Pleisterwerk asbest: kan stucwerk asbestvezels bevatten? Hoe verwijderen?
Vermoed je dat er asbest in het pleisterwerk van jouw huis zit? Dan kan dit artikel hulp bieden. Zo bespreken we waar asbesthoudend pleisterwerk zich doorgaans in woningen bevindt en hoe je het herkent. Bovendien geven we de kosten van een professionele asbestverwijdering weer. Ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat voor jouw asbestproject via ons offerteformulier.
INHOUDSTAFEL
Pleisterwerk met asbest herkennen: hoe ziet het eruit?
Asbest in pleisterwerk kan een ernstige bedreiging vormen voor je gezondheid. Helaas is het visueel niet altijd eenvoudig te onderscheiden van asbestvrij pleisterwerk. De complexiteit zit in de diverse verschijningsvormen en het feit dat asbestvezels vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog.
Om je op weg te helpen, zijn er wel enkele kenmerken waarop je kunt letten:
1. Leeftijd gebouw
De leeftijd van het gebouw is een eerste belangrijke factor. Gebouwen die vóór 1994 zijn opgetrokken, hebben een aanzienlijk grotere kans op asbesthoudend pleisterwerk. Asbest was in die periode een courant materiaal in de bouwsector.
2. Structuur pleisterwerk
Asbesthoudend pleisterwerk kan een vezelige structuur vertonen door de toegevoegde asbestvezels. Let op zichtbare vezels of draden in het pleisterwerk.
3. Vervormbaarheid
Asbesthoudend pleisterwerk is minder flexibel dan asbestvrij pleisterwerk. Als je het materiaal licht met de vinger indrukt, vertoont het geen inkeping. Wees voorzichtig bij deze test en neem de nodige veiligheidsmaatregelen.
4. Geschiedenis gebouw (tussen jaren 1960 en 1980)
Als asbesthoudende materialen al eens eerder tussen de jaren 1960 en 1980 uit het gebouw verwijderd zijn, kan het zijn dat er nog asbestresten in het pleisterwerk zitten.
Onthoud dat bovenstaande kenmerken indicatief zijn en geen definitieve zekerheid bieden. Raadpleeg altijd een erkend asbestdeskundige voor een professionele beoordeling. Manipuleer of beschadig verdacht pleisterwerk nooit zelf. Dit kan leiden tot de vrijgifte van gevaarlijke asbestvezels.
Prijs asbesthoudend pleisterwerk verwijderen
De kosten voor de verwijdering van asbesthoudend pleisterwerk kunnen per project aanzienlijk variëren. Om je een betere inschatting te geven, hebben we de gemiddelde prijzen per vierkante meter in een tabel opgenomen, inclusief kosten voor het onderzoek, de verwijdering en afvoer.
Grootte van de ruimte | Gemiddelde totaalprijs exclusief btw |
---|---|
1 ruimte tot 35m² | 1.050 tot 1.400 euro |
2 ruimtes tot 40m² | 1.120 tot 1.400 euro |
2 ruimtes tot 70m² | 1.820 tot 2.240 euro |
3 ruimtes tot 50m² | 1.200 tot 1.500 euro |
Hou bovendien rekening met volgende bijkomende kosten:
- Asbestinventarisatie: 300 tot 800 euro. Dit destructieve of niet-destructieve onderzoek is een deel van het asbestattest.
- Herstelkosten. Na de asbestverwijdering, moet de ruimte vaak nog gereinigd en gerenoveerd worden. Afhankelijk van de omvang van de herstelwerkzaamheden varieert de prijs aanzienlijk.
Enkele slimme bespaartips
– Vergelijk offertes. Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan en vergelijk ze om de voordeligste optie te vinden.
– Subsidies. In bepaalde gevallen heb je recht op een subsidie voor asbestverwijdering.
– Doe voorbereidende werken zelf. Denk bijvoorbeeld aan de bedekking van meubels en vloeren met folie.
In welke periode bevat pleisterwerk asbestvezels?
Asbest werd tussen de jaren ’50 en ’90 massaal gebruikt in de bouwsector. Ook in pleisterwerk was het een veelgebruikte toevoeging. De kans dat je pleisterwerk asbest bevat is het grootst bij muren en plafonds die tussen 1960 en 1980 gerenoveerd of gebouwd werden.
Let daarom altijd op bij oudere gebouwen. Zelfs in pleisterwerk van vóór 1960 kan een soort asbest aanwezig zijn, al is dit minder frequent. Na 1980 nam het gebruik van asbest af, maar tot 1994 kon het nog steeds in sommige materialen geslopen zijn.
Waar zit asbestpleister eventueel in woningen?
Asbest kan in verschillende delen van een gebouw aanwezig zijn, maar in dit artikel focussen we op pleisterwerk. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende locaties waar je asbesthoudend pleisterwerk kunt tegenkomen.
1. Muren
Asbestpleister kan op muren zitten. De textuur en afwerking van dit type stucwerk varieert, afhankelijk van het soort pleister.
Oud stucwerk met stro of paardenhaar
In traditioneel stucwerk werd vroeger soms stro of paardenhaar aan de mortel toegevoegd om de sterkte en duurzaamheid te verbeteren. Deze techniek was vooral gebruikelijk in oudere gebouwen. Het gebruik van stro of paardenhaar in stucwerk heeft geen direct verband met asbest.
De aanwezigheid van stro of paardenhaar in oud pleisterwerk betekent dus niet automatisch dat er asbest aanwezig is. Asbest is een ander materiaal en kwam niet voor als versterkingsmiddel in traditioneel stucwerk.
2. Plafonds
Asbesthoudend pleisterwerk kwam ook in plafonds voor, zeker in oudere gebouwen. Zo konden specialisten een egaal en glad oppervlak creëren.
3. Scheidingswanden
In sommige gevallen werd asbesthoudend pleisterwerk op scheidingswanden aangebracht om de brandwerendheid te verhogen.
Kan er asbest in het behang op de muur zitten?
In de bouw werd asbest niet alleen gebruikt om materialen sterker te maken, maar ook om behang en pleisterwerk langer mee te laten gaan en beter te doen plakken. Enkele voordelen zijn de volgende:
- Duurzaamheid. Asbestvezels zaten in behanglijm en pleisterwerk om ze robuuste, isolerende en vochtbestendige eigenschappen te geven. Zo konden ze tegen scheuren en vocht, wat bijvoorbeeld handig is in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
- Hechting. Asbest zorgde ervoor dat behang en pleisterwerk beter op muren en plafonds bleven zitten.
- Afwerking. Ook in de afwerklaag van het pleisterwerk zat soms asbest verwerkt. Zo verkreeg je een speciale textuur of een decoratief effect.
Asbest in behanglijm, pleisterwerk of afwerklagen is niet altijd zichtbaar. Daarom laat je beste een professionele en grondige inspectie uitvoeren door asbestdeskundigen.
Asbesthoudend pleisterwerk verwijderen of laten hangen?
Asbesthoudend pleisterwerk kan een aanzienlijk gezondheidsrisico vormen. De verleiding om asbest als particulier te verwijderen is wellicht groot, maar doe dit niet. Deze klus brengt onnodige risico’s met zich mee die je gezondheid ernstig kunnen schaden.
1. Kans op gezondheidsproblemen
Asbest in pleisterwerk is onzichtbaar met het blote oog, maar kan bij frequente inademing asbestgerelateerde ziektes voortbrengen. De vezels hechten zich vast aan de longen en veroorzaken na verloop van tijd ernstige aandoeningen zoals:
- Asbestose. Littekens op de longen waardoor je last krijgt van kortademigheid, pijn op de borst en chronische hoest.
- Mesothelioom. Kanker van het vlies dat de longen en buikholte omkleedt.
Zelf asbesthoudend pleisterwerk lichtjes verwijderen brengt daarom onnodige risico’s met zich mee. Schadelijke asbestvezels komen vrij bij het breken en/of verpulveren van het materiaal, waardoor je ze gemakkelijk kunt inademen. Zelfs met een stofmasker is het vaak onmogelijk om alle vezels te filteren.
De effecten van blootstelling aan asbest kunnen pas na decennia merkbaar worden.
2. Wet- en regelgeving
In België mag je enkel hechtgebonden asbesttoepassingen in een goede staat zelf weghalen. Enkel experts met de juiste certificaten en voorzorgsmaatregelen mogen losgebonden asbest en asbestproducten met een hoog risico weghalen. Dit is om jou en anderen te beschermen tegen de gevaren.
Asbestdeskundigen weten hoe ze de verwijdering veilig kunnen aanpakken. Ze nemen de nodige maatregelen om verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Denk aan beschermende kledij zoals mondmaskers, overalls en handschoenen, maar ook juiste gereedschappen. Na een veilige afvoer zorgen ze bovendien voor een grondige reiniging van de ruimte.
Als je toch zelf asbest weghaalt, riskeer je niet alleen je gezondheid, maar ook boetes. Neem daarom contact op met erkende professionals.
3. Toekomstige complicaties
Een onzorgvuldige verwijdering van asbest kan tot extra herstelkosten leiden. Als je fouten maakt of de asbestvezels verspreiden zich, is het vaak noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen. Dit is aanzienlijk duurder dan gewoon vanaf het begin een erkend asbestverwijderaar inschakelen.
Bovendien kan een onjuiste verwijdering tot blijvende gezondheidsproblemen leiden. De kosten voor medische behandelingen en langdurige zorg kunnen enorm oplopen.
Kom in contact met erkende asbestdeskundigen voor de verwijdering van pleisterwerk met asbest
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende asbestdeskundigen in jouw buurt. Vergelijk prijzen en advies en maak een geïnformeerde keuze. Professionals hebben kennis, ervaring en beschermende kledij om het werk veilig en volgens de wet uit te voeren.