Pical plaat asbest: uiterlijk, toepassingen en gevaren voor de gezondheid
Een pical plaat met asbest was een duurzame en goedkope optie in de bouw. Nu weten wat dat de asbestvezels in deze platen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je ze laat verwijderen. In dit artikel leer je meer over hoe je pical platen herkent, in welke toepassingen ze voorkwamen en wat de gezondheidsrisico’s precies zijn. Via ons offerteformulier kan je asbestdeskundigen contacteren die een professionele inspectie uitvoeren en de asbestmaterialen veilig weghalen.
Wat zijn pical platen?
Een pical plaat met asbest werd veelvuldig gebruikt in bouwmaterialen. Ze waren ideaal om een vals plafond mee te creëren. Het asbest in pical platen is niet-hechtgebonden. Dit betekent dat de vezels los in de platen zitten. Daarom is losgebonden asbest ook gevaarlijk: de asbestvezels komen makkelijk vrij en adem je sneller in.
Eternit was een grote producent van asbesthoudende pical platen. Maar ook andere soorten platen zoals menuiserite asbest, glasal asbestplaten en asbesthoudende golfplaten waren een deel van hun productie. Daarom is het belangrijk dat je in staat bent eternit platen met asbest te herkennen.
Eigenschappen en uiterlijke kenmerken
Pical platen bestaan uit een mengeling van wit asbest, bruin asbest en gips. De achterkant van de platen heeft een gewafelde textuur. Ze bestaan voor 30% uit asbestvezels.
Omwille van het gips hebben de platen een kartonachtige samenstelling. Daarom zijn ze ook gevoeliger voor vocht en scheuren ze makkelijker dan bijvoorbeeld asbestcementplaten. Op de gescheurde plekken zie je lange asbestvezels verschijnen.
Toepassingen
Pical platen werden in het verleden vooral in industriële omgevingen, scholen en ziekenhuizen gebruikt. Omwille van de hoge brandveiligheid kwamen ze voor als Rf-compartimentering. Dit betekent dat ze ingezet werden als brandwerende barrières. Zo maakten ze valse plafonds, wanden, deuren, elektriciteitskasten en metalen balken beter bestand tegen brand.
Pical platen waren niet alleen brandwerend, maar hadden ook een goede thermische isolatie. Als je de asbestplaten bijvoorbeeld aan de binnenkant van gevels plaatste of als muurbescherming achter gasconvectoren aanbracht, hielden ze de warmte in deze ruimtes beter vast.
Tot slot waren deze platen ook geluidswerend. Dit was vooral nuttig in industriële gebrouwen zoals fabrieken.
Niet hetzelfde als platen met asbestcement
Hoewel ze misschien op elkaar lijken, zijn pical platen en asbestcementplaten niet hetzelfde. Laatste bevatten geen bruin asbest en zijn harder omdat ze met cement gemengd zijn. Asbestcementplaten bevatten ongeveer 10% asbestvezels, pical platen 30%.
Omdat asbestcementplaten minder snel breken en een kleinere hoeveelheid asbestvezels bevatten, zijn ze minder gevaarlijk voor de gezondheid dan asbesthoudende pical platen. Bovendien kwamen ze vooral in toepassingen buitenshuis voor. Je kunt ze nog vinden aan de buitenkant van gebouwen en structuren, bijvoorbeeld als dakplaten of schoorstenen. Pical platen kwamen vooral binnenshuis voor.
Hoe kan je pical (plafond)platen herkennen?
Het is niet makkelijk om asbesthoudende pical platen met het blote oog te herkennen. Toch zijn er een aantal manieren waarop je de platen kunt identificeren:
- De platen hebben een gewafelde structuur aan de achterkant. Dit betekent dat de achterkant geribbeld is.
- De asbesthoudende pical platen scheuren vrij makkelijk. Bovendien zie je bij de scheuren lange asbestvezels ontstaan. Er is met andere woorden geen sprake van een ‘clean break’.
- De platen zijn broos en lijken een beetje op karton. Vaak zijn ze wit of beige van kleur.
De gezondheidsrisico’s van pical asbestplaten
Pical platen kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit ligt aan de hoge hoeveelheid losgebonden asbestvezels en het gemak waarmee ze kunnen breken. De kans dat je de vezels per ongeluk inademt, is groot. De asbestvezels zijn bovendien niet met het blote oog zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat je altijd voorzichtig bent rond asbesthoudende materialen.
Een langdurige inademing kan tot verschillende asbestgerelateerde ziektes leiden. Vaak is de periode tussen de blootstelling en de ontwikkeling van asbestkanker erg lang: het kan tot wel 40 jaar duren tegen dat de symptomen zich beginnen tonen. Het gevaar van de blootstelling is dus niet direct merkbaar.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met asbestdeskundigen in jouw regio
Neem via onderstaand formulier gratis contact op met asbestdeskundigen in de buurt. Vervolgens ontvang je offertes met vrijblijvend advies en prijsvoorstellen. Vergelijk ze met elkaar en kies de optie die het beste bij je situatie past. Erkende asbestverwijderaars hebben voldoende kennis, ervaring en professionele materialen om jouw asbestproject veilig uit te voeren.