Eternit platen asbest herkennen: uiterlijk, technieken en asbesthoudende producten 

Voordat het gebruik van asbest in de jaren 90 verboden werd, voegde Eternit asbestvezels toe aan verschillende soorten vezelcementplaten. Zo verhoogden ze de isolerende en brandwerende eigenschappen en dienden de platen als een goede brandbescherming in gebouwen. Vandaag zijn asbesthoudende platen nog steeds in omloop. Op deze pagina leer je onder andere eternit platen met asbest herkennen. Voor meer info, advies op maat of offertes asbestverwijdering vul je best ons offerteformulier in.

Hoe herken je eternit asbestplaten? 

Het kan uitdagend lijken om eternit platen met asbest te herkennen. Toch bestaan er een aantal kenmerken die je op de goede weg kunnen zetten:

  • Merkteken. Sinds het gebruik van asbest niet meer is toegestaan, worden vezelcementplaten gemarkeerd met een teken. Vind je de letters AT, NF of CAF terug? Dan is de kans groot dat de golfplaat asbesthoudend is. Als je de tekens NT, AF, AFM, NA, AP of AV terugvindt, bevatten de platen waarschijnlijk geen asbestvezels. 
  • Grijze kleur. Tijdens de productie van asbestcement worden de vezels gemengd met normaal cement. Daarom hebben asbesthoudende platen meestal een grijze kleur. 
  • Honingraat patroon. Aan de achterkant hebben asbesthoudende platen een honingraatstructuur.
  • Vezelachtige structuur. Als je de plaat van dichtbij inspecteert, kan je soms zelfs een vezelstructuur ontdekken. De vezels zijn meestal zichtbaar wanneer de plaat beschadigd is.
Eternit asbest laten verwijderen?
Kom hier in contact met deskundigen in jouw regio.

Enkele slimme technieken (vlamtest met aansteker, productiejaar…)

Je kunt niet alleen eternit platen met asbest herkennen door de uiterlijke kenmerken, maar ook door enkele handige tests:

  • Aanstekertest. Asbesthoudende platen smelten niet en geven geen vlam. Je kunt dus een aansteker in de buurt van de verdachte plaat houden en kijken hoe het reageert.
  • Asbestbloemen. Als er asbest in cement zit, ontstaan er soms asbestbloemen. Dit zijn witte spikkels die over de oppervlakte van het cement verspreid zijn.
  • Productiejaar. Asbest werd tussen de jaren 50 en 90 op grote schaal toegepast in de constructie van bouwmaterialen. Als de platen vóór 1998 geproduceerd zijn, bevatten ze hoogstwaarschijnlijk asbest. 
  • Textuur. Asbesthoudende platen hebben een honingraatpatroon. Ook zijn de vezels soms zichtbaar aan het oppervlak van de plaat.
  • Navragen bij producent. Weet je nog steeds niet zeker of de plaat asbesthoudend is? Dan neem je best contact op met de producent.
eternit platen asbest herkennen

Soorten eternit producten met asbestvezels 

Golfplaten zijn niet het enige Eternit product dat asbesthoudend kan zijn. De grootschalige productie van asbestcement heeft ervoor gezorgd dat de toepassingen van asbest wijdverspreid en veelzijdig zijn. We hebben een aantal voorbeelden van potentieel gevaarlijke asbestproducten op een rijtje gezet.

1. Leien 

Leien die als dakbedekking voorkwamen, kunnen zeker ook asbesthoudend zijn.

2. Golfplaten 

Een van de meest bekende toepassingen van asbest zijn golfplaten met asbestcement. De platen lagen vooral op het dak van industriële gebouwen, schuren en garages.

3. Bloembakken met asbestcement 

De kans is groot dat ook Eternit bloembakken uit de jaren 90 asbest bevatten.

4. Onderdak met asbesthoudende menuiserite plaat 

Het is belangrijk om niet enkel naar de leien of golfplaten op het dak te kijken, maar ook naar het onderdak. Het kan zijn dat de golfplaten op het dak geen asbest bevatten, maar wel de menuiserite asbestplaten die als beschermende laag onder de dakbedekkingen liggen.

5. Glasal 

Glasalplaten met asbest zijn kunststof platen die zowel in toepassingen binnenshuis (keukens, badkamers) als buitenshuis (daken) voorkwamen. De platen bestaan uit asbestcement en versterkingsvezels.

6. Granitex

Granitexplaten lijken op granietplaten. Als ze vóór 1998 geproduceerd zijn, bestaat de kans dat ze uit asbestvezels bestaan.

7. Eterspan

Eterspan platen waren draagplaten voor het onderdak. Het kende een grote toepassing in de woning- en utiliteitsbouw. Deze vezelcementplaten hadden vroeger een productie met asbestvezels.

8. Pical

Eternit produceerde ook pical platen met asbest. Deze asbestplaten bestaan uit verschillende materialen zoals wit asbest, bruin asbest en gips. De achterkant heeft een gewafelde textuur.

Golfplaten asbestdak

Wat is het verschil tussen eternit en asbest?

‘Eternit’ en ‘asbest’ worden soms door elkaar gebruikt.

Eternit was jarenlang de grootste producent van asbestmaterialen in Europa. Daarom zijn de termen ‘asbest’ en ‘Eternit’ in de spreektaal zo goed als synoniemen van elkaar. Vandaag gaat het bedrijf niet meer verder onder de naam ‘Eternit’, maar ‘Etex’. De benaming ‘Eternit’ gebruiken ze nu enkel nog voor hun asbestvrije vezelcementplaten.

Asbest is de verzamelnaam voor een groep vezelachtige mineralen die specialisten uit de aardbodem ontginnen. Er bestaan verschillende soorten asbest zoals wit, bruin en blauw asbest.

Kortom: ‘asbest’ is een benaming voor het materiaal, ‘eternit’ voor het bedrijf dat asbestproducten vervaardigde.

Zijn alle eternit asbestplaten gevaarlijk?

Eternit asbestplaten dragen altijd een potentieel gevaar in zich.

Asbesthoudende materialen zijn ofwel hechtgebonden, ofwel losgebonden (ook wel niet-hechtgebonden genoemd). Eternit platen zijn hechtgebonden. Dit betekent dat de asbestvezels verankerd in het materiaal zitten.

Hechtgebonden asbest komt in principe niet makkelijk vrij. De vezels kunnen wel makkelijk loskomen wanneer de plaat beschadigd raakt of verslijt. De inademing van losse asbestvezels, die overigens niet altijd zichtbaar zijn met het blote oog, kan ernstige gevolgen hebben op de gezondheid. 

(Langdurige) blootstelling aan losse asbestvezels kan verschillende soorten kanker en longproblemen veroorzaken. Als je vermoedt dat je woning of een ander gebouw asbesthoudende materialen bevat, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een asbestdeskundige

Opeengestapelde asbestplaten

Eternit asbestplaten veilig laten verwijderen door erkende asbestdeskundigen? Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat 

Neem via onderstaand formulier contact op met verschillende asbestdeskundigen. Je ontvangt offertes met vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat. Laat asbesthoudende materialen snel en veilig uit je woning verwijderen en voorkom blootstelling en inademing. Asbestverwijderaars bezitten de geschikte materialen en nemen de juiste voorzorgsmaatregelen om asbest veilig weg te halen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.