat overeenkomt met 30 m².

Per zak betaal je ongeveer 30 euro.

Dak met asbestplaten: wat mag je wel en niet doen? 

Een asbestdak is bekleed met een dakbedekking bestaande uit asbesthoudend cement. Als er vóór 1998 golfplaten of leien op je dak werden gelegd, is de kans groot dat er asbest in verwerkt zit. Als je een asbestdak hebt, mag je bepaalde zaken wel en niet uitvoeren.

Wel: asbestdaken verwijderen of vervangen 

Je hebt eigenlijk maar één optie: het asbesthoudende dak verwijderen. Schakel hiervoor een professionele asbestverwijderaar in of een gewone aannemer die zijn jaarlijks opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ behaald heeft.

In principe kan je de werkzaamheden ook zelf uitvoeren (als het asbestmateriaal hechtgebonden is en in een goede staat verkeert), maar gezien de gezondheidsrisico’s is het verstandiger om een professional in te schakelen. 

Niet: asbestvezels ontmossen/schuren en zonnepanelen plaatsen 

Het is van groot belang dat je het dak niet beschadigt door het te breken, boren, schuren of slijpen. De volgende werken zijn zelfs bij wet verboden: 

  • Ontmossen en schuren. Op die manier beschadig je het cement en komen de asbestvezels vrij.
  • Zonnepanelen en overzetdaken zetten. Zo beschadig je de asbestmaterialen: de toepassingen monteer je er rechtstreeks op.
  • Afvalwater met asbestvezels in de riolering laten lopen.
Asbestdak

Asbestverwijdering platen: zelf uitvoeren of erkende asbestverwijderaars contacteren? 

Je mag zowel zelf asbest verwijderen als een professional inschakelen. Als je de werken zelf aanpakt, moet je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen voor jezelf en jouw omgeving. Als je asbesthoudende materialen op de foute manier verwijdert, zullen de vezels voor een lange tijd aanwezig zijn. 

Het is belangrijk dat je beschermende kledij draagt: een wegwerpoverall, afspoelbare schoenen en een aansluitend mondmasker met beschermingsklasse FFP3. Onthoud dat je sommige werken niet mag uitvoeren bij wet en zorg ervoor dat je het asbest op een correcte manier afvoert.

Je kan ook asbestdeskundigen inschakelen. Zij pakken dit werk veilig en correct aan en houden zich aan de nodige voorzorgsmaatregelen en geldende wetgevingen. Ze werken volgens strikte veiligheidsprocedures. 

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met asbestspecialisten in jouw regio 

Zijn er asbestplaten aanwezig in jouw woning? Contacteer vandaag nog professionele asbestverwijderaars. Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat van deskundigen. Je kunt alle aanbevelingen eenvoudig vergelijken en de voordeligste optie kiezen. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Een asbestspecialist bezit de nodige kennis en gebruikt de juiste veiligheidsprocedures. Zo ben je zeker van geslaagde werkzaamheden en een gezonde leefomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.