Glasal asbest: hoe weet je of Glasal asbest bevat? Uiterlijk, toepassingen en risico’s 

Glasal platen met asbest waren vroeger een populair bouwmateriaal voor gevels. Wanneer dit type asbestplaat beschadigd of bewerkt wordt, vormt het een groot gevaar voor de gezondheid. Leer op deze pagina meer over de eigenschappen, toepassingen en identificatietechnieken van asbesthoudende glasal platen. Heb je zelf nog asbestmaterialen in huis zitten? Laat ze veilig verwijderen door asbestdeskundigen via ons offerteformulier.

Wat is een Glasal plaat? 

Een Glasal plaat is een type kunststof gevelplaat met een isolerende kern die tussen twee platen zit ingeklemd. Op die manier ontstaat een sandwichconstructie. Het bekendste type Glasal had een zijdeglansafwerking en bestond uit cement en versterkingsvezels. Bovendien was het in verschillende kleuren verkrijgbaar.

De Glasal panelen met asbestcement werden dubbel gecomprimeerd en geautoclaveerd. De platen bestaan vandaag nog steeds, maar de productie is nu asbestvrij.

Asbestplaten veilig weghalen?
Schakel erkende asbestverwijderaars in via ons formulier.

Eternit platen: Glasal, pical en menuiserite 

Eternit produceerde verschillende soorten asbesthoudende platen. Elk type plaat heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen binnen de bouwsector. Enkele voorbeelden om eternit asbestplaten te herkennen:

  • Glasal platen: bestonden uit asbestcement met versterkingsvezels.
  • Pical platen met asbest: waren geperste vezelcementplaten met een fijnkorrelig oppervlak.
  • Menuiserite asbestplaten: waren houtvezelcementplaten voor toepassingen zoals dakbedekking en gevelbekleding.
Glasal asbest

Glasal (golf)platen herkennen: hoe ziet het eruit? 

Glasal platen bestonden vroeger uit asbestcement. De vezelachtige structuur van asbest zorgde ervoor dat de platen de hitte goed konden verdragen, maar het materiaal is een ernstig gezondheidsrisico. Wil je weten of een Glasal plaat asbest bevat? Dan kan je op twee zaken letten.

Productiejaar 

Het productiejaar is een belangrijke factor bij de identificatie van asbesthoudende Glasal platen. Indien jouw platen voor 1994 (verbod op het gebruik van asbest) geproduceerd zijn, is de kans vrij groot dat ze wit asbest bevatten.

Vanaf 1986 werden de eerste Glasal platen zonder asbest geproduceerd, maar het duurde toch wel tot 1994 voordat alle nieuwe platen gegarandeerd asbestvrij waren.

Dikte glasal panelen 

Je kunt ook naar de dikte van Glasal platen kijken om te zien of ze mogelijk asbest bevatten. Normaal gesproken zijn asbestvrije platen 4, 5 mm of 7, 5 mm dik.

Indien jouw platen dunner zijn dan deze standaardmaten of een andere dikte hebben, doe je er goed aan om eerst naar het jaar van fabricage te kijken. Neem altijd de nodige voorzorgsmaatregelen door de dikte en de fabricagegegevens te controleren.

Wil je graag offertes voor asbestverwijdering ontvangen?
Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier en vergelijk prijsvoorstellen en adviezen op maat.
arrow Vind deskundigen in de buurt

Toepassingen van Glasal platen met asbestcement 

Glasal platen met asbestcement waren geruime tijd populair omwille van hun veelzijdigheid en robuuste eigenschappen. Daarom kwamen ze in uiteenlopende toepassingen voor.

1. Gevelbekleding

Glasal platen waren het ideale materiaal voor gevelbekledingen: zowel in residentiële als commerciële gebouwen zorgden ze voor bescherming en verfraaiing. Hun sterkte, hittebestendigheid en weersbestendigheid lagen hiervoor aan de basis.

2. Achterwanden van keukens en badkamers

Vanwege hun eenvoudige reiniging en vochtbestendigheid werden Glasal platen met asbestcement soms als achterwanden voor keukens en badkamers gebruikt. Ze boden een duurzame oplossing die bestand was tegen de vochtige omstandigheden in deze ruimtes.

3. Industriële toepassingen 

Ook in de industrie kwamen Glasal goflplaten met asbest in diverse toepassingen voor. Denk bijvoorbeeld aan wandbekleding van fabrieken. Hun eigenschappen maakten ze geschikt voor gebruik in omgevingen met hoge temperaturen, vochtigheid en mechanische belasting.

Professional verwijdert eternit asbest

Zijn Glasal asbestplaten een gevaar voor de gezondheid? 

Glasal asbestplaten zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid omwille van de asbestvezels. Indien je zo’n plaat beschadigt, adem je de losgekomen asbestvezels in. De vezels komen diep in je longen terecht en kunnen ziektes zoals longkanker en mesothelioom veroorzaken.

Zelfs bij de kleinste breuk kunnen asbestvezels vrijkomen en vormt het risico’s voor alle mensen in de buurt. Daarom is het van essentieel belang dat je je tijdens de werken goed beschermt.

Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw regio 

Vul onderstaand offerteformulier in om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met erkende asbestdeskundigen bij jou in de buurt. Daarna kan je verschillende adviezen en prijsvoorstellen eenvoudig vergelijken. Bescherm jezelf en anderen tegen de gevaren van asbest en laat het werk over aan experts die de juiste veiligheidsmaatregelen nemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.