Glasal asbest: hoe weet je of Glasal asbest bevat? Uiterlijk, toepassingen en risico’s
Glasal platen met asbest waren vroeger een populair bouwmateriaal voor gevels. Wanneer dit type asbestplaat beschadigd of bewerkt wordt, vormt het een groot gevaar voor de gezondheid. Leer op deze pagina meer over de eigenschappen, toepassingen en identificatietechnieken van asbesthoudende glasal platen. Heb je zelf nog asbestmaterialen in huis zitten? Laat ze veilig verwijderen door asbestdeskundigen via ons offerteformulier.
INHOUDSTAFEL
Wat is een Glasal plaat?
Een Glasal plaat is een type kunststof gevelplaat met een isolerende kern die tussen twee platen zit ingeklemd. Op die manier ontstaat een sandwichconstructie. Het bekendste type Glasal had een zijdeglansafwerking en bestond uit cement en versterkingsvezels. Bovendien was het in verschillende kleuren verkrijgbaar.
De Glasal panelen met asbestcement werden dubbel gecomprimeerd en geautoclaveerd. De platen bestaan vandaag nog steeds, maar de productie is nu asbestvrij.
Eternit platen: Glasal, pical en menuiserite
Eternit produceerde verschillende soorten asbesthoudende platen. Elk type plaat heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen binnen de bouwsector. Enkele voorbeelden om eternit asbestplaten te herkennen:
- Glasal platen: bestonden uit asbestcement met versterkingsvezels.
- Pical platen met asbest: waren geperste vezelcementplaten met een fijnkorrelig oppervlak.
- Menuiserite asbestplaten: waren houtvezelcementplaten voor toepassingen zoals dakbedekking en gevelbekleding.
Glasal (golf)platen herkennen: hoe ziet het eruit?
Glasal platen bestonden vroeger uit asbestcement. De vezelachtige structuur van asbest zorgde ervoor dat de platen de hitte goed konden verdragen, maar het materiaal is een ernstig gezondheidsrisico. Wil je weten of een Glasal plaat asbest bevat? Dan kan je op twee zaken letten.
Productiejaar
Het productiejaar is een belangrijke factor bij de identificatie van asbesthoudende Glasal platen. Indien jouw platen voor 1994 (verbod op het gebruik van asbest) geproduceerd zijn, is de kans vrij groot dat ze wit asbest bevatten.
Vanaf 1986 werden de eerste Glasal platen zonder asbest geproduceerd, maar het duurde toch wel tot 1994 voordat alle nieuwe platen gegarandeerd asbestvrij waren.
Dikte glasal panelen
Je kunt ook naar de dikte van Glasal platen kijken om te zien of ze mogelijk asbest bevatten. Normaal gesproken zijn asbestvrije platen 4, 5 mm of 7, 5 mm dik.
Indien jouw platen dunner zijn dan deze standaardmaten of een andere dikte hebben, doe je er goed aan om eerst naar het jaar van fabricage te kijken. Neem altijd de nodige voorzorgsmaatregelen door de dikte en de fabricagegegevens te controleren.
Toepassingen van Glasal platen met asbestcement
Glasal platen met asbestcement waren geruime tijd populair omwille van hun veelzijdigheid en robuuste eigenschappen. Daarom kwamen ze in uiteenlopende toepassingen voor.
1. Gevelbekleding
Glasal platen waren het ideale materiaal voor gevelbekledingen: zowel in residentiële als commerciële gebouwen zorgden ze voor bescherming en verfraaiing. Hun sterkte, hittebestendigheid en weersbestendigheid lagen hiervoor aan de basis.
2. Achterwanden van keukens en badkamers
Vanwege hun eenvoudige reiniging en vochtbestendigheid werden Glasal platen met asbestcement soms als achterwanden voor keukens en badkamers gebruikt. Ze boden een duurzame oplossing die bestand was tegen de vochtige omstandigheden in deze ruimtes.
3. Industriële toepassingen
Ook in de industrie kwamen Glasal goflplaten met asbest in diverse toepassingen voor. Denk bijvoorbeeld aan wandbekleding van fabrieken. Hun eigenschappen maakten ze geschikt voor gebruik in omgevingen met hoge temperaturen, vochtigheid en mechanische belasting.
Zijn Glasal asbestplaten een gevaar voor de gezondheid?
Glasal asbestplaten zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid omwille van de asbestvezels. Indien je zo’n plaat beschadigt, adem je de losgekomen asbestvezels in. De vezels komen diep in je longen terecht en kunnen ziektes zoals longkanker en mesothelioom veroorzaken.
Zelfs bij de kleinste breuk kunnen asbestvezels vrijkomen en vormt het risico’s voor alle mensen in de buurt. Daarom is het van essentieel belang dat je je tijdens de werken goed beschermt.
Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw regio
Vul onderstaand offerteformulier in om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met erkende asbestdeskundigen bij jou in de buurt. Daarna kan je verschillende adviezen en prijsvoorstellen eenvoudig vergelijken. Bescherm jezelf en anderen tegen de gevaren van asbest en laat het werk over aan experts die de juiste veiligheidsmaatregelen nemen.