Asbest muren: hoe herkennen? Soorten, pleisterwerk en tips voor identificatie 

Heb je een vermoeden dat er asbest in de muren van je woning of gebouw zit? Leer hier welke asbestvezels in je muur kunnen zitten, hoe je ze herkent en op welke manier je de gezondheidsgevaren kunt verminderen. Enkel hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen. Voor alle andere toepassingen schakel je erkende asbestverwijderaars in. Kom eenvoudig in contact met deskundigen via ons offerteformulier.

Kan er (hechtgebonden) asbest in een oude muur zitten? 

Verrassend genoeg kan jouw gewone muur een verborgen gevaar bevatten als het tussen 1930 en 1993 is gebouwd. Asbest was toen populair vanwege zijn uitstekende isolerende, waterbestendige en hittebestendige eigenschappen.

Omdat asbestvezels niet met het blote oog zichtbaar zijn, is het slim om in oudere huizen altijd alert te zijn. Schakel erkende asbestdeskundigen in om een inspectie uit te laten voeren. Zij onderzoeken je woning op asbestverdachte materialen en nemen eventueel monsters om het nauwkeurig te laten testen.

Asbestdeskundige contacteren?
Verstuur je aanvraag en wij brengen je in contact.

Pleisterwerk op de muur 

Pleisterwerk met asbest kwam vroeger vaak voor als muurbekleding. Het ziet er verschillend uit, afhankelijk van het soort pleister. Het is niet makkelijk om te weten of er effectief asbest aanwezig is. Enkel een onderzoek en laboratoriumtest kunnen 100% zekerheid bieden.

Asbest muren

Oud stucwerk met stro of paardenhaar

In traditioneel stucwerk werd soms stro of paardenhaar aan de mortel toegevoegd om de sterkte en duurzaamheid te verbeteren. Deze techniek was vooral gebruikelijk in oudere gebouwen.

De toevoeging van stro of paardenhaar aan stucwerk heeft geen verband met asbest. Asbestvezels zijn een ander materiaal en werden niet gebruikt als versterkingsmiddel in traditioneel stucwerk.

Mogelijke soorten asbest in muren 

In huizen die al wat jaren meegaan kunnen verrassingen schuilgaan, vooral als het gaat om asbest. Muren zijn een van die plekken waar je dit potentieel gevaarlijke materiaal kunt tegenkomen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende soorten asbest die je zou kunnen aantreffen.

1. Chrysotiel 

Deze soort asbest was enorm populair en werd gebruikt in diverse bouwmaterialen zoals cementplaten, dakbedekking en in zeldzamere gevallen ook in pleisterwerk. Woningen gebouwd vóór het asbestverbod in 1993 hebben een verhoogde kans op chrysotiel in muren.

2. Amosiet 

Amosiet, ook bekend als bruin asbest, kwam minder vaak voor dan chrysotiel. Maar het kan nog steeds in muren zitten, vooral in oude gebouwen. Het heeft een bruine kleur en was een onderdeel in spuitwerk en isolatiematerialen. De asbestvezels konden de hoge temperaturen en mechanische belasting goed weerstaan.

3. Andere vormen van asbest 

Er bestaan ook andere toepassingen van asbest die minder vaak voorkomen. Soms kom je crocidoliet (blauwe asbest), anthofylliet, tremoliet en actinoliet tegen op andere plaatsen zoals in spuitwerk, isolatiematerialen of vloerbedekkingen.

Asbestplaten muren

Asbest in een muur herkennen: enkele richtlijnen 

Er zijn diverse signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest in de muur:

  • Bruine laag. Is er een bruine laag zichtbaar in het pleister- of stucwerk? Dit is mogelijk een indicatie van asbestverwerking.
  • Leeftijd van het gebouw. Muurbekleding aangebracht tussen 1960 en 1980 heeft een grote kans om asbestvezels te bevatten.
  • Renovaties. Zelfs bij kleine renovaties in oude huizen kan er asbest in de lucht terechtkomen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle vezels in oud stucwerk asbestvezels zijn. Vroeger werden vaak natuurlijke materialen zoals stro en paardenhaar verwerkt in pleisterwerk. Deze vezels lijken op asbestvezels, maar zijn dat gelukkig niet.

Let niet enkel op de muren in je woning

Verschillende onderdelen in en rondom je huis kunnen asbest bevatten. Daken, plafonds en muren zijn bekende toepassingen, maar hou er rekening mee dat ook vensterbanken, schoorstenen, bloembakken en cv-ketels asbesthoudend kunnen zijn. Zelfs in de grond of in rioleringen komen asbestvezels geregeld voor. Laat bij oude huizen altijd een grondige inspectie uitvoeren door deskundigen.

Mogen asbestvezels in de muren van je huis blijven zitten?

Of je asbest in je muur kunt laten zitten of het moet verwijderen, is best ingewikkeld en hangt van meerdere factoren af.

Eigenlijk is het beter om het asbest weg te laten halen. De voornaamste redenen zijn:

  1. Gevaar voor je gezondheid. Als het asbest beschadigd raakt, komen er vezels vrij die je kunt inademen. Wanneer je asbestvezels frequent en voor een lange periode inademt, kan je asbestgerelateerde ziektes ontwikkelen zoals asbestose of mesothelioom.
  2. De regels worden strenger. De wetgeving rond asbest wordt steeds strenger. Misschien moet je het in de toekomst sowieso laten verwijderen, wat dan duurder of moeilijker kan uitkomen.
  3. Waardevermindering huis. Wonignen met asbest zijn vaak minder waard.

Let op: als je gaat verbouwen, renoveren of slopen, moet je volgens de wet het asbest laten weghalen voordat je aan de werken begint. Deze regel geldt ook als er asbest in het pleister- of stucwerk aan de muren, daken of plafonds zit.

Asbest in muur gevel

Zelf verwijderen of erkende asbestverwijderaars contacteren?

Asbest als particulier weghalen lijkt goedkoop, maar het is en blijft een gevaarlijke stof. Het is ingewikkeld werk dat speciale kennis en uitrusting vereist. Als je het verkeerd aanpakt, komen er schadelijke asbestvezels in de lucht terecht.

Professionals zijn hiervoor opgeleid. Ze hebben de expertise en vergunningen om asbest veilig te verwijderen en nemen de juiste veiligheidsmaatregelen. Met strikte regels en speciale technieken minimaliseren ze het risico.

Vul ons offerteformulier voor een professionele en veilige asbestverwijdering 

Wil je asbest veilig en professioneel uit je muren laten verwijderen? Vul dan ons offerteformulier in en ontvang offertes en advies op maat van erkende asbestdeskundigen bij jou in de buurt. Neem geen risico’s met je gezondheid en die van anderen. Kies voor een zorgeloze verwijdering en neem contact op met lokale experts. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.